Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στην αστροφωτογράφηση έννοω :mrgreen:

Ας ξεκινήσω απο τη δικιά μου.

Piggyback με το διακόπτη του χειριστηρίου στη θέση S για το νότιο ημισφαίριο. Αποτέλεσμα διπλάσιου μήκους trails απ' ότι αν δεν είχα καθόλου μοτέρ οδήγησης :oops:

Πάντως από τότε έχω μάθει απέξω και ανακατωτά τη σωστή θέση του διακόπτη και με κλειστα τα μάτια :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Με αστροφωτογράφηση έχω ασχοληθεί ελάχιστα όμως στην πρώτη προσπάθεια, σε απόπειρα αποτύπωσης του Κρόνου με toucam, τράβηξα διάφορα βίντεο όπου όμως κάθε φορά έγραφα το καινούριο βίντεο πάνω στο προηγούμενο :oops:

Βέβαια ευθύνεται και το σχετικά κακό vrecord της philips. Μετά βέβαια έμαθα κάτι παραπάνω, άλλαξα πρόγραμμα σύλληψης βίντεο και τα πράγματα πήγαν καλύτερα!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Καστελόριζο.

Εχω μάθει απ έξω τι πρέπει να κάνω.Ολες μου οι κινήσεις έχουν αυτοματοποιηθεί για να μπορώ να βλέπω παράλληλα με το τηλεσκόπιο.Για να σας δώσω να καταλάβετε κατέβαζα τις ταχύτητες του κλείστρου ένα ένα στοπ κάνοντας μπράκετινκ μισό στόπ.Ξαφνικά εκεί που σχεδόν είχα τελειώσει θυμάμαι το φίλτρο.Δεν το είχα βγάλει. #-o #-o #-o #-o Πάνω στον πανικό μου να το βγάλω χαμηλώνω κατα λάθος κ την μεγέθυνση..Είχα 300αρη φακό με 2χ τελεκονβέρτερ.Απ ότι είδα μετά συγκρίνοντας τα είδωλα πρέπει να τον είχα κάνει απο 600αρη περίπου σε 400άρη ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Τελικά αφού έβγαλα το φίλτρο(απ την τσαντίλα μου έβαζα ταχύτητες χωρίς να κοιτάζω τι έβαζα) κάτι κατάφερα να βγάλω.Θυσίασα όμως ένα λεπτό απ την παρατήρηση κ αυτό ακόμη δεν μου το έχω συγχωρέσει.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Γιωργο,

Θυμαμαι εδω και μερικους μηνες με μια υπεροχη βραδια (φοβερο seeing) εβαλα μπρος να φωτογραφησω κατι για ολοκληρο το βραδυ (δεν θυμαμαι ποιο αντικειμενο) και ξεχασα να ενεργοποιησω (να τσεκαρω) το κουτακι οπου ολες οι ληψεις γραφονται στον σκληρο δισκο. Θαυμαζα καθε ληψη οπως την εβλεπα στον υπλογιστη καθε φορα που το λογισμικο την κατεβαζε για μελετη στην οθονη χωρις να σωζεται στον σκληρο δισκο.

Με πολυ αγωνια και λαχταρα το επομενο πρωι οταν καθησα να προχωρησω με την επεξεργασια (reduction κτλ) προσεξα οτι ΔΕΝ υπηρχε ουτε ενα αρχειο. Εριξα μια ματια στης ρυθμισεις του CCDSoft και οπου επιβεβαιωσα οτι ξεχασα να τσεκαρω το μικρο κουτακι για "Autosave". ](*,) :oops: ](*,)

Τζαμπα ξενυκτι, τζαμπα κουραση, τζαμπα χαρα (λογω του seeing), τζαμπα φοβερο seeing κοκ .... αν δεν κανω λαθος, ειναι η δευτερη φορα που το εχω παθει τα τελευταια χρονια. :-#

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Διπλή πατάτα:

1) Αστροφωτογράφηση στη Μαρώνεια (παραλιακά, με πολλά dark sites και εξαιρετικό seeing): βρίσκομαι σε διάλλειμα (βλ. κατανάλωση σουβλακίων) ενώ αντιλαμβάνομαι έναν δορυφόρο λίγο "περίεργο" από τους άλλους (!) να διαγράφει μία επίσης περίεργη τροχιά (ΒΔ προς ΒΑ) και κάθομαι και τον κοιτάω. Οσο περνούν τα δευτερόλεπτα, το φως του μεγαλώνει κι εγώ εξακολουθώ να κάθομαι και να κοιτάω. Να μη τα πολυλογώ, ο δορυφόρος (λέγε με ΙΣΣ) σε λίγο απέκτησε μια φωτεινότητα τεράστια, αλλά εγώ εξακολουθούσα να κάθομαι και να κοιτάω (σα χάνος) και να αναρωτιέμαι τι να είναι αυτό. Στο τέλος ο ΙΣΣ εξαφανίστηκε στον ορίζοντα με εμένα να εξακολουθώ να κάθομαι και να κοιτάω παραξενεμένος. Μόνο όταν τελείωσε το σουβλάκι αντελήφθειν δύο πράγματα: α) πως πρόκειται για τον ΙΣΣ και β) πως εκεί δεν πήγα για να κάθομαι και να κοιτάω σα χάνος ούτε για να φάω αλλά για ...φωτογράφηση!

2) Τα ίδια περίπου σε βραδιά παρατήρησης της Πανσελήνου, σε χώρο παρατήρησης βορείως της πόλης: το σόου τελείωσε, μείναμε 2 άτομα να μαζέψουμε τα πράγματα και ενώ μιλάμε, βλέπω πίσω από την πλάτη του άλλου μέλους (κατεύθυνση ΒΔ) ένα επίσης "περίεργο" άστρο, που πριν λίγη ώρα ορκιζόμουν πως δεν ήταν εκεί, να βρίσκεται ανάμεσα σε δυο βουνά. Οσο μου μιλούσε το άλλο μέλος, τόσο εγώ κοιτούσα αυτό το περίεργο αντικείμενο και ξαφνικά αντιλαμβάνομαι πως αυτό ενώ παραμένει εντελώς στατικό στη θέση του, αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος και σε φωτεινότητα! Το σοκ ήταν μεγάλο που καθόμουν με ανοιχτό το στόμα, τόσο πολύ που δε πρόλαβα να πω τον φίλο Αντώνη (μέλος ΣΕΑΘ από Κομοτηνή) να γυρίσει να κοιτάξει κι εκείνος. Τελικά, το αντικείμενο αυτό μεγάλωνε και αποκτούσε περισσότερη φωτεινότητα συνεχώς, μέχρι που φάνηκε να καίγεται ως πυροτέχνημα, όχι σαν αυτά που σκάνε στον αέρα και γεμίζει ο τόπος μικρές σπίθες, αλλά σαν αυτά που καίγονται και τελικά έσβησε. Το χρώμα του δε, ήταν λευκό. Μόλις πέρασε το σοκ, γύρισα και είδα και πάλι τη φωτογραφική μηχανή, δίπλα πάνω στον τρίποδα (να μου ρίχνει μια μούτζα). :oops: Τελικά η μιλιά μου ξαναεμφανίστηκε αλλά όσο κι αν το έψαξα, δε μπόρεσα να βρω μια πειστική απάντηση για το τι μπορεί να ήταν αυτό (το να ήταν μετέωρο που καιγόταν επί 1+ λεπτό και να είχε τροχιά τέτοια που να ερχόταν κατευθείαν επάνω μας, το θεωρώ λίγο απίθανο ενώ το ενδεχόμενο μετεωρολογικού μπαλονιού εκ Βουλγαρίας αν και πιο λογικό, μου ακούγεται ολίγον συνομωσιολογικό).

Μετά από όλα αυτά, περιττό να αναφέρω πως κυκλοφορώ με μια μίνι ψηφιακή στην τσέπη.

:cheesy:

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε

Η μεγαλύτερη πατάτα που έχω κάνει είναι στην έκλειψη του 2006 στην αίγυπτο. Ενώ είχα βάλει την μηχανή να βγάλει μία και μοναδική φωτογραφία όλα τα στάδια της έκλειψης και ενώ είχα φτάσει στο σημείο να βγάλω και την ολικότητα, από το άγχος μου για να βάλω τις ρυθμίσεις πάλι για λήψη του ήλιου σε μερική φάση, γύρισα το κουμπί στην θέση του βίντεο και τελικά την έχασα την φωτογραφία τελείως.

Όταν κατάλαβα τι είχα κάνει ήθελα να πετάξω την μηχανή κάτω :evil:

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Πριν από δυό φεγγάρια, μιά μέρα μετά την Πανσέληνο ήθελα να φωτογραφίσω το δορυφόρο μας να ανατέλλει από τη θάλασσα (τη βραδιά της Πανασελήνου είχε σύννεφα). Τελειώνοντας πολύ αργά από τη δουλειά, μόλις και μετά βίας προλάβαινα να πάω στο κατάλληλο σημείο γι΄αυτή τη φωτογραφία. Αρπάζω το μικρό αποχρωματικό, την αλταζιμουθιακή, την 400D, το ηλεκτρικό ντεκλανσέρ, και μπαίνω στ΄αμάξι. Κάνω μιά δαιμονισμένη πορεία προς το ωραίο ακρωτήρι, το αυτοκίνητο να χοροπηδάει στο χωματόδρομο κι όποιος χριστιανός μ' έβλεπε έτρεχε να σωθεί. Τα τελευταία εκατό μέτρα σημειωτόν για να μη σηκώσω σκόνη, και καταφέρνω να στήσω τα πάντα τη στιγμή που η Σελήνη ξεπρόβαλε από το νερό... Σφιγμοί 140 τουλάχιστον. Ανάβω τη μηχανή και το άτιμο πράμα δεν αντιδρά! Η εικόνα της μπαταρίας της που ξέχασα πάνω στο φορτιστή με κτύπησε σαν κεραυνός! Ποτέ δεν έχω φέρει την παλάμη μου στο μέτωπο με τέτοια ταχύτητα! Όχιιιιιι... Έμεινα με το ντεκλανσέρ στο άλλο χέρι να παρατηρώ τη Σελήνη που ανέτελλε ασυγκίνητη, αλλά ομολογώ πως ήταν πολύ όμορφη ανατολή! Ουδέν κακόν αμιγές καλού...

Πάντως την επόμενη βραδιά δε μου ξέφυγε.

Άλλο ένα, χειρότερο: Φτάνω νύχτα στον Πάρνωνα μετά από 2 ώρες πλοίο και 4-5 οδήγηση, για ν' ανακαλύψω πως τα δαχτυλίδια πάνω στον οπτικό σωλήνα του 10ιντσου είναι για την ισημερινή στήριξη και όχι για τη dobsonian που είχα μαζί μου! *&@#$%^*@#$%^*&^ ](*,) ](*,) ](*,)

Κυκλοφόρησα λοιπόν ...τουρίστας από τηλεσκόπιο σε τηλεσκόπιο κι ομολογώ πως ήταν πολύ ωραία, μπορεί και να το ξανακάνω! :lol: :lol: :mrgreen:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Ναι ειχα παει ορειβασια στα Βαρδουσια, και φωτογραφησα τον ουρανο την νυκτα,οταν εβγαλα το φιλμ στο σπιτι

για εμφανηση..... :oops: διαπιστωσα οτι τα δοντακια ειχαν κοψη το φιλμ.

](*,) ](*,) ](*,)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
για ν' ανακαλύψω πως τα δαχτυλίδια πάνω στον οπτικό σωλήνα του 10ιντσου είναι για την ισημερινή στήριξη και όχι για τη dobsonian που είχα μαζί μου! *&@#

μπορεί και να το ξανακάνω! :lol: :lol: :mrgreen:

έλα, έλα μην γκρινιάζεις, ξέρω ότι κάποιος (πιο μυαλομένος) σε ξελάσπωσε πάλι!

και όχι να μην το ξανακανεις!!

Δημοσιεύτηκε

Τον περασμένο χειμωνα..

πρώτη απόπειρα να φωτογραφίσω deep sky έστω και με piggyback..Συγκεκριμένα τον Ορίωνα με τη ζενίτ μου και 200άρι φακό..

Κουράστηκα ΠΟΛΥ ώρα να κάνω όσο πιο τέλειο ζύγισμα και πολική ευθυγράμμιση μπορούσα..

αρχισα την αστροφωτογραφηση ,με διάφορες εκθέσεις απο 3λεπτες μέχρι και 10λεπτες.. :? τρομάρα μου...

έκλεινα και κλείδωνα το κλείστρο...έκανε κάπως περίεργο θόρυβο αλλά σκέφτομαι:

-Εχω καιρό να φωτογραφήσω γι αυτό και μου φαίνεται περίεργο...

ξανατρομάρα μου... :?

έφαγα πολύ κρύο και νύσταζα αλλα έλεγα ότι άξιζε...

Τελειώνω όλο το φιλμ και το πάω στο φωτογράφο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι έχω τον ΟΡΙΩΝ!!!!!!!!!!!!

πάω να το παραλάβω...και βλέπω τον φωτογράφο με το φιλμ στο χέρι....και το χειρότερο χωρίς ίχνος πάνω του...λες και το έβγαλες απευθείας απο το κουτί.. :( :(

πάω σπίτι και βλέπω τη μηχανή που δεν είχα αγγίξει απο την προηγούμενη νύχτα...και τοτε ΤΟ ΕΙΔΑ!!!...

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΒULB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

το κλείστρο ανοιγόκλεινε και εγώ περίμενα να τελειώσει η έκθεση... ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

πάντως..

Την επομένη και αφού συνείλθα...

ξανανέβηκα στην ταράτσα και πήρα το αίμα μου πίσω..!!

Δημοσιεύτηκε

Πατάτα, καρότο όπως θέλετε πέστε το, αλλά κάθε φορά που βγάζω έξω το τηλεσκόπιο να παρατηρήσω το Δία βλέπω ένα μαύρο πράγμα! Συνεχώς όμως! Μόνο φεγγάρι! Που θα πάει αυτή η κατάσταση! [-X [-(

#-o #-o #-o #-o #-o :evil: #-o #-o #-o #-o #-o :evil: #-o #-o #-o #-o #-o :evil: #-o #-o #-o #-o #-o :evil: #-o #-o #-o #-o #-o :x :evil: #-o #-o #-o #-o #-o :evil:

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Θέλει υπομονή και λίγο παραπάνω εξοικείωση με το τηλεσκόπιο.

Ίσως κάποιος μεγαλύτερος με παραπάνω εμπειρία, μπορέσει να κάνει την απαραίτητη πολική ευθυγράμμιση, ώστε τουλάχιστον όταν τον εντοπίσεις να μην τον "χάσεις" τα επόμενα δευτερόλεπτα αλλάζοντας όλα τα χειριστήρια. Οι λεπτομερείς οδηγίες βρίσκονται εδώ: http://www.astrovox.gr/polaralignment.html Θα ήταν ότι καλύτερο αν το κατάφερνες μόνη σου. Είπαμε, θέλει επιμονή.

Από την άλλη, δεν είναι τόσο πολύ δύσκολο να τον εντοπίσεις, αν ψάξεις κυρίως με το βοηθητικό σκόπευτρο. Αρκεί να είναι κι αυτό ευθυγραμμισμένο σωστά.

Μην απογοητεύεσαι και καλή συνέχεια.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης