Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα σε ολους.

Προσανατολιζομαι και εγω στην αγορα ενως binoviewer που αν και προαιρετικος εξοπλισμος το θεωρω θαυμασιο τροπο παρατηρησης σεληνης,

πλανητων και αλλων φωτεινων αντικειμενων.

Η ερωτηση μου εχει να κανει με το εξης.

Χρησιμοποιωντας διοφθαλμιο σε ενα τηλεσκοπιο 200mm λογω του οτι μοιραζεται η οπτικη οδος στα δυο θα εχουμε μια μειωση της φωτεινοτητας κατα 50%.

Δηλαδη αν κανω σωστα τους υπολογισμους μου η εικονα που θα βλεπουμε θα αντιστοιχει σε τηλεσκοπιο διαμετρου περιπου 141 mm.

Και εδω ερχεται η απορια μου. Αυτο δεν θα ισχυε αν κοιτουσαμε μονο με το ενα μας ματι απο το ενα προσοφθαλμιο του binoviewer?

Με αλλα λογια θελω να πω οτι ο ανθρωπινος εγκεφαλος απο οτι ξερω οταν βλεπει στερεοσκοπικα αντιλαμβανεται μια αυξηση 20% στην φωτεινοτητα και περιπου 40% στο κοντραστ.

Οποτε η εικονα που θα βλεπουμε δεν θα αντιστοιχει σε 141mm τηλεσκοπιο αλλα σε μεγαλυτερης διαμετρου κατα 20%.

Εχω δικιο ή μηπως τα εχω μπλεξει?

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Σε θεωρητικό επίπεδο, αν υποθέσουμε ότι το 100% του φωτός φθάνει από το προσοφθάλμιο στο μάτι σου, τότε με τη χρήση του διοφθάλμιου μειώνεται στο 50% για κάθε μάτι. Επειδή όμως στην πράξη οι απώλειες είναι περισσότερες, ιδανικά περίπου το 90% του φωτός που συλλέγει ο σωλήνας του τηλεσκοπίου φθάνει μέχρι το διαγώνιο, και αυτό το ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο από το πρίσμα του διοφθάλμιου, όσο καλές επιστρώσεις και όσο καλής ποιότητας γυαλί κι αν αυτό έχει.

Εμπειρικά και τελείως χονδρικά, από άποψη φωτεινότητας ειδώλου ένα 8ιντσο με τη χρήση binoviewer αποδίδει *ίσως* λίγο καλύτερα από ένα 6ιντσο. Ωστόσο, αν και αμυδρότερο το τελικό είδωλο που έχεις, είναι ευκρινέστερο πιο ξεκούραστο και με λιγότερο "θόρυβο", ενώ έχεις ένα ακόμα "bonus": μια αίσθηση βάθους και τρίτης διάστασης στην πλανητική παρατήρηση και στη Σελήνη. Ειδικά στη Σελήνη και μάλιστα με ένα ζευγάρι wide προσοφθαλμίων (και όχι ultra wide, δεν αξίζει για bino) έχεις την αίσθηση ότι κάνεις "χαμηλές πτήσεις".

Από την άλλη, το κέρδος δεν είναι ανάλογα μεγάλο στο βαθύ ουρανό, καθώς η απώλεια φωτός είναι *σημαντικότατη*. Σε ουρανό με μέτρια φωτορύπανση η παρατήρηση DSO με διοφθάλμιο - εκτός από κάποια πολύ λαμπρά αντικείμενα - είναι μάλλον πρακτικά αδύνατη και απογοητευτική...

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ φιλε eliasg2004.

Εχω δει μεσα απο διοφθαλμιο μερικες φορες και παρολαυτα οποτε ξανακοιταω νιωθω σαν να ειναι η πρωτη φορα. :shock:

Απλα τρομερο το θεαμα της Σεληνης :!:

Δεν εχω δει ομως ποτε νεφελωματα η σμηνη γιαυτο και η ερωτηση μου σχετικα με την φωτεινοτητα.

Κατατοπιστικοτατη η απαντηση σου!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Συμπληρώνοντας αυτά που αναφέρατε, θα ήθελα να πω ότι, ναι, στα DSO χάνεται ένα ποσοστό φωτεινότητας, που μπορεί σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζεται από την χρήση και των δύο ματιών, αλλά στα αμυδρότερα αντικείμενα πιθανότατα η απώλεια να είναι καθοριστική για την παρατήρηση τους. Για τους περισσότερους γαλαξίες λ.χ. η χρήση μονού προσοφθαλμίου είναι αποδοτικότερη από αυτήν του binoviewer, αν και έχω διαβάσει κατ΄επανάληψη σε ξένα sites ότι, μετά τις 15 ίντσες διάμετρο τηλεσκοπίου, αυτή η υστέρηση που διακρίνει τα binoviewers δεν υφίσταται. Ατυχώς, δεν έχω καταφέρει να το επιβεβαιώσω μέχρι σήμερα. Πάντως, η στερεοσκοπική παρατήρηση αντικειμένων ασκεί μια ξεχωριστή γοητεία. Και μόνο για την Σελήνη και τους πλανήτες αν αγοραστεί ένα οικονομικό μοντέλο binoviewer, τα έχει βγάλει τα λεφτά του.

 

Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο για τα binoviewers, ας κοιτάξει το παρακάτω thread, που είχα ανεβάσει παλαιότερα. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συγκριτικές δοκιμές πάνω σε ποικίλα αντικείμενα: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1315

 

Φιλικά

 

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ παιδια εισαστε και οι δυο συνοπτικοτατοι και κατατοπιστικότατοι. :D

Φιλε PapGeo εχω διαβασει ασφαλως το thread σου και μαλιστα ειναι και κατα καποιο τροπο μια απο τις αιτιες που σκεφτομαι την αγορα binoviewer!

Με βαζεις σε εξοδα οπως καταλαβες :) αλλα μακαρι να εχω συχνα τετοια "ωραια" εξοδα :wink:

Και παλι ευχαριστω!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Η πτώση της φωτεινότητας στην παρατήρηση με binoviewer είναι υπολογίσιμη, αλλά όχι τόσο ενοχλητική όσο φαντάζεται κανείς. Για παράδειγμα, ένα τηλεσκόπιο 10 ιντσών μετατρέπεται από άποψη φωτεινότητας σε πανίσχυρα κιάλια 7,1 ιντσών, διατηρώντας βέβαια όλη τη διακριτική ικανότητα του 10ιντσου. [10/(ρίζα του δύο)=7,1]

 

Για την παρατήρηση του Ηλιακού Συστήματος (Σελήνη, Ήλιος, πλανήτες) η παρατήρηση με bino ανεβάζει την ποιότητα του ειδώλου τόσο, ώστε δύσκολα ξαναγυρνά κανείς στην κλασική παρατήρηση με το ένα μάτι.

 

Για την παρατήρηση Deep Sky Objects με bino, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στα λαμπρότερα αντικείμενα. Αρκεί να δει κανείς το Μ13 ή το Μ27 για να μείνει κατάπληκτος. Για τα αμυδρά αντικείμενα όμως, συνεχίζει να είναι προτιμότερος ένας καλός προσοφθάλμιος.

 

Περί στερεοσκοπικής εικόνας: Ασφαλώς δεν έχουμε πραγματική στερεοσκοπική εικόνα αφού ο φακός/κάτοπτρο είναι κοινός και για τα δύο σκέλη, και οι αποστάσεις των σωμάτων τεράστιες. Συνεπώς δεν υπάρχει παράλλαξη μεταξύ των δύο σκελών. Όμως η εικόνα με ένα bino αποκτά μιά ξαφνική αληθοφάνεια και φυσικότητα που μας παρασύρει να την ονομάζουμε «στερεοσκοπική», χωρίς να είναι. Ιδιαίτερα η Σελήνη είναι απίστευτη στους προσοφθάλμιους...

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης