Γιώργος Κισσαμιτάκης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 παιδια καλημερα σ’ ολους... θα ηθελα τα «φωτα» σας στο παρακατω ερωτημα: εδω και 2 χρονια περιπου ειμαι κατοχος ενος meade etx-125pe, το οποιο «ειρησθω εν παροδω» το «εμπλουτισα» με αρκετα extras (bino viewer, διπλες σειρες προσοφθαλμιων, gps, ηλιακο φιλτρο, ψηφιακη καμερα (lpi της meade) για αστροφωτογραφιση κλπ.). πρεπει να ομολογησω οτι τα χρηματα που εχω ξοδεψει για το meade αξιζαν σιγουρα μεχρι τελευταιου ευρω, αλλα αντιμετωπιζω το ενδεχομενο να «παω» σε τηλεσκοπιο μεγαλυτερης διαμετρου’ τι λετε για το 16΄΄ dob της meade? τωρα πως απο ενα go to παω σε ενα dob? ο βασικος λογος ειναι οτι ενω το meade ειναι σιγουρα ενα εξαιρετικο τηλεσκοπιο, «πασχει» απο τους περιορισμους ενος 5΄΄ . οταν εψαχνα ν’ αγορασω τηλεσκοπιο – και εψαχνα αρκετο καιρο – εδινα βαρος σε θεματα οπως η φορητοτητα και η ευκολια στη χρηση. με τον καιρο ομως αρχισε να με απασχολει η προοπτικη να μπορω να βελτιωσω την ποιοτητα των εικονων που βλεπω΄ πιο μακρια, πιο καλα... σκεφτομαι πως ακομα και σ’ ενα 8΄΄ lx 90 gps να παω (μεχρι εκει μπορω ν΄ «αντεξω» οικονομικα) δεν προκειται να δω μεγαλες διαφορες, ενω εαν πουλησω το etx τωρα, μπορω να «παω» για το dob. δεδομενου οτι μεχρι τωρα δεν μπορεσα να δω ο ιδιος ενα dob σε «δραση», τι πρεπει να περιμενω, ποσο ευκολο ειναι στο χειρισμο του? ολες οι γνωμες καλοδεχουμενες!!! ευχαριστω εκ των προτερων...
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Τα dob είναι εύκολα στο χειρισμό αλλά χάνεις κάποιες "πολυτέλειες" όπως go-to και tracking. Μικρό το κακό όμως αφού κερδίζεις πολύ περισσότερα. Ακόμα και με τις 8" η διαφορά στο deep sky σε σχέση με τις 5" θα είναι αρκετή. Ωστόσο με τις 16" τους χωρίζει άβυσσος!! Η πρώτη ερώτηση που κάνουμε σε όποιον θέλει να πάρει μεγάλο dob είναι από που θα παρατηρεί και αν έχει μεταφορικό μέσα να το κουβαλάει. Βλέπεις, αυτά τα τηλεσκόπια είναι γεννημένα για σκοτεινό ουρανό. Αν πάρεις truss tube που λύνεται τα πράγματα είναι καλύτερα όμως τα μεγάλα dob με συμπαγείς σωλήνες θέλουν σχεδόν ένα αμάξι μόνα τους. Πάντως, μιας και άρχισε η θερινή σαιζόν και πολλές παρατηρήσεις θα κανονιστούν προτείνω οπωσδήποτε να δεις dob σε δράση με την ευκαιρία του πρώτου αστροπάρτυ. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Φίλε Γιώργο,16" εεεεεε; Όνειρο ζωής για πολούς απο εμάς, και σου έυχομαι να το πραγματοποιήσεις. Παρ όλα αυτά τίθενται ορισμένα ερωτήματα. Φορητότητα. Αν δεν έχεις σταθερό σημείο παρατήρησης, οι 16" δεν κουβαλιόνται εύκολα, και απο άποψη βάρους αλλα και γενικών διαστάσεων Αστροφωτογράφηση. Εφόσον ενδιαφέρεσαι, το Dob θα σε περιορίσει σημαντικά (μικρές εκθέσεις κλπ) σε σχέση με τον υπάρχοντα εξοπλισμό σου. Αναβάθμιση. Τέτοιος εξοπλισμός δεν αναβαθμίζεται εύκολα (τοποθέτηση σε Ισημερινή) καθώς το μεγάλο του βάρος αλλα και οι λοιπές διαστάσεις σε θέτουν εκτός των ορίων των "εύκολα" αποκτήσιμων στηρίξεων. Εμπορευσιμότητα. Δυστυχώς ένας παράγοντας που πάντα πρεπει να λαμβάνουμε υπόψη. Τα βάζω σαν θέματα προς σκέψη, και οπωσδήποτε όχι σαν μία προσπάθεια αποτροπής, έτσι. Συμφωνώ απόλυτα οτι οι 16" είναι εξεραιτικά ελκυστικές αλλα ίσως θα πρέπει να το σκεφτείς με γνώμωνα το τί πραγματικά θέλεις Φιλικά Δημήτρης
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Nομιζω πως η περιπτωση του lightbridge επειδη ειναι truss κανει τις 16 ιντσες πανευκολες στη μεταφορα. Η αποφαση σου νομιζω οτι ειναι πολυ καλη. Το 16αρι το ζαχαρωνω κι εγω, αλλα θα αργησω να το παρω μιας και εχω εξοδα πολλα πλεον (βλεπετε με γραψανε και μου πηραν το διπλωμα ). Εγω προσωπικα ημουν αναμεσα στο Orion optics 16 και στο lightbridge 16. Aποφασισα ομως το δευτερο μιας και η διαφορα τιμης μεταξυ των δυο ειναι αδικαιολογητη συν το οτι το lightbridge μεταφερεται πολυ πιο ευκολα. Θα μπορουσα να σε συμβουλεψω να περιμενεις το lightbridge των 20 ιντσων αλλα μαλλον θα αργησει λιγο να βγει. Οποτε οι 16 ιντσες πιστευω ειναι πραγματικα ενα απιστευτο διαμετρημα και αποτελει ενα σοβαρο πλεον τηλεσκοπιο για αξιολογη παρατηρηση.[/img] STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Γιώργος Κισσαμιτάκης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 πρωτα απ' ολα να σας ευχαριστησω ολους που ασχοληθηκατε με το θεμα μου... κατοπιν - και για ν' απαντησω και στο Δημητρη - θα ηθελα να πω οτι εκεινο που ζηταω ειναι το εξης: η εικονα που θα δω να ειναι οτι το πιο "κοντινο" στις υπεροχες εκεινες φωτογραφιες - εικονες στις οποιες ολοι μας εχουμε "κολλησει" κατα καιρους. η φορητοτητα δεν με απασχολει πλεον τοσο οσο παλιοτερα και η αστροφωτογραφια επισης. το go to απο την αλλη ειναι σίγουρα κατι που θα μου λειψει (δεδομενου οτι δεν θεωρω εμπειρο τον εαυτο μου στο χειροκινητο εντοπισμο), αλλα... εκεινο που σιγουρα θα βοηθουσε θα ηταν να δω καποια αλλα τηλεσκοπια απο κοντα. για αυτο και θα παρακαλουσα - ειδικα τους Αθηναιους - απο ΄σας να μ' εχουν υπ' οψιν τους στην περιπτωση που βρεθουν σε καποιο αστροπαρτυ. θα χαρω να γνωριστουμε και απο κοντα. δυστυχως οι αποπειρες μου στο παρελθον να βρεθω με τους ερασιτεχνες δεν ειχαν αισια εκβαση (κυριως λογω φορτου εργασιας δικης μου).οπως και να 'χει παντως, χιλια ευχαριστω και παλι...
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 ...θα ηθελα να πω οτι εκεινο που ζηταω ειναι το εξης: η εικονα που θα δω να ειναι οτι το πιο "κοντινο" στις υπεροχες εκεινες φωτογραφιες - εικονες στις οποιες ολοι μας εχουμε "κολλησει" κατα καιρους.... Λυπάμαι φίλε μου, αλλά θα σε στενοχωρήσω.Όπως έχουμε επισημάνει πολλές (μα πολλές) φορές, η εικόνα που βλέπουμε απο το προσοφθάλμιο είναι η διαφορά νύχτας με μέρα σε σχέση με τις αστροφωτογραφίες.Κάνε ενα σχετικό search στο Forum και θα καταλάβεις τους λόγους.
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2007 Γιωργο αυτο που ζητας μπορει να επιτευχθει αν εχεις βεβαια ενα 40αρι τηλεσκοπιο. Με 20 ιντσες η εικονα θα ειναι πραγματικα μαγικη και υπο καλες συνθηκες παρατηρησης θα μπορεις να διακρινεις ισως καποιες αποχρωσεις. Το σιγουρο ειναι οτι η εικονα μεσα απο ενα 20αρι τηλεσκοπιο ειναι τοσο μαγικη που αγγιζει τις πιο απλες φωτογραφιες ισως. Βεβαια με ενα 40αρι (σχετικα συχνο διαμετρημα στην Αμερικη απ οτι εχω καταλαβει) η εικονα σου θα ειναι σαν φωτογραφια! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2007 Γιώργο, η ΕΑΕ έχει αστροπάρτυ στις 13-15/7/07 στον Πάρνωνα. Εκεί σίγουρα θα έχει μερικά dob. Την τελευταία φορά είχε μέχρι 14" (filiatra). Μπες στο site της ένωσης και δες τηλ. επικοινωνίας και χάρτες. www.astronomia.org.gr Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα