Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει κάποιος τρόπος-τύπος που να μετρά το πόσο επηρεάζει η φωτορύπανση την παρατήρηση όσο αυξάνεται η διάμετρος του τηλεσκοπίου?

Προσανατολίζομαι στην αγορά μεγάλου dob σε μόνιμη εγκατάσταση και θέλω να ξέρω αν αξίζει τον κόπο να μπλέξω?

Δημήτρης

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Ο κανόνας σε αυτή την περίπτωση (τον οποίο σίγουρα γνωρίζεις κι εσύ) είναι πως όσο μεγαλύτερη συλλεκτική ικανότητα έχει ένα τηλεσκόπιο, μέσα σε μια περιοχή με φωτορύπανση, τόσο περισσότερη φωτορύπανση θα "μαζεύει".

Βέβαια στο Ναύπλιο (που βλέπω στην υπογραφή σου) δεν πιστεύω να είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, μια από τα ίδια με μας θα είσαι.

Δες τι κάνουν οι συντοπίτες μου από τις ταράτσες των σπιτιών τους και αποφάσισε μόνος σου:

Γιώργος:

George Tarsoudis

Τάσος:

http://users.sch.gr/agent/astro_photosEOS.htm

Δες και τι γίνεται στην ταράτσα του Τάσου:

http://users.sch.gr/agent/news009.htm

Ο Γιώργος ετοιμάζει παραλιακό αστεροσκοπείο του χρόνου!!

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει κάποιος τρόπος-τύπος που να μετρά το πόσο επηρεάζει η φωτορύπανση την παρατήρηση όσο αυξάνεται η διάμετρος του τηλεσκοπίου?

Προσανατολίζομαι στην αγορά μεγάλου dob σε μόνιμη εγκατάσταση και θέλω να ξέρω αν αξίζει τον κόπο να μπλέξω?

Δημήτρης

Όταν λες μεγάλο πόσο μεγάλο??? και για τι χρήση??? πχ. Πλανητική & Σελήνη ή βαθύ ουρανό.

Το θέλεις και για φωτογράφηση???

Μέχρι πόσο mag βλέπεις από το σπίτι σου???

Αν θέλεις να ακούσεις την γνώμη μου όχι πάνω από 16-18 ίντσες είναι υπερβολικό για μέσα στην πόλη.

Φιλικά ΓΤ.

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη δεν ξέρω κάποιον τύπο για να σε βοηθήσω αλλά σε μία ανάλογη ερώτησή μου ο Στέφανος είχε πει πως το μεγάλο τηλεσκόπιο θα δώσει (αν κ επηρεάζεται περισσότερο απ την φωτορύπανση) καλύτερη εικόνα από ένα μικρότερο.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Μιλάμε για 12km έξω από το Ναύπλιο. Τις καλές νύχτες φτάνω μέχρι 6.0-6,2 με μέσο όρο το 5,5.

Στο Ναύπλιο θα μείνει το 10''.

Θα χρηιμοποιηθεί κυρίως για DSO αλλά πιθανότατα θα έχει και track drive goto system όπότε δε μιλάμε για φωτογράφηση αξιώσεων.

Σε μέγεθος πιθανότατα μεγαλύτερο των 20'' και γιαυτό ρωτάω αν θα παραμείνω στις 20'' ή θα ανέβω και άλλο.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πόσο επηρεάζει η φωτορύπανση ένα 20'' με ένα 25''?

Δημοσιεύτηκε
Μιλάμε για 12km έξω από το Ναύπλιο. Τις καλές νύχτες φτάνω μέχρι 6.0-6,2 με μέσο όρο το 5,5.

Στο Ναύπλιο θα μείνει το 10''.

Θα χρηιμοποιηθεί κυρίως για DSO αλλά πιθανότατα θα έχει και track drive goto system όπότε δε μιλάμε για φωτογράφηση αξιώσεων.

Σε μέγεθος πιθανότατα μεγαλύτερο των 20'' και γιαυτό ρωτάω αν θα παραμείνω στις 20'' ή θα ανέβω και άλλο.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πόσο επηρεάζει η φωτορύπανση ένα 20'' με ένα 25''?

Άρα είσαι καλά σχετικά προχώρα!!! το μόνο κακό είναι ότι είσαι μακριά μου :mrgreen:

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Κάποιος πονηρος από εδώ με ψήνει και μου βάζει τον λόγο για διαζύγιο 25" f/5 Obsession. ](*,) ](*,) ](*,)

Παντως επειδή το κόστος είναι μεγάλο είναι σίγουρο ότι θα συνεταιριστώ.

Η ερώτηση όμως παραμένει το 20'' πόσο λιγότερο από το 25'' επηρεάζεται?

Δημοσιεύτηκε
Ωραία τώρα που κλείσαμε από διάμετρο 25" f/5 ή 25" f/4?

Δημοσιεύτηκε

Το μήκος (3200mm) δεν με απασχολεί γιατί κατά 90% θα είναι σε μόνιμη θέση και θα την βρώ την άκρη και τί να ανεβαίνεις 3 σκαλοπάτια και τί 5 :cheesy:

Πιστεύω πως το f5 είναι καλύτερο και από ότι διάβασα στο cloudynihts δεν έχει όση ανάγκη τον διορθωτή κόμης.

Δημοσιεύτηκε

Μεταξύ 25" f/5 Obsession http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/25/index.html

και starmaster 24" F/3.7http://www.starmastertelescopes.com/truss-scopeprices.html

τι θα προτιμούσε κάποιος?

Δημοσιεύτηκε

Έτσι κι αλλιώς και με τα δύο θα χρειάζεσαι σκάλα στην παρατήρηση!

Με το f/5 η κόμη θα περνά σχεδόν απαρατήρητη, όχι όμως και με το f/4.

Με εστιακή απόσταση από 2540mm ως 3170mm, το οπτικό πεδίο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και θα πρέπει να έχεις δύο ερευνητές, έναν κανονικό κι έναν με αυξημένη μεγέθυνση και διάμετρο (π.χ. 20Χ80). Επίσης προσοφθάλμιους φακούς 2" οπωσδήποτε, γιατί ο μεγαλύτερος προσοφθάλμιος 1,25" δεν θα σου δίνει οπτικό πεδίο πάνω από 0,5°. Γενικά, οι περιορισμοί και οι δυσκολίες του θα επιβάλουν να χρησιμοποιείς συχνά άλλο μικρότερο τηλεσκόπιο, όμως οι εικόνες που θα παίρνεις με το μεγάλο αξίζουν τον κόπο!

Όσο για τη φωτορύπανση, με τόσο μεγάλο τηλεσκόπιο θα βλέπεις σχεδόν πάντα γκρίζο ουρανό παρά μαύρο, όμως τα ουράνια σώματα θα φαίνονται πάντα καλύτερα απ' ό,τι με οποιοδήποτε μικρότερο τηλεσκόπιο με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα εντοπισμού και παρακολούθησης.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Κάθισα και μελέτησα προσεκτικότερα τα πεδία και τα νούμερα είναι λίγο απογοητευτικά.

Στέφανε με προβλημάτισες :-k :-k :-k :-k :-k :-k

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη, μην κάνεις πίσω! Απλά μελέτησε όλες τις παραμέτρους από πριν, ώστε να ξέρεις τι (και πως) θα παρατηρείς μ' αυτό το τηλεσκόπιο. (ΦΟΒΕΡΟ για σφαιρωτά σμήνη, γαλαξίες και πλανητικά νεφελώματα!). Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για να μείνει κάποιος ικανοποιημένος από μια τέτοια αγορά.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Αναγκαστικά πας σε 2" προσοφθάλμια και συναμά σε 2" φίλτρα.Αλλά δεν πειράζει, αφού έχεις λεφτά να σκάσεις για 25", μπορείς να δώσεις άλλα τόσα για τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό! :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Βασικά με τόσο μεγάλη εστιακή απόσταση, και τον μεγαλύτερο προσοφθάλμιο σε mm να βάλεις, θα έχεις μικρό οπτικό πεδίο. Θα μπορείς να βλέπεις το σφαιρωτό σμήνος ή έναν γαλαξία σε όλο του το μεγαλείο ή αναγκάστικά θα βλέπεις μόνο τον πυρήνα του; Κατά τα άλλα θα είναι όνειρο... =D>

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης