Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ξεκινώντας σε λίγες ημέρες η άδεια μου από την δουλειά αποφάσισα ότι πηγαίνοντας για διακοπές στην Μακεδονία (τόπος καταγωγής) θα πάρω μαζί μου και το νέο μου απόκτημα (χριστουγεννιάτικο δηλαδή αλλά αχρησιμοποιήτο) το τηλεσκόπιο από το Lidl το Bresser Skylux 70/700.

Από τα χριστούγεννα λοιπόν μέχρι και σήμερα έχω ανοίξει μόλις μια φορά το κουτί του τηλεσκοπίου για την συναρμολόγηση του, αλλά εν τω μεταξύ έχω διαβάσει το skywatch και πολλέ - πολλές συμβουλές από διάφορα sites και forums για το τι πρέπει να κάνει ο νέος για τις πρώτες του παρατηρήσεις.

Αυτό που χρειάζομαι λοιπόν είναι από τους πιο έμπειρους η γνώμη σας και οι ιδέες σας για το τι θα μου χρειαζόταν να εχω για μια επιτυχημένη 1η βραδιά.

Λέγοντας τι να έχω μαζί μιλάμε από ... φακό και σποράκια μέχρι skymap, προτάσεις για 1η παρατήρηση η οποία θα γίνει μεταξύ 20 και 30 Ιουλίου και ότι άλλο θεωρείται χρήσιμο. Πράγματα δηλαδή που πραγματικά θα μου χρειαστούν για να νοιώσω τόσο ευτυχισμένος όσο την ημέρα που αγόρασα το τηλεσκόπιο.

Δημοσιεύτηκε

Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χρειάζεσαι φίλτρο και χάρτη Σελήνης. Για βαθύ ουρανό ξέχνα το με αρκετά γεμάτο φεγγάρι.

Όμως η Σελήνη από μόνη της μπορεί να είναι πραγματικά αξέχαστο θέαμα.

Δημοσιεύτηκε

Θα πρέπει να έχεις αποκτήσει μια εξοικείωση με το τηλεσκόπιο και κυρίως πως ρυθμίζεται και πως κινείται η ισημερινή βάση (είναι λίγο παράξενη στην αρχή).

Κάτι άλλο σημαντικό είναι να ευθυγραμμίσεις το σκόπευτρο με το τηλεσκόπιο ούτως ώστε ό,τι βλέπεις στο κέντρο του σκόπευτρου να είναι στο πεδίο του τηλεσκοπίου.

Μετά θες ένα πρόγραμμα παρατήρησης, να έχεις χάρτες μαζί σου και να έχεις προγραμματίσει τι θα δεις (άρχισε από το Δία και τα λαμπρά Μ, κυρίως τα σμήνη). Φυσικά θα είσαι μακριά από φώτα και θα έχεις ένα κόκκινο φακό για να διαβάζεις το χάρτη. Από εκεί και πέρα τραπεζάκια να ακουμπάς το χάρτη και άλλα προαιρετικά δεν τα λέω, μένω στα απαραίτητα.

Θα χρησιμοποιήσεις τον προσοφθάλμιο με τη μικρότερη μεγέθυνση (τον πιο μακρύ) για να βρεις τα αντικείμενα και ύστερα αλλάζεις ανάλογα με την περίσταση.

Ελπίζω να είσαι εξοικειωμένος με τον ουρανό, τουλάχιστον με τους αστερισμούς έτσι ώστε να έχουν νόημα οι χάρτες αλλιώς θα ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα. Τίποτα δεν αντικαθιστά την εξοικείωση με τον ουρανό! Αν δεν ξέρεις πως χρησιμοποιούμε τους χάρτες ψάξε στο forum για αστρο-άλματα ή star hopping. Αν έχει Σελήνη ή παρατηρείς τη Σελήνη ή όσο το δυνατόν μακριά από αυτή και μόνο τα λαμπρά αντικείμενα. Καλή τύχη!!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Αυτό που χρειάζομαι λοιπόν είναι από τους πιο έμπειρους η γνώμη σας και οι ιδέες σας για το τι θα μου χρειαζόταν να εχω για μια επιτυχημένη 1η βραδιά.

άποψή μου...

η πρώτη βραδιά πάντα θα λέγεται επιτυχία...

αν έχεις βατούς στόχους, ώστε να ζητήσεις μία μμικρ΄η εξοικείωση θα είσαι εντάξει...

όχι μεγάλα σχέδια του τύπου..."ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ 100.000 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ"

σιγά σιγά μην αγχώνεσαι....

ξεκίνα λίγο με αστερισμούς...δες κανένα αστέρα στο τηλεσκόπιό σου- μάθε το τηλεσκόπιό σου και όλα τα άλλα θα έρθουν σιγά - σιγά...

μη πλακώνετε όλοι τα DSO'S από την πρώτη μέρα....δες κανένα πλανήτη και αυτό είναι επιτυχία. :wink:

scooby doobi dooo!!!!!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης