filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Σήμερα το βράδυ πριν ξεκινήσω την παρατήρηση έκανα colimation.Ολα έδειχνα σωστά.Τα τρία αυτάκια του πρωτεύοντος τα έβλεπα εξίσου κ την βούλα την είχα κ αυτή στο κέντρο κ ο δευτερεύων φαινόταν ολόκληρος.Ωραία λέω θα κάνω καλή παρατήρηση.Δοκιμάζω σ ένα άστρο κ βλέπω πως οι κύκλοι δεν είναι ομόκεντροι.Ξανα ελέγχω μήπως είχε φύγει τίποτε αλλά όλα έδειχναν να είναι στην θέση τους.Ξανά βάζω το αστέρι κ προσπαθώ να κάνω ομόκεντρους τους κύκλους του ντονατ πειράζοντας τον πρωτεύον.Αφού κατάφερα να κάνω ένα τέλειο ντόνατ ξανά έλεγξα κ είδα πως η βούλα του πρωτεύοντος είναι αλλού γι αλλού.Συμπέρασμα:Καλή ευθυγράμμιση χάλια ντονατ.Καλό ντονατ χάλια ευθυγράμμιση.Μπορεί να φανταστεί κανείς ποιο είναι το πρόβλημα?Γιατί δεν μπορώ να έχω κ τα δύο? Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Φιλε filiatra μου φαινεται λιγο περιεργο αυτο.Αν δεν ειχες crayford θα ελεγα οτι ισως εχει τζογο ο εστιαστης και γιαυτο να σου φευγει η βουλα.Πιστευω παντως οτι οι ομοκεντροι κυκλοι ειναι δειγμα καλα ευθυγραμισμενου κατοπτρου.Κανενας ειδικος; Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
Adam Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Αμ'τί τάθελες τα ντόνατς Τάκη Θα πεινούσες φαίνεται Πέρα από την πλάκα, άλλες φορές τα τσεκάριζες και τα δύο και ήταν ΟΚ; Γιατί κάπου κι εγώ συμφωνώ να κρατούνται σωστά οι ομόκεντροι.Είμαι όμως περίεργος να δω τί απαντήσεις θα έχουμε.Φιλικά Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Μήπως είναι μετατοπισμένος ο δευτερεύων; Θυμάμαι και στον Πάρνωνα που κάναμε ευθυγράμμιση που με το λέιζερ ήταν σωστή αλλά με το μάτι (καπάκι από φιλμ) χάλια. Την φτιάχναμε με το μάτι και έβγαινε χάλια το λέιζερ. Εγώ πάντως εμπιστεύομαι το star test για ομόκεντρους κύκλους και τέλεια ευθυγράμιση!! Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
dimpap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Με τι μεγέθυνση έκανες το τεστ?Αν όλα έγιναν σωστά τότε την πάτησες από το χάλια seeing ή τη μη σωστή ψύξη του τηλ (θερμικά ρεύματα κτλ)Αμ ρε Παναγιώτη αυτά έχουν τα μεγάλα όργανα, επηρεάζονται εύκολα από τας καιρικάς συνθήκας :mrgreen: Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Φιλε filiatra μου φαινεται λιγο περιεργο αυτο.Αν δεν ειχες crayford θα ελεγα οτι ισως εχει τζογο ο εστιαστης και γιαυτο να σου φευγει η βουλα.Πιστευω παντως οτι οι ομοκεντροι κυκλοι ειναι δειγμα καλα ευθυγραμισμενου κατοπτρου.Κανενας ειδικος; Εχεις δίκιο.Δυστυχώς δεν έχω Crayford.Ο εστιαστής μου έχει τζόγο κ κάθε λίγο τον ρυθμίζω με τις μικρές αλενόβιδες που έχει στα πλάγια του.Οσο όμως κ να παλέψω δεν έχω καταφέρει να να τον κάνω να μην έχει καθόλου τζόγο.Για να μην έχει καθόλου τζόγο πρέπει να τον σφίξω πολύ πράγμα που δεν με βολεύει καθόλου.Να πω πως την ώρα της ευθυγράμμισης τον κουνάω αλλά δεν μετακινούνται τα πράγματα πολύ.Θα δοκιμάσω κ με το άστρο να δω τι αποτελέσματα θα έχω. Αμ'τί τάθελες τα ντόνατς Τάκη Θα πεινούσες φαίνεται Ε κ Νίκο πάνω στην ανάπτυξη είμαι το καψερό πείνασα λιγάκι Πέρα από την πλάκα, άλλες φορές τα τσεκάριζες και τα δύο και ήταν ΟΚ; Το πρόβλημα το είχα διαπιστώσει κ στον Πάρνωνα αλλά πίστευα πως φταίει ο πρωτεύον γιατί μου είχε μετακινηθεί απ το ταξίδι.Τώρα το έχω φτιάξει Μήπως είναι μετατοπισμένος ο δευτερεύων; Παναγιώτη όπως είπα κ στον κ Νίκο αυτο το πρόβλημα λύθηκε. Θυμάμαι και στον Πάρνωνα που κάναμε ευθυγράμμιση που με το λέιζερ ήταν σωστή αλλά με το μάτι (καπάκι από φιλμ) χάλια. Την φτιάχναμε με το μάτι και έβγαινε χάλια το λέιζερ.Το θυμάμαι κ εγώ.Κ το κορυφαίο είναι πως το λέιζερ τελικά το έλεγξα κ χάνει στα δύο μέτρα μόνο μισό πόντο, ενώ εμείς είχαμε διαφορές των 2 πόντων στο 1,5 μέτρο Εγώ πάντως εμπιστεύομαι το star test για ομόκεντρους κύκλους και τέλεια ευθυγράμιση!!Γιατί κάπου κι εγώ συμφωνώ να κρατούνται σωστά οι ομόκεντροι. Κι εγώ το ίδιο πιστεύω.Χτες μάλιστα καλύτερα είδωλα πήρα όταν είχα σωστό ντόνατ κ όχι όταν είχα καλή ευθυγράμμιση με το μάτι. Είμαι όμως περίεργος να δω τί απαντήσεις θα έχουμε.ΦιλικάΚι εγώ. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Με τι μεγέθυνση έκανες το τεστ?150Χ Αν όλα έγιναν σωστά τότε την πάτησες από το χάλια seeing ή τη μη σωστή ψύξη του τηλ (θερμικά ρεύματα κτλ)Αέρα δεν είχε καθόλου κ το τηλεσκόπιο ήταν ώρες έξω.Όσων αφορά το seeing δεν ξέρω να σου απαντήσω.Το μόνο κριτήριο που έχω είναι οι αστέρες που δεν έτρεμαν καθόλου.Απο θέμα διαύγειας όπως αναφέρω κ σε άλλο μου post ήταν χάλια.Τα άστρα της μικρής άρκτου για πρώτη μου φορά χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω πλάγια όραση για να τα δω. Αμ ρε Παναγιώτη αυτά έχουν τα μεγάλα όργανα, επηρεάζονται εύκολα από τας καιρικάς συνθήκας :mrgreen: Κάτσε να δω τι θα κάνεις με το 25'' Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
dimpap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Θα επιμείνω στο χάλια seeing γιατί την έχω πατήσει αρκετές φορές.Πάντως για ένα αξιόπιστο star test πρέπει να είσαι πάνω από 30Χ ανά ίντσα διαμέτρου, με τον κανόνα όσο περισσότερο τόσο καλύτερα εδώ να βρίσκει εφαρμογή. Κάποιοι επιμένουν στο 50Χ αλλά με οδήγηση με το χέρι είναι άστα να πάνε.Άσε τις ρυθμίσεις όπως τις έχεις και κάνε ξανα το τέστ σήμερα ή κάποια άλλη μέρα με καλύτερο seeing για να αποκλείσεις τον παράγοντα αυτόν.Οπότε μετά ελέγχεις σίγουρα, μόνο την ευθυγράμμιση των οπτικών σου.Επίσης, επειδή έχουμε τον ίδιο εστιαστή υπερακριβείας με τον γνωστό τζόγο, προσπάθησε οι δύο βίδες του αντάπτορα των 1,25'' να ειναι παράλληλες με τις αντίστοιχες των 2''. Θα βελτιώσει την ευθυγράμμιση σου αρκετά.Πρόσεξε επίσης και το σφίξιμο των προσοφθαλμίων ή του καπακιού γιατί όπως είπα στους εσταστές υπέρ-υπέρακριβείας τα μετακινούν και η ευθυγράμμιση πάει περίπατο. Εγώ βλέπω seeing-εστιαστή. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημητρη και εγω μετα απο λιγο ψαξιμο "ψηφιζω" εστιαστη και seeing.Το προβλημα με τους συγκεκριμενους εστιαστες αλλωστε ειναι γνωστο! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Κ εγώ προς τα εκεί κλείνω.Δεν θέλω να πιστεύω πως υπάρχει πρόβλημα γεωμετρίας μεταξύ πρωτεύον κ δευτερεύον. Το κακό είναι πως δεν θα κάνω άλλες δοκιμές πριν τον Πάρνωνα.Θα επανέλθω με νέα δεδομένα μπας κ βγάλουμε άκρη. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα