Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Τα σχήματα που έχουμε δώσει σε κάθε αστερισμό δηλ οι νοητές γραμμες μεταξύ των αστεριών εχουν βγει τυχαια γιατι τους θύμιζε κάποιο σχήμα ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος :?: Απο πότε σχεδιάστηκαν αυτές και απο ποιούς :?:Πιστευω να έγεινα κατανοητός.
Δημοσιεύτηκε

Όντως η φαντασία των αρχαίων λαών οργίαζε και χώρισαν τα αστέρια σε ομάδες που τους θύμιζαν κάποιο πρόσωπο, αντικείμενο, ζώο κλπ αντλώντας κατά κύριο λόγο θέματα από τη μυθολογία. Το γεγονός ότι μερικά αστέρια ανήκουν σε έναν αστερισμό δεν έχει να κάνει με το αν βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο μέσα στο σύμπαν απλά προβάλλονται στην ίδια θέση στην ουράνια σφαίρα.

 

Τα σχήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα προέρχονται από τους: Αρχαίους Έλληνες (48 αστερισμοί αναφέρονται στην Αλμαγέστη- Μεγίστη Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου, δεν τους ξεχώρισε ο Πτολεμαίος μόνος του φυσικά, απλά κατέγραψε την μέχρι τότε παράδοση) ενώ οι υπόλοιποι έχουν καταγραφεί από τον 17ο αιώνα και έπειτα, από τους Brahe, Hevelius, Lacaille, Bayer, Gould, Lemonnier και Royer. Κατά κύριο λόγο οι Αστερισμοί που κατέγραψαν οι προηγούμενοι αστρονόμοι, πλην του Πτολεμαίου, αναφέρονται σε νότιους αφανείς από την περιοχή της Μεσογείου Αστερισμούς. Βέβαια και αστερισμοί ορατοί από το βόρειο ημισφαίριο (πχ Καμηλοπάρδαλη, Λύγκας, Ασπίδα, Αλεπού, Σαύρα) κατάγραφηκαν από αυτούς, αφού αποτελούνται από όχι και τόσο φωτεινά αστέρια τα οποία δεν είχε συμπεριλάβει σε κάποιον αστερισμό ο Πτολεμαίος.

 

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι και άλλοι λαοί είχαν χωρίσει τον ουρανό σε αστερισμούς σύμφωνα με τη δική τους μυθολογία και φαντασία αλλά τελικά επικράτησε ο χωρισμός που έγινε από τους Έλληνες.

Τελικά μετά από απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (1930) προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός τρόπος χωρισμού των αστεριών σε αστερισμούς αποφασίστηκε να θεωρηθούν αποδεκτοί 88 αστερισμοί με αυστηρά καθορισμένα όρια.

Δημοσιεύτηκε
Το γεγονός ότι μερικά αστέρια ανήκουν σε έναν αστερισμό δεν έχει να κάνει με το αν βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο μέσα στο σύμπαν απλά προβάλλονται στην ίδια θέση στην ουράνια σφαίρα.

 

Αυτό ξαναπέστο! Δεν με είχε απασχολήσει το θέμα μέχρι που κάποια στιγμή την "πάτησα" όταν στο Celestia, και φτάνοντας στον Βέγα, διαπίστωσα ότι (στη συγκεκριμένη περίπτωση) τα αστέρια του αστερισμού της Λύρας δεν είναι κοντά. Μετά αμέσως συνειδητοποίησα ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι κοντά, απλά εμείς λόγω της τεράστιας απόστασης από αυτά και της διαφοράς στη φωτεινότητά τους τα βλέπουμε ίσως να ναι το ένα δίπλα στο άλλο.

"Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
  • 5 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Τα σχήματα που έχουμε δώσει σε κάθε αστερισμό δηλ οι νοητές γραμμες μεταξύ των αστεριών εχουν βγει τυχαια γιατι τους θύμιζε κάποιο σχήμα ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος :?: Απο πότε σχεδιάστηκαν αυτές και απο ποιούς :?:Πιστευω να έγεινα κατανοητός.

 

Πιστεύω ότι η Ουρανογραφία θα σας βοηθήσει πολύ. Εκτός από από τις απορίες σας περί της ονομασίας των αστερισμών (δηλαδή ιστορικά στοιχεία), θα σας δώσει πληροφορίες πρακτικού περιεχομένου (πόσους αστέρες έχει, πόσα mag είναι ο καθένας, ποια αξιόλογα προς παρατήρηση νεφελώματα υπάρχουν κ.ά). :D

 

Ουρανογραφία

 

Όπως επίσης και :

"Άστρα και αστερισμοί. Μύθοι και παραδόσεις"

Το βιβλίο των αστερισμών

Μια βόλτα στους ουρανούς

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Εξαιρετικά βίβλια που πρέπει να διαβάσει σχετικά με Ουρανογραφία είναι:

 

-Ουρανογραφία:Η ιστορία και η μυθολογία των αστερισμών του κ.Χ.Τομπουλίδη

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1372

 

-Τα Άστρα και οι Μύθοι τους:Εισαγώγη στην Ουρανογραφία των κ.Ε.Δανέζη και κ.Ε.Θεοδοσίου...

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=269

 

Πρόκειται για εκπληκτικά βιβλία!!! :mrgreen:

 

Επίσης πρέπει να πάρει και το Nightwatch και να πάρει και χάρτες ή και επιπεδόσφαιρα για πρακτική κυρίως..

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1598

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=24

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης