Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μικρές «έξυπνες» συσκευές που θα μεταφέρονται από τον άνεμο, όπως συμβαίνει στα σωματίδια σκόνης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση άλλων πλανητών, αναφέρουν Βρετανοί μηχανικοί. Οι συσκευές θα αποτελούνται από ένα τσιπ καλυμμένο από πλαστική θήκη που θα αλλάζει σχήμα όταν εφαρμόζεται ηλεκτρισμός, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την πλοήγησή τους. Λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Εθνικής Αστρονομίας, στο Πρέστον της Μ. Βρετανίας.

 

Η ιδέα της κατασκευής και χρησιμοποίησης συσκευών με μέγεθος χιλιοστού για την εξερεύνηση μακρινών περιοχών δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο Dr John Barker από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και οι συνάδελφοί του εξετάζουν λεπτομερώς για το πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί. Ο καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Νανοηλεκτρονικών στη Γλασκόβη λέει ότι τα τσιπ του μεγέθους και της τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των συσκευών, ήδη υπάρχουν.

 

Η «έξυπνη σκόνη» θα αποθηκεύεται στον εμπρόσθιο κώνο των διαστημικών οχημάτων και στη συνέχεια θα απελευθερώνεται στις ατμόσφαιρες πλανητών, όπου θα αφήνεται να παρασυρθεί από τον αέρα. Για ένα πλανήτη σαν τον Άρη, τα σωματίδια της έξυπνης σκόνης θα πρέπει να έχουν μέγεθος κόκκου άμμου.

 

Εφαρμόζοντας ηλεκτρική τάση για να αλλάξει το σχήμα της θήκης από πολυμερές, το σωματίδιο σκόνης θα κατευθύνεται προς τον επιθυμητό στόχο, ακόμη και με ισχυρούς ανέμους. Όταν το πλαστικό «τσαλακώνεται», θα αυξάνεται η οπισθέλκουσα του σωματιδίου, σηκώνοντάς το ψηλότερα στον αέρα, ενώ η εξομάλυνση της επιφάνειας του θα επιτρέπει την απότομη πτώση του.

 

Επιπλέον, τα σωματίδια θα συνδέονται μεταξύ τους με ασύρματο δίκτυο, κάτι που θα τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίζουν σμήνη. Η ομάδα του Dr Barker έχει διεξάγει μαθηματικές προσομοιώσεις για να ελεγχθεί πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δουλέψει. «Φανταζόμαστε ότι τα περισσότερα από τα σωματίδια θα μπορούν να μιλούν μόνο στα κοντινότερα γειτονικά τους αλλά ορισμένα από αυτά θα μπορούν να επικοινωνούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Στις προσομοιώσεις μας, δείξαμε ότι ένα σμήνος από 50 σωματίδια σκόνης μπορούν να οργανώνονται σε σχηματισμό αστεριού, ακόμη και με ταραχώδη άνεμο». Η ικανότητα να πετούν σε σχηματισμό θα επιτρέψει τη διασπορά της επεξεργασίας δεδομένων ή τη διανομή της μεταξύ των τσιπ. Ένα συλλογικό σήμα θα αποστέλλεται πίσω στο «μητρικό σκάφος».

 

Οι επιστήμονες έχουν ήδη να επιδείξουν «έξυπνη σκόνη» που συγκεντρώνει αισθητήρες, πηγή ενέργειας, ψηφιακή επικοινωνίακαι κύκλωμα επεξεργασίας δεδομένων σε ένα όγκο λίγων κυβικών εκατοστών.

 

Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για εξερεύνηση πλανητών, οι λιλιπούτειες συσκευές θα πρέπει να μεταφέρουν αισθητήρες. Ωστόσο οι υπάρχοντες χημικοί αισθητήρες είναι πολύ μεγάλοι για να τοποθετηθούν σε σωματίδια σε μέγεθος κόκκου άμμου.

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την πρόοδο που συντελείται, μικρότεροι αισθητήρες θα είναι διαθέσιμοι στις επόμενες δεκαετίες. «Είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, δουλεύοντας με προσομοιώσεις και εξαρτήματα. Έχουμε πολλά εμπόδια να υπερπηδήσουμε πριν να είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τα σχέδιά μας».

 

Πηγή: http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=363396

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης