Jump to content

Η σκόνη του Wild 2 καταγράφει το χάος των ηλιακών συστημάτων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις το 1/3 του ενός χιλιοστογράμμου σκόνης από τον κομήτη Wild 2 προσγειώθηκε στη Γη τον περασμένο Ιανουάριο, που παγιδεύτηκε στον ειδικό συλλέκτη, που περιείχε αεροτζέλ, του διαστημικού σκάφους Stardust. Αυτή η συγκομιδή ήταν το πρώτο στερεό δείγμα ενός ουράνιου σώματος που συλλέχθηκε στα 30 τόσα χρόνια διαστημικών εξερευνήσεων και το πρώτο που προέρχεται από έναν κομήτη.

 

Οι ερευνητές προσδοκούσαν ότι ο Wild 2 θα περιείχε υλικό που σχηματίστηκε στο παγωμένο όριο του ηλιακού συστήματος, μεταξύ των άστρων πολύ πριν να γεννηθεί το ηλιακό σύστημα, αλλά αυτό που βρήκαν μπορούσε να έχει σχηματιστεί μόνο στο καυτότερο μέρος του ηλιακού νεφελώματος. Ίσως το αέριο, η σκόνη, και οι μικροί βράχοι από το εσωτερικό μέρος του νηπιακού ηλιακού συστήματος εκτινάχθηκαν βίαια προς τα έξω, πέρα από τον Ποσειδώνα, όπου εκεί θεωρούνται ότι έχουν σχηματιστεί οι κομήτες σαν τον Wild 2.

 

Αυτή η ανακάλυψη προτείνει στους ειδικούς ότι ο πλανητικός σχηματισμός περιλαμβάνει μια απροσδόκητη ποσότητα χαοτικής δραστηριότητας. Αν και το δείγμα του κομήτη είναι αρκετά μικρό για να λύσει τις απορίες μας, έχει κάνει τους επιστήμονες να χαρούν.

 

 

ΠΗΓΗ: WWW.PHYSICS4U.GR

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης