chder Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Θα ήθελα τη συνδρομή σας σε ένα πρόβλημα, που αντιλήφθηκα χθες το βράδυ και αφορά ένα APO 66 με diagonal mirror. Παρατηρώντας το Δία και για διάφορες μεγενθύνσεις (20x - 120x) το είδωλο προέκυπτε ελαφρώς παραμορφωμένο, δηλαδή εκτός από το δίσκο του πλανήτη έκανε την εμφάνισή του και ένας πιο "θαμπός" οβάλ δίσκος. Γενικά η εικόνα δεν ήταν όπως άλλες φορές, όπου η απόδοση του τηλεσκοπίου ήταν άριστη. Στη συνέχεια σκόπευσα μία μακρινή λάμπα φωτισμού της ΔΕΗ και ανακάλυψα ότι πάνω και κάτω από το είδωλο της λάμπας έκαναν την εμφάνισή τους δύο φωτεινές γραμμές. Σημείωση 1η: Οι ίδιες παρατηρήσεις έγιναν και με ένα ETX90 με τα ίδια προσοφθάλμια, χωρίς να παρατηρήσω σε αυτό το τηλεσκόπιο κανένα απολύτως πρόβλημα. Σημείωση 2η: Τα προσοφθάλμια, που χρησιμοποίησα ήταν πολύ καλής ποιότητας. Δεδομένου του ότι το πρόβλημα αυτό προέκυψε από το "πουθενα", χωρίς το τηλεσκόπιο να έχει υποστεί κάποια κακομεταχείριση ή να έχει εκτεθεί σε θερμοκρασίες ή καιρικές συνθήκες αντίξοες (πέραν μίας βραδιάς, που είχε αρκετή υγρασία κατά την παρατήρηση) θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει σχετικά με το πρόβλημα? Δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα με την εταιρία του τηλεσκοπίου, περιμενοντας πρώτα τις δικές σας προτάσεις. Μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του diagonal (υγρασία πιθανώς?) δεδομένου του ότι ο φακός του τηλεσκοπίου δεν παρουσιάζει (φαινομενικά τουλάχιστον και κάτω από ισχυρό φως) κανένα πρόβλημα? Λίγη βοήθεια ...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Χωρις το διαγώνιο τις βλέπεις; Δοκίμασε χωρίς, εύκολο να διαπιστώσεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Ενας θαμπός δίσκος γύρω από το αντικείμενο (άλως) εμφανίζεται συνήθως όταν σχηματιστεί υγρασία στο κρύσταλλο του προσοφθάλμιου από τη μεριά του ματιού ή στον αντικειμενικό φακό. Στον διαγώνιο η υγρασία θα έδινε παρόμοιο αποτέλεσμα αλλά είναι πολύ απίθανο να σχηματιστεί εκεί. (Εκτός κι αν ο διαγώνιος ήταν εκτεθειμένος στην υγρασία λίγο πριν μπει στο τηλεσκόπιο).Οι γραμμές που αναφέρεις ήταν αντιδιαμετρικές με κέντρο τη λάμπα; Αν ναι, τότε ίσως οφείλονταν σε κάποιο αντικείμενο ανάμεσα στο τηλεσκόπιο και τη λάμπα, (περίθλαση π.χ. από κάποιο σκοτεινό καλώδιο). Εν τέλει, αν το πρόβλημα παραμείνει, κάνε δοκιμές αλλάζοντας μια παράμετρο (ένα κρίκο της αλυσίδας) τη φορά και θα το εντοπίσεις. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
chder Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Στέφανε ευχαριστώ, θα κάνω μερικές δοκιμές ακόμα. Γιώργο, το πρόβλημα είναι ότι αυτό το διοπτρικό είναι κοντό και από όσο γνωρίζω έχει μία δυσκολία στο να δουλέψει χωρίς διαγώνιο. Θα προσπαθήσω όμως, δεδομένου του ότι δεν το έχω επιχειρήσει μέχρι τώρα.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2007 Πάρε έναν barlow ξεβίδωσε τον φακό και κάνε τον σωλήνα προέκτασης. Άλλη λύση δοκίμασε με άλλο διαγώνιο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
chder Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2007 Μετά από τρεις εβδομάδες με συννεφιά και φεγγάρι, επιτέλους μπόρεσα να διερευνήσω περισσότερο το θέμα, μετά και από τις υποδείξεις των "συναδέλφων" και τα νέα είναι ευχάριστα. Καταρχήν, δοκίμάζοντας να αντικαταστήσω με "μακρύ" Barlow το διαγώνιο του τηλεσκοπίου, εξακολουθούσα να έχω πρόβλημα στην εστίαση και άρα αυτή η λύση δε λειτούργησε. Είχα ένα 1,25 διαγώνιο της MEADE αλλά με "σπείρωμα", προσαρμόζεται στο ETX90, που έχω, βιδωτός, και δε μπόρεσα τελικά να τον χρησιμοποιήσω. Δεδομένου του ότι οι παρατηρήσεις γίνονταν από το μπαλκόνι μου, με φωτορύπανση από το δρόμο αλλά και από τα φώτα της πόλης γενικότερα, επέλεξα μία σκοτεινή περιοχή και έκανα και εκεί μία δοκιμή με το διαγώνιο του τηλεσκοπίου. Το πρόβλημα δυστυχώς παρέμενε. Δανείστηκα ένα 1,25 διαγώνιο, χωρίς σπείρωμα, και η συμπεριφορά του τηλεσκοπίου ήταν η ίδια, δηλαδή προβληματική. Όλα αυτά το προηγούμενο διάστημα των τριών εβδομάδων, τις λίγες νύχτες χωρίς συννεφιά, που προέκυψαν, αλλά με πολύ υγρασία, τουλάχιστον στην περιοχή, που μένω. Ώσπου τελικά, χθες το βράδυ, αργά, με το Δία ψηλά στον ουρανό, η εικόνα, που είχα ήταν ... ΤΕΛΕΙΑ (με το διαγώνιο το δικό του). Συμπέρασμα: μάλλον η αυξημένη υγρασία και το γεγονός, ότι παρατηρούσα το Δία νωρίς, όταν ήταν σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα (+ΑΠΕΙΡΙΑ!) ήταν οι βασικές αιτίες εμφάνισης του προβλήματος. Ανακουφισμένος πλέον, που το ΑPO μου έχει επανέλθει στις παλιές καλές (τέλειες) επιδόσεις του, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τις συμβουλές και τη βοήθειά τους.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2007 Πολλές φορες περνάμε όλοι τέτοιο άγχος... -Ωχ, γιατί δεν δείχνει καλά λες να έγινε καμιά ζημιά..?? αλλά συνήθως.... -Ουφ, ευτυχως... Καλές παρατηρήσεις...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα