georion Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2007 Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!Μήπως γνωρίζει κάποιος μέχρι πόσες μοίρες απόσταση, πρέπει να έχουν δυο πλανήτες μεταξύ τους για να έχουμε σύνοδο;
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δε γνωρίζω αν υπάρχει "επίσημο" όριο αλλά θυμάμαι περιπτώσεις που το αποκαλούσαν σύνοδο ακόμα και για 6-7 μοίρες γωνιακή απόσταση. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Αν δεν κανω λαθος, μια συναντηση με μεγιστη αποσταση μιας μοιρας ειναι "conjunction" και οτι υπερβαινει την μια μοιρα αλλα κατω απο πεντε μοιρες ειναι "gathering". Θα το αφησω στην παρεα για την καλυτερη μεταφραση σχετικα με το "conjunction" και το "gathering". Λυπαμαι που δεν θυμαμαι την πηγη αλλα ειμαι αρκετα σιγουρος περι τα ορια. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
juice105 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Στο βιβλίο του J.Meeus Astronomical Algorithms ο όρος πλανητική σύνοδος είναι το φαινόμενο όπου δύο σώματα έχουν την ίδια φαινοόμενη ορθή αναφορά ή ουράνιο μήκος καθώς αυτά φαίνονται από ένα τρίτο σώμα(γενικά εννοούμε από τη Γη). Δεν λέει ακριβώς πόσες μοίρες πρέπει να είναι η απόσταση που τους χωρίζει.
georion Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Παιδιά σας ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας! Ξέρω πως του χρόνου τον Φεβρουάριο ο Ερμής κι η Αφροδίτη θα έχουν μια απόσταση λίγο περισσότερο από 1 μοίρα κι ήθελα να γνωρίζω αν αυτό χαρακτηρίζεται σύνοδος ή όχι!Αλήθεια, δεν βρήκα κάτι σχετικό στο forum αλλά ξέρετε πως μεθάυριο(1 Ιουλίου) θα έχουμε σύνοδο μεταξύ Αφροδίτης και Κρόνου μιας κι η απόσταση μεταξύ τους θα είναι 0,7° περίπου;
dimidour Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Αλήθεια, δεν βρήκα κάτι σχετικό στο forum αλλά ξέρετε πως μεθάυριο(1 Ιουλίου) θα έχουμε σύνοδο μεταξύ Αφροδίτης και Κρόνου μιας κι η απόσταση μεταξύ τους θα είναι 0,7° ; Από ότι είδα στα δικά μου προγράμματα αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου και μάλιστα θα είναι μή ορατό από την Ελλάδα Και εγένετω φως....
dimidour Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Βέβαια ο Κρόνος και η Αφροδίτη θα είναι πολύ κοντά και τις προηγούμενες ημέρες αλλά θα είναι ορατοί πολύ χαμηλά μετά τη Δύση του Ηλίου τουτέστιν δύσκολα παρατηρήσιμοι από χαμηλά σημεία. Κρίμα! Και εγένετω φως....
georion Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Ναι, πράγματι μόνο νωρίς το βράδυ θα είναι ορατοί οι δυο πλανήτες, δυτικά κι αρκετά χαμηλά.Πάντως και σε προγράμματα και σε sites που μπήκα παρατήρησα πως όλα λένε πως θα γίνει διαφορετική ώρα αλλά πάντα 1 Ιουλίου 2007! Και στις 2 Ιουλίου να γίνει όμως, το βράδυ της προηγούμενης μέρας η απόσταση μεταξύ των δυο πλανητών θα είναι τόσο μικρή, που εντάξει θα είναι κάτι αξιόλογο αυτό που θα δούμε! Έτσι νομίζω τουλάχιστον!
dimidour Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Ναι, πράγματι μόνο νωρίς το βράδυ θα είναι ορατοί οι δυο πλανήτες, δυτικά κι αρκετά χαμηλά.Πάντως και σε προγράμματα και σε sites που μπήκα παρατήρησα πως όλα λένε πως θα γίνει διαφορετική ώρα αλλά πάντα 1 Ιουλίου 2007! Και στις 2 Ιουλίου να γίνει όμως, το βράδυ της προηγούμενης μέρας η απόσταση μεταξύ των δυο πλανητών θα είναι τόσο μικρή, που εντάξει θα είναι κάτι αξιόλογο αυτό που θα δούμε! Έτσι νομίζω τουλάχιστον! Ίσως να παίζει τότε ρόλο η διαφορετική τοποθεσία που αναφέρεται κάθε φορά. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι και στην Αθήνα γίνεται νωρίς το ξημέρωμα, αν δεν κάνω λάθος κατά τις 3! Και εγένετω φως....
georion Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Λοιπόν στο ένα site αναφέρει Conjunction with Saturn για 1 Ιουλίου και Conjunction in Right Ascension για 2 Ιουλίου. Στο winstars γράφει Venus passes 0.7 degrees from Saturn (αν και τα προγράμματα δίνουν πολλές φορές λανθασμένες πληροφορίες) για 1 Ιουλίου. Και στο Occult γράφει Venus 0,7S of Saturn για 1 Ιουλίου. Επίσης διάφορα άλλα sites και προγράμματα λένε επίσης τα δικά τους. Ποιο απ' όλα αυτά αναφέρεται πραγματικά την σύνοδο μιας κι όλα δειχνουν διαφορετική ώρα για την Αθήνα;
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Βέβαια ο Κρόνος και η Αφροδίτη θα είναι πολύ κοντά και τις προηγούμενες ημέρες αλλά θα είναι ορατοί πολύ χαμηλά μετά τη Δύση του Ηλίου τουτέστιν δύσκολα παρατηρήσιμοι από χαμηλά σημεία. Κρίμα!Δημητρη, Υπαρχει λυση και εξοδος .... να σε αφησω να το σκεφτεις λιγακι η να σου περιγραψω πως και που; Δεν σου κανω πλακα! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2007 Υπαρχει λυση και εξοδος .... να σε αφησω να το σκεφτεις λιγακι η να σου περιγραψω πως και που; Να ανεβεί σε κανένα βουνό ?
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει περιορισμός σε μοίρες όταν οι πλανήτες βρεθούν σε σύνοδο ως προς ορθή αναφορά - μπορεί η απόσταση τους να είναι μεγαλύτερη από 10° λόγω της διαφοράς απόκλισης τους. Π.χ. σύνοδος Ερμή - Αφροδίτης 27 Μαρτίου 2009 - 10° 37'!!!Αντίθετα περιορισμό έχουν μόνο οi λεγόμενες Quasi σύνοδοι όπου τα δύο σώματα δεν έρχονται σε σύνοδο ως προς την ορθή αναφορά, όμως η φαινόμενη γωνιώδης απόσταση τους είναι μικρότερη ή ίση με 5°.
dimidour Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Υπαρχει λυση και εξοδος .... να σε αφησω να το σκεφτεις λιγακι η να σου περιγραψω πως και που; Βασικά και εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι, όπως είπε και ο nickthegreek, να ανέβουμε κάπου ψηλά ή να επισκεφτούμε καμία περιοχή πιο νότια;;Αν όμως Αντώνη μου εννοείς κάτι άλλο, με μεγάλη χαρά θα άκουγα τις συμβουλές σου! Άλλωστε από εσένα όλοι μαθαίνουμε και το εννοώ, δεν σε κολακεύω! Και εγένετω φως....
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Βασικά και εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι, όπως είπε και ο nickthegreek, να ανέβουμε κάπου ψηλά ή να επισκεφτούμε καμία περιοχή πιο νότια;;Νικο/Δημητρη, Να μην υποτιμαμε την παρατηρηση και φωτογραφηση κατα την διαρκεια της ημερας. Ωριστε μερικα ομορφα παραδειγματα: http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Occult.htm Οσο ποιο μικρο ειναι το πεδιο μας, τοσο λιγοτερη ειναι και η επιρροη του ηλιου. Ναι μεν και ο στοχος μας θα ειναι λιγοτερα λαμπρος αλλα δεν ειναι θεμα. Για παραδειγμα, ο Βασιλισκος ειναι μεγεθος 1.4 και ηταν ορατος με το ματι. Οποτε η Αφροδιτη (μεγεθος -4.4) και ο Κρονος (μεγεθος 0.6) ειναι σχετικα ποιο ευκολοι στοχοι. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
georion Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2007 Απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει περιορισμός σε μοίρες όταν οι πλανήτες βρεθούν σε σύνοδο ως προς ορθή αναφορά - μπορεί η απόσταση τους να είναι μεγαλύτερη από 10° λόγω της διαφοράς απόκλισης τους. Π.χ. σύνοδος Ερμή - Αφροδίτης 27 Μαρτίου 2009 - 10° 37'!!!Αντίθετα περιορισμό έχουν μόνο οi λεγόμενες Quasi σύνοδοι όπου τα δύο σώματα δεν έρχονται σε σύνοδο ως προς την ορθή αναφορά, όμως η φαινόμενη γωνιώδης απόσταση τους είναι μικρότερη ή ίση με 5°. Ναι αυτό το έχω δει κι εγώ. Όταν γράφει για μια σύνοδο Conjunction in Right Ascension δεν είναι και η στιγμή όπου έχουν την μικρότερη σε μοίρες απόσταση.Λαμβάνω υπόψη μου το Conjunction with... για να βρίσκω την ώρα και τη μέρα μιας συνόδου. Με όλα αυτά βγαίνει πως πράγματι η σύνοδος είναι 1 Ιουλίου 2007! Σωστά;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα