Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σοβαρό πρόβλημα εμφανίστηκε σε υπολογιστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

 

To πρόβλημα εμφανίστηκε μετά τον διαστημικό περίπατο της Τετάρτης

Χιούστον

 

Οι ρωσικοί υπολογιστές που ελέγχουν τον προσανατολισμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS) και την παροχή οξυγόνου και νερού σταμάτησαν για άγνωστο λόγο να λειτουργούν έπειτα από την εγκατάσταση ενός νέου ζεύγους ηλιακών συλλεκτών.

 

Το πρόβλημα θεωρείται σοβαρό, και στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκκένωση του τροχιακού εργαστηρίου.

 

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Μάικ Σουφρεντίνι, επικεφαλής του προγράμματος ISS στη NASA, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο να χρειαστεί να εκκενωθεί ο σταθμός. «Εχουμε αρκετούς πόρους, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να λύσουμε το πρόβλημα», είπε.

 

Προσδεδεμένο στον σταθμό βρίσκεται από την Κυριακή το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, με αποστολή την εγκατάσταση ενός νέου ζεύγους ηλιακών συλλεκτών. Το σκάφος ίσως χρειαστεί να παραμείνει σε τροχιά συνολικά 13 αντί για 11 ημέρες, έως ότου επιλυθεί το νέο πρόβλημα.

 

Ο σταθμός βασίζεται κυρίως σε τεράστια γυροσκόπια για να διατηρεί τον προσανατολισμό του σε σχέση με τη Γη και τον Ήλιο. Ωστόσο, οι ρωσικοί υπολογιστές ελέγχουν προωθητικούς κινητήρες απαραίτητους σε περίπτωση που ο σταθμός πρέπει να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια ή να υποδεχθεί αφίξεις από τη Γη.

 

Επιπλέον, χωρίς τα ρωσικά συστήματα, τα αποθέματα οξυγόνου επαρκούν μόνο για 56 ημέρες.

 

Η αιτία της βλάβης παραμένει άγνωστη, ωστόσο είναι πιθανό να προκλήθηκε από την εγκατάσταση των ηλιακών συλλεκτών την Τετάρτη.

 

Εκτός από το πρόβλημα με τους υπολογιστές στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, οι αστροναύτες θα πρέπει να διορθώσουν και τη φθορά που εμφανίστηκε στη θερμική μόνωση του Atlantis κατά την εκτόξευσή του από τη Φλόριντα.

 

Στη διάρκεια διαστημικού περίπατου την Παρασκευή, δύο αστροναύτες θα χρησιμοποιήσουν συρραπτικό για να επαναφέρουν στη θέση του ένα θερμοπροστατευτικό πλακίδιο που ξεκόλλησε κοντά στην ουρά του σκάφους.

 

Η NASA δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ακεραιότητα της θερμικής ασπίδας, δεδομένου ότι ένα παρόμοιο πρόβλημα οδήγησε στην καταστροφή του Columbia στην ατμόσφαιρα το 2003 -το επταμελές πλήρωμα σκοτώθηκε πάνω από το Τέξας.

 

Τα τρία εναπομείναντα διαστημικά λεωφορεία πρέπει να παραμείνουν σε καλή κατάσταση για να ολοκληρώσουν τις 12 ακόμα αποστολές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έως το 2010. Τη χρονιά αυτή ο υπάρχων στόλος της NASA θα αποσυρθεί οριστικά, ενώ το νέο σκάφος θα παρουσιαστεί το 2013.

www.in.gr

Φιλικα Γιωργος :wink:
Δημοσιεύτηκε
Παρεπιπτόντως για τον διαστημικό σταθμό,είχα διαβάσει σε ένα ένθετο του Science Illustrated ο διεθνής διαστημικός σταθμός δεν θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα στο διάστημα διότι οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη είναι αρκετά δαπανηρές(περίπου 13,5 δισ. δολλάρια) και η ΝΑΣΑ προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS), για τις αποστολές αυτές.

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάλι πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δεν κάνει σημαντικά άλματα στην τεχνολογία του διαστήματος με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πολλά προγράμματα πίσω κατά πολλά χρόνια. Λεφτά για πολέμους έχουμε, για την επιστήμη όμως;;;; #-o :frown: :-k
Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Συμφωνώ και εγώ με αυτό που είπες για τα όπλα...

Δεν έχουν αλλά πράγματα να κάνουν αυτοί οι Αμερικάνοι παρά να ανοίγουν πολέμους...

Λεφτά έχουμε για όπλα αλλά για την πρόοδο της επιστήμης τίποτα...

Όταν το 3% του προυπολογισμού της Αμερικής δίνεται στην NASA για τις αποστολές της εεε τί περιμένουμε για πρόοδο. :-k :x

 

Γιάννης

<< Το θάρρος μας ενώνει, το θάρρος μας πάει μπροστά >>

 

Σ.Ε.Α.Α. ( Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας )

 

<< Αφιερωμένο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να φτάσουμε στα Άστρα >>

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης