Efstathios Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 To 4ιντσο mak που έχω έχει μικρό σχετικά πεδίο ώς γνωστόν για DSO. Με το binoviewer που έχω βάλει έχει ακόμη μικρότερο πεδίο. Μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσα για πλανητική παρατήρηση κυρίως. Τώρα με το καλό που θα πάω στο χωριό μου θα δοκιμάσω και deep sky παρατήρηση που έκανα μέχρι τώρα με κυάλια. Οπότε θέλω να μου προτείνετε προσοφθάλμια τα οποία θα μπούν στο binoviewer και να δίνουν ένα καλό πεδίο για παρατήρηση DSO. Μέχρι πόσες μοίρες πεδίο θα ήταν ωφέλιμες για το τηλεσκόπιό μου? Και επίσης τί mm θα προτείνατε? Επίσης έχω σκεφτεί αγορά ενός dob 8ιντσου, αλλά για τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ακόμη. Γι αυτό και σας ρωτάω τί μπορώ να πετύχω καλύτερο με το 4ιντσο mak. Και φυσικά σε λογικές τιμές. Π.χ 2 televue θα βγαίνανε πιό πάνω από όσο θα έδινα για να πάρω το dob. starrynights.blog
astroilias Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 2 απο αυτα εδω σε 40mm ειναι οτι πρεπειθα σου δωσουν ενα αρκετα καλο πεδιοχωρις να σκοτεινιασουν πολυ το ειδωλο Μη ψαχνεις για ακριβοτερα,ειναι ελαχιστα καλυτερα ,εκτος αυτου σε σενα λογο μεγαλου f δεν θα ειχαν σχεδον καθολου διαφορα απο τα ακριβα http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=2679764&CFTOKEN=73142090 http://www.cig.canon-europe.com/a?i=nuncBHDpp7
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 deep sky με binoviewer κ 4'' δυστυχώς δεν γίνεται.Το binoviewer μοιράζει την φωτεινότητα σε δύο προσοφθάλμια.Εκτός κ αν δε σε πειράζει να κάνεις τόσο μεγάλη παραχώρηση σε φωτεινότητα.Καλύτερα να πάρεις ένα προσοφθάλμιο κ να παρατηρήσεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 10, 2007 Efstathios, Τα maksutof έχουν συνήθως μεγάλες εστιακές αποστάσεις και γιαυτό αποδίδουν μικρότερα πεδία. Η χρήση των binoviewers αυξάνει την εστιακή τους απόσταση περαιτέρω, όπως κι εσύ υπονοείς, αφού ο πρωτεύων καθρέφτης τους μετακινείται περισσότερο προκειμένου να εστιάσει τα είδωλα. Χωρίς να γνωρίζω ποιό binoviewer διαθέτεις (ποιό είναι αλήθεια και με τί προσοφθαλμίους?), για να δεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πεδίο δεν αρκεί να αγοράσεις δύο προσοφθαλμίους με όσο γίνεται πιο πολλά mm, λ.χ. δύο των 40mm, γιατί το bino σου διαθέτει συγκεκριμένο καθαρό άνοιγμα σε mm και πέραν από αυτό, ό,τι προσοφθάλμιους κι αν τοποθετήσεις, θα βλέπεις μικρότερο πεδίο με βινιετάρισμα στα άκρα. Οικονομικά binoviewers διαθέτουν άνοιγμα από 17 έως 22, ίσως και 24mm. Σε αυτά η χρήση δύο προσοφθαλμίων λ.χ. των 32mm δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα, γιατί το επιπλέον πεδίο που μπορούν να προσφέρουν «κόβεται» από το καθαρό άνοιγμα του bino καθώς το φως περνά από μέσα του. Ακριβότερα και ποιοτικότερα μοντέλα μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερους προσοφθαλμίους, γιατί έχουν μεγαλύτερο καθαρό άνοιγμα. Για να διακρίνεις το καθαρό άνοιγμα του binoviewer σου, κράτα το μπροστά από τα μάτια σου, χωρίς τα προστατευτικά καπάκια και χωρίς να έχεις τοποθετήσει πάνω του προσοφθαλμίους, και κοίτα μέσα του. Η διάμετρος του φωτεινού κύκλου που βλέπεις είναι το καθαρό άνοιγμα του bino σε mm. Επιπλέον θα πρέπει να έχεις πάντα υπόψη σου ότι οι 4 ίντσες δεν βοηθούν ιδιαίτερα την παρατήρηση dso γενικά και με bino ακόμα περισσότερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα δεις και τίποτα. Απλά θα παραμείνεις στα πιο φωτεινά dso, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν είχες λ.χ. 8 ή 10 ίντσες με τις οποίες συνήθως παρατηρώ, θα έβλεπες πολλά περισσότερα. Για τους γαλαξίες ή τα αμυδρά νεφελώματα, το μονό προσοφθάλμιο αποδίδει καλύτερα. Βέβαια, στην πλανητική παρατήρηση, το bino κυριολεκτικά «δίνει ρέστα», κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι είδαν τον Δία μέσα από το bino μου πάνω στο 14” Οrion Optics του Παναγιώτη (filiatra) φέτος τον Ιούλιο στον Πάρνωνα. Το δικό μου burgess binoviewer έχει καθαρό άνοιγμα, αν θυμάμαι καλά, 22mm και παρατηρώ με δύο WA προσοφθαλμίους των 20mm. Φιλικά PapGeo
Efstathios Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2007 Έχω το binoviewer της skywatcher. Όμως όταν το πήρα αποφάσισα για αρχή να πάρω 2 προσοφθάλμια zoom της skywatcher επίσης, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχω την ποιότητα των κανονικών προσοφθάλμιων, απλώς για να έχω την επιλογή μεγενθύσεων χωρίς να πρέπει να έχω 2-3 ζευγάρια απο σκέτα προσοφθάλμια και επειδή είναι και οικονομικά. Με αυτά βλέπω τους πλανήτες, κυριώς τον Δία δηλαδή γιατί τώρα αυτός κυριαρχεί το βράδυ, ικανοποιητικά. Αλλά σίγουρα θέλω να δοκιμάσω το binoviewer και με ένα ζευγάρι καλά προσοφθάλμια. Και εφόσον θα είμαι σε χωριό έλεγα να είναι και deep sky. Το 40mm νομίζω ότι είναι αρκετά μικρή μεγένθυση και το 1200 εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου. Για 32 σκεφτόμουν αλλά εάν είναι να τα έχω και για πλανητική παρατήρηση με κάποιο barlow μπροστά τότε ίσως κάτι σε 25 mm να είναι καλύτερο. Πάντως αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι τόσο τα mm αλλά το ευρύ πεδίο. Δηλαδή πόσες μοίρες πεδίο να έχουν οι προσοφθάλμιοι για να ισοσταθμιστεί το μικρότερο πεδίο με το binoviewer. Και να έχω ένα ικανοποιητικό πεδίο για το 4ιντσο, χωρίς όμως να έχω και παραπάνω ανεκμετάλλευτο πεδίο. Επομένως το ερώτημά μου είναι σε τί μοίρες θα είναι τα προσοφθάλμια. 50, 55, 60? Ουσιαστικά πώς μπορώ να δώ μέχρι πόσες μοίρες θα έχω ωφέλιμο πεδίο? starrynights.blog
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2007 Επομένως το ερώτημά μου είναι σε τί μοίρες θα είναι τα προσοφθάλμια. 50, 55, 60? Ουσιαστικά πώς μπορώ να δώ μέχρι πόσες μοίρες θα έχω ωφέλιμο πεδίο? Εύκολα, διαιρείς πρώτα της εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου σου με τα χιλιοστά του προσοφθάλμιου και μετά την μεγένθυνση που σου δίνει με το φαινόμενο πεδίο που έχει ο προσοφθάλμιος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα