giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Η κόμη σε κατοπτρικό αν είναι f/10 φυσικά και δεν υπάρχει (τόσο είναι ο εστιακός λόγος των SC ). Στην πράξη από f/8 και πάνω είναι ανύπαρκτη, σε f/6 αρχίζει να γίνεται αισθητή. Αν μας ενοχλεί τόσο παίρνουμε ένα coma corrector. Προσωπικά έχω τηλεσκόπιο f/4.5 και δεν σκοπεύω καν να πάρω coma corrector. Αν δεν μας ενδιαφέρει η αστροφωτογραφία ζούμε και χωρίς coma corretor.Η ευθυγράμμιση στα καταδιοπτρικά δεν είναι αστεία. Κατ αρχήν έχουμε δυνατότητα μετακίνησης μόνο του δευτερεύοντος και κατά δεύτερον οι στροφές των βιδών πρέπει να γίνονται πολύ πιο προσεχτικά και πρέπει να γίνεται για να ναι ακριβής με άστρο.Το maksutov που δεν χρειάζεται ευθυγράμμιση έχει πλεονέκτημα σε αυτό αλλά είναι πάνω και από f/10.Το SC είχε το καλό της δυνατότητας μαζικής βιομηχανικής παραγωγής σε λογικό κόστος και ήταν συμπαγες σε όγκο. Ωστόσο όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν είχαν ανακαλυφθεί τα dobsonian. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Η κόμη απουσιάζει πλήρως από τα καταδιοπτρικά, ενώ η διαδικασία της ευθυγράμμισης είναι αστεία υπόθεση. Εγώ απο οσο ξέρω ισχύει το τελείως αντίθετο, η ευθυγράμμιση ενός SC είναι μια πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία σε σχέση με ενα Νευτώνειο.Επίσης θα συμφωνήσω με τον Γιώργο στο θέμα της κόμης, σε οποιουδήποτε τύπου τηλεσκοπίου πάνω απο f/10 η κόμη είναι ανύρπακτη, όπως επίσης και η διαταραχή στα άκρα του πεδίου ανεξαρτήτου προσοφθάλμιου που έχουμε επάνω.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Παιδιά η ακριβής ευθυγράμμιση ενός καταδιοπτρικού είναι εύκολη. Το πρωτεύον και η διορθωτική πλάκα είναι εργοστασιακά σταθερά και ευθυγραμμισμένα. Χοντρά-χοντρά η μόνη διόρθωση που κάνει κανείς είναι παρατηρώντας ένα ελαφρώς αφεστιασμένο είδωλο ενός αστέρα σε υψηλή μεγέθυνση είναι να καταφέρει πειράζοντας με ελαφρές κινήσεις 3 βίδες στη στήριξη του δευτερεύοντος να "φτιάξει" ένα είδωλο με ομόκεντρους κύκλους. Για τους μερακλήδες και σε νύχτες καλού seeing υπάρχει και η ανάλογη διαδικασία με το airy disk του αστέρα.Είναι μια διαδικασία που κάθε χρήστης καταδιοπτρικού μετά από 2-3 φορές την κάνει σε 5 λεπτά - μπορεί να λέω και πολύ. Αν δε κανείς εγκαταστήσει τα Bob's knobs η όλη διαδικασία απλουστεύεται ακόμα περισσότερο. Περιττό να αναφέρω ότι η ευθυγράμμιση αντέχει ΠΟΛΥ περισσότερο μετά από μετακινήσεις από οποιοδήποτε νευτώνειο.Για τον εστιακό λόγο δεν λέμε κάτι διαφορετικό, όσο το τηλεσκόπιο γίνεται πιο αργό τόσο η κόμη εξαφανίζεται, αλλά τα καταδιοπτρικά ξεκινούν από f/10 χωρίς να είναι π.χ. 2 μέτρα σε μήκος. Όσο θα ήταν δηλαδή ένα 8ιντσο νευτώνιο σε αυτή την εστιακή απόσταση! Ακόμα περισσότερο, μπορούν με τη χρήση focal reducers να παίξουν σε πιο γρήγορους εστιακούς λόγους χωρίς προβλήματα κόμης κ.α. και με το πρόσθετο συν ότι έχουν επίπεδο πεδίο, καθώς οι SCT focal reducers λειτουργούν και ως flateners. Ξέρω πολλούς που έχουν μόνιμα εγκατεστημένο έναν 6.3 focal reducer στο 8ιντσό τους. Σίγουρα όλες οι σχεδιάσεις έχουν τα συν και τα πλήν τους. Τα dob μαζικοποίησαν και διέδωσαν την ερασιτεχνική αστρονομία - εποχές που ο John Dobson έβγαινε κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο για να διαδώσει την ιδέα Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι υπερβολικό και ακραίο το να πει κανείς οτι τα SCT έχουν μόνο τα χειρότερα των κατοπτρικών χωρίς τίποτα θετικό, ή ότι είναι μονάχα για φωτογραφία. Κάθε τύπος τηλεσκοπίου έχει τους φίλους του και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει ο ιδανικός τύπος τηλεσκοπίου.Φιλικά,Ηλίας.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Είμαι "καταδιοπτρικός" τι να κάνουμε! Από τότε που μικρός είδα για πρώτη φορά αυτούς τους πορτοκαλί σωλήνες σε ένα astronomy κόλλησα
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2007 Έχω τον πορτοκαλί σωλήνα απο το 1985, αλλά όταν έφτιαξα το 8" f/4.5 dob το χρησιμοποιώ 10, για να μην πω 100, φορές περισσότερο από το πορτοκαλί C8. Άν τότε είχα τις γώσεις που έχω τώρα, θα αγόραζα νευτώνιο χωρίς δεύτερη σκέψη! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2007 Αποδεκτό και απόλυτα κατανοητό! Το "σπιτικό" και φτιαγμένο από άνθρωπο που είναι γνώστης, είναι κλάσεις ανώτερο από οποιοδήποτε εμπορικό προιόν. Αν δε έχεις χρησιμοποιήσει και premium υλικά, γυαλιά, αράχνη κλπ, τότε δεν το συζητάμε, ένας λόγος παραπάνω
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2007 Παντως και ορισμενα maksutov παιρνουν ευθυγραμμιση απο τον χρηστη . Αν ειναι τυπου Rumak ευθυγραμμιζεται μονο ο δευτερευων ενω σε καποια μοντελα τυπου Gregorian μπορεις να ευθυγραμμιζεις και τον προτευων και τον δευτερευων και παλι αναλογως με την εταιρεια μπορει να προσφερει και μοτερι για πιο γρηγορη θερμικη ισορροπια . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
magos_ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 http://www.telescope-service.com./Celestron/SCT/SCT.html#C11Ρε παιδιά το C11 OTA 2498 eyro και το C11 EQ6 2998ευρο ;;;Γιατι τοσο μικρή διαφορά στην τιμή; Επεσα τυχαία πανω του και μου εκανε εντυπωση. Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
dimpap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δεν είναι η HEQ6 αλλά η EQ6. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα