Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται την πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν. Σκεπτόμενοι ότι ο Γαλαξίας μας αποτελείται από 500.000.000.000 αστέρια και ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, δεν είναι δυνατόν να είμαστε μόνοι μας. Είναι πολύ ποιο λογικό να υπάρξουν και αλλού πλανήτες με ζωή, παρά να είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολιτισμοί σαν τον δικό μας εκεί έξω; Σκεπτόμενοι πως ο Γαλαξίας μας έχει ηλικία 13.600.000.000 χρονών και ο πολιτισμός μας μόλις μερικών χιλιάδων ετών. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν εκεί έξω κι άλλοι πολιτισμοί, λιγότερο ή περισσότερο εξελιγμένοι από εμάς. Μπορούμε να τους κατατάξουμε;

 

Το 1964 ο Σοβιετικός αστρονόμος Nikolai Kardashev πρότεινε μία μέθοδο κατάταξης των πολιτισμών, ανάλογα με την ενεργειακή, τεχνολογική και πνευματική τους εξέλιξη. Μερικά χρόνια αργότερα ο Αμερικανός αστροβιολόγος Carl Sagan, πρότεινε την δική του μέθοδο κατάταξης, συμπληρώνοντας εκείνη του Kardashev. Βεβαίως και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια σε τι επίπεδα θα είναι άλλοι πολιτισμοί, ακριβώς όπως οι Αρχαίοι Έλληνες δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να φανταστούν το διαδίκτυο και τα διαστημόπλοια. Όμως η απόπειρα πρόβλεψης και κατάταξης των Kardashev και Sagan είναι πολύ σημαντική γιατί αν λάβουμε ένα μήνυμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό πολύ ποιο εξελιγμένο από εμάς, αυτό σημαίνει πως απόφυγε την αυτοκαταστροφή. Άρα η αυτοκαταστροφή δεν είναι αναπόφευκτη, άρα και εμείς έχουμε μία ελπίδα. Επίσης γνωρίζοντας που πήγαν άλλοι πολιτισμοί, θα μάθουμε που θα πάμε και εμείς. :)

 

Ας ξεκινήσουμε από την κλίμακα κατάταξης του Kardashev.

 

Ο πολιτισμός μας είναι τύπου 0. Ποιο συγκεκριμένα στην Αρχαία Ρώμη ήταν 0.25 (ενέργεια 3*10^8 W) , στην Βιομηχανική Επανάσταση ήταν 0.50 (10^11 W), το 1936 0.60 (10^12 W) και σήμερα το 2007 0.72 (10^13 W). Ένας πολιτισμός τύπου 0 παράγει ενέργεια από την καύση ορυκτών καυσίμων, πολεμάει συνέχεια τον εαυτό του, μολύνει τον πλανήτη του και δεν μπορεί να ελέγξει τις ικανότητες του. Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο από τύπου 0 σε τύπου 1.

 

Ένας πολιτισμός τύπου 1 είναι ένας πραγματικά πλανητικός πολιτισμός. Καταναλώνει ενέργεια από τον ίδιο του τον πλανήτη με χρήση αιολικής, γεωθερμικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγή ενέργειας 10^16 W. Μερικά από τα τεχνολογικά του επιτεύγματα είναι ο έλεγχος του καιρού, η κατασκευή ορυχείων που φτάνουν μέχρι τον πυρήνα της Γης, ο αποικισμός των κοντινών ουράνιων σωμάτων (Σελήνη, Άρης κ.λ.π.) και τα πρώτα διαστρικά ταξίδια. Τέτοιοι πολιτισμοί έμαθαν να ζουν ειρηνικά και με σεβασμό προς τον πλανήτη τους.

 

Ένας πολιτισμός τύπου 2 είναι ένας αστρικός πολιτισμός. Καταναλώνει ενέργεια από το άστρο του με χρήση Σφαίρας του Dyson, μίας γιγάντιας σφαίρας από τροχιακούς ηλιακούς συλλέκτες που εκμεταλλεύονται όλη την ενέργεια του άστρου (ενέργεια 10^26 W). Ο πολιτισμός αυτός πραγματοποιεί διαστρικά ταξίδια πολύ ευκολότερα από εμάς και αποικεί τα κοντινά πλανητικά συστήματα. Μερικά από τα τεχνολογικά του επιτεύγματα είναι η επέμβαση σε άστρα για την επέκταση της ζωής τους (Αστρικό Λίφτινγκ), ο έλεγχος της πορείας ενός άστρου (Προωθητήρας Shkadov) ακόμα και η λήψη υλικών από άστρο (Αστρικό Ορυχείο).

 

Ένας πολιτισμός τύπου 3 είναι ένας γαλαξιακός πολιτισμός. Καταναλώνει ενέργεια από όλο τον γαλαξία της τάξης του 10^36 W.

 

Ένας πολιτισμός τύπου 4 είναι ένας διαγαλαξιακός πολιτισμός. Αποικεί το Γαλαξιακό Υπερσμήνος (συλλογή μικρότερων σμηνών από γαλαξίες) και καταναλώνει 10^46 W ενέργειας.

 

Ένας πολιτισμός τύπου 5 αποικεί όλο το ορατό Σύμπαν και καταναλώνει ενέργεια ίση με 10^56 W.

 

Ένας πολιτισμός τύπου 6 καταναλώνει 10^66 W ενέργειας και έχει την ικανότητα να ξεφύγει από το Σύμπαν μας και να εξερευνά άλλα Σύμπαντα. Μπορεί να επιβιώσει ακόμα και από τον θάνατο του Σύμπαντος!

 

Τέλος, ένας πολιτισμός τύπου 7 καταναλώνει ενέργεια 10^76 ή ακόμα και 10^100 W και έχει αποκτήσει την τεχνολογία να δημιουργεί Σύμπαντα, κάτι που κανένας νόμος της φύσης δεν το απαγορεύει. Ένας τέτοιος πολιτισμός (αν υπάρχει) θα έχει επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές ικανότητες που για μας δεν θα φάνταζαν απλά μαγικές, μα θεϊκές! :o

 

Η κλίμακα του Sagan είναι διαφορετική από του Kardashev, αλλά λειτουργεί καθαρά συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Ας δούμε την κλίμακα Sagan, που σε πολλά σημεία παρατηρούμε σημαντικές ομοιότητες με εκείνη του Kardashev.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Α είναι ένας καθαρά πρωτόγονος πολιτισμός. Ο τύπος αυτός ξεκινάει με την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων νοημοσύνης καλύπτοντας όλη την έκταση της προϊστορικής εποχής, από την ανακάλυψη της φωτιάς ως την ανακάλυψη την γραφής, της γεωργίας και της πολεοδομίας. Στη Γη η περίοδος αυτή (η οποία διήρκησε 1.000.000 χρόνια) ξεκίνησε με την ανακάλυψη της φωτιάς από τους Homo Erectus στα σπήλαια του Τσου-Κου-Τιεν, μέχρι την ίδρυση των πρώτων πόλεων όπως η Ουρ στην Μεσοποταμία.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Β βρίσκεται στην περίοδο μεταξύ της αρχής της ιστορίας και τερματίζεται με την εκτόξευση του πρώτου διαστημοπλοίου. Στην περίοδο αυτή θεμελιώνεται η φιλοσοφική αντίληψη της βιοφυσικής κοσμολογίας και τίθεται από μόνο του το ερώτημα, αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν. Στη Γη η περίοδος αυτή ξεκίνησε με την ίδρυση των πρώτων πόλεων και τελείωσε με την εκτόξευση του Sputnik 1.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Γ εξαπλώνεται στο πλανητικό του σύστημα. Γεωδιαμορφώνει όσους κόσμους είναι δυνατόν κάτι τέτοιο και γεμίζει το πλανητικό του σύστημα με διαστημικές αποικίες. Η Γη βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο από Sagan Β σε Sagan Γ, επειδή έχουμε ήδη εκτοξεύσει διαστημόπλοια αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τον αποικισμό του Ηλιακού μας Συστήματος.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Δ και κατασκευάσει μια Σφαίρα του Dyson για την παραγωγή ενέργειας, καθώς αποικεί το πλανητικό του σύστημα.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Ε έχει αποικίσει με επιτυχία το πλανητικό του σύστημα και βάζει πλώρη για την εξερεύνηση των γειτονικών άστρων. Έχει ήδη ιδρύσει μια αποικία σε έναν άλλον πλανήτη και ξεκινάει τον αποικισμό άλλων άστρων.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Ζ αποίκισε τα κοντινά άστρα και ξεκινά για την κατασκευή της δικής του Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Με σχετικά χαμηλές ταχύτητες, αυτό θα ολοκληρωθεί σε 10.000.000 χρόνια. Αν όμως αναπτύξει τεχνολογίες για ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνη του φωτός, τότε θα μπορούσε να τον αποικίσει μέσα σε χιλιετείς ή αιώνες ακόμη.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Η έχει αποικίσει όλο τον Γαλαξίας και ξεκινά τον αποικισμό των γειτονικό γαλαξιών, ενώ κατέχει την τεχνολογία ανακατάταξης της δομής και της εξέλιξης άστρων και νεφελωμάτων.

 

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Θ αποικεί όλους τους γαλαξίες και είναι βασικά ένα σύνολο από υπερπολιτισμών από διάφορες φυλές και διαφορετικούς γαλαξίες, όπου κατέχει τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνολογικές ικανότητες που χρειάζεται για να διαμορφώσει την μορφολογία του Σύμπαντος. Ίσως αυτός ο διαγαλαξιακός πολιτισμός να αποτελεί ο ίδιος μια οντότητα που θα έχει με το κάθε ευφυές ον που ανήκει σε αυτήν, την ίδια σχέση που έχει ένα εγκεφαλικό κύτταρο με το ανθρώπινο σώμα.

 

Τέλος ένας πολιτισμός τύπου Sagan Ι όχι μόνο έχει αποικίσει όλο το Σύμπαν, αλλά απέκτησε την τεχνολογία να δημιουργεί νέα Σύμπαντα. Επίσης έχει απαντήσει σε όλα τα βασικά ερωτήματα (εκτός κι αν μέχρι τότε προκύψουν νέα). Ένας τόσο ανεπτυγμένος πολιτισμός κατέχει επιστημονικές γνώσεις, τεχνολογικές ικανότητες και ηθικές αξίες σε τέτοιο σημείο, που είναι πραγματικά θεϊκός!

Μήπως άραγε η Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν, ήταν τεχνητή; Μήπως ο Θεός είναι στην πραγματικότητα ένας υπερεξελιγμένος εξωγήινος πολιτισμός; :-k

 

Όπως μπορούμε να δούμε, οι κλίμακες Kardashev και Sagan έχουν πολλά κοινά σημεία.

 

Kardashev 1 = Sagan Α - Β

Kardashev 2 = Sagan Γ - Δ

Kardashev 3 = Sagan Ε - Ζ

Kardashev 4 = Sagan Η

Kardashev 5 = Sagan Θ

Kardashev 6 -7 = Sagan Ι

 

Φαίνεται πως η αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη, ανεξαρτήτου ικανότητας, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και βλέπουμε τον κόσμο πολύ ποιο ριζικά από ότι πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Η έρευνα για άλλους πολιτισμούς ισοδυναμεί με έρευνα για τον δικό μας πολιτισμό. Αν μάλιστα σκεφτούμε πως ένας πολιτισμός αναπτύσσεται και ηθικά, τότε ίσως κάπου εκεί έξω να υπάρχουν όντα που θέλουν να μας δώσουν ένα χέρι (ή πλοκάμι ή οτιδήποτε άλλο) βοηθείας και όχι να μας καταστρέψουν σαν τις ταινίες του Hollywood :D . Οι πιθανότητες στην έρευνα για εξωγήινους είναι τόσες πολλές, που εύκολα κάποιος θα υποθέσει πως είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή έρευνα. Όμως το Σύμπαν, όπως μέχρι στιγμής μας έχει δείξει, αγαπά το αδύνατο. :cheesy:

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Ένας πολιτισμός τύπου 1 είναι ένας πραγματικά πλανητικός πολιτισμός. Καταναλώνει ενέργεια από τον ίδιο του τον πλανήτη με χρήση αιολικής, γεωθερμικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας

 

Αν περιμένεις με αυτά να πάει σε άλλους αστέρες κανείς ... καληνύχτα! :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

θα προχωρησω λιγο αυτο που λεει ο ηλιας

καλη η καταταξη αναλογα με την τεχνολογικη αναπτυξη αλλα με την λεξη πολιτισμος δεν πρεπει να υπαρχει και αλλη μια παραμετρος ?

Παραδειγμα. ΕΣτω οτι υπαρχει πολιτισμος "Kardashev 2 = Sagan Γ - Δ" ο οποιος ειναι επιθετικος , σκοτωνει και καταπατει τα παντα, αφανιζει, παρασιτει (ζει σε βαρος αλλων) ειναι αναπτυγμενος πολιτισμος ? Ενας αναπτυγμενος πολιτισμος σκοτωνει το ειδος του ή τα ειδη που συγκατοικουν μαζι του στον πλανητη του, αστρικο του συστημα κτλπ?

παντως καλη η καταταξη που εχουν κανει αλλα οι κανονες της ζωης ειναι λιγο διαφορετικοι.. ή τουλαχιστον τετοιο ειναι το πολιτιστικο επιπεδο μου για να το αντιληφθω ετσι.

Τελος η αποψη μου ειναι οτι ενας πολιτισμος για να αναπτυχθει πρεπει να ειναι

ακρα Ειρηνηκος..

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

Δημοσιεύτηκε
Πολύ σωστή η παράμετρος που θέτει ο iorant. Πράγματι αν η τεχνολογική εξέλιξη δεν ακολουθείται από την αντίστοιχη πολιτισμική (που βέβαια η ηθική κάθε πολιτισμού είναι σχετική, μπορεί για κάποιον πολιτισμό να είναι φυσιολογικό να κατακτά κάθε κατώτερη μορφή ζωής), τότε δεν νομίζω ότι έχει την ίδια αξία το που βρίσκεται στη κλίμακα. Πάντως νομίζω ότι οι Sagan και Kardasev θεωρούσαν "αξιωματικά" ότι ένας πολιτισμός που θα έχει καταφέρει να ανεβεί στις κλίμακες τους πέρα απ τις Γ και 1 αντίστοιχα, ότι έχει καταφέρει προ πολλού να ξεπεράσει τα κακά στοιχεία του και να τα αφήσει στο παρελθόν της ιστορίας του, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να φτάσει την τεχνολογική αυτή ανάπτυξη. Όμορφη σκέψη την οποία ασπάζομαι για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτισμών που ίσως έχουν αναπτύξει διαστρικά ταξίδια αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια εχθρική και μη ηθική φυλή που κατακτά τα πάντα στο διάβα της για την απόκτηση πόρων ή επειδή θεωρεί τον εαυτό της ανώτερη. Προσωπικά κάποιος τόσο προηγμένος πολιτισμός πιστεύω ότι θα μας θεωρούσε πολύ πρωτόγονους και ανάξιους να κάνουμε κουμάντο σε αυτόν τον πλανήτη με τόσους πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση, αρρώστιες, περιβαλλοντική καταστροφή κτλ και με το δίκιο του. Δεν νομίζω να ήθελε και πολλές επαφές μαζί μας.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Δεν διαφωνώ πως δεν πρέπει να σκεφτούμε και την ηθική ενός πολιτισμού, μα για σκεφτείτε το εξείς. Ένας πολιτισμός αναπτύσσεται βιολογικά, τεχνολογικά και πνευματικά. Εξελισσόμενος από βάρβαρος και χαζό μετατρέπεται σιγά σιγά σε συναισθηματικό και έξυπνο. Κάποτε η δουλεία ήταν φυσιολογική, σήμερα καταδικάσετε. Κάποτε οι φυλετικές διακρίσεις ήταν έντονες, σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν πως είμαστε κάτοικοι ενός πλανήτη (κάτι το οποίο το μάθαμε από την «άχρηστη» διαστημική εξερεύνηση). Κάποτε οι πόλεμοι ήταν ότι καλύτερο υπήρχε, σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τους πολέμους παράλογους. Κάποτε η προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν παρά μια ανοησία, σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται για το θέμα αυτό. Εννοείτε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μα ας μην το βάζουμε κάτω γιατί τότε θα χάσουμε.

 

Καθώς ένας πολιτισμός εξελίσεται αποκτά πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, που μπορούν να βοηθείσουν ή να καταστρέψουν τον πολιτισμό. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την χρήση του, μα οι ποιό προχωρημένοι πολιτισμοί θα έχουν μεγαλύτερη πείρα από εμάς και θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Η πυρηνική σύντηξη, η παραγωγή αντιύλης, η εκμετάλευση αστεροειδών και αέριων γιγάντων, οι διαστημικοί ανελκυστήρες, ο αποικισμό άλλων πλανητών, οι τροχιακές κατοικίες και ο έλεγχος της γενετικής μηχανικής μπορούν να βοηθείσουν σημαντικά έναν πολιτισμό να αναπτυχθεί, χωρίς να καταστρέψει τον μητρικό του πλανήτη, τον εαυτό του και τα άλλα όντα. Αρκεί να γίνεται σωστή χρήση. :wink:

 

Πολλοί θα αναρωτιούνται μήπως ένας εξωγήινος πολιτισμός εισβάλει σε έναν άλλον πλανήτη για να κάνουν σκλάβους τους ανθρώπους του πλανήτη αυτού ή να τους φάνε γιατί ξέμειναν από φαγητό. Μα αν ένας εξωγήινος πολιτισμός είναι τόσο εξελιγμένος ώστε να κατέχει διαστρική τεχνολογία, εννοείται πως θα κατέχει και την ρομποτική και τις καλλιέργειες. Με το να λέμε πως ένας πολιτισμός ξέρει να ταξιδεύει από το ένα άστρο στο άλλο με ευκολία αλλά δεν ξέρει να καλλιεργεί την τροφή του και να κατασκευάσει ρομπότ-υπηρέτες, είναι σαν να λέμε πως ένα δέντρο έχει φύλα αλλά όχι ρίζες! :?

 

Και κάτι τελευταίο. Ο αμερικανός αστρονόμος Καρλ Σαγκάν ανέφερε στο επεισόδιο «Voyage to Space and Time» της σειράς Cosmos πως όταν ο ανθρώπινος πολιτισμός βάλει σε τάξη τον εαυτό του, τότε θα είμαστε έτοιμοι να πάμε στα άστρα και στους γύρω πλανήτες. Για σκεφτείτε το :-k

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Και κάτι τελευταίο. Ο αμερικανός αστρονόμος Καρλ Σαγκάν ανέφερε στο επεισόδιο «Voyage to Space and Time» της σειράς Cosmos πως όταν ο ανθρώπινος πολιτισμός βάλει σε τάξη τον εαυτό του, τότε θα είμαστε έτοιμοι να πάμε στα άστρα και στους γύρω πλανήτες. Για σκεφτείτε το :-k

ακριβως κατι τετοιο εχω στο μυαλο μου Ηλια.

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς εγώ θα διαφωνήσω με τις φιλοσοφίες (και όχι θεωρίες) που διατυπώθηκαν.

Εμένα μου θυμίζουν μελλοντολογία. :-k

Μπορεί κανείς να μου πει αν θα εξελιχθεί βιολογικά το είδος μας και πως θα είναι για παράδειγμα σε 10.000 χρόνια?

ΌΧΙ

Το λάθος που γίνεται είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη μας βάση αυτών που θέλουμε ή που φανταζόμαστε.

 

Η εξέλιξη είναι τυφλή και τυχαία.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό που θα έρθει είναι τυχαίο και όχι αναγκαστικά καλύτερο από το προηγούμενο. Μπορεί να είναι και χειρότερο.

Μπορεί και εξελικτικά να εκλείψουμε, πράγμα φυσιολογικό.

Δεν υπάρχει καλή και κακή εξέλιξη.

Αυτό που αναφέρουν οι συγκεκριμένες φιλοσοφίες ονομάζεται πορεία στον χρόνο του homo sapiens-sapiens ή όνειρα για το μέλλον.

Αν το είδος μας πάψει να υπάρχει (πράγμα σίγουρο) τότε παύουν αυτόματα τέτοιες φιλολογίες και υποθέσεις.

 

Σας είπα δυστυχώς στην αρχή γιατί το σίγουρο είναι ότι σε κάποια χρόνια (εκατοντάδες ή χιλιάδες) το είδος μας δεν θα υπάρχει. :mrgreen:

Ίσως να υπάρχει κάτι άλλο, αλλά όχι εμείς.

 

Με αυτήν την στεναχώρια πιθανόν πέθανε και ο Τελευταίος των Neaterdal. 8) 8) 8)

 

Δυστυχώς και γιατί <Ο τυφλός ωρολογοποιός> του Dawkins γράφτηκε αργά γι'αυτούς. :cry:

 

Και οι δικοί μας όμως καλά πάνε :wink:

 

Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

dimpapa μια τετοια κουβεντα δεν μπορει να ειναι τιποτα αλλο παρα φιλοσοφικη. στο πιο πανω post μου λεω ".....καλη η καταταξη που εχουν κανει αλλα οι κανονες της ζωης ειναι λιγο διαφορετικοι.."

αυτο ειναι εσυ που σωστα λες τυχαιο -και εγω το αποκαλω διαφορετικο- γιατι ειναι πραγματικα τυχαιο.

Προσπαθω να σκεφτω ποια ειναι η αιτια που "ξεσπασε" ζωη στον πλανητη μας και ακομα πιο πολυ με προβλιματιζει ποσοι παραγοντες την διατηρησαν και την εξελιξαν και γιατι την εξελιξαν ετσι..

μηπως ο καρκινος ειναι μια μορφη κακης εξελιξης?

το κακο και το καλο (στην ποιοτητα της εξελιξης) μπορει να ταξινομηθει με νομους και κανονες?

Σε καποιο πολυ ενδιαφερον ντοκιμαντερ με επιστομονικα δεδομενα και βαση αποδεδιγμενων στοιχειων ο πλυθησμος της γης καποτε ειχε μειωθει στις 15,000 κατοικους...Φανταζομαι οτι τοτε σε εκεινα τα χρονικα σημεια μια επιδημια δεν θα αφηνε και πολλα περιθορια να φιλοσουμε εμεις σημερα ή καλυτερα να εχουμε σπτιτι με βεραντα τον πλανητη..

Λες οτι "...το σίγουρο είναι ότι σε κάποια χρόνια (εκατοντάδες ή χιλιάδες) το είδος μας δεν θα υπάρχει" και εγω φιλοσοφω και αναρωτιεμε αν θα ειμαστε εμεις αυτοι που θα εδρεωσουν-κληροδοτησουν- το επομενο ειδος...

Αν μας εβλεπε ο νεατερνταλ μηπως θα καμαρωνε τους απογονους του?

 

ενα απο τα πραγματα που μου αρεσουν περισσοτερο ειναι να βλεπω αντιθετες γνωμες απο την δικια μου. Με κανουν να βγαινω απο τον λιθαργο μου. Με κανουν να σκεφτομαι.

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
θα προχωρησω λιγο αυτο που λεει ο ηλιας

καλη η καταταξη αναλογα με την τεχνολογικη αναπτυξη αλλα με την λεξη πολιτισμος δεν πρεπει να υπαρχει και αλλη μια παραμετρος ?

Παραδειγμα. ΕΣτω οτι υπαρχει πολιτισμος "Kardashev 2 = Sagan Γ - Δ" ο οποιος ειναι επιθετικος , σκοτωνει και καταπατει τα παντα, αφανιζει, παρασιτει (ζει σε βαρος αλλων) ειναι αναπτυγμενος πολιτισμος ? Ενας αναπτυγμενος πολιτισμος σκοτωνει το ειδος του ή τα ειδη που συγκατοικουν μαζι του στον πλανητη του, αστρικο του συστημα κτλπ?

 

Νομίζω οτι μπορείς να πάρεις απάντηση στην ερώτηση σου κοιτάζοντας λίγο το παρελθόν του δικού μας πλανήτη.

Οι ανεπτυγμένοι Ευρωπαίοι εκμεταλεύτηκαν τους πρωτόγονους ινδιάνους.

Οι Ισπανοί κονκισταντόρ λήστεψαν και έσφαξαν τις φυλές της κεντρικής Αμερικής

Πριν δυο τρεις αιώνες ακόμα η Αφρική σχεδόν αποδεκατίστηκε με το εμπόριο σκλαβων οι οποίοι προοριζοταν για τους "ανεπτυγμένους" Αμερικανους κυρίως.

Ακόμη και σήμερα η ανεπτυγμένη Αμερική εκμεταλεύεται την θέση της για να κάνει τον παγκόσμιο χωροφύλακα με βάση τα συμφέροντα της.

Αρα η ιστορία μας διδάσκει οτι όταν ένας πολιτισμός αναπτύσετε και έχει την δύναμη να εκμεταλευτεί κάποιον υποανάπτυκτο πολιτισμό, συνήθως...το κάνει.

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς έτσι είναι, ας μην έχουμε αυταπάτες. Πολύ παλαιότερα, είχαμε το παράδειγμα των Σπαρτιατών και των Ειλώτων (σκλαβωμένοι Ελληνες). Ακόμη και η εκμετάλλευση (κακοποίηση;) του πλανήτη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους το ίδιο πράγμα είναι.

 

Ισως να μπορούσε να αναπτυχθεί κάποιος τύπος που να προσδιορίζει σε πιο βαθμό θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η εκμετάλλευση, η οποία χωρίς να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή να μπορεί να απελευθερώσει κάποιον πολιτισμό από τα στενά όρια ενός πλανήτη ή ηλιακού συστήματος (βάσει βέβαια των πόρων που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση).

 

Εχουμε όμως πάντα στο μυαλό μας τις έννοιες "ζωή" και "πολιτισμός" με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Διαβάζοντας επιστημονικό περιοδικό, είδα κάποιες εκτιμήσες ως προς το τι είδους ζωή θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν διαφορετικοί κόσμοι από το δικό μας π.χ. με άλλες συνήθες θερμοκρασίας, βαρύτητας, ατμόσφαιρας κ.ο.κ. Και το μόνο πλάσμα που δεν υπήρχε στις θεωρίες αυτές ήταν κάποιο που να μοιάζει με άνθρωπο.

 

Μάλλον οι σεναριογράφοι του Babylon5 και του Star Trek: Next Generation ήξεραν κάτι περισσότερο (ή ήταν καλύτερα διαβασμένοι).

 

Πάντως Ηλία πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου δουλειά!

 

=D> =D>

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε

Σκεφτείτε και το εξής παρακαλώ:

 

Ας υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος καταφέρνει να φτάσει σε επίπεδο τέτειο ώστε να κάνει ταξίδια σε άλλα άστρα και μπορεί να εποικίσει άλλους πλανήτες.

 

Σε έναν από αυτούς τους πλανήτες ανακαλύπτει ότι ζουν τερμίτες (ή καποιο άλλο παρόμοιο φανταστικό ον). Τους θαυμάζει λοιπόν, τους μελετά και στη συνέχεια προχωρά στον εποικισμό του πλανήτη, χωρίς να λάβει υπ' όψη του τους τερμίτες.

 

Ας υποθέσουμε τώρα ότι φτάνουν στον δικό μας πλανήτη όντα των οποίων το διανοητικό επίπεδο διαφέρει από έμάς όσο το δικό μας από τους τερμίτες.

 

Μας θαυμάζουν, μας μελετούν και συνεχίζουν τουν αποικισμό του πλανήτη μας αδιαφορόντας αν κατα λάθος μας "πατήσουν" και καμιά φορά.

 

Πως θα χαρακτιρίζαμε αυτόν τον πολιτισμό;

Βάρβαρους μήπως;

Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Δημοσιεύτηκε

Μάλλον όχι. Εχω την εντύπωση πως το "βάρβαρος" προϋποθέτει α) έλλειψη κάποιων αρχών και β) μη σεβασμό των αρχών αυτών στους άλλους, που ήδη τις διαθέτουν.

 

Παρόλα αυτά ας μη δίνουμε άφεση αμαρτιών (ας το αφήσουμε για τους παπάδες): και οι τερμίτες έχουν ζωή αλλά και οι τερμίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν, να αναπτύσσονται κ.ο.κ. (όπως και οι δικοί μας πρόγονοι είχαν το δικαίωμα να ζήσουν και να αναπτυχθούν σε εμάς).

 

Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως το ποιος τελικά θα ζήσει δε το καθορίζουν τα δικαιώματα αλλά οι πραγματικές συνθήκες, βάσει των οποίων συμβαίνει το "όποιος θέλει και μπορεί, καταπατά τα δικαιώματα των άλλων".

 

Συμπτωματικά πάντως είχα την ίδια απορία, στο σχολείο (και ο ανάλογος καθηγητής φυσικά τραβούσε τα πολύ λίγα μαλιά του, μη ξέροντας τι να απαντήσει): στείλαμε, έλεγα, το Pionneer στο διάστημα για να δείξουμε τη θέση μας σε άλλους πολιτισμούς που τυχόν το βρούνε κλπ. Κατσε ρε φίλε, κι αν ο άλλος είναι κακών προθέσεων και έρθει εδώ να μας εξαφανίσει, τι φταίω εγώ, με ρώτησες και το έστειλες;;

 

:wink:

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε

Συμπτωματικά πάντως είχα την ίδια απορία, στο σχολείο (και ο ανάλογος καθηγητής φυσικά τραβούσε τα πολύ λίγα μαλιά του, μη ξέροντας τι να απαντήσει): στείλαμε, έλεγα, το Pionneer στο διάστημα για να δείξουμε τη θέση μας σε άλλους πολιτισμούς που τυχόν το βρούνε κλπ. Κατσε ρε φίλε, κι αν ο άλλος είναι κακών προθέσεων και έρθει εδώ να μας εξαφανίσει, τι φταίω εγώ, με ρώτησες και το έστειλες;;

 

:wink:

 

Τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό είχα κι εγώ από μικρός. Όσο πέρναγαν όμως τα χρόνια κατάλαβα ότι δεν θα τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, γιατί πολύ απλά η ανθρωπότητα θα κάνει πάλι το θαύμα της. Μέχρι τα Pioneer και Voyager να συναντήσουν κάποια άλλη μορφή ζωής, αν τελικά το κάνουν, ο άνθρωπος θα έχει καταστραφεί από μόνος του. :wink:

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά αν κάποιος πολιτισμός μπορεί να εντοπίσει ένα μικρό μεταλλικό κατασκεύασμα το οποίο έχει πάψει να εκπέμπει οποιοδήποτε σήμα από χιλιάδες χρόνια μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος θα μας έχει ανακαλύψει προ πολλού έτσι κι αλλιώς

Φυσικά ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνει μιας και κατά πάσα πιθανότητα είμαστε ο μόνος τεχνολογικά εξελιγμένος πολιτισμος σε όλο το Γαλαξία.

Το ότι φτάσαμε έως εδώ είναι θέμα καθαρής τύχης μιας και η εξέλιξη είναι χαοτική διαδικασία. Αν γυρίζαμε την γη στην αρχή της δεν είναι βέβαιο ή μάλλον είναι εντελώς απίθανο η εξέλιξη να είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Προσωπικά έχω βαρεθει τα ανερμάτιστα πιθανολογικά για πληθώρα πολιτισμών στο σύμπαν.

Θα είναι κάτι πανσπάνιο που σε κοσμική χρονική κλίμακα διαρκεί ελάχιστα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Odysseus

 

Με κούφανες!

 

:)

 

Διάβαζα ένα άρθρο, που προέκυπτε από επιστημονική έρευνα και έθετε το εξής ερώτημα: αν ο πολιτισμός μας στη Γη εξαφανιστεί σήμερα, για πόσα χρόνια θα υπάρχουν τα απομεινάρια μας, για να τα βρει κάποιος στο μέλλον;

 

(Εχω κρατήσει και το δημοσίευμα, θα είναι κάπου στο αρχείο μου.)

 

Το συμπέρασμα έλεγε πως σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα εξαφανιστούν οι τεχνητές κατασκευές μας (κτίρια, γέφυρες, οτιδήποτε) αφού όσες δε γκρεμιστούν από έλλειψη συντήρησης, είτε θα χαθούν κάτω από την βλάστηση, είτε θα καταστραφούν από την ίδια τη βλάστηση και την επίδραση των καιρικών φαινομένων. Σε κάποιες χιλιάδες χρόνια θα χαθούν ακόμη και τα πλέον ανθεκτικά κατασκευάσματά μας ενώ το όριο ήταν κάπου στις 50.000 χρόνια όπου πλέον δε θα έχει μείνει τίποτε που να υποδηλώνει την ύπαρξή μας στον πλανήτη.

 

Και προσωπικά το βρίσκω δίκαιο, ένας πλανήτης ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών, να χρειάζεται μια αναλόγως μικρή χρονική περίοδο για να "αναρρώσει" από... το κακό που τον βρήκε!!

 

Αν λοιπόν έρθουν κάποιοι εδώ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το μόνο που θα βρούνε θα είναι τα διαστημικά μας σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη (α, και τα παλιοσίδερα του Απόλλων!!)

 

:mrgreen:

 

Γιώργο

 

Η ύπαρξη συνθηκών που υποστηρίζουν τη ζωή είναι ίσως τυχαία, η εμφάνιση ζωής ίσως να είναι κι αυτή τυχαία, η διατήρησή της και η επιβίωση αλλά και η επέκτασή της και σε άλλους κόσμους, σίγουρα δεν είναι τυχαίο γεγονός.

 

Για να επιβιώσει (και να εξελιχθεί) η ανθρωπότητα, σαφώς και πρέπει να βρει άλλους κόσμους να εποικήσει για πολλούς λόγους. Με την πορεία της τεχνολογίας, κάποια στιγμή ίσως το καταφέρει (αν δε το έχει ξεκινήσει ήδη). Συνεπώς γιατί να μη συνεχιστεί το "έργο" και σε άλλους πλανήτες και σε άλλα ηλιακά συστήματα με τους απόγονους των ανθρώπων να συνεχίζουν για πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερο την παρουσία τους στο Γαλαξία;

 

Επίσης το ότι είμαστε μόνοι στο Γαλαξία, λίγο υπερβολικό δεν είναι; Απ' όσο ξέρω δεν έχει αποκλειστεί εντελώς από τους ερευνητές, η απουσία αποδέιξεων σήμερα δε σημαίνει αναγκαστικά και τη μη ύπαρξή τους.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με την ύπαρξη άλλων πολιτισμών πέρα από τη Γη, συμφωνώ με το Γιώργο. Μου φαίνεται βέβαια λίγο δύσκολο να είμαστε σε θέση κάποια στιγμή στο μέλλον να πούμε με σιγουριά ότι αυτό ισχύει, από την άλλη όμως, ποτέ δε είχαμε τις αποδείξεις πέρα μερικών αισιόδοξων απόψεων ότι δεν είμαστε ο μόνος τεχνολογικά ανεπτυγμένος πολιτισμός.

Α, κι εγώ επίσης, βρίσκω βαρετές κουβέντες του στυλ "είναι τόσα περίπου αστέρια στο σύμπαν, με τόσους πλανήτες κατά μέσο όρο γύρω τους και τόσοι από αυτούς έχουν τόσες πιθανότητες να μοιάζουν με τη Γη και σε τόσους από αυτούς, τόσο τοις εκατό υπάρχει πιθανότητα να αναπτύχτηκαν μικρο-οργανισμοί που κατά τόσο τοις εκατό ίσως μοιάζουν με εμάς, γιατί το τάδε μοντέλο θεωρίας υποστηρίζει τάδε και τάδε". Ο δημιουργός μας, απ' ότι φαίνεται, όποιος και να 'ναι αυτός, μάλλον μόλις είδε πως καταντήσαμε, έσπασε το καλούπι! :?

 

Φίλε Bouzaras, δεν ξέρω αν σε κούφανα πριν και πάλι τώρα, αλλά μεταξύ αστείου και σοβαρού, πάνω-κάτω, αυτά πιστεύω.

Δημοσιεύτηκε
...κατά πάσα πιθανότητα είμαστε ο μόνος τεχνολογικά εξελιγμένος πολιτισμος σε όλο το Γαλαξία...

...ανερμάτιστα πιθανολογικά για πληθώρα πολιτισμών στο σύμπαν.

Θα είναι κάτι πανσπάνιο που σε κοσμική χρονική κλίμακα διαρκεί ελάχιστα.

Γιώργο, αν υπάρχει έστω και ένας ακόμη πολιτισμός, σκέψου πόσο λάθος θα ήταν να σκέφτεται έτσι κι εκείνος, αφού ...υπάρχουμε εμείς.

Προφανώς θεωρείς ότι κάποιος(οι) παράγοντας στην εξίσωση Drake είναι υπερεκτιμημένος, και δεν το αποκλείω κι εγώ.

Ενδιαφέρουσες σχετικές πληροφορίες για όσους δεν γνωρίζουν την εξίσωση Drake και το ρόλο της στο SETI:

http://www.livepedia.gr/index.php?title=SETI

http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%95%CE%BE%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7_Drake

και φυσικά σε εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες διεθνώς.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Odysseus

 

Το καλούπι ίσως να είναι μοναδικό και να "σπάει" για κάθε περίπτωση ζωντανού οργανισμού στο Σύμπαν, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουν υπάρξει ή και δε δημιουργούνται ακόμη πολλά διαφορετικά "καλούπια".

 

Ζωή μπορεί να υπάρξει και σε κόσμους πολύ διαφορετικούς από το δικό μας αλλά και με εντελώς διαφορετική επίσης μορφή. Πολιτισμός κανείς δε ξέρει, ζωή όμως ναι.

 

Στέφανε

 

Μπορεί ο Drake να ήταν ονομαστός επιστήμονας και η εξίσωσή του να εντυπωσίαζε στην εποχή του, σήμερα όμως μάλλον έχει ξεπεραστεί και μοιάζει λίγο "παιδική" εξίσωση.

 

Αντε και συμβαίνουν όλα όσα κατά σειρά αναφέρει ο Drake (αστέρια με πλανητικά συστήματα, πλανήτες όμοιοι με τη Γη στους οποίους να μπορεί να αναπτυχθεί ζωή με πολιτισμό και δυνατότητα διαστρικών ταξιδιών πριν αυτοί οι πολιτισμοί αυτοκαταστραφούν).

 

Τι γίνεται στην περίπτωση που αυτοί οι πολιτισμοί δεν είναι απομακρυσμένοι και απομονωμένοι αλλά κοντινοί και με τάσεις ανταγωνιστικές ή και εχθρικές. Ποιες θα ήταν οι ανάλογες πιθανότητες;

 

α) Να πολεμήσουν και να νικήσει ο Α, υποδουλώνοντας τον Β και έχοντάς τους ητημένους ως δούλους να κάνει αυτό που έκανε η Σπάρτη με τους Μεσσήνιους - Είλωτες.

 

β) Να πολεμήσουν και να καταστραφούν και οι δύο.

 

γ) Να πολεμήσουν χωρίς να καταστραφούν ολοσχερώς, αλλά να υποστούν και οι δύο τέτοια ζημία ώστε η τεχνολογική τους πρόοδος να "γυρίσει" αιώνες πίσω, έτσι ώστε να χρειαστεί να ξαναφτιάξουν τους πολιτισμούς τους από την αρχή, έχοντας πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να πράξουν κάτι καλύτερο.

 

δ) Να μη πολεμήσουν αλλά να συνεργαστούν για το κοινό καλό.

 

Αν ήμουν σεναριογράφος του Star Trek - The Next Generation θα ήμουν σε θέση να κάνω ακόμη δεκάδες υποθέσεις.

 

Ολα αυτά δυστυχώς δε λαμβάνονται υπόψη στην εξίσωση του φίλου μας. Οσο καλός κι αν είσαι στην επιστήμη σου, δεσμεύεσαι από το "σήμερα", από τα όρια του παρόντος. Τα όρια αυτά σπάνε μόνο με τη φαντασία. Η φαντασία όμως είναι ένα ...άγριο άλογο που μπορεί όχι μόνο να σε οδηγήσει σε νέους κόσμους αλλά να σε κάνει να χαθείς και να μη ξέρεις που βρίσκεσαι με αποτέλεσμα να καταλήξεις στο άλλο άκρο.

 

Επιστήμη χωρίς φαντασία όμως είναι μία στείρα κατάσταση (κάτι σα φαγητό χωρίς αλάτι) που οδηγεί απλώς στην αναπαραγωγή στερεοτύπων κι όχι στην εξέλιξη. Δε το αναφέρω για κάποιον συγκεκριμένα αλλά γενικά.

 

Ποιος κορυφαίος επιστήμονας πριν λίγους αιώνες είχε προβλέψει τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια ή τα διαστημόπλοια; Απ' όσο ξέρω κανείς, αν και όλοι είχαν όλα τα επιστημονικά μέσα της εποχής τους στη διάθεσή τους.

 

Υπάρχει όμως κάποιος που τα προέβλεψε αλλά αυτός δεν ήταν επιστήμονας. Ηταν ο Ιούλιος Βερν. Μετά ήταν ο Αρθρουρ Κλαρκ ή τόσοι άλλοι (π.χ. οι σεναριογράφοι του Star Trek, του Babylon5 κ.ο.κ.).

 

Φαντάζομαι γέλια που θα ρίχνουν ορισμένοι διαβάζοντάς τα αυτά...

 

:wink:

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε
Ρε bouzaras, πιο σύντομα και τεκμηριωμένα δεν μπορείς να ποστάρεις κάτι? Χωρίς παρεξήγηση, αλλά κάθε φορά βλέπω ενα ολόκληρο κατεβατό κείμενο απο σένα και αυτόματα το προσπερνάω.Τα κατεβατά δεν τα διαβάζει κανείς, για αυτόν τον λόγο εσύ και άλλοι φίλοι που κάνουν το ίδιο πράγμα (quendi φέρην πιν-χωρίς παρεξήγηση πάντα!), αν μπορείτε αλλάξτε το λίγο αυτό! ](*,) #-o
Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει βέβαια το παράδοξο που λέει ότι αν η εμφάνιση της ζωής καθώς και η εξέλιξη αυτής, ήταν κάτι συνηθισμένο στο σύμπαν, τότε αν δούμε την ηλικία του γαλαξία μας, θα έπρεπε αυτοί οι πολιτισμοί να μας είχαν βρει ήδη.

(Το παράδοξο του Φέρμι)

Παρ όλα αυτά ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει με την φαντασία του και με την λογική του.

Εγώ βρίσκω πολύ πιθανότερο να υπάρχουν χιλιάδες πολιτισμοί στον γαλαξία μας απο το να υπάρχει μετα θάνατον ζωή.

Αν υπάρχουν γιατί δεν μας βρήκαν;

Απαντήσεις με σιγουριά δεν έχω, αλλά υπάρχουν πολλοί παράμετροι που θα μπορούσαν να δικαιλογήσουν την "μοναξιά" μας στο σύμπαν.

(απο το focus)

1. Δεν μπορούν. Μη ξεχνάμε το όριο της ταχύτητας του φωτός και τις αποστάσεις απο το ένα αστέρι στο άλλο καθώς και την ενέργεια που θα χρειαστεί.

2. Μπορούν και δεν θέλουν

3. Μπορεί να εξερευνανε αυτή τη στιγμή τον γαλαξία μας και να μη μας έχουν βρεί ακόμα η να έχουν βρει την γη πριν την έλευση του ανθρώπινου είδους. Μη ξεχνάμε οτι ο ανθρωπος δεν ζει ούτε ένα εκατομύριο χρόνια ενω ο πλανήτης μας υπάρχει εδώ και δισεκκατομύρια χρόνια..

4. Μας έχουν βρει ήδη αλλά αποφάσισαν να μην εμφανιστούν.

5. Ισως είναι νόμος της φύσης...όποιος πολιτισμός φτάνει σε σημείο να μπορεί να κάνει διαστρικά ταξίδια, θα έχει όπλα τεράστιας ισχύος και ασύληπτες ενεργειακές ανάγκες και ο συνδυασμός αυτών τους οδηγεί σε πολεμους που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

 

Το 5 το βλέπω σαν το πιο πιθανό σενάριο ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη μας.

Δημοσιεύτηκε

bouzaras,

H εξίσωση Drake ή καλύτερα η λογική της είναι μονόδρομος αν το ζητούμενο είναι να κάνουμε μια θεωρητική εκτίμηση για την πιθανότητα ύπαρξης πολιτισμών (ή το πιθανό πλήθος των πολιτισμών) στον Γαλαξία. Υπό αυτή την έννοια όχι μόνο δεν είναι ξεπερασμένη αλλά είναι η αμεσότερη (αν όχι η μόνη) επιστημονική μέθοδος. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Έχοντας 200 δισεκατομμύρια αστέρες στον Γαλαξία, το μόνο όπλο είναι η στατιστική προσέγγιση. Αναγκαστικά λοιπόν θα καταλήξουμε σε μιά εξίσωση βασισμένη στην πολλαπλασιαστική αρχή, είτε είναι η εξίσωση Drake, είτε μια εξέλιξή της με πολύ περισσότερες παραμέτρους. Οι αδυναμίες και τα ζητήματα στην εξίσωση Drake είναι πολλά, σε σημείο να καταλήγει ανεπαρκής, όμως η προσέγγιση είναι επιστημονικά ορθή. Αν μελετώντας μιά τέτοια εξίσωση δούμε ότι πρέπει να εισάγουμε πολλές παραμέτρους την τιμή των οποίων (από 0~1) δεν γνωρίζουμε, τότε καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα". Ο ρόλος της επιστήμης είναι να εκτιμήσει όσο καλύτερα μπορεί κάθε παράμετρο.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Nickthegreek

 

Αν αποφασίσεις τι από τα δύο τελικά θέλεις, ίσως δω αν μπορώ να σου κάνω τη χάρη. Τι θέλεις λοιπόν; Πιο σύντομα, ή πιο τεκμηριωμένα; Για να μην αναφέρουμε πως αυτό είναι και οξύμωρο σχήμα, αφού αν κάτι είναι σύντομο είναι λιγότερο τεκμηριωμένο ή αν είναι περισσότερο τεκμηριωμένο θα είναι λιγότερο σύντομο.

 

:wink:

 

Πάντως δε καταλαβαίνω από που πηγάζει αυτή σου η αντίδραση (εκτός κι αν πηγάζει από κάποιο άλλο γραπτό μου σε άλλο post κι όχι από αυτό, οπότε το καταλαβαίνω ξεκάθαρα): συζήτηση υποτίθεται πως γίνεται και ανταλλαγή απόψεων. Δε θέλεις να διαβάζεις τις απόψεις του bouzaras και τις προσπερνάς, το κάνεις ελεύθερα. Δε σου το απαγόρεψε κανείς.

 

Ποια λοιπόν η πραγματική αιτία αυτής της αντίδρασης; Πόσα δικά μου τεράστια γραπτά έχει τύχει να δεις σε αυτό το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχω μόλις ένα μήνα; Ηταν τόσα πολλά ώστε να σε οδηγήσουν σε αυτό το στοχευμένο σχόλιο;

 

Το οποίο (για να κάνουμε και μια έμμεση αναφορά στους κανόνες) είναι και καρα-off topic αφού ξεφεύγει εντελώς μα εντελώς από τους σκοπούς της συζήτησης και πηγαίνει σε παροχή συμβουλών (ή απαγορεύσεων) προς άλλους χρήστες.

 

Κι αν προσωπικά σε ενόχλησα τόσο πολύ με αυτά (ή με κάποια άλλα) που γράφω, γιατί το θέτεις δημοσίως κι όχι με πμ;

 

Α και χρόνια πολλά για σήμερα!

 

8)

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε

softice

 

Πολύ ενδιαφέρον! Αρα τη ζωή σε έναν πλανήτη ίσως να έπρεπε να την λαμβάνουμε όχι ως μία συνολική πραγματικότητα, αλλά ως πολλούς πολιτισμούς, ξεχωρίζοντας ίσως τους εξέχοντες;

 

Στέφανε

 

Βεβαίως και θα συμφωνήσω. Απλώς γενική μου αρχή είναι να μη πιάνομαι από θεωρήματα και εξισώσεις γιατί αποδεικνύεται καθημερινά πως όλα αυτά κάποια στιγμή καταρρίπτονται και έρχονται στην επιφάνεια άλλα επιστημονικά δεδομένα που πριν δε τα είχε κανείς φανταστεί.

 

Ειδικά στο χώρο της αστρονομίας και της παρατήρησης / εξερεύνησης του Διαστήματος, πολύ συχνά διαβάζω το "μια νέα ανακάλυψη που θέτει σε αμφισβήτηση τις μέχρι σήμερα επικρατούσες θεωρίες" το οποίο πλέον έχει καταντήσει κλισέ.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης