Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το διαστημικό σκάφος Cassini φτάνει την Πέμπτη στην κρισιμότερη στιγμή της αποστολής του έπειτα από επτά χρόνια στο Διάστημα: Θα περάσει ανάμεσα από δύο δακτυλίους του Κρόνου και θα εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για να μελετήσει τόσο τον ίδιο όσο και τα παράξενα φεγγάρια του.

 

Το ευρω-αμερικανικό εγχείρημα, κόστους 3,3 δισ. δολαρίων, θεωρείται από τις πλέον εξελιγμένες διαπλανητικές αποστολές και οι επιστήμονες την συγκρίνουν με την αποστολή του Galileo στο σύστημα του Δία.

 

Οι πλανητολόγοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο από τους 31 γνωστούς δορυφόρους του Κρόνου. Το Δεκέμβριο το Cassini θα απελευθερώσει τη διερευνητική συσκευή Huygens, η οποία θα πέσει με αλεξίπτωτο στην πυκνή πορτοκαλί ατμόσφαιρα του φεγγαριού, προκειμένου να διαπιστώσει αν η επιφάνεια καλύπτεται όντως από ωκεανούς μεθανίου.

 

Η μελέτη του Κρόνου και των υλικών των δακτυλιδιών του πιστεύεται ότι θα προσφέρει επίσης στοιχεία για το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

 

Το σκάφος εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 1997 και θα έχει διανύσει 3,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα όταν περάσει ανάμεσα από τους επικίνδυνους δακτυλίους του Κρόνου στις 03:47 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. Προκειμένου να προστατευτεί από τα κομμάτια πάγου και βράχων που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη, θα χρησιμοποιήσει ως ασπίδα την μεγάλη βασική κεραία του.

 

Στις 04:12 το σκάφος θα πυροδοτήσει τους πυραύλους πέδησης για 96 λεπτά και θα επιβραδυνθεί ώστε να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του Κρόνου και να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω του.

 

Όλη αυτή την ώρα το κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA δεν θα έχει καμία δυνατότητα επέμβασης, καθώς το σήμα θα χρειάζεται πάνω από μια ώρα για να ταξιδέψει από τη Γη στον Κρόνο. Αν κάτι πάει στραβά, το Cassini θα χαθεί στο Διάστημα.

 

«Οι πρώτες εικόνες θα φτάσουν στη Γη περίπου στις 13:30 ώρα Γκρίνουιτς [16:30 ώρα Ελλάδας]» αναφέρει ο Ντέιβιντ Σιλ, ένας από τους 260 επιστήμονες που εργάζονται για την αποστολή.

 

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Cassini θα συμπληρώσει 76 περιφορές γύρω από τον Κρόνο και θα πραγματοποιήσει 51 κοντινά περάσματα σε επτά από τα φεγγάρια του.

 

Το σκάφος θα περάσει 45 φορές από τον Τιτάνα, σε απόσταση μόλις 950 χιλιομέτρων, προκειμένου να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του με ραντάρ και κάμερες με πολωτικά φίλτρα.

 

Το Cassini είναι προϊόν συνεργασίας της NASA -που διέθεσε 2,6 δισ. δολάρια- της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος -660 εκατ. δολάρια- και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ο διερευνητής Huygens, από τα βασικά εργαλεία της αποστολής, αναπτύχθηκε στην Ευρώπη.

 

http://saturn.jpl.nasa.gov/

 

http://www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο εισέρχεται πλέον το διαστημόπλοιο Cassini, αφού τα ξημερώματα της Πέμπτης πέρασε ανάμεσα από τους επικίνδυνους δακτυλίους του πλανήτη. Η «Οδύσσεια» του σκάφους σε αριθμούς: επτά χρόνια και 3,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα!

 

Οι επιστήμονες της NASA στην Πασαντίνα έλαβαν ένα ραδιοσήμα από το διαστημόπλοιο στις 10:36 την Τετάρτη (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ, 04:36 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας) που έδειχνε ότι ο ρομποτικός εξερευνητής πυροδότησε τους πυραύλους πέδησης για 96 λεπτά, ώστε τελικά να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του Κρόνου και να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω του.

 

Οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής ξεσπούσαν σε επευφημίες και πανηγυρισμούς καθώς λάμβαναν το σήμα που επιβεβαίωνε ότι το Cassini πέρασε με επιτυχία δύο φορές ανάμεσα στους δακτυλίους.

 

Το διαστημόπλοιο, που θεωρείται το πιο ικανό ρομποτικό σκάφος διαστημικής εξερεύνησης που κατασκευάστηκε ποτέ, θα συμπληρώσει 76 περιφορές γύρω από τον Κρόνο και θα πραγματοποιήσει 51 κοντινά περάσματα σε επτά από τα φεγγάρια του.

 

Το σκάφος θα περάσει 45 φορές από τον Τιτάνα, σε απόσταση μόλις 950 χιλιομέτρων, προκειμένου να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του με ραντάρ και κάμερες με πολωτικά φίλτρα

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει κάποιος λόγος που όλες οι φωτογραφίες που, μέχρι στιγμής, έχουμε δει από την αποστολή είναι ασπρόμαυρες; Και στο Mars Pathfinder θυμάμαι οι 10 πρώτες ήταν ασπρόμαυρες αλλά μετά όλες έγχρωμες. Αλλά όχι και 500 ασπρόμαυρες! Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;
"Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Δημοσιεύτηκε

Ο αισθητήρας του Cassini δεν είναι έγχρωμος. Ωστόσο, με σύνθεση φωτογραφιών που πάρθηκαν μέσω από φίλτρα διαφορετικών χρωμάτων μπορούν να παραχθούν έγχρωμες εικόνες. Δεν γνωρίζω πότε θα δωθούν στη δημοσιότητα επεξεργασμένες έγχρωμες εικόνες. Πιο πολλά για τα φίλτρα του Cassini μπορείς να δεις εδώ:

http://saturn.jpl.nasa.gov/faq/raw-images.cfm#q15

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης