PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Φίλοι μου γεια σας. Σημείωση εκδότη: Για όποιον δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει την παρακάτω… νουβέλα, ας προχωρήσει στην προτελευταία παράγραφο του κειμένου. Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν, κατά την διάρκεια μιας εξόρμησης για παρατήρηση, διαπίστωσα ότι τα δύο 5κιλα αντίβαρά της νέας μου στήριξης HEQ5 δεν αρκούσαν για να ισοσταθμίσουν το βάρος του επιπλέον εξοπλισμού που δοκίμαζα πάνω στο τηλεσκόπιο. Επιστρατεύθηκε τότε η επινοητικότητα του Mastrovox-ίτη, καθότι πάνω στο βουνό (ο θεός να το κάνει βουνό, τα βουνά έχουν και πέτρες!) έπρεπε επειγόντως να βρεθεί το κατάλληλο συμπλήρωμα βάρους. Την λύση έδωσε τελικά ο… πυροσβεστήρας του αυτοκινήτου μέσα σε μια σακούλα, κρεμασμένος από τα αντίβαρα… Επειδή όμως δεν μου ταιριάζουν λύσεις τύπου «σακούλας» (εκτός αν πρόκειται για συλλογή αγρίων χόρτων), τις μέρες που πέρασαν σκεφτόμουν τί θα μπορούσα να κάνω για να δημιουργήσω ένα αντίβαρο που να είναι όχι μόνο λειτουργικό, αλλά και αισθητικά άρτιο πάνω στο τηλεσκόπιό μου, πριν εγκαταλείψω την όλη ιδέα και προχωρήσω στην απαιτούμενη αγορά του αντίστοιχου τυποποιημένου αξεσουάρ, γιατί ξέρετε πως είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν «ψάχνεσαι» για πιθανές πατέντες. Εξάλλου, ως ερασιτέχνης με προϋπηρεσία στα dobsonian τηλεσκόπια, οι βελτιώσεις, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις μου είναι ιδιαίτερα προσφιλείς. Με κατάλληλες πρόβες στο σπίτι διαπίστωσα ότι το αντίβαρο που μου έλειπε θα έπρεπε να έχει βάρος γύρω στα 2 κιλά. Αυτό το μικρό συμπλήρωμα βάρους θα συνέφερε ιδιαίτερα και στην μεταφορά του, γιατί δεν θα ήθελα να καταλήξω, ωσάν κατάδικος προηγούμενου αιώνα, να μεταφέρω σε κάθε εξόρμηση, εκτός των υπολοίπων αναγκαίων, και 3 αντίβαρα των 5 κιλών το καθένα (πονάει η μέση μου και μόνο που το σκέφτομαι!). Ωραία. Το μόνο που έλειπε για να γίνει ήταν να βρεθεί το κατάλληλο αντικείμενο και μετά να τροποποιηθεί για τις απαιτήσεις της χρήσης αυτής. Τι κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάθε καλός Mastrovox-ίτης? Πού ανατρέχει πριν από οπουδήποτε αλλού? Μα φυσικά στην… σαβούρα του, στα υλικά δηλαδή που τυχαίνει να έχει στην αποθήκη του για να πάρει ιδέες, πριν αναζητήσει λύσεις παραπέρα. Αυτό έκανα κι εγώ. Έψαξα, σκέφτηκα και το βρήκα! Μέσα στην βάση μιας ντουλάπας, κάτω από μια κούτα, ανακάλυψα τους ξεχασμένους σιδερένιους δίσκους από τα βάρη που χρησιμοποιούσα ως έφηβος. Και τί σύμπτωση, οι δίσκοι των 2,5 κιλών είχαν την ίδια διάμετρο με τα αντίβαρα της HEQ5!!! Για την κατασκευή λοιπόν του συμπληρωματικού αντίβαρου της ισημερινής μου, χρησιμοποίησα τον ξεχασμένο από παλιά δίσκο γυμναστικής βαρών των 2,5 κιλών. Επειδή οι δίσκοι αυτοί έχουν συγκεκριμένο άνοιγμα για να δέχονται τις αντίστοιχες μπάρες, έπρεπε με κάποιον τρόπο να προσαρμοστεί το άνοιγμά τους στις διαστάσεις του σωλήνα της ισημερινής μου. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω ένα καλούπι από πλαστικό, κάτι σαν δακτύλιο μέσα στο άνοιγμα αυτό. Αφού βρήκα ένα καπάκι με διάμετρο ίσο με το άνοιγμα του δίσκου (για να κλείνει την μια πλευρά του ανοίγματος) και με ψηλό λαιμό που να εισχωρεί βαθιά μέσα στο άνοιγμα (με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτην του σωλήνα της ισημερινής), γέμισα τα εξωτερικά τοιχώματα του λαιμού με σιλικόνη, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο ηλεκτρικό πιστόλι σιλικόνης. Μετά, τρύπησα το κέντρο του καπακιού, στις διαστάσεις της διαμέτρου του σωλήνα της στήριξης. Ακολούθως, αφού βρήκα την κατάλληλη στρόφιγγα με βίδα και παξιμάδι (αυτή που θα μου επέτρεπε να σφίγγω το αντίβαρο πάνω στον σωλήνα της στήριξης) και τον αντίστοιχο μεταλλικό μοχλό πίεσης (μια βίδα 6cm μήκους και 5mm πάχους, που της έκοψα το κεφάλι και που θα αποτελούσε την προέκταση της στρόφιγγας μέσα στον δίσκο προς το κέντρο του), τοποθέτησα τον δίσκο πάνω σε μέγγενη και, αφού σημάδεψα κατάλληλα στην κορυφή του, τρύπησα τον δίσκο από την περιφέρεια προς το κέντρο του. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί το τρύπημα πρέπει να είναι απολύτως κατακόρυφο, όχι μόνο για να βρει το τρυπάνι μας το άνοιγμα στο κέντρο του δίσκου, αλλά και αργότερα, για να εφαρμόζεται η πίεση κατακόρυφα στον σωλήνα της ισημερινής στήριξης από τον μοχλό, όταν ο δίσκος θα δέσει πάνω στην στήριξη. Στη συνέχεια, έκοψα μια λουρίδα πλαστικού από ένα κουτάκι χρησιμοποιημένου φίλμ KODAK, και το τοποθέτησα μέσα στο κέντρο του δίσκου, εσωτερικά του δακτυλίου της σιλικόνης, για να προστατεύει από φθορές τον σωλήνα της στήριξης από τον μεταλλικό μοχλό, κάθε φορά που ο τελευταίος θα πίεζε την πρώτη. Τέλος, αφού τοποθέτησα τον μοχλό μέσα στην τρύπα, πέρασα το παξιμάδι στην αρχή της (στην περιφέρεια του δίσκου) κτυπώντας το με σφυρί και ουσιαστικά σφηνώνοντας το παξιμάδι πάνω στον δίσκο (είχα προετοιμάσει κατάλληλα το άνοιγμα, ώστε να είναι ελάχιστα μικρότερο) και, τελειώνοντας, βίδωσα την στρόφιγγα πάνω στο παξιμάδι... Έτοιμο! Και ξέρετε φίλοι μου, λειτουργεί μια χαρά! Ακολουθούν φωτογραφίες. Σας ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για την ποιότητά τους. Είναι τραβηγμένες με κάμερα κινητού τηλεφώνου. Είμαι πεπεισμένος ότι ένας συνάδελφος Mastrovox-ίτης με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες από εμένα, μπορεί να κατασκευάσει το αντίβαρο πολύ καλύτερα. Σε επόμενη φάση ο δίσκος θα βαφεί. Το κόστος αγοράς του είναι μηδαμινό, όπως έμαθα σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό. Και κάτι ακόμα: Προσοχή, η όλη εφαρμογή παράγει πολλά κατάλοιπα (ρινίσματα σιδήρου). Βρείτε τον κατάλληλο χώρο, ή έστω έλθετε σε προηγούμενη συνεννόηση με τη σύζυγό σας – για το καλό σας! Εδώ ο δίσκος με το καπάκι τοποθετημένο:
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Εδώ ο δίσκος από την άλλη πλευρά με το καπάκι γεμισμένο σιλικόνη, τρυπημένο και έχοντας μέσα του τοποθετημένη την πλαστική λουρίδα προστασίας από το κουτάκι της KODAK. Στα πλάγια διακρίνεται η στρόφιγγα με το παξιμάδι και δίπλα της ο μοχλός πίεσης – ακέφαλη βίδα (προέκταση της στρόφιγγας), πριν τοποθετηθούν:
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Εδώ ο δίσκος τρυπημένος και με το παξιμάδι περασμένο:
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Εδώ ο δίσκος τοποθετημένος πάνω στην στήριξη:
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2007 Η όσον το δυνατόν ακριβής κοπή του πλαστικού καπακιού στις διαστάσεις της διαμέτρου του σωλήνα της ισημερινής, βοηθά επιπλέον στην δημιουργία του αντίστοιχου φρένου ασφαλείας, ίδιου με αυτά που διαθέτουν τα κατεξοχήν τυποποιημένα αντίβαρα, όταν έρχονται σε επαφή με την βίδα του σωλήνα στο κατώτατο άκρο του. Φιλικά PapGeo
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Μπράβο Γιώργο, και η "νουβέλα" ωραία, αλλά πιο ωραίο το τελικό αποτέλεσμα! Έχω προσθέσει κι εγω στο σύστημά μου ένα αντίβαρο από αλτήρες, αλλά το συγκρατώ στη θέση του με 2 κανονικά αντίβαρα. Νομίζω ότι θα σε μιμηθώ και θα βάλω μπρος για μετατροπή.Καλή συνέχεια.Φιλικά,Ηλίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Πολλλλλύ ωραίος...... Δημήτρης
MARIA ARGYRIOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Φοβερό το αποτέλεσμα!!Αλλά και η νουβέλα σου πολύ ωραία!!!! Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2007 Παιδιά, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χάρηκα που σας άρεσαν και τα δύο (νουβέλα και κατασκευή). Δημοσίευσα πριν λίγο και ένα άλλο θέμα, που αφορά την δημιουργία ειδικής θήκης μεταφοράς των αντίβαρων, εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5520 (περιέχει και μίνι νουβέλα! ) Γιώργος
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 ωραίο Γιώργο. Patent Pending !! Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Σ΄ευχαριστώ Frank! Πατενταρίστηκε για τον λαό του astrovox!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα