MARIA ARGYRIOU Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2007 Ξεκίνησε η νέα εξερευνητική αποστολή της NASA στον Αρη. Το Phoenix Mars Lander εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το Σάββατο στις 12:26 (ώρα Ελλάδος). Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Αρη σε εννέα μήνες. Το Phoenix θα σκάψει σε βάθος 50 εκατοστών, προκειμένου να βρει στοιχεία για το αν ο πλανήτης είχε φιλοξενήσει ή μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε μορφής ζωή. Το Phoenix, το οποίο μεταφέρει πύραυλος Delta II, επρόκειτο να ξεκινήσει την αποστολή του την Παρασκευή. Τελικά εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών η εκτόξευση έγινε το Σάββατο. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Αρη στα τέλη Μαΐου 2008. Το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής είναι η προσεδάφιση. Στο παρελθόν μόλις πέντε στις 15 προσπάθειες για προσεδάφιση στην επιφάνεια του πλανήτη, έχουν επιτύχει. Οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει η προσεδάφιση να γίνει σε σημείο κοντά στο βόρειο πόλο του πλανήτη. πηγή:www.in.gr Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Πολύ ενδιαρέρον!!!Αλλά 9 μήνες μου φαίνονται πολύ...Νομίζω πως ένα ταξίδι στον Αρη και με την τεχνολογία που έχουμε πάνω από έξη μήνες δεν νομίζω πως παίρνει!!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
quendi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Πολύ ενδιαρέρον!!!Αλλά 9 μήνες μου φαίνονται πολύ...Νομίζω πως ένα ταξίδι στον Αρη και με την τεχνολογία που έχουμε πάνω από έξη μήνες δεν νομίζω πως παίρνει!!! Και σε 4 μήνες μπορεί να πραγματοποιηθεί (και σε πολύ παραπάνω από 9) αλλά εξαρτάται από δύο παράγοντες: πρώτον, τις μεταξύ θέσεις και αποστάσεις των Γη-Άρη και δεύτερο και σημαντικότερο τον οικονομικό παράγοντα. Γιατί να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα στην αποστολή και τα καύσιμά της ώστε να πάει πιο γρήγορα όταν μπορείς να το στείλεις χρησιμοποιώντας λιγότερα καύσιμα ή να χρησιμοποιήσεις σε άλλες περιπτώσεις τα βαρυτικά πεδία άλλων πλανητών κτλ. Και στην εξερεύνηση του διαστήματος η οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο.. Περισσότερα στοιχεία για την αποστολή: http://phoenix.lpl.arizona.edu/ Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Electron Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Quendi δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να σταλεί στον Άρη διαστημόπολοιο σε τέσσερις μήνες. Υπάρχει η τεχνογνωσία να γίνει κατι τέτοιο, αλλά μεχρι εκει. Για την ακρίβεια, με τους υπάρχοντες πύραυλους μπορεις να στειλεις διαστημόπλοιο στον Άρη σε λίγους μήνες (πχ. το New Horizons που πάει προς τον Πλούτωνα διέσχισε την τροχιά του Άρη λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή του). Αν όμως το New Horizons είχε στοχο να μπει σε τροχιά γύρω από τον Αρη η να προσεδαφιστεί σε αυτον, τοτε απλά θα αποτύγχανε. Απλά και μονο γιατι για να φτάσεις στον Άρη σε 3-4 μήνες σημαίνει πως θα φτάσεις σε αυτον με μεγάλη σχετική ταχύτητα ως προς τον πλανήτη. Αν θες να μπεις σε τροχια, τότε θα πρεπει να φρενάρεις σε ταχύτητα μικροτερη της ταχύτητας διαφυγής από τον πλανήτη. Δηλαδή χρειάζεσαι πολλά καύσιμα. Αν όμως μεταφέρεις πολλά καύσιμα, τοτε το διαστημοπλοιο γίνεται βαρύ και δεν υπάρχει πύραυλος να το στειλει στον Άρη σε 4 μήνες... Ή μαλλον υπάρχουν πύραυλο, αλλα πλεον δεν "παράγονται"... Άρα μιλάμε για κάτι αδύνατο. Αν τώρα θες να προσδεφαιστεις στον Άρη, πάλι θα υπάρχει προβλημα. Λόγω της μεγάλης σχετικης ταχύτητας ως προς τον Άρη, η είσοδος στην ατμοσφαιρα θα συνοδευτεί από τρομερες καταπονήσεις (θερμικές κλπ) στο σώμα του διαστημοπλοιου. Επιπλεον, επειδή η ατμοσφαιρα του Άρη είναι αρκετα αραιη, δεν θα μειώσει παρά ελαχιστα την ταχύτητα του σκάφους προσεδάφισης. Αρα αυτό θα κατευθυνθεί προς την επιφάνεια με μεγάλη ταχύτητα. Τοσο μεγάλη που η χρηση αεροσακων για την προσεδάφιση είναι ασύμφορη. Η μόνη λύση είναι η χρήση προωθητήρων, με αρκετή ισχύ και πολλά καύσιμα... Πολλά καύσιμα = μεγαλο βάρος. Μεγαλο βαρος = αδύνατο ταξίδι προς τον Άρη σε 4 μήνες.... Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικοτητα. Υπάρχουν κάποιες ιδεες για το πώς τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστουν, ακομα και με τα σημερινα μέσα, αλλα όλες αυτές οι ιδεες έχουν σημαντικο ρίσκο, και δυστυχώς οι διαστημικές υπηρεσίες φοβουνται πολύ να ρισκάρουν. Π.χ. μια μέθοδος είναι το aerocapture (http://en.wikipedia.org/wiki/Aerocapture). Όσον αφορά την αποστολή Phoenix έχω ένα συντομο αφιέρωμα και μερικά ωραία βίντεο στο blog μου, για όποιον ενδιαφέρεται. http://agnosta.blogspot.comΕπιστημονικές δημοσιεύσεις στην αφάνεια...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα