Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλημερα σε ολους. ειχα στειλει και πριν 5 μερες περιπου ενα παρομοιο θεμα στο forum αλλα ενα παιδι μου απαντησε. ελπιζω τωρα να ειμαι πιο τυχερος. λοιπον, σκέφτομαι να πουλήσω το 6'' skywatcher EQ-130 και να αγορασω ενα dob 12''. ποσα χρηματα πρεπει να διαθεσω και τι μαρκας τηλεσκοπιο να προτιμησω? σκεφτομαι για το starhopper 12 της celestron. το dob εχω σκοπο να το μεταφερω με το αμαξι και ο ουρανος στο χωριο μου εναι ικανοποιητικος. ευχαριστω πολυ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Αλεξανδρε το 12αρι GSO στα 735 ευρω ειναι πολυ καλη επιλογη.

Μονο που ειναι λιγακι βαρυ και ισως χρειαστει να προσθεσεις ενα ανεμιστηρακι για γρηγορη θερμικη ισορροπια με το περιβαλλον καθως το συγκεκριμενο δεν εχει.

Αν εχεις σενταν πολυ δυσκολα θα χωραει ομως. Ειναι πανω απο 1,5 μετρα

 

Δεν εχω ακουσει κριτικες για το 12αρι starhopper σε σχεση με την βαση του και την κινηση του.

Θα με ενδιεφερε αν καποιος φιλος γνωριζει για αυτο.

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο οτι γνωριζω το βγαζει σε δυο εκδοσεις. Στην μια εκδοση ειναι χωρις ανεμιστηρακι με εστιαστη κρεμαγιερας και τεφλον αντι για ρουλεμαν.

Αυτο που σου ειπαν μαλλον θα πρεπει να ειναι με ανεμιστηρακι, ρουλεμαν και εστιαστη Crayford γιαυτο και η διαφορα τιμης.

Ρωτησε τους για τα παραπανω χαρακτηριστικα.

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχει 2 εκδόσεις, αυτή με Teflon και χωρίς ανεμιστηράκι που είναι στα 735 € και η άλλη με Ρουλεμάν και ανεμιστηράκι στα 1.050 €.Γνώμη μου είναι οτι το δεύτερο, δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τα 300€ + παραπάνω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε nickthegreek13_7 δεν γνωριζω αν η υπαρξη του Crayford σε σχεση με τον απλο κρεμαγιερας δικαιολογει την μεγαλη διαφορα τιμης.

Και εμενα ομως υπερβολικο μου φαινεται!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5390

http://www.telescope-service.com/dobsonians/dobsonians/dobsoniansstart.html

Προσωπικά πάντως αγόρασα από το πλανητάριο το 10' στην οικονομοικότερη έκδοση του για λόγους φορητότητας και μόνο, το συνδύασα και με την τσάντα της geoptic που μπορεί να είναι λίγο ακριβή αλλά είναι ένα άριστο μέσο ασφαλούς μεταφοράς και αποθήκευσης του τηλεσκοπίου.Το 10-ιντσο μέσα στην τσάντα που προανέφερα χωράει άνετα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.Στο 12'' η ακριβότερη έκδοση έχει και βάση κατόπτρου εννέα σημείων και καλύτερα προσοφθάλμια σε σχέση με την οικονομική έκδοση, προσωπικά αν αγόραζα το 12' θα αγόραζα την ακριβότερη έκδοση πιστεύω ότι τα extra που δίνει δικαιολογούν και με το παραπάνω την διαφορά στην τιμή.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστω πολυ παιδια. μηπως ξερει κανεις ομως για το 12'' starhopper celestron να μου πει καποια πραγματα?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αλέξανδρε,

 

Έχω το Starhopper 10” και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή του. Βέβαια, όταν το αγόρασα κατασκευαζόταν από την GSO (Ταϊβάν), ενώ τώρα υποθέτω κατασκευάζεται από την Synta (Κίνα), αφού η τελευταία πρόσφατα εξαγόρασε την Celestron.

 

Το Starhopper μου είναι ένα τίμιο τηλεσκόπιο, με 9x50 ερευνητή, ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του σωλήνα και μανέτες ελέγχου στα πλαϊνά της βάσης, που μου επιτρέπουν να «κλειδώνω» τον σωλήνα, όταν παρατηρώ αντικείμενα χαμηλά στον ουρανό, αποτρέποντας έτσι τον σωλήνα από το να μετακινείται προς τα κάτω από το βάρος, κυρίως όταν είναι φορτωμένος με το binoviewer μου.

 

Στο σεντάν αυτοκίνητο μου, «ξαπλώνω» τον σωλήνα στο πίσω κάθισμα (και για τους κραδασμούς του ταξιδιού), μέσα στο οποίο χωράει άνετα, αλλά αφήνοντας λίγα εκατοστά ελεύθερα από την κάθε πλευρά μέχρι τις πόρτες. Την βάση την τοποθετώ στην θέση του συνοδηγού, διότι, λόγω όγκου δεν χωράει στον χώρο αποσκευών μου. Υποθέτω ότι το 12”, λόγω μεγαλύτερου μήκους του σωλήνα, δεν θα χωρά στο πίσω κάθισμα, αλλά θα πρέπει, ή να ρίχνεις το πίσω κάθισμα και να το φορτώνεις από εκεί, ή, όπως είχα δει κάποτε έναν ερασιτέχνη με ένα Meade 12”, να τραβάει και να ρίχνει πίσω το κάθισμα του συνοδηγού και να το τοποθετεί εκεί. Αναλόγως θα πορευθείς και με την μεγαλύτερη σε όγκο βάση του τηλεσκοπίου.

 

Γενικά, τα 12άρια σωληνωτά dobs είναι ογκώδη και γιαυτό θα συνιστούσα, σε όποιον προσανατολίζεται στην αγορά τους, να προβαίνει σε προηγούμενο έλεγχο ως προς την δυνατότητα μεταφοράς τους με αυτοκίνητο, με βάση τις διαστάσεις και τον ωφέλιμο χώρο του τελευταίου. Θυμάμαι, όταν είχα πάει στην Aktis για να αγοράσω το δικό μου Starhopper, είχα εντυπωσιαστεί από τις διαστάσεις που καταλάμβανε το χαρτόκουτο του σωλήνα του 12”. Το βάρος επίσης είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογηθεί. Στο 10άρι μου λ.χ. το βάρος είναι ανεκτό για μεταφορά από το σπίτι στο αυτοκίνητο και σε λογικές αποστάσεις. Ένα 12άρι όμως μπορεί να είναι δύσκολο στην μεταφορά για ορισμένους ανθρώπους.

 

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ο αριθμός των σημείων στήριξης του πρωτεύοντος καθρέπτη, διότι ο τελευταίος, λόγω των μεγαλύτερων διαστάσεων του, απαιτεί περισσότερο ομοιόμορφη στήριξη στο πίσω μέρος του, σε σχέση με μικρότερους καθρέφτες, προκειμένου να αποφεύγονται στρεβλώσεις και, συνακόλουθα, οπτικές παραμορφώσεις. Αλλά, αν θυμάμαι καλά, ο καθρέφτης του 12” Starhopper έχει 9 σημεία στήριξης.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ'ευχαριστω παρα πολυ PapGeo για τις πληροφοριες σου! το σκέφτομαι να παρω το 12'' και να το εχω μονιμα στην αυλη μου. παντως, απ'οσα μου είπες νομιζω οτι ειναι μια πολυ καλη επιλογη. λιγο ακρθβη και ογκώδης ομως, σ'ευχαριστω και παλι!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης