THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Θα σας τα γραψω ακριβως οπως τα νοιωθω εγω γιατι ετσι ισως βοηθησω αρκετα νεα παιδια του ειδους με τον τροπο αυτο. Οταν ημουν σε μικρη ηλικια παντα υπεβοσκε μεσα μου η αγαπη για τον ουρανο απο την εποχη που ειμασταν στα θρανια και μαθαιναμε για το συμπαν απο τους δασκαλους. Περασαν χρονια η αγαπη ξεθωριασε αλλα ποτε δεν εσβησε καθως πολλες φορες εμπαινα και ενημερωνωμουνα απο το σαιτ της ΝΑΣΑ και απο αλλες πηγες ενημερωσης. Οταν μπηκα σε αυτο το φορουμ και αρχησα να διαβαζω τα αρθρα των παιδιων πραγματικα θυμηθηκα τα παλια. ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ. Να τονισω εδω πως ειμαι ενας απλος υπαλληλος με 900 ευρω τον μηνα, η ζωη ειναι δυσκολη κλπ κλπ τα γνωριζετε. Παρολα αυτα ο ενθουσιασμος ειναι κακως συμβουλος διοτι σε κινει πολλες φορες σε λαθος κινησεις. Ετσι και γω παρασυρθηκα και κοιταγα για τηλεσκοπιο χωρις να ξερω καποιες βασικες αρχες. Καποια στιγμη προσγειωθηκα και ειπα να το κανω σωστα. Εκανα λοιπον την πρωτη μου κινηση οπως την εκρινα σωστα απο γραφομενα αλλα και οπως επρεπε να γινει αφαιρωντας τον ενθουσιασμο. ΑΓΟΡΑΣΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ. ΤΟ NIGHTWATCH και εναν οδηγο παρατηρησης και φωτογραφησης αποκλειστικα για την ΣΕΛΗΝΗ. Τα βιβλια και οι χαρτες που εχουν ειναι φανταστικα και σε απογειωνουν μαθαινοντας να ξεχωριζεις βλεποντας στον ουρανο. Ολα καλα μεχρι εδω. Επειδη μιλαμε οτι το χομπι για καποιον που παιρνει εναν μισθο ειναι πανακριβο νομιζω πως πρεπει να γινονται οργανωμενες κινησεις. Επειδη λοιπον οτιδηποτε ερχεται στα χερια μου το αγαπω τοσο πολυ που δεν προκειται να το αποχωριστω ποτε διοτι προκειται για το αιμα μου ετσι το βλεπω, και επειδη οταν θα παρω τηλεσκοπιο σε μερικους μηνες δεν προκειται να το πουλησω αλλα να το κρατησω μια ζωη σκεφτομαι ως εξης. Να παρω ενα τηλεσκοπιο μεσαιου βεληνεκους καλο αλλα και συναμα οικονομικο και να το εξοπλισω ετσι ωστε να βγαζει το 100% των δυνατοτητων του. Πρωτιστως για παρατηρηση αλλα και εαν του κανω προσθηκες ακομη και για φωτογραφια. Να συνδυαζει και βαθος αλλα και κοντινη παρατηρηση. Και αυτο γιατι στο μελλον ισως να μην μπορω να παρω κατι καλυτερο (δεν το γνωριζω αυτο) να μου μεινει μια καλη βαση για να ασχολουμαι. Υπαρχουν πολλοι μεγαλοι κολλοσοι στο χωρο της ερασιτεχνικης αστρονομιας με ακριβα μοντελα τηλεσκοπιων που για μενα ειναι απλησιαστα.Προσωπικα θα κινηθω σε SKYWATCHER απο πλευρας τηλεσκοπιου τα οποια ειναι πιο φθηνα χρηματικα αλλα εχουν και πολυ καλες κριτικες ποιοτικα. Θα σας τοποθετω εδω καποιες ερωτησεις που εχω και που οι απαντησεις σας ειναι πολυ κρισιμες για μενα.
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Κανω την πρωτη ερωτηση οπως την βλεπω αποκλειστικα εγω. Παρακαλω να δωσετε την απαντηση σας εχοντας σαν πρισμα την οικονομικη κατασταση μου και σκεφτομενοι τι θα ηταν καλυτερο. Εαν θελατε λοιπον να αγορασετε ενα τηλεσκοπιο μεσαιου βεληνεκους θα ξεκιναγατε με την αγορα ενος DOB 8 δινοντας 300 ευρω και στην πορεια θα αγοραζατε ισημερινη, η θα ψαχνατε καποιο κατοπτρικο 8 πανω σε ισημερινη για πρωτη αγορα δινοντας 700 ευρω.
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Η άποψή μου είναι η HEQ5 pro ή syntrek ( η δεύτερη απλά δεν είναι ρομποτική κ με 300 κάτι € την κάνεις αργότερα αν θες) και ένας νευτώνειος σωλήνας 6" ή 8". Το σετ κάνει κ για παρατήρηση κ για φωτογράφιση... Εγώ έχω τα 2 πρώτα (HEQ5 pro, 6") και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, αν κ 2 ίντσες δεν θα με χαλάγανε... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Θοδωρή με πρόλαβες. Σου είχα στείλει κ πμ με το τηλέφωνό μου, αν θες πάρε με. Με 1100€ αν θυμάμαι καλά πέρνεις την syntrek και το 8" της skywatcher. Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Αδερφε για την ωρα δεν θα αγορασω απλα θα μελεταω τον ουρανο. Προς το τελος του χρονου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ θα προχωρησω σε αγορα. Ισως βρεθει και καμια καλη προσφορα. Για αγορα τηλεσκοπιου δεν θα ξεπερασω τα 800 ευρω και οι αγορες θα γινουν εντος ελλαδος. Δυστυχως δεν εχω βρει καποια εταιρια που να μπορω πχ να συνδυασω τον σωληνα απο ενα DOB 8 με μια βαση ισημερινη απευθειας και γι`αυτο κανω αυτην την ερωτηση. Υ.Γ.... Φιλε το`χω το τηλεφωνο απο την περασμενη φορα αλλα θελω να το συζητησουμε οταν θα ερθει η ωρα της αγορας. Μεχρι τοτε ειναι καλυτερα να εχω μια σφαιρικη αποψη. Ετσι θα βαλω καποια πραγματα σε ταξη στο μυαλο μου. Τωρα προεχει ενημερωση απο τα βιβλια και καποιες ερωτησεις.
Twilight Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Είχα βάλει αγγελία παλιότερα για το εξής: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4177 Άν νομίζεις οτι σε ενδιαφέρει στείλε μου μύνημα γιατί δεν το έχω πουλήσει ακόμα...
seti Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 THEO Καλά τα λέs,όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε,πιστεύω ότι μέσα απο το φόρουμ θα βοηθήσουν και τα παιδιά να βρείs αυτό που πραγματικά ψάχνειs.Σου εύχομαι καλέs παρατηρήσειs οτι και αν αγορασειs.υ.γ το νου σου στην φορητοτητα του τηλ.
akmakas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Αγαπητέ μου με 900ε τον μήνα είσαι πολύ καλύτερα από εμένα που παίρνω 700ε Και εγώ κάπως έτσι μεγάλωσα...Λοιπόν σαν αρχάριος και εγώ αποφάσισα να πάρω ένα τηλεσκόπιο το οποίο να τα συνδιάζει όλα....το skywatcher bob 8"Η γνώμη μου είναι η εξής..Μπορείς να αγοράσεις ένα πολύ αξιόλογο τηλεσκόπιο όπως το Skywatcher bob 8" στα 300ε το οποίο θα σε αφήσει άφωνο με τις δυνατότητες του....είναι λίγο μεγάλο όμως πίστεψέ με οι μεγενθύσεις που μπορεί να πετύχει είναι έως και 400Χ και ίσως και περισσότερο π.χ την σελήνη την έβλεπα με 686Χ και την έβλεπα πολύ καλά αλλά αυτό δεν έχει σημασία..Σημασία έχει πως με αυτά τα λεφτά θα μπορείς να ασχοληθείς ατελείωτες ώρες και να αποκτήσεις αρκετή εμπειρία χωρίς βα τσούξει η τσέπη σου..Αργότερα και αφού έχεις ωριμάσει στην παρατήρηση αλλά και στην διάθεση μπορέις να αγοράσεις και μια ισημερινή στήριιξη ρομποτική και να τελειώσεις εκεί..όπως λες για μια ζωη. www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 βεβαια να σημειωθει οτι δν ειναι ολα τα τηλεσκοπια ιδανικα για ολα τα ειδη των παρατηρησεων...οποτε καλο θα ηταν ο φιλος εαν εχει βλεψεις για αστροφωτογραφηση να κοιταξει και για διοπτρικα...οπως πχ ed80 stargazeshots.com
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2007 Το διοπτρικο που ειπε ο φιλος παραπανω δινεται χωρις βαση οποτε θα χρειαστω και βαση που κανει κοντα στα 450 ευρω. Συνολικα δηλαδη 850. Και εκτος αυτου εχει μεν καλη αποδοση αλλα κανει μονο για πλανητες. Εγω εχω σκοπευσει πανω σε αυτα τα δυο. Το DOB ειναι φθηνοτερο αλλα εαν βαλω την ιδια βαση με το αλλο παει στα ιδια λεφτα. Το κατοπτρικο εχει μικροτερη εστιακη αποσταση αλλα και μικροτερο εστιακο λογο σε σχεση με το DOB. Eσεις πιο θα προτιμουσετε βαση της σκεψης σας.
milia Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Το διοπτρικο που ειπε ο φιλος παραπανω δινεται χωρις βαση οποτε θα χρειαστω και βαση που κανει κοντα στα 450 ευρω. Συνολικα δηλαδη 850. Και εκτος αυτου εχει μεν καλη αποδοση αλλα κανει μονο για πλανητες. Εγω εχω σκοπευσει πανω σε αυτα τα δυο. Το DOB ειναι φθηνοτερο αλλα εαν βαλω την ιδια βαση με το αλλο παει στα ιδια λεφτα δεχεται ομως δυο τυπου προσοφθαλμια. Το κατοπτρικο εχει μικροτερη εστιακη αποσταση αλλα και μικροτερο εστιακο λογο σε σχεση με το DOB. Eσεις πιο θα προτιμουσετε βαση της σκεψης σας. http://img523.imageshack.us/img523/8066/bmpzp7.png[/img Προσωπικά αν είχα μισθό 900eu/μήνα, και άρχιζα τώρα, και είχα πειστείμέσω διαβάσματος από βιβλία και κάμποσες αστροβραδιές με κατόχους τηλεσκοπίου πως θέλω να ασχοληθώ και να ασχολούμαι με αστρονομία (και είχα αμάξι), θα επέλεγα το DOB 8''. (αλήθεια το DOΒ10" τι τιμή έχει ; ). Ίσως και το 10". Θα σου πρότεινα να πας σε μερκές αστροπαρατηρήσεις πάντως, με κάποιοντοπικό σύλλογο, να τα δεις και από κοντά, κ' να δεις αν θα σε βολεύουν.Από ότι κατάλαβα σήμερα, τα DOB στο όρθιο σε δυσκολεύουν, θέλεις καρέκλα (να'σαι καλά Μάνο για το tip) για να χαλαρώσεις κ' να απολαύσεις. Αν φανταστέις πως σχεδόν αγκαλιάζεις το τηλεσκόπιο... Στο Cinquecento μου πάντως το DOB 8'' του φίλου xmavidiχωράει με το ένα πίσω κάθισμα πεσμένο, την βάση στο πλάι, και στο κέντρονα ο σωλήνας να ακουμπάει στο κενό ανάμεσα στα 2 μπροστινά καθίσματα(πηγαίνει ψηλά, θα βάλω φότο). υγ: γιατί θέλεις ισημερινή ; Σκέφτεσαι να την αναβαθμίσεις με ρομποτικό μηχανισμό και "goto" ή ενδιαφέρεσαι και για αστροφωτογράφιση ; Με DOB στήριξη μαθαίνει πάντως κανείς πολλά...(από ότι κατάλαβα στις 2 τελευταίες παρατηρήσεις). δS>=0 (c.s.)
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 αγορα ενος DOB 8 δινοντας 300 ευρω και στην πορεια θα αγοραζατε ισημερινη, η θα ψαχνατε καποιο κατοπτρικο 8 πανω σε ισημερινη για πρωτη αγορα δινοντας 700 ευρω. όπως γράφει και ο φίλος milia, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ισημερινή :Το dob είναι μια χαρά. Είναι τηλεσκόπιο με διαφορετική στήριξη, αλλά όχι κατώτερη που σώνει και καλά πρέπει να γίνει ισημερινή. ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Νομίζω επίσης ότι η απλή EQ5 είναι <<λίγη>> για το 8" αν θέλεις να αστροφωτογραφήσεις ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Για την εστιακη αποσταση και τον εστιακο λογο τι λετε. Το DOB εχει μεγαλυτερη αποσταση αλλα μικροτερο λογο. Τα αλλα χαρακτηριστικα ειναι ακριβως τα ιδια. Το αλλο ειναι πιο γρηγορο τηλεσκοπιο αφου εχει f5 για μακρυνα. Θελω να παρω ενα τηλεσκοπιο και να του βαλω λεφτα ωστε να φθασει στο 100% της αποδοσης του. Δηλαδη να βαλω βαση και να την εξοπλισω σιγα σιγα, να παρω μπαρλοου και προσοφθαλμια κλπ κλπ. Απλα προσπαθω να κανω κινησεις ετσι ωστε να μην χαθουν χρηματα στην πορεια. Χρηματα που θα μπορουσαν να πανε σε αλλα οργανα παρατηρησης για την ωρα και φωτογραφησης στο μελλον. Εχω μια ψηφιακη μηχανη NIKON COOLPIX L4 η οποια τραβαει τελειες φωτο ειτε ειναι μερα ειτε νυχτα και κατω απο δυσκολες συνθηκες αλλα ο φακος ειναι μικρος και οχι αποσπουμενος. Θα ηταν κριμα να μην μπορω να την χρησιμοποιησω πανω στο τηλεσκοπιο. Θα προσπαθησω να κανω καμια πατεντα. Θελω να παρω EQ5 διοτι ειναι φθηνοτερη αυτη την στιγμη και θα την εξοπλισω σιγα σιγα για φωτο διοτι παιρνει και μοτερ. Το DOB εχει πολυ καλη στηριξη αλλα δεν κανει για φωτογραφηση οποτε εαν παω καποια στιγμη εκει θα θελω βαση. Γι`αυτο θελω ενα μηχανημα με δυνατοτητες και μεσαιου βεληνεκους. Για να το κανω καλες προσαρμογες ωστε να χτυπαει στα ισα μεγαλυτερα μηχανηματα.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Το κάθε τηλεσκόπιο πιάνει το 100% (!) της απόδοσής του αν το χρησιμοποιείς συχνά και ξέρεις τι αγόρασες.Καμία φωτογραφική compact δεν κάνει για σοβαρή αστροφωτογράφηση.Με ένα dob και τη μηχανή σου μπορείς να φωτογραφήσεις σελήνη, κάποιους πλανήτες και ήλιο (μονο με φίλτρο). Σκοπός μου δεν είναι να σε πείσω να πάρεις οπωσδήποτε dob,αλλά να καταλάβεις ότι είναι διαφορετικό και όχι χειρότερο ή καλύτερο από κάποιο με ισημερινή στήριξη. ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Το ξερω φιλε μου και το εκτιμω αφανταστα.....
milia Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Το ξερω φιλε μου και το εκτιμω αφανταστα..... Δεν μας είπες όμως φίλε THEO-007. Ενδιαφέρεσαι κυρίως για αστροφωτογράφιση και γι'αυτό και το ενδιαφέρονσου για ισημερινή στήριξη ; Ίσως θα'ταν καλύτερο να μάθεις να τα εντοπίζεις πρώτα με γυμνό μάτι ή με κυάλια ή με dob στήριξη, γνώση που θα σου φανεί χρήσιμη πιστεύω στηνσυνέχεια. δS>=0 (c.s.)
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Να παρω ενα τηλεσκοπιο μεσαιου βεληνεκους καλο αλλα και συναμα οικονομικο και να το εξοπλισω ετσι ωστε να βγαζει το 100% των δυνατοτητων του. Πρωτιστως για παρατηρηση αλλα και εαν του κανω προσθηκες ακομη και για φωτογραφια. To εχω πει. Πρωτα η παρατηρηση αλλα την στιγμη που θελω να παρω ολες της δυνατοτητες απο το τηλεσκοπιο να παιρνει και εξοπλισμο για φωτο. Γουσταρω επεξεργασια φωτο με καποιο προγραμμα. Καταλαβαινεις τι εννοω ετσι.
milia Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Να παρω ενα τηλεσκοπιο μεσαιου βεληνεκους καλο αλλα και συναμα οικονομικο και να το εξοπλισω ετσι ωστε να βγαζει το 100% των δυνατοτητων του. Πρωτιστως για παρατηρηση αλλα και εαν του κανω προσθηκες ακομη και για φωτογραφια. To εχω πει. Πρωτα η παρατηρηση αλλα την στιγμη που θελω να παρω ολες της δυνατοτητες απο το τηλεσκοπιο να παιρνει και εξοπλισμο για φωτο. Γουσταρω επεξεργασια φωτο με καποιο προγραμμα. Καταλαβαινεις τι εννοω ετσι. A ok, σορρυ δεν το πρόσεξα. Κατάλαβα τι λες... Κάποιο τηλεσκόπιο με μέλλον ψάχνεις λοιπόν .Καλή σκέψη. Το'πιασα και το θέμα επεξεργασίας, αν και δεν ξέρω με ποιο πρόγραμμαβάζουν τα φίλτρα τα παιδιά που ασχολούνται με αστροφώτο. Η πρώτημου σκέψη είναι Photoshop/Gimp, αλλά δεν είμαι σίγουρος. δS>=0 (c.s.)
akmakas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Με τα δυο τηλεσκόπια μου μας έδειξες θα επέλεγα bob και πάλι bob 8"Γιατί μπορεί να είναι ποιο κουραστικό στην παρατήρηση αλλά επιτυνχάνει μεγαλύτερη μεγένθυση..Επίσης η βάση του έχει ένα παχύ στρώμα pyrex το οποιο βοηθάει το προτεύων κάτοπτρο να έχει μια σταθερή θερμοκρασία.Επιδή είσαι και εσύ αρχάριος δεν νομίζω πως τα ρομποτικά σου είναι ακόμα απαραίτητα καλύτερα να επενδύσεις αυτά τα χρήματα που θα έδινες σε μια βάση σε καλά barlow και προσοφθάλμια.Ασχολίσου με αυτά μάθε τον ουρανό και αν αργότερα νιώθεις πως σου αρέσει πραγματικά αυτό το χόμπυ τότε τσιμπάς και μια βάση ..Εσύ αποφασίζεις!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 To σκεφτομαι ετσι οπως το λες για την βαση. Σχετικα με την μεγεθυνση τα συγκριτικα δινουν το ιδιο αλλα εαν παρουμε εναν φακο πχ 6mm και τον τοποθετησουμε και στα δυο το DOB δινει 200Χ ενω το αλλο 167Χ οποτε εχεις δικιο αλλα στο συγκριτικο δεν καταλαβαινω γιατι δινουν την ιδια μεγεθυνση. Το 200/1000 εχει καλυτερη ταχυτητα φωτογραφησης διοτι εχει καλυτερο εστιακο λογο. Φ6 εναντι Φ5. Το πυρεξ απ`οτι διαβασα δεν ισχυει στο DOB 8 αλλα ισχυει στο DOB 10. Εαν συγκρινεις αυτους τους δυο σωληνες τι αλλα υπερ η κατα βλεπεις στο 200/1000. Kαι κατι αλλο. Το κατοπτρικο ειναι ανοικτο τελειως απο την μια πλευρα καθως δεν εχει γιαλι. Το ιδιο ειναι και το DOB...????
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 η μεγιστη μεγενθυση ενος dob ισουται με το διπλασιο της διαμετρου του πρωτευοντος κατοπτρου σε mm...ενω για να υπολογιζεις την μεγενθυση που θα σου δωσει ενα προσοφθαλμιο διαιρεις τα mm του φακου με τα mm της εστιακης(mm εστιακης/mm φακου)..οποτε λογω διαφορας της εστιακης αποστασης με το ιδιο προσοφθαλμιο παιρνεις διαφορετικες μεγενθυσεις οταν λες οτι ειναι ανοικτο απο την μια πλευρα το κατοπτρικο εννοεις την πλευρα στην οποια βρισκεται το δευτερευον κατοπτρο???ετσι ειναι και στα dob...και γενικα σε ολα τα κατοπτικα ανεξαρτητως βασεως.... προσωπικα θα προτημουσα το κατοπτρικο με την ισημερινη...αφου εχεις βλεψεις για φωτογραφηση...καλο θα ηταν να τσιμπησεις και τα δυο...δν νομιζω οτι θα σε δυσκολεψει ιδιαιτερα η στριξη...αν και δν εχω ισημερινη θεωρω τηνν στηριξη dob λιγο δυσκολη....ειναι πολυ καλη ομως για παρατηρηση και μονον... stargazeshots.com
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 αν και δν εχω ισημερινη θεωρω τηνν στηριξη dob λιγο δυσκολη....ειναι πολυ καλη ομως για παρατηρηση και μονον... Θεωρείς την στήριξη DOB λίγο δύσκολη;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Μήπως να το ξανασκεφτείς;;;;; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Το διοπτρικο που ειπε ο φιλος παραπανω δινεται χωρις βαση οποτε θα χρειαστω και βαση που κανει κοντα στα 450 ευρω. Συνολικα δηλαδη 850. Και εκτος αυτου εχει μεν καλη αποδοση αλλα κανει μονο για πλανητες. Εγω εχω σκοπευσει πανω σε αυτα τα δυο. Το DOB ειναι φθηνοτερο αλλα εαν βαλω την ιδια βαση με το αλλο παει στα ιδια λεφτα. Το κατοπτρικο εχει μικροτερη εστιακη αποσταση αλλα και μικροτερο εστιακο λογο σε σχεση με το DOB. Eσεις πιο θα προτιμουσετε βαση της σκεψης σας. Λοιπόν, έχουμε και λέμε.Και τα 2 έχουν ακριβώς την ίδια διάμετρο, άρα και την ίδια απόδοση.Το δεύτερο ίσως δείχνει ελάχιστα πιο καλά επειδή είναι πιο μακρύ και επηρεάζεται λιγότερο απο την κεντρική παρεμπόδιση του δευτερέοντος κατόπτρου.Το πρώτο όμως που είναι λίγο πιο κοντό, έχει μικρότερη εστιακή απόσταση και γρηγορότερο εστιακό λόγο.Αυτό του δίνει πλεονέκτημα στην αστροφωτογράφηση αφού δίνει πιο ευρύ πεδίο και μαζεύει φως πιο γρήγορα.Απο την άλλη όμως, το f/5 παραείναι γρήγορο και θα έχεις πρόβλημα χρησιμοποιώντας κοινούς προσοφθάλμιους στην παρατήρηση, αφού δεν θα αποδίδουν τόσο καλά και αναγκαστικά θα πρέπει να πας σε κάποιους ποιτικότερους που όμως κοστίζουν πολύ ακριβότερα.Το f/6 απο την άλλη, είναι λίγο πιο καταδεκτό αλλά και πάλι ένας μέτριος προσοφθάλμιος δεν θα δείχνει τόσο καλά (εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα με τον 21αρη Hyperion στο δικό μου 8" f/6, υπάρχει μεγάλη διαταραχή στα άκρα του πεδίου).Όπως είπες έχεις βλέψεις για αστροφωτογράφηση, αυτό απο μόνο του φωνάζει το οτι πρέπει να πάρεις το πρώτο.Καλύτερα να πάρεις απο την αρχή το Νευτώνειο στην ισημερινή παρά να βάλεις μετά το Dob σε ισημερινή και να αντιμετωπίζεις πρόβλημα ζυγίσματος και εστίασης (γιατί τα Dob δεν έχουν κατασκευαστεί με γνώμωνα την αστροφωτογράφηση.).Λάβε αυτά υπόψιν σου και αποφάσισε.Εγώ προσωπικά θα διάλεγα το πρώτο αφού έχει δυνατότητες τόσο για παρατήρηση οσο και αστροφωτογράφηση, σε σχέση με το δεύτερο που είναι καθαρά για παρατήρηση.
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2007 αν και δν εχω ισημερινη θεωρω τηνν στηριξη dob λιγο δυσκολη....ειναι πολυ καλη ομως για παρατηρηση και μονον... Θεωρείς την στήριξη DOB λίγο δύσκολη;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Μήπως να το ξανασκεφτείς;;;;; θελει αρκετη εξασκιση...επιπλέον ειναι αρκετα δυσκολο το τηλεσκοποιο να κινηθει διαγωνια...βεβαια δν γνωριζω εαν η ισημερινη ειναι πιο καταλληλη για τετοιου ειδους κινησεις...παντως για παρατηρηση ειναι μια πολυ καλη στηριξη...και επιπλεον ας σημειωθει οτι ειναι παρα πολυ δυσκολο να τραβηχτουν frames απο ενα dobsonian τηλεσκοπιο... stargazeshots.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα