eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2007 Μια απλούστατη κατασκευή. Πρόκειται για μία πλάκα αλουμινίου πάχους 15 χιλιοστών (και 10 χιλιοστά είναι υπεραρκετά) και μήκους 35 εκατοστών μαζί με μεσαίου μεγέθους CG5 dovetail. Το dovetail συγκρατείται στο μέσον της πλάκας με δύο βίδες και παξιμάδια, ενώ το δαχτυλίδι του bresser 70 που πολλοί φίλοι έχουν πάρει ως οδηγητικό από το lidl έχει βιδωθεί μόνιμα στην μια μεριά της πλάκας. Από την άλλη μεριά έχουν ανοιχθεί δύο τρύπες όπου μπαίνουν δύο βίδες που πιάνουν στις αντίστοιχες τρύπες που υπάρχουν στο dovetail του ED80 - ή σε οποιοδήποτε μικρό-μεσαίο τηλεσκόπιο που φέρει dovetail. Το σπείρωμα αυτών των βιδών είναι το κλασικό που βρίσκουμε στην κεντρική βίδα που έχουν οι φωτογραφικοί τρίποδες.Χρησιμοποίησα μέτριας σκληρότητας αλουμίνιο, στο οποίο οι τρύπες ανοίχθηκαν πολύ εύκολα. Μέταλλα με το κιλό κομμένα στις διαστάσεις που ήθελα, προμηθεύτηκα μετά από ψάξιμο στον Μανουσαρίδη τηλ. 2715650 στη Νέα Ιωνία (Εργασίας 2). Αν κάποιος φίλος ξέρει κάποια άλλη άκρη για αγορά αλουμινίου και γενικότερα μετάλλων, καλό θα ήταν να το μοιραστεί για να διευρύνουμε τις επιλογές μας. Φιλικά,Ηλίας.ΥΓ. Στο οδηγητικό αγνοήστε τα εξτρά δαχτυλίδια. Δεν έχουν καμμία χρησιμότητα στην κατασκευή. Τα έχω πάνω μόνιμα για να καβαλάει με μια κίνηση το καταδιοπτρικό.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2007 Όμορφο, απλό, ελαφρύ και πρακτικό το «πιατάκι» σου Ηλία! Έγραψες ότι το οδηγητικό δεν χρειάζεται δαχτυλίδια. Δεν απαιτούνται δηλαδή μικρορυθμίσεις γενικά για την στόχευση του αστέρα - οδηγού, ή ειδικά σε αυτό το set up, επειδή το ED80 έχει μικρή εστιακή απόσταση, δεν χρειάζεται? Σε ρωτάω γιατί κάτι «μαγειρεύω» κι εγώ για στήριξη οδηγητικού πάνω όμως από το κυρίως τηλεσκόπιο, αλλά για την ώρα, αυτή είναι σταθερή (και άκαμπτη) και σκέφτομαι τρόπους για να της δώσω δυνατότητα μικροριθμήσεων. Γιώργος
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2007 Γιώργο, αν έχεις σκεφτεί κάποιο τρόπο και υπάρχει δυνατότητα οι μικρορυθμίσεις βοηθάνε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή ακριβώς μιλάμε για μικρές εστιακές αποστάσεις, στη μοναδική φορά που δομίμασα την κατασκευή, μετακίνησα λίγο το όλο σύστημα πάνω-κάτω-αριστερά-δεξιά και γενικά βρήκα αστέρα οδήγησης - χαλώντας βέβαια λίγο-πολύ το καδράρισμα. Είπαμε, είναι η πρώτη έκδοση ... Πάντως, σκέφτηκα να κάνω το παραπάνω post περισσότερο για να αναφέρω την πηγή που βρήκα μέταλλα παρά για την κατασκευή καθαυτή - δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο - γιατί τουλάχιστον εγώ δεν ήξερα που να βρω μασίφ αλουμίνιο. Η πρώτη έκδοση στο πιατάκι ήταν ξύλινη - εξαιρετική κατασκευή του Kώστα - αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε ευαίσθητη στον αέρα και στους κραδασμούς Καλή συνέχεια με την κατασκευή σου και ρίξε κάποια ενημέρωση στο mastrovox όταν έχεις κάτι τελικό Φιλικά,Ηλίας.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Για να δούμε τί θα δούμε… κι εγώ κι εσύ, από την δεύτερη έκδοσή σου, κάποια στιγμή! Οι φωτό που ανέβασες μου άρεσαν πολύ. Το Μ13 λ.χ. έχει δίπλα του αστέρες για οδήγηση και αποτελεί από εδώ και μπρος έναν καλό στόχο για δοκιμές, έστω χωρίς μικρορυθμίσεις οδηγητικού. Φιλικά Γιώργος
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2007 O M13 ήταν από το καταδιοπτρικό. Ωστόσο ανέβασα προχθές κάποιες φωτό σχετικά μεγάλης έκθεσης που τραβήχθηκαν με το πιατάκι, το 80άρι και με οδηγητικό το lidl. Εκεί φαίνεται η αδυναμία σωστού καδραρίσματος του θέματος σε σχέση με την επιλογή αστέρα οδήγησης.Έχω σκεφθεί να προσαρμόσω μια παλιά ρώσικη αλταζιμουθιακή κεφαλή από φωτογραφικό τρίποδο που έχω στην άκρη της πλάκας που πατάει το οδηγητικό. Αυτό φαντάζομαι θα του δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης αλλά πρέπει να στερεωθεί καλά για να μην έχει ...υπερβολική ελευθερία Καλή συνέχεια.Φιλικά,Ηλίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα