Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

-Kidney-Beaning: Cheap eyepieces and too extreme wide angle eyepieces often suffer from "Kidney-Beaning". When you move the head only slightly a black, kidney-shaped shadow will cover a part of the field of view

Πόσοι απο σας έχετε προσέξει αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο ενω παρατηρείτε? Με καλής ποιότητας προσοφθάλμια και τηλεσκόπια, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό και κατά πόσο? Εγώ προσωπικά το έχω δει στους Hyperion που υποτίθεται δεν το βγάζουν, πιο συγκεκριμένα στον 13αρη και στον 21αρη.Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν χρησιμοποιώ και Barlow, ακόμα και αυτόν της Televue.

Δημοσιεύτηκε

Χρονια πολλα nickthegreek13_7!

Εχω τα συγκεκριμενα προσοφθαλμια και ποτε μεχρι τωρα δεν το εχω παρατηρησει στο 8ιντσο Dob μου.

Δοκιμαζοντας ομως ενα extra wide angle 82 μοιρες το φαινομενο εκανε την εμφανιση του οντας πολυ ενοχλητικο.

Επισης πολυ συχνα το παρατηρω σε φθηνα κιαλια με μεγαλο οπτικο πεδιο.

Δεν γνωριζω σχετικα αλλα απο τα παραπανω συμπεραινω οτι το Kidney Beaning πρεπει να κανει την εμφανιση του οταν το exit pupil υπερβαινει την διάμετρο της κόρης του ματιού του παρατηρητη.

Θα με ενδιεφερε και εμενα αν μπορουσαν να μας διαφωτισουν οι εμπειροτεροι για το προβλημα και τον τροπο αντιμετωπισης του!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ! Όντως είναι πολύ ενοχλητικό και ο λόγος κυρίως που ρωτάω είναι επειδή έχω ενα 8" GSO και όντας σεν μέτρια οπτικά που έχει, υπέθεσα οτι ίσως φταίει αυτό.
Δημοσιεύτηκε

Με προβληματιζει αυτο που λες γιατι εχω το skywatcher dob8 που ουσιαστικα ειναι το ιδιο τηλεσκοπιο αλλα ποτε δεν εχω παρατηρησει το συγκεκριμενο φαινομενο με τους Hyperion 13 & 21mm.

Η μονη διαφορα που μπορει να εχουν ειναι ισως η ελαχιστα διαφορετικη εστιακη αποσταση αλλα δεν ξερω κατα ποσο μπορει να επηρεασει αυτο την εμφανιση του Kidney-Beaning.

Δεν πιστευω οτι αφορα την ποιοτητα του τηλεσκοπιου αλλα μαλλον την σχεδιαση του προσοφθαλμιου σε σχεση με την αποσταση που εχει το ματι απο προσοφθαλμιο.

Αν απομακρυνεις το ματι σου λιγο απο το προσοφθαλμιο το παρατηρεις ακομα?

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Δημοσιεύτηκε

To kidney beaning εμφανίζεται ακόμη και σε κάποιους πολύ ακριβούς προσοφθάλμιους φακούς με εξαιρετική, κατά τα άλλα, εικόνα. Δεν οφείλεται στο τηλεσκόπιο αλλά αποκλειστικά στον προσοφθάλμιο, δεν αντιμετωπίζεται και δεν μειώνεται. Ο μόνος τρόπος «αντιμετώπισης» είναι να έχει κανείς το μάτι του ακριβώς στη σωστή απόσταση από τον προσοφθάλμιο, και καλά κεντραρισμένο πάνω από το φακό. Τότε δεν εμφανίζεται καθόλου. Αν χρειαστεί να κοιτάξει κανείς προς τα άκρα του πεδίου κατευθύνοντας το μάτι δεξιά, αριστερά πάνω ή κάτω, τότε θα πρέπει να βρεί το νέο «κεντράρισμα» πάνω από το φακό ώστε να εξαφανιστεί πάλι το φαινόμενο. Η απόσταση όμως από το φακό θα είναι πάλι η ίδια.

Το kidney-beaning εξαρτάται και από το άνοιγμα της κόρης του ματιού, π.χ. κατά την ημέρα που η ίριδα του ματιού είναι πιό κλειστή μπορεί να γίνει εντονότερο. Είναι πάντως αποδεκτό πρόβλημα γιατί συνήθως συμβαδίζει με άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα για ένα φακό (π.χ. πολύ μεγάλο φαινόμενο πεδίο ή πολύ καλές διορθώσεις μέχρι τα άκρα του πεδίου). Αρκετοί φακοί Tele Vue Nagler κατορθώνουν άριστη ανάλυση σ' όλο το (μεγάλο) πεδίο παραχωρώντας λίγο σε kidney-beaning, σε eye-relief ή σε γεωμετρική παραμόρφωση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ για την διευκρινιση!

Μολις πριν 5 λεπτα καθως ετοιμαζα το τηλεσκοπιο να φυγω για παρατηρηση εκανα ενα τεστ με τους Hyperion.

Και παλι δεν ειδα το φαινομενο αυτο.

Οταν ομως κατεβασα το eyecap του προσοφθαλμιου και το ματι ηρθε πιο κοντα στο προσοφθαλμιο αμεσως εμφανιστηκε.

Επισης διαπιστωσα οπως ειπατε οτι επιβαλεται το κεντραρισμα του ματιου πανω απο τον φακο.

Ακομη παντως εχω μια μικρη απορια στο γιατι με χρηση barlow οπως αναφερει ο nickthegreek13_7 το φαινομενο γινεται εντονοτερο, καθως το exit pupil μειωνεται.

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Δημοσιεύτηκε

Οταν ομως κατεβασα το eyecap του προσοφθαλμιου και το ματι ηρθε πιο κοντα στο προσοφθαλμιο αμεσως εμφανιστηκε.

Κ εγω με 13 yperion εχω διαπιστωσει το ιδιο προβλημα.Οταν ομως ανεβασα το

eyecap το προβλημα μειώθηκε στο ελαχιστο.Μειωθηκε τοσο που δεν με ενοχλουσε καθολου καθώς ειναι πολυ ευκολο να φερεις το ματι στο κεντρο

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Εγώ παιδιά αυτό το φαινόμενο το έχω παρατηρήσει χρόνια τώρα από τότε που είχα το ΕΤΧ125 και έβαζα τους ευρυγώνιους προσοφθάλμιους. Το αντιμετώπισα απομακρύνοντας το μάτι μου,όπως λέει και ο Στέφανος.Τώρα έμαθα και την αγγλική του απόδοση.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης