JohnDel Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2004 Γιατί οι περισσότεροι πλανήτες και τα φεγγάρια έχουνε ελληνικά ονόματα;Αυτό δείχνει ότι τα είχαν ανακαλύψει οι Αρχαίοι Έλληνες και τα είχαν ονομάσει;Και καλά αν συμβαίνει αυτό,πως γίνεται και τα είχαν ανακαλύψει όλα αυτά;Φαίνονται με τηλεσκόπιο; (να προειδοποιήσω ότι είμαι άσχετος σε γενικές γραμμές,αν και μ'αρέσει να διαβάσω και να πηγαίνω σε σεμινάρια σχετικά με την αστρονομία.Η απορία προέκυψε όταν κοίταζα τα φεγγάρια του Κρόνου και πρόσεξα ότι όλα σχεδόν είχανε ελληνικά ονόματα).
bug Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2004 Οι αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τα θεμέλια και στην επιστήμη της αστρονομίας. Αρκετά από τα ουράνια σώματα είχαν ονομαστεί από αυτούς (μην ξεχνάς ότι το ανθρώπινο μάτι σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να διακρίνει χιλιάδες αστέρια - δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό). Τώρα για τα υπόλοιπα - μη ορατά δια γυμνού οφθαλμού, ονομάστηκαν αργότερα. Ο λόγος που μου έρχεται είναι ότι η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια πηγή ονοματοδοσίας. Μάλιστα, αν ψάξεις περισσότερο θα δεις ότι τα περισσότερα φεγγάρια όλων των πλανητών έχουν ελληνικά ονόματα. "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2004 Για να είμαστε ειλικρινείς, τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για τους πλανήτες διεθνώς δεν είναι ελληνικά αλλά λατινικά. Φυσικά υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των θεών και των πλανητών που ταύτιζαν οι Ρωμαιοι και οι Έλληνες (για παράδειγμα η θεά Αφροδίτη έχει την αντίστοιχη Venus στη ρωμαϊκή μυθολογία και αναφέρονται και οι δύο στον ίδιο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, κοκ). Δεν πρέπει να ήταν οι Έλληνες αυτοί που παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι κάποια ουράνια σώματα δεν ακολουθούν την κίνηση των άλλων αστεριών αλλά "πλανώνται" (εξ ου και η λέξη πλανήτες), δηλαδή αυτοί που ξεχώρισαν τους πλανήτες από τα αστέρια, σίγουρα οι Σουμέριοι είχαν προηγηθεί σε αυτό, παρόλα αυτά έβαλαν τα θεμέλια στην Αστρονομία ως επιστήμη. Όσο για τα φεγγάρια των πλανητών ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα (ξεκίνησε η ανακάλυψη τους το 17ο αίωνα από το Γαλιλαίο και δεν είμαστε σίγουροι αν έχει κλείσει ακόμα). Γενικά προτιμάται και εκεί πάντως η χρήση ελληνικών ονομασίων ανεξάρτητα αν οι παρατηρητές δεν είναι πια Έλληνες.
bug Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2004 Ναι αν συζητήσουμε για τους πλανήτες, τα περισσότερα ονόματα είναι λατινικά (αν και εκεί θα μου επιτρέψεις να επισημάνω ορισμένες εξαιρέσεις όπως 'Uranus' και 'Pluto' που είναι λέξεις ελληνικές). Μιλώντας για φεγγάρια (διότι γι' αυτά έκανα λόγο), στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ελληνικά ονόματα, όπως και πάρα πολλά άλλα αστέρια ή ουράνια σώματα. Γενικώς τα περισσότερα ουράνια σώματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν είτε επιστημονικά ονόματα μόνο, είτε ελληνικά, είτε αραβικά, και όχι λατινικά (λατινικά νομίζω είναι τα ονόματα αρκετών αστερισμών). Επίσης, θα μου επιτρέψεις να αναφέρω ότι δεν ήταν κυρίως οι Σουμέριοι (οι οποίοι φυσικά έδωσαν ώθηση στην αστρονομία), αλλά οι αρχαίοι Έλληνες που έθεσαν τα θεμέλια της επιστήμης (βλέπε Ίππαρχος). Και φυσικά το όνομα της ίδιας της επιστήμης είναι καθαρά ελληνικό (άστρο + νόμος). Και μερικά quotes από την Wikipedia: In its earliest days, going back to ancient Greece and other ancient civilizations, astronomy consisted largely of astrometry, measuring positions of stars and planets in the sky. Later, the work of Kepler and Newton paved the way for celestial mechanics, mathematically predicting the motions of celestial bodies interacting under gravity, and solar system objects in particular. [...] The ancient Greeks made important contributions to astronomy, among them the definition of the magnitude system. [...] Astronomy was mostly stagnant in medieval Europe, but flourished meanwhile in the Arab world. [...] All of these planets were given names from Greek or Roman myth, to match the ancient planet names. [...] Και κάτι ακόμα: και λατινικά ονόματα είναι σε μεγάλο αριθμό λέξεις καθαρά ελληνικές (αφού απ' ότι ξέρω τα λατινικά - όπως και αρκετές γλώσσες - χρησιμοποίησαν ως βάση την ελληνική γλώσσα παίρνοντας πολλές λέξεις). Δεν είμαι φυσικά ειδικός στο θέμα, απλά παρέθεσα τις γνώσεις μου σχετικά, οι οποίες ενδέχεται να είναι και μερικώς λανθασμένες (αν είναι περιμένω με ανυπομονησία διόρθωση). Αυτά τα λίγα για να είμαστε ειλικρινείς. "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2004 Αν επιμείνουμε στην ειλικρίνεια, θέλω να επισημάνω ότι με αυτά που έγραψα δεν αρνήθηκα την προσφορά των Ελλήνων. Απλά επειδή οι Σουμέριοι προηγούνται χρονικά από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και επειδή είχαν διαπιστώσει ότι μερικά "αστέρια" κινούνται σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα, είπα πως αυτοί είναι που διαχώρησαν πρώτοι τους πλανήτες από τους απλανείς αστέρες, παρόλα αυτά επικράτησαν οι Ελληνικές και οι Λατινικές μεταφράσεις των ονομασιών τους. Για τους πλανήτες πέρα από τον Κρόνο (Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα (και όχι από τους Έλληνες), θα συμφωνήσω μαζί σου για την προέλευση των ονομάτων τους.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα