nkoumo Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2007 Θελω να παρω τηλεσκόποιο, εχω καταλήξει σε ρομποτικο διοτι δινω μεγάλη βαρύτητα στην ευκολία μεταφοράς και τοποθετησης. Θελω να ρωτησω αν υπάρχει καμια μεγάλη και ουσιώδεις διαφορά μεταξύ διαμετρου κατόπτρου 4'',5'',6,8''.Ρωταω διοτι η τιμη ανεβαινει κατακόρυφα απο 4'' σε 6''. Πηγα στο υποκαταστημα του πλανηταριου Θεσ/κης στην Αθηνα και μου δειξανε κατι slides απο τον Κρονο παρμένα απο τηλεσκοποια με διαφορετική διαμετρο.Μεγαλη διαφορα να σας πω δεν ειδα.Εχω βαλει στο ματι το Nexstar 114 slt με Φ114mm 499ευρώ. To επόμενο 130slt Φ130mm 650ευρώ. Λετε να αξίζει η διαφορα?
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2007 Και τα δύο είναι στην κατηγορία φτηνο-μικρο-πλαστικο-ρομποτικό, τα τηλεσκόπια αυτής της κατηγορίας πρέπει να αποφεύγονται.Αν θέλεις κάτι αποδεκτό σε ρομποτικό πάρε ένα Celestron Nexstar 5. Απ' την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί ενα 6" f/5 νευτώνιο χωρίς goto δεν είναι φορητό Χονδρικά το 6" δείχνει αστέρες ένα μέγεθος αμυδρότερους από το 4" και το 8" μισό μέγεθος αμυδρότερους απο το 6". Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4, 2007 Θελω να παρω τηλεσκόποιο, εχω καταλήξει σε ρομποτικο διοτι δινω μεγάλη βαρύτητα στην ευκολία μεταφοράς και τοποθετησης. Θελω να ρωτησω αν υπάρχει καμια μεγάλη και ουσιώδεις διαφορά μεταξύ διαμετρου κατόπτρου 4'',5'',6,8''. Yπαρχει τεραστια διαφροα αναμεσα στις 4 και τις 8 ιντσες. Παρατηρησιακα ειναι η μερα με τη νυχτα! Απο τις 4 στις 5 δεν υπαρχει διαφορα που να φαινεται ευκολα με το ματι. Απο τις 4 στις 6 ιντσες υπαρχει εμφανης διαφορα και ειδικα απο τις 6 στις 8. Σιγουρα ενα τηλεσκοπιο με 8 ιντσες διαμετρο ειναι πολυ καλυτερο για παρατηρηση απο ενα 4αρι η ενα 5αρι ακομα κι απο ενα 6αρι. Ρωταω διοτι η τιμη ανεβαινει κατακόρυφα απο 4'' σε 6''. Παντα η τιμες τετραγωνιζονται οσο ανεβαινει η διαμετρος. Πηγα στο υποκαταστημα του πλανηταριου Θεσ/κης στην Αθηνα και μου δειξανε κατι slides απο τον Κρονο παρμένα απο τηλεσκοποια με διαφορετική διαμετρο.Μεγαλη διαφορα να σας πω δεν ειδα. Μη μπερδευεις αυτα τα slides που ειδες εκει. Ειναι μια εκπληκτικη κατασκευη αυτη που εχει φτιαξει ο Αρης Μυλωνας αλλα στη πραγματικοτητα υπαρχει τεραστια διαφορα στη παρατηρηση. Οι 4 ιντσες δεν εχουν καμια σχεση με τις 6 ποσο μαλλον με τις 8. Η διαφορα ειναι τρομακτικη απλα! Εχω βαλει στο ματι το Nexstar 114 slt με Φ114mm 499ευρώ. To επόμενο 130slt Φ130mm 650ευρώ. Λετε να αξίζει η διαφορα? Κανενα απο τα δυο. Το πλανηταριο Θεσσαλονικης εχει τεραστια ποικιλια και προσφερει πολλα μοντελα που ειναι πολυ καλυτερα απο αυτα. Δωσε λεφτα για διαμετρο και οχι ηλεκτρονικα και ροπμποτικα. Ρομποτικο τηλεσκοπιο παιρνουμε οταν θελουμε να κανουμε αστροφωτογραφηση. Οταν θελησουμε να παρατηρουμε καλο ειναι να δινουμε λεφτα στη διαμετρο και οχι στα ηλεκτρονικα. Αλλα ακομη και αστροφωτογραφηση να θες να κανεις, με τα συγκεκριμενα τηλεσκοπια και τη στηριξη που εχουν ειναι δυσκολο. Ρωτα τα παιδια στο πλανηταριο να σου δειξουν και καποια μοντελα μεγαλυτερης διαμετρου. Εχουν εκπληκτικα τηλεσκοπια! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4, 2007 Πηγα στο υποκαταστημα του πλανηταριου Θεσ/κης στην Αθηνα και μου δειξανε κατι slides απο τον Κρονο παρμένα απο τηλεσκοποια με διαφορετική διαμετρο. Μεγαλη διαφορα να σας πω δεν ειδα. Δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί σε σχετικά καταστήματα - όχι μόνο εδώ, σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό - δείχνουν σε υποψήφιους αγοραστές φωτογραφίες πλανητών - συνήθως του Κρόνου. Το μόνο που βλέπει ο αρχάριος είναι ένας πλανήτης με δαχτυλίδια - ίδιος, μονάχα λίγο μεγαλύτερος σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι σε θέση να διακρίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίσματα, μπάντες κλπ, και είναι επόμενο ο άνθρωπος να υποθέσει ότι οτιδήποτε τηλεσκόπιο και να πάρει θα βλέπει τα ίδια πράγματα λίγο μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα κατά περίπτωση ...Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, ένα κοντό 6ιντσο σε μια ισημερινή - όπως ανέφερε παραπάνω και ο Γιώργος - μεταφέρεται εύκολα, είναι φθηνότερο από τις λύσεις τύπου nexstar 114, 130 SLT (350+ ευρώ) και αρχίζεις πλέον σε αυτή τη διάμετρο να "βλέπεις" κάτι πέρα από πλανήτες και Σελήνη σε ένα σκοτεινό χώρο. Ένα 8ιντσο dob είναι επίσης εξαίρετη επιλογή, ωστόσο πρέπει κανείς να το δει από κοντά για να υπολογίσει το χώρο που απαιτείται για μεταφορά. Αν πάλι επιμένεις σε κάτι μικρό, εξαιρετική επιλογή είναι το Starblast mini-dobsonian με άνοιγμα 113 μμ και στα 198 ευρώ. Προσφέρει οπτικά ότι προσφέρουν και τα 114,130 που ανέφερες παραπάνω, πολύ πιο φθηνά. Φαντάζομαι ότι το Πλανητάριο δεν θα το έχει, αλλά μπορείς να το παραγγείλεις και θα στο φέρουν μια και συνεργάζονται με την Telescope Service. Ρίξε μια ματιά στο: http://www.telescope-service.com/OrionUSA/reflectors/reflectors.html#StarBlastΕλπίζω να βοήθησα.Καλή συνέχεια και καλές αγορές.Φιλικά,Ηλίας. Φιλικά,Ηλίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα