Jump to content

Φωτογράφηση με φωτορύπανση, φίλτρα και μικρή διάμετρο;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συγνώμη για το cross-posting, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι παλιότεροι δεν ξέρουν την απαντηση, οπότε υποθέτω ότι απλά δεν έχουν προσέξει το άλλο μου θέμα στις αγορές.

 

Η ερώτηση είναι, αν θέλω να φωτογραφήσω (κυρίως DSO) μέσα από την Αθήνα, με μικρό τηλεσκόπιο (πχ ED80), και για να μην μου τα κάνει χάλια η φωτορύπανση, μπορώ να κάνω χρήση ΟΙΙΙ/H-a/H-b σαν RGB, ή παρά-είναι βαρής ο συνδιασμός για αυτήν την διάμετρο;

Και σε γενικές γραμμές, πως μπορώ να φωτογραφήσω με μικρές διαμέτρους (ίσως και με τηλεφακούς) σε συνθήκες φωτορύπανσης;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να κάνω μια υπόθεση; Έχοντας κατά νου το πόσο "στενά" είναι αυτά τα φίλτρα, πιστεύω ότι θα μπορέσεις να έχεις αποτελέσματα με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο από Αθήνα. Ωστόσο, αν δοκιμάσεις με το ED80 λογικά θα χρειαστείς πολύ μεγαλύτερους χρόνους σε σχέση με κάποια μεγαλύτερη διάμετρο.

Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες τη δουλειά του "παναγιώτη" και του Ηλία Χασιώτη. Τα παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει τα παραπάνω φίλτρα από την περιοχή της Ακρόπολης - αν θυμάμαι καλά - με εξαιρετικά και πολλά υποσχόμενα αποτελεσματα.

Θα ήταν όμως καλύτερο πριν προχωρήσεις - αυτό φαντάζομαι ότι σκέφτηκες κι εσύ - να πάρεις κάποια απάντηση από κάποιον που έχει δει στην πράξη τη χρήση αυτών των φίλτρων και να μη μείνεις στη "θεωρία". Εξάλλου, είναι ακριβούτσικα και υποθέτω ότι θα πρέπει να γίνει παραγγελία από ΗΠΑ.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες τη δουλειά του "παναγιώτη" και του Ηλία Χασιώτη.
Την δουλειά του Ηλία την έχω δει παλιότερα, την δουλειά του Παναγιώτη μόλις την πρόσεξα, και έμεινα άφωνος =D> (πρέπει να παρακολουθώ τις αστροφωτογραφίες ποιό συχνά. Αχ τι κάνει η 16HR!! )
Εξάλλου' date=' είναι ακριβούτσικα και υποθέτω ότι θα πρέπει να γίνει παραγγελία από ΗΠΑ.[/quote']Χμμ, για αρχή, και μέχρι να ψηθώ (έχω πολύ δρόμο μπροστά μου), έλεγα να χρησιμοποιήσω Baader, φαντάζομαι όλο κάτι θα κάνουν και αυτά, ε;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Γιάννη!

 

Λοιπόν, δεν έχω εμπειρία από πρωτο χέρι με τέτοιο εξοπλισμό.

Για να πάρεις μια ιδέα, κοίτα αυτές τις φωτογραφίες:

 

[Kelvin Phoon]

Celestron 80ED refractor at f/7.5, Meade DSI Pro II CCD camera, Schuler SII, Hydrogen alpha, and OIII filters, Meade LX90 guided mount.

http://www.skyandtelescope.com/community/gallery/celestial/3441106.html?page=15&c=y&archive=true

 

[Mark Sibole]

Meade DSI PRO II Astronomic 13 nm Ha Filter 150 mm camera lens

http://www.skyandtelescope.com/community/gallery/search?page=2&c=y&keywords=80%20ha&archive=true

(Μετά από λίγο googling :))

 

Μια με ένα 80άρι και μια με τηλεφακό.

Μην τρελαίνεσαι με το χρόνο έκθεσης που βάζουν, γιατί είναι συνολικός, πχ. 10λεπτά x 10εκθέσεις = 1ώρα και 40λεπτά!

 

Επίσης, το να συγκρίνεις ένα τηλεσκόπιο 10'' με ένα 2'' έτσι γενικά δεν έχει κανένα νόημα στην αστροφωτογράφιση.

Μπορούμε να συγκρίνουμε πχ. ένα 10'' f/6 με ένα 2'' f/6, για φωτογράφιση στην κύρια εστία.

Τότε για το ίδιο αντικείμενο, θέλουμε τον ίδιο χρόνο έκθεσης, αν χρησιμοποιήσω ίδια φίλτρα (Ηα πχ) και το ίδιο ccd.

Αυτό γιατί ο εστιακός λόγος είναι που καθορίζει τη φωτεινότητα του αντικειμένου και όχι η διάμετρος του τηλεσκοπίου.

Η διαφορά στην παραπάνω περίπτωση είναι στη 5πλάσια μεγέθυνση του 10''.

 

Επειδή είδα ότι έχεις την canon 300, κοίτα τη σελίδα του Robert Reeves, τι κάνει με αυτή και ένα 60mm διοπτρικό της televue:

http://www.robertreeves.com/ [Αμέσως κάτω από τα links]

 

Αυτό που θα πρότεινα για αυτό τον εξοπλισμό, θα ήταν ή καλή CCD και φίλτρα γραμμής από Αθήνα (για να μην τρέχεις στα βουνά) ,

ή DSLR από σκοτεινό ουρανό (για ευκολία - η CCD είνια πάντα καλύτερη).

Αν θέλεις να βάλεις φίλτρα γραμμής στην DSLR, πρέπει να το ψάξεις, γιατί το CMOS της έχει ήδη RGB φίλτρα όπως ξέρεις και επίσης το IRcut που έχει κόβει κατά πολύ το Ηα.

Το παραπάνω σηκώνει αρκετή συζήτηση, γιατί ειδικά για τις canon 300/350/400 υπάρχουν και Ηα modifications, κλπ.

 

Συνέχισε τις ερωτήσεις, όλο και κάποιος θα βρεθεί που να τα έχει δοκιμάσει!

 

Ελπίζω να βοήθησα :-k

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

 

In a world without fences who needs Gates? [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, κοίτα να δεις τι γίνεται. Από Αθήνα θες ccd με filter wheel και φίλτρα Ha, OIII, SII. Με το 80άρι θα κάνεις πολύ καλή δουλειά. LRGB μη το σκεφτείς καν. Αν θες στα narrowband βάζεις κ ένα UHC για Lum. Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται είναι ΟΜΟΕΣΤΙΑΚΑ για να μην κάνεις εστίαση συνέχεια. Αυτά είναι στα 120 + € ανάλογα με τη μάρκα το κάθε ένα. Τα astronomik είναι πολύ καλά. Η dslr είναι ... πολύχρωμη ( :lol: ) και με φίλτρο που σκοτώνει ό,τι είναι κόκκινο. Και στο ασπρόμαυρο να την έχεις δεν νομίζω να γίνει κάτι. Την dslr να την πάρεις στον Πάρνωνα και να βγάλεις ωραία πεδία. Αν θες στείλε μου πμ να επικοινωνίσουμε.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ παναγιώτη (btw καταπληκτικές η φώτο σου, μπράβο) . Η πληροφορία που μου διέφευγε (και αυτό από αφηρημάδα, θα έπρεπε να το έχω σκεφτεί μόνος μου) ήταν ότι δεν θα πρέπει να κοιτάξω την διάμετρο αλλά το f. Οσο αφορά την κάμερα, δεν υπολογίζω στην 300D (τουλάχιστον πριν την ξεκοιλιάσω), για την ώρα έχω ασπρόμαυρη CCTV (δεν είναι 16ΗR αλλά κάτι θα κάνω για αρχή). Και έχω κάνει και κάποιες δοκιμές, ακόμη και χωρίς parfocal και filter wheel (με τον δύσκολο τρόπο, focus κάθε φορά).

 

Δυο ερωτήσεις:

 

1) τι φίλτρα βάζετε για να κάνετε narrowband με τηλεφακό; Αγοράζετε φίλτρα στην διάμετρο του τηλεφακού; Δεν με ενδιαφέρει για την 300D, αλλά για την CCTV, γιατί έχω Mogg adapter M42 και θα είθελα να την δοκιμάσω με τηλεφακούς, αλλά το εσωτερικό thread του αντάπτορα δεν μπορεί να δεκτεί τα 1.25'' φιλτρα που έχω.

 

2) Εκ παραδρομής ανάφερα το H-b (έπρεπε να πω SII), αλλά το H-b σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιήται;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η λύση για τα φίλτρα είναι filter wheel. Έχει σπείρωμα Μ42. Φίλτρα 1.25.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιλάς για αυτό της ATIC. Δυστηχώς με το CCD και τους φακούς που έχω αυτήν την στιγμή έχω πρόβλημα back-focus, δεν με παίρνει να παραβάλω τροχό ανάμεσα στο CCD και στον φακό. Αργότερα.....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να συγκρίνουμε τηλεσκόπια διαφορετικής διαμέτρου με ίδιο εστιακό λόγο δεν έχει πρακτικό νόημα μια και αν θεωρήσουμε σταθερό τον εστιακό λόγο, περνώντας για παράδειγμα από τις 2" στις 10", αλλάζει δραματικά η εστιακή απόσταση και κατα συνέπεια ο παράγοντας image scale και ο βαθμός κάλυψης του θέματος από τον αισθητήρα του CCD.

Κατά δεύτερο λόγο, συμφωνούμε ότι ο εστιακός λόγος είναι αυτός που καθορίζει την φωτεινότητα του αντικειμένου που θα πάρουμε και όχι η διάμετρος του τηλεσκοπίου, αλλά η τελευταία είναι κάθε άλλο παρά αμελητέος παράγοντας στην εξίσωση. Δεν το έθεσα καθόλου καλά παραπάνω, όμως η διαφορά στη διάμετρο συνδέεται με την ανάλυση του θέματος. Συγκεκριμένο παράδειγμα, στον NGC6946 στο ED80 με τετράλεπτη έκθεση είχα ίχνος χωρίς λεπτομέρεια. Στον ίδιο χρόνο στο C11 με μείωση εστιακού λόγου σε f/6.5 είχα σε λιγότερο χρόνο - λογικό γιατί το ED80 είναι f/7.5 - και θέμα και λεπτομέρεια.

Έχω όμως την εντύπωση ότι πάμε αλλού για αλλού και το ζητούμενο έχει ήδη απαντηθεί. Η φωτογράφιση DSO από το κέντρο της Αθήνας είναι εφικτή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, υπάρχει κάτι από την baader για βίδωμα φίλτρων απευθείας στο κελί του αισθητήρα, πριν καν μπει ο t-adapter, αλλά αμφιβάλω ότι θα βολέψει στην περίπτωση εναλλαγής φίλτρων... Είναι χρήσιμο όμως αν πριν βουτήξεις στα πιο βαθειά, πεις ότι δοκιμάζεις με την DSLR και κάποιο φίλτρο φωτορύπανσης. Με τρίλεπτες εκθέσεις και ένα σετάρισμα για autoguide και θα κάνεις θαύματα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χμμ, για αρχή, και μέχρι να ψηθώ (έχω πολύ δρόμο μπροστά μου), έλεγα να χρησιμοποιήσω Baader, φαντάζομαι όλο κάτι θα κάνουν και αυτά, ε;

 

Γιάννη, καλύτερα να πάρεις εξαρχής τα φίλτρα της Astonomik και να κάνεις την δουλειά σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να συγκρίνουμε τηλεσκόπια διαφορετικής διαμέτρου με ίδιο εστιακό λόγο δεν έχει πρακτικό νόημα μια και αν θεωρήσουμε σταθερό τον εστιακό λόγο, ...

 

Βασικά λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Απλά αυτό που είχα στο μυαλό μου όταν το έλεγα, είναι ότι με το 2'' θα παίρνεις αντικείμενα με μέγεθος της τάξης της μοίρας, ενώ με το 10'' της τάξης των μερικών λεπτών της μοίρας. Όπως πολύ σωστά λες, δε μπορούμε να μιλάμε για το ίδιο αντικείμενο σε 2 τόσο διαφορετικά όργανα...

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

 

In a world without fences who needs Gates? [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νικο, έλεγα για Baader γιατί ήδη έχω πλήρες σετ (UHC, Ha,Hb,SII,OII) εδώ και καιρό.

Γιάννη, υπάρχει κάτι από την baader για βίδωμα φίλτρων απευθείας στο κελί του αισθητήρα, πριν καν μπει ο t-adapter, αλλά αμφιβάλω ότι θα βολέψει στην περίπτωση εναλλαγής φίλτρων...
Δεν πάιζει στην περίπτωσή μου, την κάμερα την έχω φιάξει εγώ, και επειδή υπαρχει το πρόβλημα με το back-focus, δεν χρησιμοποιώ t-adapter, αλλα ένα τροποποιημένο mogg απο Philips 740. Νομιζα ότι θα μπορύσα να βιδώσω εσωτερικά το φίλτρο, αλλά όταν μπαινει και ο φακός δεν χωράει
Είναι χρήσιμο όμως αν πριν βουτήξεις στα πιο βαθειά' date=' πεις ότι δοκιμάζεις με την DSLR και κάποιο φίλτρο φωτορύπανσης. Με τρίλεπτες εκθέσεις και ένα σετάρισμα για autoguide και θα κάνεις θαύματα.[/quote'] Χε χε, αφου ξέρεις Ηλία, ότι συνδιασμό φανταστώ θα τον δοκιμάσω. Εδώ έχω δοκιμάσει και με την CCD και αυτο που λες με την 300D, με το dobs και την πλατφόρμα (άσχετα αν δεν έπιασε). Μωρέ ας σοβαρευτώ και λύσω το πρόβλημα του tracking και θα δοκιμάσω πολλά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, αυτό είναι το πιο σημαντικό, όρεξη να υπάρχει για δοκιμές και παιχνίδια, αλλά από την άλλη ο ελεύθερος χρόνος είναι που λείπει στους περισσότερους από μας ... Ωστόσο, όταν έχεις κάτι νεότερο ρίξε μια δημοσίευση. Νομίζω θα ενδιαφέρει πολύ κόσμο!

Γιάννη (orion) έχεις δίκιο, τα ίδια λέμε από διαφορετική γωνία.. Να με συγχωρείς :oops:

Καλή συνέχεια σε όλους!

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης