Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εστησα λοιπον σημερα την βαση του μαγκες, την ζυγισα και ηρθε η ωρα να τσεκαρω τα κατοπτρα.

Κοιταω και τι να δω. Απορυθμισμενα τελειως. Αμαν λεω την εβαψα. Και ομως ρε μαγκες. Εκανα COLLIMATION με το ματι στον εστιαστη βαση των οδηγιων. Ρυθμισα τα βιδακια μπροστα και ισομυρισα τα κλιπακια. Κοιταω μεσα το δευτερευων ετοιμο.

Το πρωτευων ηταν κεντραρισμενο αλλα η μια ακρη του ανοιγε λιγακι σαν αυγο. Κοιταω στην πλατη του μονο τρεις βιδες. Τις εστριψα δεν αλλαξε τιποτα. Απο πανω ειχε 6-7 βιδες κατσαβιδιου. Αυτες μαλλον κραταγανε τον πρωτευων. Φοβηθηκα να τις πειραξω. Μηπως ξερει κανα παιδι με νευτωνιο αυτου του τυπου πως ρυθμιζουμε το πρωτευον κατοπτρο γιατι μπερδευτηκα.

Τελος παντων.

Ηρθε η ωρα για παρατηρηση. Ρε μαγκες παρατηρησα μεχρι αυτη την στιγμη καθιστος σε καρεκλακι και η βαση συμπεριφερεται φοβερα αρκει να συνηθησεις τα κουμπια και τους μοχλους της.

Καταρχην τσεκαρα ενα λαμπερο αστρο και τερματιζοντας τον εστιαστη σε ολη την διαδρομη ειδα ομοκεντρους κυκλους που σημαινει οτι η ευθυγραμμιση ηταν σωστη. Πως ομως αφου το πρωτευων μου εδινε σχημα αυγου στην μια πλευρα του κυκλου.

Χτυπαω ΔΙΑ και ξεχωρισα τις ζωνες αλλα ευχηθηκα εκει να ειχα ενα προσοφθαλμιο ακομη να τον φερω πιο κοντα.

Παρατηρησα κατι. Οταν βιδωνα τον μπαρλοου τερμα μεσα δεν εβλεπα απο το προσοφθαλμιο. Οταν τον εβαζα πιο εξω τον εστιαζα με το προσοφθαλμιο και εκει εβλεπα κανονικα. Τι παιζει με αυτο.

Ακολουθως Χτυπαω σεληνη γεματη και εμεινα. Τετοιο θεαμα δεν ξαναδα. Την γαζωσα απο ακρη σε ακρη.

Αφου ασχοληθηκα αρκετη ωρα μαζι της ξαφνου το ματι επεσε στην ακροπολη. Στοχευω και πεταω μπαρλοου δυαρι και το 10 προσοφθαλμιο.

Κουφαθηκα. Ειδα μια κολωνα της ακροπολης μπροστα μου με ολες της λεπτομερειες της αλλα αναποδα. Στο μελλον θα χτυπησω και μια διαγωνιο.

Και τελικα ειπα να δοκιμασω την NIKON COOLPIX L4 απο το προσοφθαλμιο πανω στην σεληνη. Κλικ λοιπον και βγηκε η παρακατω φωτο. Εκει εκλεισα την νυχτα.

skywatcheroa7.jpg

Δημοσιεύτηκε

Aν αντεχεις να μεινεις μεχρι το βραδυ αργα χτυπα την Αφροδιτη. Θα σου κοψει την ανασα. Ειναι υπεροχη και πανεμορφη.

Επισης μη ξεχασεις την επομενη φορα να γυρισεις στο Μ42 στον Ωριωνα. Αυτο επισης θα σε αφησει αφωνο.

Οσον αφορα το barlow που λες, καθως τον ειχες τερμα "βιδωμενο" μεσα, ο διαδρομος του εστιαστη σου ηταν τερματισμενος προς τα εξω?

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο.

Για το colimation απλά ξεβίδωσε τις 3 βίδες κ βγάλε το ... καπάκι από πίσω για να δεις τις βίδες της ευθυγράμμισης. Ξεβιδώνεις το άλεν κ σφίγκεις τη βίδα ή αντίστροφα. Για το αστέρι πρέπει να είναι στο κέντρο του πεδίου κ να κάνεις παιχνίδι με την τεχνική αφεστιάζω προς τα μέσα, εστιάζω, αφεστιάζω προς τα έξω. Εκεί αν είναι καλή η ευθυγράμμιση θα βλέπεις το ίδιο είδολο όταν αφεστιάζεις προς τα μέσα κ έξω.

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Καταρχην ευχαριστω τα παιδια και το κατερινακι.

ΚΟΤΣ : Αμ θυμαμαι καλα ναι πρεπει να τον ειχα τερμα εξω αλλα απ`οτι καταλαβα στην πορεια εαν εχεις τον εστιαστη στην μεση δεν δημιουργειται προβλημα. Δεν ξερω εαν εχω δικιο ομως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Οποτε φιλαρα λυνω και εστιαζω τις αλλες βιδες. Ευτυχως γιατι χθες χεστηκα πανω μου μην κανω καμια βλακεια.

Τωρα πρεπει να βρω ενα τροπο να το αποθηκευω και σωστα γιατι στην ταρατσα με το δωμα στα σοβατισματα και την σκονη δεν λεει. Στο μηνα πανω θα φλομωσει.

Δημοσιεύτηκε

Φόρεσε του σακούλα σκουπιδιών και στερέωσέ τη με λάστιχα πάνω κάτω.

Αν το έχεις πάνω στή βάση φόρεσε του μια σακούλα από την κάθε μεριά

που θα φτάνει μέχρι τη μέση του σωλήνα και πάλι στερεωμένη με λάστιχα

Φιλικά

Δημήτρης

CELESTRON Dob

www.medicalmarket.gr

Δημοσιεύτηκε

Το μηχανημα ειναι πολυ power μαγκες.

Πανευκολο στην χρηση του. Το ιδιο ευχρηστη και η βαση του. Γυριζει σε οποιοδηποτε μερος του οριζοντα ανετα.

Μεγαλο προσον να δουλευεις το πλαι του ματιου στο προσοφθαλμιο. Μπορεις να δεις παρα πολλα πραγματα.

Η ορατοτητα μου ειναι πολυ καλη απο την αθηνα και την τοποθεσια και με βοηθαει αφανταστα στο να ψαχνω τον ουρανο.

Το μονο καπως δυσκολο πραγματακι ειναι οταν πρεπει να περιστρεψεις τον σωλημα για να φερεις το προσοφθαλμιο στο ματι. Ειδα μια κατασκευη με λαστιχο αλλα θα προσπαθησω να σκεφτω κατι αλλο. Για την ωρα αφηνω λασκα την πανω βιδα και σφιγγω λιγο παραπανω την κατω.

Στεναχωρηθηκα αφανταστα που εχασα την διαβαθμιση του γεωγραφικου πλατους. Θα κανω μια κατασκευουλα για να την αναπληρωσω.

Θα κανω καποιες νεες αγορες.

1) Θα παρω το ΤΕLRAD που ειναι σε προσφορα. Θα με βοηθησει αφανταστα πιστευω σε παραλληλια με τον 9X50.

2) Θα παρω ενα προσοφθαλμιο ευθυγραμμισης κατοπτρων. Ειναι απαραιτητο πιστευω.

3) θα παρω μια πολικη διοπτρα η οποια θα με βοηθησει στην πιο ευκολη παρατηρηση.

Θελω ναρωτησω καποια πραγματα.

Το τηλεσκοπιο κανει και επιγεια παρατηρηση. Το λεω γιατι το δοκιμασα. Τα δειχνει αναποδα ομως. Τι πρεπι να του βαλω για να τα βλεπω κανονικα. Διαβασα για καποιον ανορθωτη ειδωλου. Δεν γνωριζω ομως εαν παιρνει επανω προσοφθαλμιο επιπλεον η εαν ειναι το τελευταιο σταδιο για επιγεια παρατηρηση.

Επισεις θελω να ρωτησω εαν υπαρχει στο ιντερνετ καποια σελιδα δωρεαν που να εχει ολους τους χαρτες ουρανανου και να δειχνει τις συντεταγμενες των αντικειμενων του βαθυ ουρανου αλλα και των υπολοιπων στοχων. Θα με γλυτωνε απο το να παρω ενα χαρτη.

Στο μελλον θα παιξω με αγορες σε προσοφθαλμια και φιλτρα νεφελωματων.

Επειδη το τηλεσκοπιο εχει εστιακο λπογο f/5 πιστευω οτι τα TELEVUE ειναι τα καλυτερα στην περιπτωση του. Τι γνωμη εχετε....?

Δημοσιεύτηκε

Φίλε THEOO7 σε παρακολουθω καιρο που γραφεις για την επιλογη του τηλεσκοπιου σου και μπορω να πω οτι μου αρεσε ο τροπος που προσεγγισες τα πραγματα ωστε να επιλεξεις το ιδανικοτερο για σενα. Εγω δυστυχως λογω εγκυμοσυνης αναγκαστηκα να δωσω το τηλεσκοπιο μου αλλα απο οτι βλεπω εχω τρελαθει ψαχνω τα παντα σχετικα με τον ουρανο καθε σαββατοκυριακο καθομαι 5-6 ωρες καθαρα και βλεπω σελιδες ελληνικες και ξενες με σχετικο περιεχομενο. Το κολλημα μου με την αστρονομια δεν το ειχα καταλαβει πραγματικα......

Τωρα εκανα μια αμαρτωλη σκεψη (χωρις να το ξερει η γυναικα μου) και λεω να την βαλω σε εφαρμογη...

Περιμενω καποια χρηματα και σκεφτομαι να κανω μια αγορα οπως περιπου εκανες και εσυ (αληθεια το δικο σου ποιο μοντελο ειναι και ποσο το πηρες, με και χωρις την στηριξη?) . Το θεμα του χωρου μαλλον σκεφτομαι να το λυσω εχοντας το τηλεσκοπιο μεσα και μολις γεννηθει με το καλο το μωρακι να το βαλω........ ΕΞΩ!!! Βλεπε μπαλκονι , φυσικα καλυμμενο κτ.λ.

Τι να κανω?

Σκεφτομαι και εγω ομως για καποιο Skywatcher 8' Dob (poy na me akoysei h gynaika moy), χωρις στηριξη για να βγει αρχικα φτηνο (300Ε).

Που να ηξερα οτι η αγαπη μου για τα αστρα ηταν τοσο μεγαλη. Ειχα παρει τον Αυγουστο 2007 ενα Bresser του Lidl και το αγαπησα πολυ, αλλα η γυναικα μου αλλαξε (μαλλον προς στιγμην τα σχεδια). Πιστευω οτι αν της μιλησω αρχικα για το μπαλκονι δεν θα εχει αντιρρηση ( και σιγα σιγα θα το φερνω προς τα μεσα :) ).

Σχετικα με την παρατηρηση που ειπες νομιζω οτι μπορω να σε βοηθησω λεγοντας οτι το τηλεσκοπιο του Lidl ειχε ανορθωτη ειδωλου και εμπαινε αναμεσα σε σωληνα και προσοφθαλμιο , δηλ. το προσοφθαλμιο σου μπαινει στο τελος... Ελπιζω να σε βοηθησα....

Κατι αλλο πηγα καποια στιγμη να ανεβασω μια εικονα μου που εβγαλα με το Lidl Bresser και δεν ανεβαινε με τιποτα . Ξερετε ποιο ειναι το οριο μεγεθους του αρχειου???

Thnks, in adv

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Στεναχωρηθηκα αφανταστα που εχασα την διαβαθμιση του γεωγραφικου πλατους. Θα κανω μια κατασκευουλα για να την αναπληρωσω.

Όχι η χρησιμότητα του είναι απλως διακοσμητική.

Θα κανω καποιες νεες αγορες.

1) Θα παρω το ΤΕLRAD που ειναι σε προσφορα. Θα με βοηθησει αφανταστα πιστευω σε παραλληλια με τον 9X50.

2) Θα παρω ενα προσοφθαλμιο ευθυγραμμισης κατοπτρων. Ειναι απαραιτητο πιστευω.

3) θα παρω μια πολικη διοπτρα η οποια θα με βοηθησει στην πιο ευκολη παρατηρηση

1) Σωστός.

2) Κουτάκι από φίλμ kodak είναι μια χαρά και δωρεάν.

3) Σωστός.

Οι ανορθωτές ειδώλου με πρίσματα (είτε porro είτε amici) δεν εστιάζουν σε νευτώνια τηλεσκόπια.

Υπάρχει προσοφθάλμιος επίγειας παρατήρησης της skywatcher πάντως.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Επισεις θελω να ρωτησω εαν υπαρχει στο ιντερνετ καποια σελιδα δωρεαν που να εχει ολους τους χαρτες ουρανανου και να δειχνει τις συντεταγμενες των αντικειμενων του βαθυ ουρανου αλλα και των υπολοιπων στοχων. Θα με γλυτωνε απο το να παρω ενα χαρτη.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5552

Ψάξε στο θέμα

http://www.astrovox.gr/forum/viewforum.php?f=16

Θα βρείς πολλούς ενδιαφέροντες χάρτες.

Για μένα the bests:

http://www.archive.org/details/Mag_7_Star_Atlas

or,

http://ia340909.us.archive.org/2/items/Mag_7_Star_Atlas/Mag_7_Star_Atlas.pdf

Πολύ εύκολα μεταφερόμενος χάρτης.

Επίσης για κάτι καλύτερο εδώ:

http://www.asahi-net.or.jp/~zs3t-tk/atlas_85/atlas_85.htm

για πολύ μελέτη και οργάνωση παρατήρησης στο σπίτι!

και όλη η συζήτηση για τους παραπάνω εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5458

το καλύτερό μου στους χάρτες του Taki ειναι αυτό το link στο τέλος με το φοβερό excel που κάνεις sort by constellation όλα τα messier & ngc

:mrgreen:

http://www.asahi-net.or.jp/~zs3t-tk/atlas_85/ds_list_051225.xls

Φιλικά,

Γιάννης

Υ.Γ. Πιστεύω σε λίγο θα έχεις καλύτερες προτάσεις απο τους ειδικούς,

lunar και nivam :D :D

Απορώ γιατί άργησαν!!

Δημοσιεύτηκε
Φίλε THEOO7 σε παρακολουθω καιρο που γραφεις για την επιλογη του τηλεσκοπιου σου και μπορω να πω οτι μου αρεσε ο τροπος που προσεγγισες τα πραγματα ωστε να επιλεξεις το ιδανικοτερο για σενα. Εγω δυστυχως λογω εγκυμοσυνης αναγκαστηκα να δωσω το τηλεσκοπιο μου αλλα απο οτι βλεπω εχω τρελαθει ψαχνω τα παντα σχετικα με τον ουρανο καθε σαββατοκυριακο καθομαι 5-6 ωρες καθαρα και βλεπω σελιδες ελληνικες και ξενες με σχετικο περιεχομενο. Το κολλημα μου με την αστρονομια δεν το ειχα καταλαβει πραγματικα......

Τωρα εκανα μια αμαρτωλη σκεψη (χωρις να το ξερει η γυναικα μου) και λεω να την βαλω σε εφαρμογη...

Περιμενω καποια χρηματα και σκεφτομαι να κανω μια αγορα οπως περιπου εκανες και εσυ (αληθεια το δικο σου ποιο μοντελο ειναι και ποσο το πηρες, με και χωρις την στηριξη?) . Το θεμα του χωρου μαλλον σκεφτομαι να το λυσω εχοντας το τηλεσκοπιο μεσα και μολις γεννηθει με το καλο το μωρακι να το βαλω........ ΕΞΩ!!! Βλεπε μπαλκονι , φυσικα καλυμμενο κτ.λ.

Τι να κανω?

Σκεφτομαι και εγω ομως για καποιο Skywatcher 8' Dob (poy na me akoysei h gynaika moy), χωρις στηριξη για να βγει αρχικα φτηνο (300Ε).

Που να ηξερα οτι η αγαπη μου για τα αστρα ηταν τοσο μεγαλη. Ειχα παρει τον Αυγουστο 2007 ενα Bresser του Lidl και το αγαπησα πολυ, αλλα η γυναικα μου αλλαξε (μαλλον προς στιγμην τα σχεδια). Πιστευω οτι αν της μιλησω αρχικα για το μπαλκονι δεν θα εχει αντιρρηση ( και σιγα σιγα θα το φερνω προς τα μεσα :) ).

Σχετικα με την παρατηρηση που ειπες νομιζω οτι μπορω να σε βοηθησω λεγοντας οτι το τηλεσκοπιο του Lidl ειχε ανορθωτη ειδωλου και εμπαινε αναμεσα σε σωληνα και προσοφθαλμιο , δηλ. το προσοφθαλμιο σου μπαινει στο τελος... Ελπιζω να σε βοηθησα....

Κατι αλλο πηγα καποια στιγμη να ανεβασω μια εικονα μου που εβγαλα με το Lidl Bresser και δεν ανεβαινε με τιποτα . Ξερετε ποιο ειναι το οριο μεγεθους του αρχειου???

Thnks, in adv

αγαπητε φιλε προσπαθησα απο την αρχη να παρω κατι καλο ετσι ωστε και να με ικανοποιει η αποδοση αλλα και να το εξοπλισω αργοτερα με στοιχεια φωτογραφησης. Για την ωρα το χρησιμοποιω μονο για παρατηρηση και αντε να χτυπησω και καμια φωτο με μια μηχανη απο το προσοφθαλμιο.

Το μηχανημα ειναι το SKYWATCHER 200/1000 και μαζι με την βαση ΕQ5 το πηρα απο το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 673 ευρω και επιπλεον αγορασα και ενα TELEVUE BARLOW 2X.

Δεν πειραζει που εδωσες το τηλεσκοπιο. Την στιγμη που σου αρεσει ο ουρανος σου προτεινω αυτο που θα παρεις να εχει βαθος ουρανου ωστε να σε κραταει παντα σε εγρηγορση. Πιστευω πως το 8ιντσο μπορει να το κανει αυτο καθως τα 10ιντσα ειναι πολυ ακριβοτερα. Ειλικρινα εγω οποτε παρατηρω χαλαρωνω παρα πολυ και ξεφευγω βλεποντας το συμπαν.

Εφοσον σου αρεσει ξεκινα με ενα DOB` εφοσον δεν διαθετεις πολλα χρηματα και αργοτερα εαν θες το εξοπλιζεις. Εγω στην προκειμενη περιπτωση διεθετα τα 700 ευρω γι`αυτο πηρα και την ισημερινη.

Εγω για να ανεβασω εικονες χρησιμοποιω το http://imageshack.us/. Το χρησιμοποιω παντα αρκει να μετατρεψω την εικονα σε JPEG πρωτα.

Δεν ειχα εως τωρα προβλημα χωρητικοτητας. Ανεβαζει τα παντα σε WEB σελιδες.

Η φωτο πιο πανω ανεβηκε με αυτο προγραμμα και ειναι και ελευθερο.

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει προσοφθάλμιος επίγειας παρατήρησης της skywatcher πάντως.

Μαλλον για τον ανορθωτη ειδωλου λεμε και οι δυο αλλα δεν γνωριζω εαν παιρνει εξτρα προσοφθαλμιο. Τι λες στο να παρω μια διαγωνιο.

Δεν θα μου φτιαξει νορμαλ το ειδωλο στην επιγεια και εκτος αυτου θα μου δυναμωσει και την μεγεθυνση.

Δημοσιεύτηκε

Τα νευτώνια δεν εστιαζουν με διαγώνιο. Είναι για διοπτρικά και SC. Τι μεγέθυνση να σου δυναμώσει; Από που κι ως που;;;

Συμβουλή: Για επίγεια παρατήρηση πάρε ένα μικρό διοπτρικό.

Δημοσιεύτηκε

Eαν τοποθετησουμε ενα BARLOW 2X πριν την διαγωνιο δεν μας κανει τον BARLOW 3X.

Αυτο γινεται στα διοπτρικα και ΚΑΣΕΓΚΡΑΙΝ ομως και οχι στα κατοπτρικα.

Δημοσιεύτηκε

Γιατι διαγώνιο; Η επιπλέον αποσταση κάνει την επιπλέον μεγέθυνση σε αυτή την περίπτωση. Ένας απλός σωληνας προέκτασης κανει το ίδιο. Μάλιστα θεωρητικά είναι και προτιμότερος μιας και δεν παρεμβαινει οπτική επιφάνεια.

Στα SC και διοπτρικά το διαγώνιο έχει το νόημα να μην σταραβολαιμιάζεις. Σε σένα μονο αν βάλεις πριν barlow θα εστιάσει. Πάρε και εναν πάμφθηνο barlow ξεβίδωσε τον φακό και έγινε σωληνας προέκτασης. Φτηνότερος είναι απο ένα καλο διαγώνιο.

Δημοσιεύτηκε

Εχεις απολυτο δικιο. Προεκτασεις δεν υπαρχουν στην αγορα....?

Θα πρεπει δηλαδη οπωσδηποτε να αγορασω κατι της πλακας για να χρησιμοποιησω την προεκταση....?

Δημοσιεύτηκε

Έχω δεί κατά καιρούς αλλά αν με 40€ πχ μπορείς να βρείς barlow γιατί να μην τον πάρεις; Άσε που μπορεί να σου βγει και καλός. Ο 3x που περιλαμβανόταν με το ETX-70 ήταν ανέλπιστα καλός.

Δες και εδώ:

http://web.telia.com/~u41105032/barlow/Barlext.htm

Δημοσιεύτηκε
Εχεις απολυτο δικιο. Προεκτασεις δεν υπαρχουν στην αγορα....?

Θα πρεπει δηλαδη οπωσδηποτε να αγορασω κατι της πλακας για να χρησιμοποιησω την προεκταση....?

Υπάρχει και ο Vixen Short Barlow 2X στα 22 € απο Aktis.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάντως όποτε θέλω να κάνω επίγεια παρατήρηση, απλώς πηγαίνω από την άλλη μεριά του τηλεσκοπίου, κοιτάζω στο προσοφθάλμιο και ως δια μαγείας όλα φαίνονται ίσια. :mrgreen:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης