Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά χαρά σε όλους.

Είμαι νέο μέλος και σύντομα κάτοχος νέου τηλεσκοπίου. Επειδή έχω βάλει στο μάτι το Meade ETX-125 AT θα ήθελα να ακούσω – να διαβάσω μάλλον- τις απόψεις σας για αυτή τη σειρά τηλεσκοπίων.

Αυτή τη στιγμή έχω ένα μικρό διοπτρικό 20x75, κάπως ελαττωματικό όμως. Επίσης έχω ενημερωθεί αρκετά για τα διάφορα είδη και δυνατότητες τηλεσκοπίων. Ο κύριος λόγος επιλογής του ΕΤΧ είναι η φορητότητα. :)

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρα!

Κατα τη γνωμη μου καλυτερα να μαζεψεις μερικα χρηματα ακομα και να παρεις ενα 8" Schmidt Cass παρα το etx.

To etx εχει πολυ πλαστικο, ειναι αρκετα μικρο, μεγαλη εστιακη αποσταση(αργο φωτογραφικα και μικρα πεδια σε οπτικη παρατηρηση),οχι καλος ερευνητης(finderscope).

Οσο για την φορητοτητα ενα αυτοκινητο θελεις με το etx ενα αυτοκινητο και με 8" SC.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Εξωγήινε Γιώργο γειά σου.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ακούγοντας την συμβουλή σου, έθεσα ενα θέμα για το 8΄ LX-10 γιατί είχα κάποιες απορίες. Πάντως θα ήθελα να ακούσω και για το ΕΤΧ-125 διάφορες γνώμες από χρήστες του.

Εγώ το τηλεσκόπιο θα το χρησιμοποιώ κυρίως από τη Ραφήνα, όχι πως έχει και πολύ σκοτεινούς ουρανούς εκεί πέρα, όπως πριν 5-10 χρόνια. Η οικιστική ανάπτυξη μας τα χάλασε.

Φιλικά,

Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο Παντελά γειά σου. Επειδή έχω ένα ΕΤΧ 125 μπορώ να σου πω αρκετά πράγματα. Για το λόγο αυτό σου έχω ήδη στείλει και ένα mail μέσω astrovox. Χαιρετώ και τον φίλο Γιώργο από Καλαμάτα με το Dobson που "φυσάει".Οι αντιρρήσεις του είναι βάσιμες, μου τις είπε πρώτα εμένα στον Πάρνωνα. Ομως πιστεύω ότι υπάρχουν και πολλά θετικά στοιχεία για το μπλε 6ιντσο.Στη διάθεσή σου.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε
an thes maksutov sou protino to nexstar 4gt . to exo kai eimai PARA poli ikanopoiimenos. Einai kai se prosfora teleutaia.

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου Adam.

Εγώ αμφιταλαντεύομαι μεταξύ του ETX-125 και του LX-10 (γι΄αυτό και το αντίστοιχο posting ) Βασικά αυτό που με “ φοβίζει “ με το ΕΤΧ είναι μήπως μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα χρήσης του “το βαρεθώ “ δηλαδή να επιθυμήσω κάτι μεγαλύτερο σε ίντσες. Εσύ που το χρησιμοποιείς καιρό, πως τα βλέπεις τα πράγματα.

Είναι τόσο φορητό όσο λένε ?

Για τα NEXSTAR αναφέρομαι στην άλλη μου δημοσίευση. Δεν γνωρίζω για τα οπτικά τους, αλλά από εμφάνιση πάντως σκίζουν.

Εγώ έχω προς το παρόν ένα μικρό διοπτρικό αγνώστου μάρκας (Waterlife) με 75mm διάμετρο αντικειμενικού και προσοφθάλμιο 30x . Το μόνο DSO που είδα είναι η Ανδρομέδα , σαν ένα μικρό αμυδρό και θολό νέφος. Καμία λεπτομέρεια φυσικά. Αν την είδες εσύ, πως ήταν με το ΕΤΧ ; Αναρωτιέμαι πως θα φαινόταν με το 8΄ LX-10.

Τα “Αστροπάρτυ” καλά ακούγονται αλλά φοβάμαι πως αν δω από κανένα 12ιντσο, το 5΄, ακόμα και το 8΄ θα μου φαίνονται πλέον πολύ μικρά, με αποτέλεσμα τελικά να μην αγοράσω τίποτα (που να βρεθούν χρήματα για 12ιντσο).

Φιλικά,

Γιώργος

Υ.Γ. Είδα το mailbox του AstroVox αλλά δεν είδα κάποιο mail σου.

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου και πάλι Γιώργο. Το θέμα της εύκολης μεταφοράς είναι σχετικό. Εγώ αγόρασα μια σκληρή βαλίτσα με ροδάκια από το εμπόριο και έβαλα μέσα τη "φωλιά" από σκληρό πλαστικό του τηλεσκοπίου από την αρχική του συσκευασία.Ετσι δεν κουνιέται καθόλου και στα κενά χωράνε πολλά παρελκόμενα μέχρι και το dew shield. Οσο για την αντοχή στο χρόνο, τι να σου πω. Μήπως είσαι σίγουρος ότι θα σταματήσεις στο LX-10 ; Η μήπως θα σταματήσω εγώ ! Οχι ότι θα το αλλάξω αλλά πώς να το κάνουμε είναι μερικά πράγματα όπως DSO που όταν τα παρατηρείς με κατοπτρικά έχουν μεγάλη διαφορά. Αρα , όπως συμβαίνει και με τους παλαιότερους, σιγά σιγά ο αστρονομικός εξοπλισμός μας μπορεί να εμπλουτισθεί και με άλλου τύπου τηλεσκόπια. Ομως για την αρχή νομίζω ότι είναι θέμα κόστους και του τι παίρνεις. Αν το 8" SCT σου έρχεται, από τιμή, πάνω κάτω όσο και το 5" MCT δεν χωράει συζήτηση. Αν πάλι το μικρό είναι πολύ οικονομικό τότε ίσως να συμφέρει η αγορά του. Στα αστροπάρτυ ανακάλυψα ένα εντελώς άλλο ΕΤΧ 125. Καμμία σχέση ο γ. της Ανδρομέδας με κείνον που ίσα-ίσα διέκρινα από την Αττική. Γι'αυτό σου λέω όλα είναι σχετικά με τις συνθήκες παρατήρησης. Ακόμα και το μικρό διοπτρικό σου θα σε εξέπληττε. Εγώ πάντως τα Σαββατοκύριακα είμαι στη διάθεσή σου να συναντηθούμε για να δεις κάποια πράγματα με το 125. Συμπτωματικά το χρησιμοποιώ και εγώ στην περιοχή της Ραφήνας (Μάτι).

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Δημοσιεύτηκε

Νίκο (Αdam) και λοιπά μέλη καλημέρα.

Τον περισσότερο καιρό θα κάνω τις παρατηρήσεις μου από την περιοχή Ραφήνας, κυρίως το καλοκαίρι, γιατί το Χειμώνα μένω Αθήνα (ήδη έχω γυρίσει εκεί). Αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν θα δω και μεγάλη διαφορά μεταξύ του 5’ και του 8΄ τηλεσκοπίου. Αν βέβαια το χειμώνα μπορούσα να κατεβαίνω για καμιά παρατήρηση, τότε που η ατμόσφαιρα είναι καθαρότερη, θα έβλεπα κάτι παραπάνω με το 8’.

Τα πράγματα, όπως έχω καταλάβει εγώ δηλαδή, έχουν ως εξής :

1. ΕΤΧ-125

Μικρότερος όγκος - Ευκολότερη μεταφορά – Ταχύτερο στήσιμο

Καλά οπτικά - 5’

Κίνηση με μηχανισμό και στις 2 διευθύνσεις

Autostar για GoTo

Μικρότερη ακρίβεια στο Tracking (για DSO photo)

Καλό τρίποδο (Deluxe)

1570 Ευρώ

2. LX-10

Μεγαλύτερος όγκος – Δυσκολότερη μεταφορά και στήσιμο

Καλύτερα οπτικά - 8΄

Κίνηση με μηχανισμό μόνο στη 1 διεύθυνση (2 διευθ. ως Extra Εξοπλισμός)

Οχι GoTo (Magellan ως Extra Εξοπλισμός- υποδεέστερο όμως του Astar)

Μεγαλύτερη ακρίβεια στο Tracking

Τρίποδο με σταθερό ύψος (λιγότερο βολικό)

1770 Ευρώ

2270 Ευρώ (με Extra)

Ακόμα δεν μπορώ να αποφασίσω και εντωμεταξύ τώρα που μπήκε ο Σεπτέμβρης άρχισαν οι δουλειές στο Full και προς το παρών μάλλον θα πρέπει να ξεχάσω τη Ραφήνα και τα τηλεσκόπια. :( Επειδή όμως μόλις χαλαρώσω θα πάω για αγορά, θέλω ως τότε να έχω κατασταλάξει. Και αυτό το Forum νομίζω είναι η καλύτερη βοήθεια.

Φιλικά

Γιώργος

Υ.Γ. Νίκο ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Μόλις λίγο ξεμπλέξω και αν είσαι ακόμα Μάτι μπορούμε να βρεθούμε. Αν ξέρεις και κανένα καλό μέρος για παρατηρήσεις να μου δείξεις ακόμα καλύτερα. Προς το παρόν τα λέμε μέσω Forum.

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο ΟΚ. Οταν μπορέσεις για Ραφήνα μου λες. Ιδιαίτερα καλό για παρατήρηση μέρος δεν έχω. Εγώ αρκούμαι στην ταρατσούλα του σπιτιού μου στο Μάτι. Δεν έχω ορίζοντες, λόγω πεύκων, πλην του βορρά αλλά λέω πάλι καλά.Ελπίζω σιγά-σιγά η φωτορρύπανση τόσο από το Βενιζέλο όσο και από την πλευρά του Σχοινιά να μειωθεί. Πάντως χειμωνιάτικους ουρανούς έχω ευχαριστηθεί από κει. Για ο,τιδήποτε με θελήσεις το mail μου στη δουλειά είναι : nlambridis@bankofgreece.gr

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο

Εάν δε σε ενδιαφέρει η φωτοργράφηση / παρακολούθηση των αντικειμένων προς το παρόν, πρέπει να σκεφθείς σοβαρά την αγορά ενός dobsonian 8" (ή 10"). Είναι αρκετά φθηνότερο και απο το ΕΤΧ, πρακτικά το ίδιο φορητό, απλούστερο και ταχύτερο στο στήσιμο, "δείχνει" περισσότερα αντικείμενα με ευρύτερο πεδίο. Με τα χρήματα που θα σου περισσέψουν μπορείς να αγοράσεις καλούς προσοφθάλμιους που θα τους έχεις γιά πάντα, κανένα red-dot finder (πολύ χρήσιμο), βιβλία κ.α. καλούδια, ίσως και καλά κιάλια.

Είμαι κάτοχος Mak 5" + GOTO (ανώτερης ποιότητας από ΜEADE/CELESTRON) αλλά τα αντικείμενα είναι αισθητά αμυδρότερα και απο αντίστοιχο 5άρι νευτώνειο.

Γενικώς, μη βιαστείς και προχωρήσεις στην αγορά, εάν δε ρίξεις πρώτα "ματιά" και σε άλλα τηλεσκόπια (ή και κιάλια). Υπάρχει πιθανότητα να απογοητευτείς.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε
peri optikon diethnos paradexonte oti ta celestron exoun kaliteres epistroseis kai optika apo tis meade

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης