Jump to content

Διάβαση Αφροδίτης 8ης Ιουνίου 2004


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την Τρίτη 8 Ιουνίου 2004 από τις 8:20 ως και τις 14:23 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα φαινόμενο που σχεδόν κανένας ζωντανός άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει ξαναδεί (εκτός κι αν είναι περισσότερο από 122 χρονών!). Πρόκειται για τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο!

 

Λίγα λόγια για το φαινόμενο

 

Η διάβαση της Αφροδίτης συμβαίνει όταν ο πλανήτης Αφροδίτη βρεθεί ακριβώς ανάμεσα από τη Γη και τον ήλιο. Αν η Αφροδίτη ήταν πιο κοντά μας, θα βλέπαμε κάτι που μοιάζει με έκλειψη ηλίου, ωστόσο λόγω της μεγάλης απόστασης ανάμεσα από τη Γη και την Αφροδίτη ο δίσκος της εμφανίζεται πολύ μικρότερος, 32 φορές, από το δίσκο του ηλίου. Εκτός από την Αφροδίτη, διάβαση μπροστά από τον ήλιο μπορεί να κάνει και ο άλλος εσωτερικός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ερμής.

 

Κάθε πότε συμβαίνει

 

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Η τελευταία διάβαση της Αφροδίτης έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1882. Κατά μέσο όρο, κάθε 120 περίπου χρόνια λαμβάνει χώρα ένα «ζεύγος» διαβάσεων, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους περίπου 8 χρόνια. Το «ταίρι» της διάβασης της 8ης Ιουνίου θα λάβει χώρα στις 6 Ιουνίου του 2012. Ωστόσο, η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα στις 11 Δεκεμβρίου του 2117!

 

Η σπανιότητα του φαινομένου

 

Όπως γνωρίζουμε, η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί περίπου 365,25 ημέρες. Η τροχιά της Αφροδίτης διαρκεί περίπου 224 ημέρες. Κατά συνέπεια, περίπου κάθε 584 ημέρες η Αφροδίτη περνά ανάμεσα από τη Γη και τον ήλιο (τότε έχουμε της «κατώτερες Συνόδους»). Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν έχουμε διάβαση της Αφροδίτης κάθε 584 ημέρες. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι τροχιές της Γης και της Αφροδίτης βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα που σχηματίζουν γωνία περίπου τριών μοιρών. Οι δύο τροχιές μπορούν να διασταυρωθούν μόνο μερικές συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, στις αρχές Ιουνίου και αρχές Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, τις περισσότερες φορές που η Αφροδίτη «προσπερνάει» τη Γη στην τροχιά γύρω από τον ήλιο βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και περνάει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον ήλιο. Τις σπάνιες φορές που η Αφροδίτη «προσπερνάει» τη Γη (έχουμε κατώτερη σύνοδο) ακριβώς όταν διασταυρώνονται τα επίπεδά τους έχουμε την διάβαση!

 

Τα στάδια του φαινομένου

 

Το φαινόμενο είναι ορατό από όλη την Ελλάδα (όπως και όλη την Ευρώπη και το μεγαλύτερο τμήμα της Ασίας και της Αφρικής). Τα σημαντικότερα σημεία στην πορεία του φαινομένου είναι τα εξής:

 

1η Επαφή: Όταν ο δίσκος της Αφροδίτης έρθει σε επαφή εξωτερικά με το δίσκο του ηλίου. Κατά τη στιγμή της πρώτης επαφής το φαινόμενο δεν είναι ακόμα ορατό ωστόσο σύντομα θα είναι ορατό το τμήμα του δίσκου της Αφροδίτης που αρχίζει να περνάει μπροστά από τον ήλιο. Προσεγγιστική ώρα 1ης επαφής: 8:20

 

2η Επαφή: Πλέον όλος ο δίσκος της Αφροδίτης βρίσκεται μπροστά από τον ήλιο και έρχεται σε επαφή εσωτερικά με αυτόν. Προσεγγιστική ώρα 2ης επαφής: 8:39

 

3η Επαφή: Αφού η Αφροδίτη έχει διασχίσει τμήμα του ηλιακού δίσκου, εφάπτεται και πάλι εσωτερικά με αυτόν, στο αντικρινό του άκρο αυτή τη φορά. Προσεγγιστική ώρα 3ης επαφής: 14:04

 

4η Επαφή: Το φαινόμενο τελειώνει με την τέταρτη επαφή όταν και ο δίσκος της Αφροδίτης αφήνει εξολοκλήρου τον ηλιακό δίσκο και εφάπτεται εξωτερικά με αυτόν. Προσεγγιστική ώρα 4ης επαφής: 14:23

 

Κατά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη επαφή προφανώς ολόκληρος ο δίσκος της Αφροδίτης βρίσκεται μπροστά από το φωτεινό δίσκο του ηλίου. Οι ώρες αναφέρονται για παρατήρηση από την Αθήνα, ωστόσο οι αποκλίσεις για άλλα μέρη της Ελλάδος είναι πολύ μικρές.

 

Παρατήρηση του φαινομένου

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι θέλουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο ώστε να μην παρατηρήσουν τον ήλιο μέσω κάποιου οπτικού οργάνου (τηλεσκόπιο, κιάλια, σκόπευτρο φωτογραφικής μηχανής κ.ά) χωρίς κατάλληλο ηλιακό φίλτρο διότι ακόμα και η πιο σύντομη έκθεση θα επιφέρει μόνιμες βλάβες στα μάτια, ακόμα και τύφλωση. Απαραίτητο είναι φίλτρο που καλύπτει όλη τη διάμετρο του οπτικού στοιχείου του οργάνου και όχι στην έξοδο του προσοφθάλμιου. Ελέγξτε προσεκτικά το φίλτρο για την καλή του κατάσταση πριν τη χρήση! Επίσης, μην παρατηρείτε τον ήλιο ούτε δια γυμνού οφθαλμού χωρίς κατάλληλο φίλτρο καθώς πάλι υπάρχει ο κίνδυνος βλάβης στα μάτια.

 

Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί είτε με τηλεσκόπιο με το κατάλληλο ηλιακό φίλτρο, είτε με προβολή του ειδώλου μέσω του προσοφθάλμιου σε ένα λευκό χαρτόνι.

 

Σας προτείνουμε να βρεθείτε στις κατά τόπους εκδηλώσεις των αστρονομικών συλλόγων ώστε να παρατηρήσετε το φαινόμενο πλήρως και με ασφάλεια.

 

Σχετικά links με πληροφορίες:

 

http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=236&topic=planet&subtopic=venus

 

http://www.ofa.gr/venus2004.html

 

http://www.vt-2004.org/

 

http://skyandtelescope.com/observing/objects/article_1258_1.asp

 

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/transit/venus0412.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι του AstroVox,

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο θέμα για όλες τις συζητήσεις σχετικά με τη διάβαση ώστε να έχουμε όλες τις πληροφορίες, και τις εντυπώσεις μετά, συγκεντρωμένες όλες μαζί! Ευχαριστώ.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φϊλοι του Astrovox γειά σας,

06.40 από Αλεξ/πολη : έχουμε συννεφιά στα ανατολικά και αρκετή συννεφιά στα δυτικά, (έρχεται τις επόμενες ώρες). Μέσα από μερικά κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διακρίνεται ο Ήλιος αλλά τα πράγματα φαίνονται δύσκολα. Ας ελπίσουμε να καθαρίσει.

07.35 από Αλεξ/πολη : ακόμη πιό δύσκολα τα πράγματα. Για την πρώτη και δεύτερη επαφή νομίζω είμαστε εντελώς άτυχοι......Είδωμεν

08.10 τα ίδια και χειρότερα, είναι γεμάτο και το www.vt-2004.org. Θα στείλετε δεδομένα εσείς παιδιά. Εμείς εδώ δεν μπορύμε να κάνουμε τίποτα παρά μόνο αν διακτινισθούμε.

08.21 μάλλον παρήλθε η πρώτη επαφή και η μεγάλη απογοήτευση μαζί της.

Στην Ορεστιάδα εύχονται μέσα από τα κενά που έχει ο ουρανός τους να δούνε κάτι.

10,00 ευτυχώς μπήκα στην ESA. Ο Ήλιος πάει κάτι να κάνει, λέτε να δούμε τίποτα;;!!!

Εύχομαι η νότια Ελλάδα να τα πάει καλύτερα.

10: 15 επιτέλους βλέπουμε !!!!!!!! για πόσο όμως ;;;;;;

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς το παρόν, η νότια Ελλάδα τα πάει όντως καλύτερα, αλλά ας μη λέμε μεγάλες κουβέντες γιατί ο καιρός αλλάζει εύκολα! Καλή τύχη σε όλους!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημητρη/Ανδρεα,

 

Μεχρι τωρα η Αθηνα και αμεση περιοχη γυρω-γυρω μιλαμε για καταπληκτικες συνθηκες.

 

Το φαινομενο ειναι φυσικα κατι αλλο.

 

Τα λεμε και παλι σε λιγες ωρες με φωτογραφιες και πολλα αλλα.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

 

μιας και εργάζομαι (Αθήνα) αντί για διάλειμμα φαγητού έκανα διάλειμμα παρατήρησης με ένα ζευγάρι κιάλια και μια λευκή σελίδα Α4. Ήταν εκπληκτικό! Αν είχα και ένα τρίποδο μαζί μου, θα μπορούσα να τραβήξω και φωτογραφία, μιας και δεν έχω και τόσο σταθερό χέρι.

Στάμος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά καταφέραμε να παρατηρήσουμε την διάβαση σε "φάσεις" μέσα από τα κενά από τα σύννεφα και με πολλή υπομονή. Είδαμε σε διάφορες στιγμές εντός της δεύτερης και τρίτης επαφής. Δυστυχώς για μέτρηση χρόνων 1,2,3, & 4ης επαφής ούτε λόγος. Ας πούμε ότι δεν χάσαμε τα πάντα. Μεγεθύνσεις που χρησιμοποιήθηκαν από Χ 23 - Χ 130.

Ήταν υπέροχο, έβαλα και ένα φίλτρο χρώματος μαζί με το Ηλιακό φίλτρο και πάθαμε πλάκα.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα σε ολους!!

 

Στη Σαμο το φαινομενο παρατηρηθηκε σχεδον εντελως απροσκοπτα(απο πλευρας καιρικων συνθηκων αν εξαιρεσουμε καποιες αραιες νεφωσεις μικρης διαρκειας, αλλα κατα τα αλλα κανενα προβλημα) και με αρκετα ικανοποιητικη συμμετοχη.

Καταφεραμε να λαβουμε και καποιες φωτογραφιες στην τριτη επαφη.

 

Δημητρη, αν θελεις πες μου για αυτο που εκανες με το φιλτρο χρωματος, τί αποτελεσματα ειχε;

φιλικα Βαγγελης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σε όλους απο Σπάρτη.

 

Εδώ η ημέρα ξημέρωσε με πεντακάθαρο ουρανό και οι προσδοκίες μας για απρόσκοπτη παρατήρηση του φαινομένου φάνηκε να πραγματοποιούνται. Το μεσημέρι όμως κι ενώ πλησιάζαμε την 3η και 4η επαφή τα σύννεφα πύκνωσαν και η παρατήρηση έγινε δύσκολη. Καταφέραμε ευτυχώς εν μέσω των σύννεφων να κάνουμε την παρατήρηση και να βγάλουμε και κάποιες φωτογραφίες αλλά με δυσκολία. Αλλά απο το τίποτα.....

 

Καθαρούς ουρανούς

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Βαγγέλη,

δεν έκανα τίποτα το φοβερό απλώς έβαλα δύο φίλτρα το 80Α (μπλέ) και το 23Α (κόκκινο) εκτός από το ηλιακό φίλτρο . Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο χρωματικά ειδικά στο 23Α. Οι κηλίδες έγιναν λίγο πιό δύσκολα ορατές με το φίλτρο (εγώ έτσι κι αλλιώς διέκρινα μόνο τρείς, άλλος παρατηρητής διέκρινε τέσσερις). Μην περιμένουμε και πολλά πράγματα με 4,5".

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοι φιλοι,

 

Με πολυ μεγαλη χαρα σας παρουσιαζω το πρωτο τμημα απο την σημερινη επτα-ωρη διαδικασια σε σχεση με την διαβαση της Αφροδιτης. Ειμαι ιδιαιτερα ικανοποιημενος με το φαινομενο της μαυρης σταγονας που εχει δημιουργησει αρκετη συζητηση. Ποιο συγκεκριμενα: http://www.perseus.gr/Astro-Planet-Ven-Tr2004-Ingress.htm .....

 

Περισσοτερες φωτογραφιες σε μερικες ωρες.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Geia sas apo Krhth ,

Omologoumeno shmera h parathrhsh htan aksiothaumasti. O tropos me ton opoio vgalame kapoies fotografies itan ligo athlios , alla to apotelesma apo oti ematha itan kalo , antikeimeno parigoroD Xrhshmopoihsame k ena C14 (tou Panepistimiou) kai ena ETX-90 enos paidiou , upirxe kai idea gia videoscopisi tou fainomeno me to ETX-90 alla molis zigisame tin kamera diapistosame oti htan poio varia apo to ETX kai telika to sxedio egatalifthike. Oi kairikes sinthikes

sto xoro tou panepistimiou (konta sti poli ~8Km) htan exairetikes , se antithesi me ton kairo sto Skinaka pou itan mallon omoxlodeis mexris tis 1300 .Auta pros to parwn , elpizw na uparxei kapoio fotografiko uliko , kai na sas stilw to antistoixo link se eulogo xroniko diastima

 

Good Nighs and Clear Skies D

--

Antonis Manousakis

--

Many photons died to bring you this information

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά χαρά!

Από Καλαμάτα το φαινόμενο παρατηρήθηκε εντελως απρόσκοπτα. Συνθήκες ιδανικές.

Χρησιμοποιήσα δύο διοπτρικά τηλεσκόπια

Bresser 4" f/9 με πρίσμα Herschel για οπτική παρατήρηση

Vixen 80 mm f/11.4 για φωτογράφηση με φιλμ και ψηφιακά καθώς και για προβολή του ηλιακού ειδωλου σε λευκό πέτασμα.

Το θέμα καλύφθηκε από τοπικό κανάλι τηλεόρασης και δύο τοπικές εφημερίδες.

Οι φωτογραφίες,πριν λίγο εμφάνισα και το φιλμ,ήταν πολυ καλές.

Χρησιμοποίησα προβολη προσοφθαλμίου με φακό barlow(περίπου 2500mm

εστιακή απόσταση).

 

Και εις άλλα ωραία φαινόμενα με υγεία!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα αρκεσθώ να πώ πολλά πολλά ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!! σε όλους.......

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σας πάλι απο Σπάρτη.

 

Οι φωτογραφίες εμφανίσθηκαν και είναι πολύ καλές. Οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι τελικά παρά τη συννεφιά. Φίλμ FUJI SUPERIA XTRA 800 eyepiece projection- Meade variable tele extender-26mm SP προσοφθάλμιος.

Πειραματισθήκαμε κι εμείς με φίλτρα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό με το Νο.21(πορτοκαλί) αλλά και το Baader Neodymium έδωσε πολύ καλές εικόνες.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα κι από τη Λάρισα. Εδώ όλα πήγαν καλά με τον καιρό αν και λίγα σύνεφα διέκοπταν που και που την παρατήρηση τις τελευταίες δύο ώρες. Η πιό ωραίες στιγμές ήταν μεταξύ 1ης-2ης και 3ης-4ης επαφής διότι η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης "φρόντισε" για το εξής ωραιότατο θέαμα: Το κομμάτι του πλανήτη που ήταν ακόμη (ή ήδη) έξω από τον ηλιακό δίσκο και λογικά δέν θα έπρεπε να φαίνεται (σκοτάδι πάνω στο σκοτάδι), απέκτησε ένα λεπτό, φωτεινό περίγραμμα από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός στην ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας όμορφα την περιφέρεια της Αφροδίτης. Έτσι - αντίθετα από τη διάβαση του Ερμή - δεν είχε κανείς την αίσθηση ότι έγινε μια μικρή "δαγκωνιά" στον Ήλιο, αλλά ολόκληρη η σφαίρα της Αφροδίτης γινόταν αντιληπτή, παρ' ό,τι δεν βρισκόταν ολόκληρη πάνω στον ηλιακό δίσκο. Ελπίζω να φανεί και στις φωτογραφίες!

(Η παρατήρηση έγινε με Νευτώνιο τηλ/πιο ισημερινής οδήγησης 250mm F=1200 mm αφήνοντας όμως ανοικτά μόνο 100mm και με τη χρήση του Baader AstroSolar sheet filter. Οι χρησιμότερες μεγεθύνσεις ήταν 48Χ και 60Χ.)

 

  • Άντε και το 2012!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...και μερικά παραλειπόμενα:

- Στις τόσες φορές που έχω στρέψει το τηλεσκόπιο προς τον ήλιο, καμμία φορά δεν τοποθέτησα το ηλιακό φίλτρο ΜΕΤΑ την στόχευση. Το έκανα σήμερα! Το καπάκι του εστιαστή (ελληνικά: φόκουζερ) απέκτησε ένα ωραίο κάψιμο για ενθύμιο...

- Κάποια στιγμή, μου έπεσε το καπάκι ενός τηλεφακού και αφού διέγραψε ένα τέλειο τόξο 5-6 μέτρων κυλώντας στην ταράτσα, κατέληξε σαν μπαλάκι του γκόλφ μέσα σ' ένα λούκι, για να εμφανιστεί λίγα δευτερόλεπτα μετά κάτω στο δρόμο! Άτυχα τα καπάκια σήμερα...

- Το κερασάκι: δύο λεπτά πρίν από την 4η επαφή η κάτω άκρη του οπτικού σωλήνα "βρήκε" στο ξύλινο τρίποδο (έπρεπε να τον είχα αντιστρέψει από ώρα αφού τα αντίβαρα ήταν πλέον πιό ψηλά από την οριζόντια θέση) με αποτέλασμα ο Ήλιος να αρχίσει ξαφνικά να δραπετεύει από το οπτικό πεδίο! Ακολούθησαν σκηνές ...βωβού κινηματογράφου και τελικά ίσα που πρόλαβα να δω τα τελευταία λίγα δευτερόλεπτα του συμβάντος.

  • Άχ αυτός ο Μέρφυ!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Anything that can go wrong will go wrong.

 

Left to themselves, things tend to go from bad to worse

 

You never run out of things that can go wrong

 

 

 

εγω αφου πηρα την καινουργια μου φωτογραφικη μηχανη εβαλα το φιλμ

πηγα να τοποθετησω περιχαρης στο τηλ για να παρω μια σταση απο το δισκο

της αφροδιτης που ειχε μπει για τα καλα στον ηλιο και βλεπω οτι ο ανταπτορας T-ring ηταν για την προηγουμενη μηχανη μου τυπου minolta

η οποια ηταν πισω στο σπιτι 20 χλμ μακρια.

Ευτυχως ο φιλος Γιαννης ειχε το συγκεκριμενο εξαρτημα και δεν το χρειαζοταν!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοι φιλοι,

 

Θα βρειτε περισσοτερες φωτογραφιες στον συνδεσμο http://www.perseus.gr/Astro-Planet-Ven-Tr2004.htm περιγραφοντας τωρα εισοδο, εξοδο και "maximum".

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γεια σου RaQua ακομη δεν εμφανισα το φιλμ ισως μπορεσω αυριο.

Αν τα αποτελεσματα ειναι καλα θα προσπαθησω να βαλω τις φ. στο site.

Ειναι η πρωτη φορα που βγαζω τον ηλιο και δεν ξερω τι θα γινει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

den eixa adaptora gamoto alla katafera na travikso dio aksioprepeis photos.

 

edo tis exo :)

 

http://www.hogwart.org/images/astronomy/transit.jpg

 

http://www.hogwart.org/images/astronomy/transit2.jpg

 

 

 

 

einai arketa megales se megethos :)

 

 

 

kai edo sti mikono itan poli kalos o kairos.

 

i paratirisi egine me astro solar baader filter kai me NexStar 4GT

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοι φιλοι,

 

Θα βρειτε περισσοτερες φωτογραφιες στον συνδεσμο http://www.perseus.gr/Astro-Planet-Ven-Tr2004.htm περιγραφοντας τωρα εισοδο, εξοδο και "maximum".

 

poli teleio link kai oli i doulia sto perseus.gr!

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης