Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μια θεωρία που συζητιέται:

 

Asteroids Smash, Dinosaurs Duck

http://www.skyandtelescope.com/community/skyblog/newsblog/9588922.html

 

Asteroid Smashup May Have Wiped Out the Dinosaurs

http://www.sciam.com/article.cfm?articleId=D75F54EC-E7F2-99DF-39A13F68A7FF1409&sc=WR_20070911

 

Στην πορεία των θραυσμάτων

Μπιλιάρδο αστεροειδών οδήγησε στον αφανισμό των δεινόσαυρων

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=829690&lngDtrID=252

 

Πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, δύο γιγάντιοι αστεροειδείς συγκρούστηκαν κάπου ανάμεσα στον Δία και τον Αρη. Περίπου 100 εκατ. χρόνια αργότερα, τα συντρίμμια έφτασαν στη Γη και προκάλεσαν μια καταστροφή πλανητικής κλίμακας που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

 

D75F54EC-E7F2-99DF-39A13F68A7FF1409_2.jpg.7539849b42a9b492503fb0776b0f033b.jpg

από το άρθρο στο Scientific American

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Δημοσιεύτηκε

Στην ουσία αυτή η θεωρία επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα. Ότι δηλαδή ένας μεγάλος αστεροειδής αφάνισε τους δεινόσαυρους. Μαζί με τους δεινόσαυρους εξαφανίσθηκε το 75% της θαλάσσιας και χερσαίας πανίδας. Οι μαζικές εξαφανίσεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην γεωλογική ιστορία της Γης καθώς εμφανίζουν μια περιοδικότητα τριακοσίων περίπου εκατομμυρίων ετών. Η μεγαλύτερη συνέβη πριν από 350 περίπου εκατομμύρια χρόνια όπου το ποσοστό εξαφάνισης έφτασε το 95% .

 

Υπάρχουν κάποιες θεωρίες σχετικά με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων οι οποίες δεν αποκλείουν απαραίτητα η μία την άλλη. Οι επικρατέστερες είναι οι εξής:

1. Πτώση ενός μεγάλου μετεωρίτη στην επιφάνεια της Γης.

2. Αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

3. Μαζικές επιδημίες

4. Κλιματολογικές αλλαγές.

 

Είναι τεκμηριωμένο ότι οι δεινόσαυροι ήδη βρίσκονταν σε καμπή όταν έπεσε ο μετεωρίτης πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Κατά την γνώμη μου, ο μετεωρίτης, σε συνδυασμό με κάποιον/κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες οδήγησε στον αφανισμό των περισσότερων δεινόσαυρων. Δεν ήταν η πρόσκρουση αυτή καθαυτή που προκάλεσε την εκτεταμένη καταστροφή αλλά το σύννεφο που σηκώθηκε και κάλυψε όλο τον πλανήτη για αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Η χλωρίδα -χωρίς τον Ήλιο- καταστράφηκε, τα μεγάλα φυτοφάγα πέθαναν από ασιτία και τα σαρκοφάγα ακολούθησαν. Το μεγαλύτερο είδος που κατάφερε να επιβιώσει προφανώς τρώγοντας ρίζες και έντομα δεν ζύγιζε πάνω από 10 κιλά. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια είδη μικρών δεινόσαυρων επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας έχοντας εξελιχθεί σε πτηνά! :cheesy:

 

Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου:

 

http://palaiontologia.brinkster.net/paleo.htm

Δημοσιεύτηκε

ammonite έχεις και site για την παλαιοντολογία οπότε δεν επιτρέπεται να κάνεις λάθος στα νούμερα που παραθέτεις! Στο όριο Κ-Τ εξαφανίστηκαν 50% των θαλάσσιων ειδών. Ο μαζικός αφανισμός (αυτή είναι η ελληνική ορολογία) ήταν πολύ πιο έντονος στη θάλασσα - στη στεριά αδίκως του δίνεται ο χαρακτηρισμός "μαζικός". Η περιοδικότητα που αναφέρεις (έχει αποδειχθεί πως δεν ισχύει) είναι 27 εκ. χρόνια και όχι 300. Και αν οι μαζικοί αφανισμοί γίνονταν κάθε 300 εκ. χρόνια, θα ήταν σπάνιοι. Ο μεγαλύτερος μαζικός αφανισμός έγινε στο τέλος του Παλαιοζωικού, πριν από 250 εκ χρόνια, όχι πριν 350

 

Κάποτε, όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο, ανέλαβα μια εργασία για τους μαζικούς αφανισμούς, με σκοπό να βρω στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση του αστεροειδή. Κατέληξα να πειστώ για το ακριβώς αντίθετο! Έχω σοβαρές αμφιβολίες ακόμα και για το αν έπεσε ο αστεροειδής. Άλλαξε το κλίμα και αυτό ήταν όλο.

Δημοσιεύτηκε
Ο μεγαλύτερος μαζικός αφανισμός έγινε στο τέλος του Παλαιοζωικού, πριν από 250 εκ χρόνια, όχι πριν 350

 

Όντως ο μεγαλύτερος μαζικός αφανισμός έγινε στο τέλος του Παλαιοζωικού, πριν από 250 εκ χρόνια. Πριν από 350 εκ. χρόνια είχαμε έναν από τους 5 μεγαλύτερους.

 

Η περιοδικότητα που αναφέρεις (έχει αποδειχθεί πως δεν ισχύει) είναι 27 εκ. χρόνια και όχι 300.

 

Σύμφωνα με το παρακάτω οι μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις στην ιστορία της Γης είναι πέντε. Άρα αν θέλουμε να βγάλουμε ένα 'μέσο όρο' από την αρχή του παλαιοζωικού έχουμε: 540/5=108. Σύμφωνα με αυτό η περιοδικότητα είναι κάθε περίπου 108 εκ. χρόνια και όχι 27.

 

Κάπου εδώ οφείλω μια συγνώμη από τους συνάδελφους αστροπαρατηρητές καθώς γράφοντας γρήγορα, μπέρδεψα τα νούμερα.

 

Κάποτε, όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο, ανέλαβα μια εργασία για τους μαζικούς αφανισμούς, με σκοπό να βρω στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση του αστεροειδή. Κατέληξα να πειστώ για το ακριβώς αντίθετο!

 

Το αν κάποτε έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα είναι -σεβαστή μέν- αλλά δική σου άποψη. Εγώ αναφέρω μεταξύ άλλων την επικρατούσα θεωρία η οποία αποδίδει την εξαφάνιση σε πτώση μετεωρίτη. Για πιο πολλές info:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/K%E2%80%93T_boundary

 

 

ammonite έχεις και site για την παλαιοντολογία οπότε δεν επιτρέπεται να κάνεις λάθος στα νούμερα που παραθέτεις!

 

Εδώ διακρίνω κάποια απρόκλητη εμπάθεια ή/και ειρωνεία η οποία μεταφράζεται σε έλλειψη ουσιαστικής παιδείας. Βλέπεις μόρφωση και παιδία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Νίκο αν έμπαινες στον κόπο να επισκεφθείς το site μου θα έβλεπες το λόγο για τον οποίο μπορεί να έχω κάνει λάθη όπως και το ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ τα λάθη μου.

 

(Παράθεση από το site μου)

 

Είμαι ο Χρήστος. Ο τομέας μου είναι η πληροφορική και όπως θα έχετε καταλάβει, το πάθος μου είναι η παλαιοντολογία. Δεν είμαι επιστήμονας παλαιοντολόγος και για αυτό το λόγο δεν μπορώ να εγγυηθώ για την επιστημονική εγκυρότητα των όσων αναφέρονται στο παρόν site. Έχω εν’ τούτοις καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να περιορίσω στο ελάχιστο τυχόν λάθη ή ανακρίβειες, διασταυρώνοντας πάντα τις πληροφορίες που παρουσιάζω από διαφορετικές πηγές. Τυχόν παρατηρήσεις είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτες αλλά και απαραίτητες, έτσι ώστε το παρόν site μια μέρα να αποτελέσει πηγή έγκυρης επιστημονικής γνώσης.

Δημοσιεύτηκε
Σύμφωνα με το παρακάτω οι μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις στην ιστορία της Γης είναι πέντε. Άρα αν θέλουμε να βγάλουμε ένα 'μέσο όρο' από την αρχή του παλαιοζωικού έχουμε: 540/5=108. Σύμφωνα με αυτό η περιοδικότητα είναι κάθε περίπου 108 εκ. χρόνια και όχι 27.

 

Κατ'αρχήν οι μαζικοί αφανισμοί είναι δώδεκα! Οι πέντε (οι Αμερικάνοι τους λένε The Big Five) που γνωρίζεις είναι οι πέντε πιο μεγάλοι. Υπάρχουν άλλοι επτά. Η περιοδικότητα δεν προτάθηκε βασισμένη σε έναν μέσο όρο, δεν είναι σπουδαία μαθηματικά αυτά, αλλά αφού έγιναν πρώτα σοβαρές στατιστικές αναλύσεις του παλαιοντολογικού αρχείου. Την περιοδικότητα την πρότειναν το 1984 οι βιολόγοι Raup και Sepkoski, σε άρθρο τους στο περιοδικό Science. ΄Αλλοι, στο ίδιο τεύχος μάλιστα, έδειξαν πως η έρευνα των Raup και Sepkoski βασίστηκε σε αυθαίρετη επιλογή ενός από τα τρια εναλλακτικά συστήματα χρονολόγησης των γεωλογικών περιόδων, ιδίως του Παλαιοζωικού. με βάση τα άλλα δύο συστήματα, δεν υπάρχει περιοδικότητα. Λίγο καιρό μετά, παρόμοιες έρευνες από τρίτους, με τα ίδια δεδομένα των Raup και Sepkoski έβγαλαν η κάθε μία τη δική της περιοδικότητα, πάντως όχι 27 εκ. χρόνια. Αργότερα, οι ίδιοι οι Raup και Sepkoski αναδιπλώθηκαν. Δεν υπάρχει περιοδικότητα. Στο χώρο της Εξελικτικής Βιολογίας και Παλαιοντολογίας έχει πάψει από χρόνια να υπολογίζεται το θέμα. Οι μόνοι που συνεχίζουν να αναφέρονται στην περιοδικότητα είναι οι οπαδοί της θεωρίας της Νέμεσης. Φυσικά, "ξεχνάνε" και όλες τις μελέτες που είναι ενάντια στα επιχειρήματά τους. Γενικότερα για την θεωρία του αστεροειδή, όλα τα πειστικά επιχειρήματα που την αντικρούουν διατυπώθηκαν στα πιο έγκριτα περιοδικά ήδη μέχρι το 1984. Και στο χώρο των παλαιοντολόγων, αλλά και των γεωλόγων, οι οπαδοί της υπόθεσης Alvarez είναι λίγοι. Στο δε χώρο των παλαιοντολόγων εκείνων που ανασκάπτουν απολιθώματα δεινοσαύρων, είναι ελάχιστοι. Η άποψη ότι ένας αστεροειδής έπεσε στο σημερινό Γιουκατάν πριν 65 εκ. χρόνια είναι η "επικρατούσα" στους κύκλους των αστρονόμων και στα ΜΜΕ. Όχι δα και οι πιο αρμόδιοι για παλαιοντολογικά θέματα. Δεν είμαι τόσο μόνος στις απόψεις μου όσο νομίζεις, αλλά εσύ γνωρίζεις λίγα για ένα (όντως) πολύ λεπτό και δύσκολο ζήτημα.

 

Τώρα, περί παιδείας. Τα νούμερα δεν ήταν λάθος, ήταν τραγικά λάθος! Άλλοι στο παρόν φόρουμ, που ασχολούνται λιγότερο με το θέμα, έχουν πει τα δικά τους νούμερα (για το ίδιο θέμα) και πέσαν πιο κοντά. Σε ένα φόρουμ που όλα σχεδόν τα μέλη του έχουν αρκετές και σοβαρές επιστημονικές γνώσεις, οτιδήποτε λέγεται κρίνεται. Δεν περνάει έτσι. Δεν είναι ότι έχουμε ευθύνη του τι λέμε, αλλά ότι εφόσον κανείς δεν είναι τέλειος, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αγόγγυστα την κριτική. Η αλήθεια ήταν ότι τα νούμερά σου είναι λάθος, πως ένας ερασιτέχνης παλαιοντολόγος δεν έπρεπε να κάνει τόσο χοντρά λάθη στις χρονολογίες και σου το είπα ευθέως. Η αλήθεια πονάει και τότε εύκολα κανείς ανακαλύπτει αδικαιολόγητες εμπάθειες εκεί που δεν υπάρχουν. Κι εμένα ο τομέας μου δεν είναι η παλαιοντολογία, ούτε καν η βιολογία (άμεσα τουλάχιστον). Μάλλον θα βρίσκεις πιο "καλλιεργημένο" να μη λέμε την αλήθεια σε κάποιον, να μην τον κακοκαρδίσουμε, να μη νιώσει την αμηχανία που όλοι μας νιώθουμε όταν μας υποδεικνύουν ένα λάθος μας.

 

Υ.Γ.: Έκανα μια γενική επισκόπηση του site σου, θα το κοιτάξω πιο προσεκτικά και αν έχω να σχολιάσω κάτι σημαντικό θα σου στείλω ΡΜ.

Δημοσιεύτηκε

Υ.Γ.: Έκανα μια γενική επισκόπηση του site σου, θα το κοιτάξω πιο προσεκτικά και αν έχω να σχολιάσω κάτι σημαντικό θα σου στείλω ΡΜ.

 

Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης