Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά τα κυάλια λοιπόν τα 15x70 αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά ενός τηλεσκοπίου. Αντίθετα με τη δημοφιλή επιλογή ενός dobsonian για νέους στην αστρονομία, προχώρησα στην αγορά ενός 102mm 4'' mak της SkyWatcher με eq2 στήριξη. Αυτό διότι αφενός είναι μικρό,όμορφο και πολύ εύχρηστο, τόσο για επίγεια όσο και για αστρονομική παρατήρηση και αφετέρου επειδή θα αρχίσω να ασχολούμε και με την αστροφωτογράφηση ήθελα κάποια ισημερινή στήριξη. Προμηθεύτηκα επίσης και έναν καλό 7mm προσόφθαλμο με 20 eye relief. Γνωρίζω βεβαίως ότι το τηλεσκόπιο αυτό είναι κυρίως για πλανητική παρατήρηση και όχι για deep sky τόσο πολύ. Άμα θελήσω αργότερα κάτι μεγαλύτερο σε διάμετρο και για deep sky τότε μπορεί να πάρω ένα dobsonian.

 

Το έστησα λοιπόν ακολουθώτας τις οδηγίες στο manual, αλλά ακόμη δεν προχώρησα σε πολική ευθυγράμμιση καθώς δεν είχα χρόνο χθές το βράδυ. Άρχισα λοιπόν κατευθείαν την παρατήρηση γνωρίζοντας ότι χωρίς την ευθυγράμμιση θα είναι πιό δύσκολο να εντοπίσω και να ακολουθήσω τους πλανήτες. Αφού έκανα μία στοιχειώδη ευθυγράμμιση στο σκόπευτρο πρώτος στόχος η αφροδίτη που άρχισε να φαίνεται μέσα από τα σύννεφα, κατά τις 21.00 . Μετά από κάποιες προσπάθειες την βρήκα. Εντυπωσιακό ότι φαινόταν ο πλανήτης, και με λίγο φώς ημέρας στο backround. Ο πρώτος πλάνήτης που παρατηρώ μέσα από τηλεσκόπιο. Μετά εμφανίστηκε και ο Κρόνος καθώς άρχισε να αραιώνει η συννεφιά. Τον βρήκα και αυτόν τυχαία σχεδόν όπως κουνούσα με μικρές κινήσεις το τηλεσκόπιο ψάχνοντας, καθώς το σκόπευτρο δεν ήταν καλά ευθυγραμμισμένο. Περιττό βέβαια να σας πώ τον ενθουσιασμό εκείνη τη στιγμή. Τον Κρόνο τον παρατήρησα με το 7mm προσοφθάλμιο που πήρα και όχι με αυτό που έιχε το τηλεσκόπιο στο κουτί, το 10mm. Μόνο που δεν μπόρεσα να δώ χρώμα η λεπτομέρειες. Είδα κάτι σαν υποψία χρώματος. Αυτό λόγω του seeing και των συνθηκών εκείνη την στιγμή?

 

Βέβαια χωρίς πολική ευθυγράμμιση δυσκολευόμουν να τον ακολουθήσω. Τον ξαναβρήκα άλλη μία δύο φορές και πρόλαβα να τον δώ λίγο πρίν φύγει απο το οπτικό πεδίο. Καθώς διάβαζα το manual και προσπαθούσα να καταλάβω πώς θα κάνω την ευθυγράμμιση, φάνηκε και ο Δίας λαμπερός πάνω απο τον Υμμητό. Τον έψαξα και τον βρήκα. Φάνηκε λαμπερός και με τους δορυφόρους του εύκολα ευδιάκριτους σάν μικρούς πλανήτες. Σήμερα θα προσπαθήσω να κάνω την πολική ευθυγράμμιση.

 

Ερωτήσεις: Ο λόγος που δεν έβλεπα καλά χρώμα ήταν λόγω του seeing γενικότερα?

Επίσης, πιστεύετε ότι θα ήταν καλό να πάρω έναν barlow? Και με τί mm προσόφθαλμο θα τον χρησιμοποιήσω καλύτερα?

Κάποιες φωτογραφίες που έχω δεί από 4mm αντίστοιχα τηλεσκόπια δείχνουν μεγαλύτερη μεγένθυση και χρώμα. Αυτό είναι λόγω κάποιου barlow? Καλού seeing? Ή η μεγένθυση ειδικότερα είναι αποτέλεσμα zoom από την κάμερα?

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου ίσως σε απογοητεύσω αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να δεις τον Κρόνο αλλά και οτιδήποτε αλλο όπως στις φωτογραφίες.Οι φωτογραφίες των πλανητών προκύπτουν με stacking ένα είδος επικόλλησης πολλών frames και γι αυτό εμφανίζουν τόση λεπτομέρεια.

 

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δεις και λεπτομέρειες..Κανονικά με καλό seeing θα μπορείς να δεις το χώρισμα cassini και χρώμα ,ακόμα και λωρίδες πάνω στο δίσκο του πλανήτη.

 

Όσο για την πολική ευθυγράμμιση δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις ακριβή πολική ευθυγράμμιση καθώς η EQ2 δεν έχει πολική διόπτρα και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάζεις τον πολικό άξονα να κοιτάει στο περίπου τον Βορρά...

Για αστροφωτογράφηση ...με τη συγκεκριμένη στήριξη δεν μπορείς δυστυχώς να κάνεις απολύτως τίποτα!!

 

Όσο για το barlow, πολύ καλό θα ήταν να πάρεις ένα αφού διπλασιάζεις τη συλλογή των προσοφθαλμίων σου...απλά πρέπει να υπολογίσεις να μην βγαίνουν οι μεγενθύσεις που δίνει πάνω απο τη μέγιστη ωφέλιμη του τηλεσκοπίου...

 

:wink:Καλως ήρθες...

Δημοσιεύτηκε
Βέβαια και μπορεί να κάνει ακριβέστατη πολική ευθυγράμιση με τη μέθοδο της διολίσθησης. Ούτε η paramount έχει πολική διόπτρα. Όσο για την φωτογράφιση με ένα μοτέρ στην ορθή αναφορά μπορεί να κάνει. Αυτό το τηλεσκόπιο το έχω κ εγώ και δείνει πολύ καλά αποτελέσματα σε πλανήτες με καλό seeing αλλά και σε βαθύ ουρανό αφού με 4" μπορείς να δεις όλα τα messier!
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Efstathie καλημέρα.

Καλορίζικο το ηλεσκόπιο σου και καλές παρατηρήσεις.

Έχω κι εγώ το ίδιο, στα 127 mm, και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Ιδιαίτερα στην παρατήρηση των πλανητών και της Σελήνης είναι πολύ καλό, χωρίς να έχει πρόβλημα και στα deep sky.

Χρώμα στα ουράνια σώματα, όπως είπαν και οι προηγούμενοι φίλοι, μην περιμένεις να δεις, όπως στις φωτογραφίες.

Ωστόσο στους πλανήτες Δια και Κρόνο και ιδιαίτερα στον Δία, κάτω από ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, μπορείς να δεις τις ζώνες του στην απόχρωση του καφέ και στον Κρόνο ίσως να δεις ένα απαλό μπεζ - κιτρινωπό με κάποιες σκοτεινές ζώνες.

Χρώμα στους διπλούς αστέρες θα δεις σίγουρα και μπορείς να ξεκινήσεις με τον υπέροχο Albireo.

Ένας barlow 2X θα σου είναι χρήσιμος με προσοφθάλμιο όμως μεγαλύτερης εστιακής απόστασης, ώστε να μην πετυχαίνεις υψηλές μεγεθύνσεις, οι οποίες θα σου χαλάνε το είδωλο, ιδιαίτερα με κακό seeing.

Tέλος η μεγέθυνση δίνεται από τον τύπο F/f, όπου F είναι η εστιακή απόσταση του κατόπτρου σου (σταθερή τιμή) και f η εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου φακού σου (μεταβλητή τιμή).

Συνεπώς η μεγέθυνση εξαρτάται από την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο.

Καλώς ήρθες και καλή συνέχεια.

Φιλικά

Γιώργος

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Έχω όμως λίγο μπερδευτεί με τον Barlow. Η μέγιστη ωφέλιμη μεγένθυση του 102mm είναι 204mm. Το προσοφθάλμιο των 7mm βάση του τύπου μου δίνει 1300mm που είναι το focal length διά 7mm, δηλαδή 185,7X. Άρα άν βάλω έναν barlow με αυτό το προσοφθάλμιο θα πάνω πολύ πάνω από την 204 μέγιστη ωφέλιμη μεγένθυση. Ή η μεγιστη ωφέλιμη μεγένθυση διπλασιάζεται με τον barlow? Και άν όχι, τότε ποιά θα είναι η διαφορά του να χρησιμοποιήσω έναν barlow με ένα μεγαλύτερο mm προσοφθάλμιο που θα μου δίνει με το 2x του barlow την ίδια μεγένθυση περίπου με το 7mm?

 

Χθές είδα πάλι αφροδίτη Κρόνο και Δία. Λίγο καλύτερες οι συνθήκες. Αλλά αυτό που κατάλαβα είναι οτι χρειάζεται μοτεράκι και για καλύτερη παρατήρηση και για φωτογράφηση. Να πάρω μοτεράκι και για απόκλιση όμως? Και πόσο περίπου να περιμένω σε τιμή?

 

Κύριε Τηλέμαχε, όσον αφορά την αστροφωτογράφηση είναι μία πρώτη επαφή. Θα το δώ στην πορεία τι φωτογραφίες μπορούν να βγούν με αυτή την στήριξη. Έχοντας δεί σε αυτό το site της πολύ καλές φωτογραφίες και με τι εξοπλισμό έχουν βγεί ξέρω περίπου τι να περιμένω, αλλά είναι και στο πώς αξιοποιείς καλύτερα τον εξοπλισμό που έχεις.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Το 185x είναι ήδη πολύ κοντά στο μέγιστο και κατά πάσα πιθανότητα είναι ήδη αρκετά μεγάλο, θα χρειαστεί να παρατηρείς και μικρότερη μεγέθυνση συνήθως.

 

Ο εμπειρικός κανόνας για τη μέγιστη μεγέθυνση υποθέτει καλές συνθήκες seeing. Στην πράξη όλοι παρατηρούμε με μεγεθύνσεις πιο μικρές σε καθημερινή βάση.

 

ποιά θα είναι η διαφορά του να χρησιμοποιήσω έναν barlow με ένα μεγαλύτερο mm προσοφθάλμιο που θα μου δίνει με το 2x του barlow την ίδια μεγένθυση περίπου με το 7mm?

 

Ο συνδυασμός με τον barlow μεγαλώνει το eye relief σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο παλιός κλασικός κανόνας ότι "όσο πιο λίγο γυαλί τόσο το καλύτερο" έχει μάλλον ισχύ σε αυτή την περίπτωση. Προσωπικά προτιμώ να παρατηρώ χωρίς barlow (και γενικά μόνο οι πολύ καλοί barlow δείχνουν εξίσου καλά με το σκέτο προσοφθάλμιο).

Θα το δώ στην πορεία τι φωτογραφίες μπορούν να βγούν με αυτή την στήριξη. Έχοντας δεί σε αυτό το site της πολύ καλές φωτογραφίες και με τι εξοπλισμό έχουν βγεί ξέρω περίπου τι να περιμένω, αλλά είναι και στο πώς αξιοποιείς καλύτερα τον εξοπλισμό που έχεις.

 

Είμαι ο τελευταίος που θα έλεγε σε κάποιον να μην πειραματιστεί με τον εξοπλισμό του και να μην τον αξιοποιήσει στο έπακρο. Γι'αυτό λοιπόν προσπάθησε όσο θες και όσο σου κάνει κέφι. Απλά, για να δίνουμε και την πλήρη εικόνα, οι δυνατότητες για αστροφωτογράφηση deep sky του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου είναι πολύ περιορισμένες. Δοκίμασε αρχικά με Σελήνη, πλανήτες και άλλα λαμπρά αντικείμενα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Αρχικά η μέγιστη οφέλιμη μεγέθυνση είναι, σύμφωνα με τον κανόνα, η διάμετρος σε mm χ 2. Αυτό όμως παίζει και από την σχεδίαση του τηλεσκοπίου, εκτώς από το seeing. Τα διοπτρικά και τα maksutov έχουν παραπάνω οφέλιμη μεγέθυνση από το 2χ. Έχω παρατηρήσει με αυτό το τηλεσκόπιο σε 260 μεγεθύνσεις με καλό seeing την σελήνη και δεν είχα πρόβλημα. Όσο για το μοτερ, πιστεύω ότι σε αυτό το στάδιο και αυτή τη στήριξη δεν χρειάζεται το απόκλισης αλλά μόνο το ορθής αναφοράς (αστροστάτης). Μπορείς, όπως αναφαίρθηκε, να βγάλεις πολύ ωραίους πλανήτες και σελήνη με όλα τα μέσα (φιλμ, dslr, webcamera) αλλά και βαθύ ουρανό σε αντικείμενα μικρής έκτασης (λόγο του εστιακού λόγου που έχει και σου δίνει μικρό πεδίο) με CCD. Μη ξεχνάμε τι φωτογραφίες βλέπουμε από μικρότερα διαμετρήματα (FS60, Zenithstar 66, scopos, κτλ.).

Ευστάθιε, έλα το άλλο ΠΣΚ στον Πάρνωνα να ρωτάς και να πέρνεις απαντήσεις επί τόπου και να τα βλέπεις και στην πράξη.

Καλή συνέχεια.

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Ευστάθιε, έλα το άλλο ΠΣΚ στον Πάρνωνα να ρωτάς και να πέρνεις απαντήσεις επί τόπου και να τα βλέπεις και στην πράξη.

Καλή συνέχεια.

 

Μπορείτε να με λέτε και Στάθη, το Ευστάθιος το βάλα για να μην υπάρχουν τυχόν όμοια στο forum :)

 

Ωραία, έστω οτι μέγιστη ωφέλιμη μεγένθυση μπορεί να είναι και πιό πάνω, π.χ 260x. Αλλά και πάλι, με τα 7 mm με barlow2x φτάνει στα 360x. Άρα ουσιαστικά να ψάξω για προσόφθαλμο π.χ 10 mm που σε συνδοιασμό με τον barlow να μου δίνει ένα 260x?

 

Θα προσπαθήσω να έρθω στον Πάρνωνα.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Στάθη, προσωπικά τον barlow τον χρησιμοποιώ μόνο για πλανήτες ή για να σπάσω κάποιο διπλό αστέρι με το 150/750 που έχω με έναν hyperion 5mm. Κατά τα άλλα πλανητικά νεφελώματα, όπως το m57, τα ευχαριστιέμαι με τον 5mm χωρίς barlow. Να σου πω την αλήθεια έχω σταματήσει να τον πολυχρησιμοποιώ, κάνω παιχνίδι και στο 4" (σαν το δικό σου) και στο 6" νευτώνειο με τους 2 hyperion που έχω (13mm & 5mm) με 68 μοίρες πεδίο και στο 4" λόγο του f/13 χρησιμοποιώ και έναν plosll 32mm με 52 μοίρες πεδίο. Ο 5mm κάνει ωραία δουλειά με το 4", προχθές στην ελληνογερμανική έβλεπα με αυτόν τον albireo και έσπαγα τον διπλό διπλό στη Λύρα με σχετική νέφωση. Είναι παράξενη υπόθεση ο barlow. Σίγουρα χρειάζεται αν θες να τραβήξεις πλανήτες ή σελήνη με webcamera. Εδώ ένα παράδειγμα του τι μπορείς να βγάλεςι με αυτό το τηλεσκόπιο.

http://www.astrovox.gr/forum/album_comment.php?pic_id=3229

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Αγόρασα ένα μοτεράκι για ΟΑ, to AO2000 αλλά ακόμη δεν έχω καταφέρει να το κάνω να δουλέψει σωστά. Καταρχήν κάνω μια χοντρική πολική ευθυγράμμιση. Όταν ανοίγω το μοτέρ βλέπω ότι γυρίζει κανονικά αργά η βίδα που έχει και ακουμπάει στο γρανάζι της ΟΑ και το ίδιο και το γρανάζι. Βρίσκω έναν στόχο, τον κεντράρω και ανοίγω το μοτέρ. Όμως ο στόχος συνεχίζει να κινείται εκτός πεδίου, ίσως λίγο πιο αργά από ότι με κλειστό το μοτέρ. Το χειριστήριο του μοτέρ έχει 4 κουμπιά, 2 4x forward και reverse και 2 2x το ίδιο. Πατώντας το 4x συνεχόμενα ο στόχος επανέρχεται κάπως στο πεδίο αλλά όχι στο κέντρο και μετά καναφεύγει εκτός πεδίου. Έπαιξα με όλα τα κουμπιά χωρίς να μπορώ να ξαναφέρω τον στόχο στο πεδίο.

 

Είναι διότι δεν έχω κάνει καλή πολική ευθυγράμμιση? Θεωρητικά με μοτέρ ΟΑ ο στόχος θα έπρεπε να παραμένει συνέχεια στο πεδίο?

 

Επίσης το manual και τα σχήματα που έχει δεν είναι καθόλου κατατοπιστικά. Αλλά πιστεύω ότι το έχω βάλει σωστά, εφόσον τα γρανάζια κινούνται.

 

Και κάτι ακόμη. Όταν πάω να σφίξω τη βίδα της ΟΑ έτσι ώστε να ανοίξω το μοτέρ, με το σφίξιμο ο στόχος, στο πεδίο φεύγει. Και πρέπει να κάθομαι να υπολογίζω που περίπου θα έχω τον στόχο εκτός πεδίου έτσι ώστε όταν σφίξω τη βίδα να μπεί εντός πεδίου και πρός το κέντρο.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Εχω βγαλει καποιες φωτογραφιες με την EQ1 και τον αστροστατη ,δεν υπαρχει μοτερ για αυτην( καλα καλα κανουν και δε βγαζουνε :mrgreen: )

Τις εβγαλα χωρις πολικη ευθυγραμμιση διοτι , οπως γλεπω και σε ξενα fora , ειναι συνηθες να κοπαναει το μοτερ με το αντιβαρο οταν πας να στοχευσεις καποια περιοχη του ουρανου .

Χωρις την ευθυγραμμιση ο στοχος φευγει .Διαβασα οτι αυτο συμβαινει και με εσενα .

Χωρις την ευθυγραμμιση θα κυνηγας τον πλανητη μεσα στο οπτικο σου πεδιο συνεχεια .Ευτυχως αυτο δεν ειναι και σπουδαιο προβλημα αν χρησιμοποιησεις το registax διοτι θα επιλεξεις να ακολουθει τη κινηση του πλανητη .

Επομενως χωρις την ευθυγραμμιση ο στοχος δε θα παραμενει στο κεντρο ,αλλα μεσα στο οπτικο σου πεδιο για καποια δευτερολεπτα .

Οσο για το σφιξιμο της βιδας .Θα σφιγγεις λιγο για να δεις απο που σου φευγει ο στοχος και πρωτα θα στρφεις τη στηριξη αναλογα και μετα θα σφιγγεις ωστε να μη σου φευγει .

 

Εχω το mak 90mm .Περυσι που ο Διας ηταν σε αντιθεση βλεπαμε λεπτομερειες μεσα στις ζωνες του Δια με 198Χ .Βεβαια το seeing ηταν καλο και μαλιστα και αρκετες συνεχομενες νυχτες .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Δεν έχω οπτική επαφή με τον πολικό αστέρα γι αυτό κάνω χοντρική πολική ευθυγράμμιση. Μέσα από το starry night pro βρίσκω που περίπου είναι ο πολικός αστέρας και μετά υπολογίζω κατα προσέγγιση. Αυτή δεν είναι αρκετή πολική ευθυγράμμιση για να μένει ο στόχος στο πεδίο? Έχω βάλει τις 38 μοίρες της Αθήνας και στρέφω τον άξονα αζιμουθίου πρός τον πολικό αστέρα.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Στάθη, διολίσθηση. Το μοτέρ είναι για αυτή τη στήριξη ; Κανονικά θα πρέπει να στο κρατάει αρκετή ώρα μέσα.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Το κρατάει. Απλά δεν έχω μέτρο σύγκρισης για να ξέρω πόση ώρα θα έπρεπε να το κρατάει. Πάντως το κρατάει αρκετά για να κάνεις πιό άνετη παρατήρηση.

 

Θα δοκιμάσω και τη διολήσθηση.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδιά...Είμαι έτοιμος για μια αγορά ενός τηλεσκοπίου και σαν πρώτη εικόνα έμεινα στο D130/F900MM EQ2 της Sky Watcher Κοστίζει 335 Ε.

Είμαι αρχάριος στον χώρο αλλά πολύ ορεξάτος..μπορεί κάποιος να μου πει αν το μοντέλο αξίζει τα λεφτά του και αν είναι καλό?

Το μοντέλο και τα χαρακτιριστικά του υπάρχουν εδώ.

 

http://www.papasotiriou.gr/product.games.asp?pfid=579638&prid=268056

www.retrovisions.gr

www.retrosystem.gr

Δημοσιεύτηκε

Δες καλήτερα στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, στο παράρτημά του στην Αθήνα. Ίδια τιμή έχει και θα έχεις καλήτερη εξηπυρέτηση από ένα βιβλιοπολίο που πουλάει τηλεσκόπιο...

www.planitario.gr

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης