Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε στην ταξινόμηση γαλαξιών?

http://www.galaxyzoo.org/

Πρόκειται για ένα νέο ερευνητικό project, μέσω του οποίου το κοινό μπορεί

να βοηθήσει στην ταξινόμηση ενός εκ. γαλαξιών. Οι εικόνες προέρχονται από το Sloan Digital Sky Survey telescope στο Νέο Μεξικό.

Κώστας

Δημοσιεύτηκε
αρκετα ενδιαφερον :shock:

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

Δημοσιεύτηκε
Μου άρεσε που πέρασα το δοκιμαστικό τεστ για την αναγνώριση των διαφόρων τύπων γαλαξιών....χε χε....μου θύμισε λίγο τα φοιτητικά μου χρόνια...! \:D/
Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Το κακό όμως που παρατήρησα στο όλο εγχείρημα είναι ότι λόγω μαζικής προσέλευσης στη σελίδα....οι εικόνες δεν εμφανίζονται... Ως εκ τούτου εμφανίζεται το μήνυμα:

Thanks to the amazing response to Galaxy Zoo, we're currently experiencing heavy load. If you can't see any images, please check back later. Thanks for your patience, and don't worry - there are plenty of galaxies to go round.

Και πάνω που ήθελα να βάλω και εγώ ένα χεράκι.....

Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε
σημερα αρχισε η κατανομη. το σιτρ πλεον δουλευει.. :D

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

• 8 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Σήμερα παρακολούθησα ομιλία με τα πρώτα αποτελέσματα του Galaxy Zoo στη συνάντηση της RAS.

Το πρόγραμμα συνίσταται στο να διατεθούν στο κοινό ένας μεγάλο δείγμα γαλαξιών και μετά από μια σύντομη εξάσκηση και ένα τεστ να γίνει η ταξινόμηση τους ανάλογα με τη μορφολογία τους (ελλειπτικοί, σπειροειδείς, ανώμαλοι) και να εξαχθούν και άλλα χαρακτηριστικά όπως τον αν στους σπειροειδείς οι σπείρες είναι δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες και να αναφέρουν αν φαίνεται να υπάρχει σύγκρουση γαλαξιών.

Το εγχείρημα της ταξινόμησης μέχρι σήμερα γίνεται είτε με απευθείας εξέταση των εικόνων από αστρονόμους, πράγμα πολύ χρονοβόρο, είτε αυτοματοποιημένα με βάση κυρίως το κριτήριο του χρώματος: οι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν κυρίως αστέρια προς το κόκκινο, ενώ στους σπειροειδείς προς το μπλε, με αποτέλεσμα το συνολικό χρώμα των γαλαξιών να είναι στην μία περίπτωση κοκκινωπό και στην άλλη γαλαζωπό.

Και οι δύο παραπάνω τρόποι έχουν σοβαρά μειονεκτήματα: ο πρώτος απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, για μια δουλεία που δεν είναι δύσκολη, αλλά χρονοβόρα, ενώ ο δεύτερος τρόπος ταξινόμησης στην ουσία βάζει την προϋπόθεση του χρώματος και ουσιαστικά οι γαλαξίες ταξινομούνται με βάση το χρώμα και όχι τελικά με βάση τη μορφολογία. Τέλος η ανάπτυξη λογισμικού που αυτοματοποιημένα θα εξετάζει το σχήμα είναι εφικτή μεν αλλά χρονοβόρα και αρκετά δύσκολη.

Για το σκοπό αυτό έδωσαν τα δεδομένα στο κοινό. Τα αποτελέσματα που πήραν ήταν εκπληκτικά:

-125000 άνθρωποι συμμετείχαν.

-Για κάθε γαλαξία υπάρχουν περίπου 60-80 ταξινομήσεις από διαφορετικούς χρήστες οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι σύμφωνες μεταξύ τους.

-Έγινε μια μεγάλη καταγραφή γαλαξιών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, κάτι που είναι εφικτό μόνο με άμεση εξέταση των εικόνων.

-Παράλληλα οι γαλαξίες για τους οποίους υπήρχε διχογνωμία αφέθηκαν για επανεξέταση.

Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι της ομιλίας, κατά τη γνώμη μου, είναι το ακόλουθο:

όταν ζητήθηκε από τους χρήστες να καταγράψουν τον αν οι γαλαξίες είναι δεξιόστροφοι ή αριστερόστροφοι, οι χρήστες έδειχναν προτίμηση στους δεξιόστροφους. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι αρκετά παράξενο, γιατί δεν υπάρχει κάποιος φυσικός λόγος να προτιμούνται οι μεν από τους δε, δόθηκαν σε χρήστες (χωρίς να το γνωρίζουν) οι κατοπτρικές εικόνες. Τότε πάλι στις κατοπτρικές εικόνες υπήρχε προτίμηση στους δεξιόστροφους (και όχι στους αριστερόστροφους όπως θα έπρεπε, αν το προηγούμενο αποτέλεσμα ήταν σωστό). Τελικά αυτή η προτίμηση αποδίδεται μάλλον στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούμε να βλέπουμε κάτι να κινείται δεξιόστροφα παρά αριστερόστροφα και συνεχίζουν να εξετάζουν μαζί με ψυχολόγους αυτή την προτίμηση για να δώσουν μια ψυχοφυσική εξήγηση!

Ο εμπνευστής του προγράμματος Dr Linnot, δήλωσε πως ήταν η καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ, πίνοντας μπύρα σε μια pub...

Δημοσιεύτηκε
Πολύ καλή ιδέα. Ακόμα ένας τρόπος για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και γενικότερα τους φίλους του ουρανού να συνεισφέρουν!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
πραγματικα ειναι καλο κολλημα,αν και μου φανηκε λιγο ψευτικο στην αρχη ο heal με επεισε αλλα εχω καναδυο ερωτηματα αν ξερει κανενας ας απαντησει. ποια υπηρεσια το στυριζει μονο η RAS ? τα τελικα συμπερασματα θα αναρτυθουν καπου? ειναι αναγκαια εργασια ή ειναι μονο για τυπικους λογους ταξινομισης? το οτι το κοινο προτημα τους δεξιοστροφους ειναι γιατι οι αριστεροστροφοι μας φαινονται αντιθετοι (κινηση με τη φορα του ρολογιου κτλ). παντως καλη προσπαθεια
Δημοσιεύτηκε

Η εργασία αυτή δεν είμαι για τυπικούς λόγους, αλλά δίνει σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα. Δημιουργείται ένα καλά δείγμα από τακτοποιημένους γαλαξίες ανάλογα με το σχήμα τους και μόνο, χωρίς κάποιο άλλο κριτήριο.

Το πρόγραμμα αυτό γίνεται από μια διεθνή συνεργασία, σε αυτή τη σελίδα μπορεί να δει πληροφορίες για αυτούς που το ανέπτυξαν: http://galaxyzoo.org/Team.aspx

οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες αστρονόμοι σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά κέντρα.

Το ζήτημα με τους δεξιόστροφους και τους αριστερόστροφους μάλλον έχει να κάνει με το ότι οι γαλαξίες που είναι γενικά στο μεταίχμιο, ίσως λόγω χαμηλής ποιότητας της φωτογραφίας, ίσως γιατί είναι αρκετά αμυδροί, ο εγκέφαλός των περισσότερων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να τους εκλάβει ως δεξιόστροφους.

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας,

Γράφω ένα άρθρο για εφημερίδα για το Galaxy Zoo - έπειτα από επικοινωνία που είχα με την ομάδα φαίνεται ότι οι Έλληνες ερασιτέχνες ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στο κάλεσμα. Θα ήθελα να μιλήσω με κάποιους από εσάς που συμμετείχατε ή ακόμα συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια και να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Όσοι από εσάς θέλετε, ας επικονωνήσετε μαζί μου στην παρακάτω διεύθυνση

Ευχαριστώ πολύ!

Αναστασία

email.JPG.cd6c3603dca92db967b8b6f41bc1c0ef.JPG

Δημοσιεύτηκε

Εγω ειχα ανακαλυψει αυτο το site περυσι το καλοκαιρι τυχαια και για ενα διαστημα ειχα κολλησει ασχημα ταξινομοντας γαλαξιες.

περασσα το πρωτο τεστ σχετικα ευκολα και συνεχισα... =D>

προσφατα ελαβα ενα e-mail που με παρακινουσε να ξανασυμετεχω.

για καποιο λογο (που δεν μπορω να εξηγησω) μου φανηκε λιγο "απατη" η ολη ιστορια. :cry:

απο τοσο κοσμο που ασχολειτε με την αστρονομια ,σκεφτηκα, ΕΜΕΝΑ εχουν αναγκη?

μαλλον με δουλευουν, ετσι υπεθεσα, και απογοητευτηκα που στην αρχη το πηρα σοβαρα και ασχοληθηκα και μαλιστα χαρηκα κιολας που βοηθαω \:D/

τωρα βλεπω οτι μαλλον εκανα λαθος :oops: και οτι η ολη ιστορια ειναι αληθηνη..

οποτε ζητω συγνωμη για την καχυποψια μου (αν και το λεω σε "λαθος " ανθρωπους αφου ολοι εσεις δεν εχετε καμμια σχεση με το εγχειρημα) και θα ξαναπροσφερω τις υπηρεσιες μου με την πρωτη ευκαιρια... :D

παντως χαρηκα πολυ με την ολη εξελιξη :cheesy: :cheesy:

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης