Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λυπαμε που γινομαι κουραστικός ιδιαίτερα στον Πέτρο αλλα εχω μια τελευταία απορία.

Κάτω απο τισ ιδιες συνθήκες τι με συμφέρει οσον αφορά την ποιότητα ειδώλου(θυμίζω εχώ το Konus motor 500 114mm f/4,3.Ενάς Barlow 3x *(500/9mm)=166x ή

Barlow 2x (500/6)=166x ή δεν υπάρχει διαφορα στην ποιότητα που θα βλέπω.

Eyxaristw.

Δημοσιεύτηκε

Δεν νομίζω ότι γίνεσαι κουραστικός σε κανέναν, τουλάχιστον όχι σε εμένα images/smiles/icon_smile.gif !

Η ποιότητα του ειδώλου εξαρτάται από α) Την ποιότητα των οπτικών του τηλεσκοπίου, β) Την ποιότητα του προσοφθάλμιου, γ) Την ποιότητα του φακού barlow που χρησιμοποιείς και δ) Τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ενα καλό τηλεσκόπιο χάνει με ένα κακό προσοφθάλμιο.

Φακοί barlow υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες και ποιότητες. Σε μεγεθύνσεις υπάρχουν σε 1.8Χ, 2.0Χ, 3.0Χ (και ίσως και σε άλλες), όπως υπάρχουν και barlow με μεταβλητές μεγεθύνσεις (2.0 και 3.0 πχ). Οπως καταλαβαίνεις, ισχύει ο απαράβατος κανόνας: οτι πληρώνεις, παίρνεις.

Το κριτήριο για την επιλογή barlow έχει σχέση με το σετ των προσοφθάλμιων που έχεις. Οπως αναφέρεται και στο http://www.greek-astronomy.com/eyepiece.html, το βέλτιστο σετ προσοφθάλμιων με barlow είναι αυτό που αποφεύγονται οι διπλές μεγεθύνσεις. Στην δική σου περίπτωση με φακούς 6mm και 20 mm, έχεις 83Χ και 25Χ. Με barlow 2X έχεις 166Χ και 50Χ. Με barlow 3X έχεις 249Χ και 75Χ. Συνεπώς, στην θέση σου θα έπαιρνα barlow 2X διότι με 3Χ έχει 2 μεγεθύνσεις πολύ κοντά η μία στην άλλη (83Χ με 6mm και 75Χ με 20mm + Barlow 3X).

Να ξέρεις πάντως ότι μπορείς να συνδιάσεις 2 φακούς barlow και ένα προσοφθάλμιο.

Πέτρος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης