Jump to content

50 χρόνια - 50 επιτεύγματα


terring

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η εξερεύνηση του Διαστήματος άλλαξε για τα καλά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Ας δούμε έναν κατάλογο με τα 50 σημαντικότερα επιτεύγματα της διαστημικής εξερεύνησης.

 

50 Ο Άινσταϊν είχε δίκιο

Ατομικά ρολόγια τοποθετημένα σε δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη απέδειξαν ότι η Θεωρεία της Σχετικότητας του φυσικού Άλμπερτ Άινσταϊν ήταν σωστή. Πράγματη η βαρύτητα της Γης παραμορφώνει το χωροχρονικό συνεχές και ο πράγματι ο χρόνος επιβραδύνεται όταν κάποιος ταξιδεύει με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

 

49 Σταθεροποίηση εικόνας

Οι τεχνολογίες σταθεροποίησης της εικόνας σε βιντεοκάμερα και φωτογραφική μηχανή αναπτύχθηκε πρώτα για τις κάμερες του Διαστημικού Λεωφορείου ώστε κατά την εκτόξευση, και παρά τους κραδασμούς, να μην υπάρξει πρόβλημα μη εστείασης.

 

48 Μικροσφαίρες

Οι μικροσκοπικές σφαίρες από λάτεξ, με μέγεθος 0,01 χιλιοστά, κατασκευάστικαν το 1982 για το Διαστημικό Λεωφορείο και ήταν το πρώτο προϊόν διαστημικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησε στην αγορά. Βέβαια η κύρια χρησιμότητα τους είναι στα μικροσκόπια, οπότε σπάνια θα το βρείτε εκτός εργαστηρίου.

 

47 Η προέλευση της Σελήνης

Σεληνιακά πετρώματα που μεταφέρθηκαν στη Γη απέδειξαν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε όταν πριν από 5.000.000.000 χρόνια ένας πλανήτης στο μέγεθος του Άρη συγκρούστικε με τη Γη και κομμάτια της Γης τέθηκαν σε τροχιά γύρω της, σχηματίσοντας τη Σελήνη.

 

46 Καλύτερος ύπνος

Έξυπνος αφρός από βάση πολυρεθανίου, το προϊόν που επιτρέπει στο στρώμα σας να παίρνει το σχήμα σας όταν ξαπλώνετε, αναπτύχθηκε από τη N.A.S.A. για να εξομαλήνει τη πίεση που δέχονται οι αστροναύτες κατά την εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου, αν και τελικά δεν χρησιμοποιήθικε.

 

45 Αποικισμός και επιβίωση

ΟΙ σημερινοί διαστημικοί σταθμοί εξαρτώνται από τις προμήθειες από τη Γη. Στο μέλλον όμως αυτόνομες διαστημικές αποικίες, όπου φιλοξενούν εκατομμύρια κατοίκους, μπορούν να βοηθείσουν την ανθρωπότητα να εξασφαλήσει την μακροχρόνια επιβίωση της χωρίς να επιβαρύνει τον πλανήτη της. Ίσως αυτός να είναι και ο καλύτερος τρόπος για να λύσουμε τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα.

 

44 Μικρές Μεγάλες Εκρήξεις

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο αμερικανικός στρατιωτικός δορυφόρος Vela ανακάλυψε εκλάμψεις ακτινών γάμμα, τις ποιό βίαιες εκρήξεις στο Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Οι εκλάμψεις αυτές είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από τη γέννεση μαύρων τρυπών.

 

43 Διασκέδαση και παιχνίδια

Τα joystick που έχουμε στα παιχνίδια (αλλά και στα αεροσκάφη) αναπτύχθηκαν από το επανδρωμένο πρόγραμμα Απόλλων. Επίσης η εικονική πραγματικότητα προήλθε από τεχνικές "τηλεπαρουσίασης", που χρησιμοποιήθικε για τον έλεγχο εργαλείων στο Διαστημικό Λεωφορείο.

 

42 Δορυφορική επανάσταση

Το δορυφορικό πιάτο επινοήθικε από τον αμερικανό εφευρέτη Grote Reber το 1937 και χρησιμοποιήθικε πρώτα στην ραδιοαστρονομία. Η εκτόξευση του Sputnik 1 τα άλλαξε όλα όταν η ενδιαφερόμενη Δύση ανακάλυψε ότι τα δορυφορικά πιάτα, όπως το ραδιοτηλεσκόπιο Jodrell Bank, μπορούν να χρησιμεύσουν για τον εντοπισμό των δορυφόρων. Σύντομα η N.A.S.A. εγκατέστησε ένα δίκτυο από μεγάλα πιάτα για την επικοινωνία προς και από τροχιάς. Σήμερα το δορυφορικό πιάτο βρίσκεται σε πολλά σπίτια.

 

41 Έξυπνα ρομπότ

Η περιορισμένη ταχύτητα του φωτός σημαίνει ότι ο χρόνος επικοινωνίας με τις ρομποτικές διαστημοσυσκευές στο Ηλιακό μας Σύστημα είναι υπερβολικά μεγάλος, διαρκώντας μέχρι και ώρες! Ως λύση, οι μηχανικοί ανέπτυξαν μικρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε τα ρομπότ να παίρνουν αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη επέμβαση. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται πλέον και στη Γη.

 

40 Βαθύτερες ματιές

Το ΔΙαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτικε με μιωπία το 1990. Μετά όμως την επισκευή του, άρχησε να μας παρέχει εικόνες από τα βάθη του Σύμπαντος χωρίς αλλιώσεις από την Γήινη ατμόσφαιρα.

 

39 Θρυλικές ταινίες

Η διαστημική εξερεύνηση ενέμπνευσε μερικές από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, όπως το "2001: Οδύσσεια του ΔΙαστήματος", "Σταρ Τρεκ", "Απόλλων 13" κ.λ.π..

 

38 Θεωρείες συνομωσίας

Θεωρίες συνομωσίας υπήρχαν από την αρχή της Διαστημικής Εποχής. Τότε κάποιοι πιστεύανε ότι ο Sputnik 1 ήταν μια απάτη ή ότι υπήρξαν κοσμοναύτες που πετάξανε πριν από τον Yuri Gagarin αλλά σκοτώδικαν. Το πρόγραμμα Απόλλων τροφοδότησε νέες θεωρείες, οι οποίες όλες αποδείχτηκαν ώς αναληθείς. Σημερα πολλοί πιστεύουν ότι η N.A.S.A βρήκε πόλεις στη Σελήνη και τις κρύβει (π.χ. Λιακόπουλος) ή ότι το ΔΙαστημικό Λεωφορείο Columbia καταστράφηκε από εξωγήινο σκάφος!

 

37 Χαμένες πόλεις

Οι τοπογραφικοί δορυφόροι είναι χρησιμότατοι για την χαρτογράφηση οικοσυστημάτων, αλλά μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και χαμένες περιοχές με ανθρώπινες κατασκευές. Μπόρεσαν να δουν κάτω από τις πυκνές ζούγκλες γύρω από την πόλη Cambodian του Angor Wat, βρήκαν τις κρυμένες πυραμίδες στην Περουβιανή ζούγκλα, χαρτογράφησαν θαμένες περιοχές του Σινικού Τείχους στην Κίνα και ακόμη βρήκαν την χαμένη πόλη του Ubar κάτω από την άμμο της Αραβικής Ερήμου.

 

36 Πλανητική εξερεύνηση

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble και άλλα διαστημικά αστεροσκοπία μας έχουν δώσει πληροφορείες για περίπου 230 πλανήτες που υπάρχουν έξω από τη Ηλιακό Σύστημα, από την μάζα και την πυκνότητα τους μέχρι το χρώμα και την ατμοσφαιρική σύνθεση. Έτσι αυξάνεται και η πιθανότητα να βρούμε ακόμη και πλανήτη που φιλοξενεί ζωή.

 

35 Διαστημικό σχέδιο

Οι διαστημικές πτήσεις επιρέαζαν και την τέχνη και το σχέδιο. Από το Space Needle στο Seattle και τις λάμπες-λάβα ως τις γατοστολές του γάλλου σχεδιαστή Pierre Cardin.

 

34 Ήρωες

Σε μια περίοδο όπου οι ήρωες δύσκολα βρίσκονται, η γενναιότητα των αστροναυτών απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη ήρωες. Οι Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Alexei Leonov υπάρχουν ακόμη ανάμεσα μας για να μας εξιστορούν τις εμπειρίες τους, αν και άλλοι όπως τα πληρώματα των Apollo 1, Salyut 1, Challenger και Columbia έδωσαν τελικά ακόμη και την ζωή τους.

 

33 Ηλιακή ενέργεια

Τα ηλιακά κύτταρα υπήρχαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και η χρησιμότητα τους είχε αναγνωριστεί πριν την Διαστημική Εποχή. Όμως το Διάστημα είναι από τα λίγα μέρη που η ηλιακή ενέργεια είναι απαραίτητη, οπότε αναβαθμήστικαν η απόδοση τους, το βάρος τους και το κόστος τους. Έτσι διαδώθηκαν περισσότερο και στη Γη.

 

32 Διαστημικό φαγητό

Πολλές από τις κατεψηγμένες-αποξηραμένες τροφές στα σούπερμάρκετ είναι ίδια με την τροφή των αστροναυτών, ενώ πωλούνται και ειδικά συμπληρώματα διατροφής που αναπτήχθηκαν για την παραμονή των αστροναυτών σε διαστημικό σταθμό.

 

31 Παρακολουθόντας την ιστορία

Καθώς τα διαστημικά αστεροσκοπία μελετάνε το Σύμπαν, μελετάνε ταυτόχρονα και το παρελθόν του επειδή το φως από τα μακρινά αντικείμενα χρειάσεται εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει μέχρι εδώ. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble είδε πρώτο τους πρώτους γαλαξίες ενώ τα Co.B.E. και W.M.A.P. χαρτογράφησαν την Ακτινοβολία Υπόβαθρου, απομεινάρι της Μεγάλης Έκρηξης.

 

30 Διαστημικοί σταθμοί

Κάνοντας την αρχή με τους Σοβιετικούς Salyut και τον Αμερικάνικο Skylab στην δεκαετία του 1970, οι διαστημικοί σταθμοί αποδείχτηκαν πολύτιμοι για επιστημονικά πειράματα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν στη Γη λόγω της βαρύτητας και της ατμόσφαιρας. Πολλές από τις εφαρμογές βρίσκονται στην ιατρική και στην καθημερινή μας ζωή.

 

29 Ο Μεγάλος Αδελφός

Οι δορυφόροι παρακολουθούν τη Γη συνεχώς με μια μεγάλη ποικιλία εργασιών, όπως έλεγχος της χρήσης της γης για καλλιέργειες και εντοπισμού εγκληματιών. Πολλοί ωστόσο φοβούνται ότι ταυτόχρονα παρακολουθούν όλους τους ανθρώπους, σα να είμαστε σε ριάλιτη παιχνίδι.

 

28 Σπασμένα όνειρα

Η διαστημική εξερεύνηση έμοιασε με όνειρο, αν και κάποιες φορές έδειξε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πάντα αληθινά. Ο Γερμανός επιστήμονας Wernher von Braun είχε σχέδια για διαστημικούς σταθμούς σε σχήμα τροχού, βάσεις στη Σελήνη και αποικίες στον Άρη. Οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να είναι οι πρώτοι στη Σελήνη, ενώ η Μεγάλη Βρετανία είχε σχέδια για δικό της διαστημικό πρόγραμμα. Κανένα όμως από τα παραπάνω οράματα δεν πραγματοποιήθικε.

 

27 Τεχνητός ιστός

H Ν.Α.S.A. ανέπτηξε περιστρεφόμενους "βιοαντιδραστήρες" για έρευνα, οι οποίοι χρησίμευαν για την δημιουργία ιστών. Αυτοί εξουδετέρωναν την βαρύτητα ώστε τα κύτταρα να αναπτυχθούν στο αίμα. Αυτή η τεχνολογία χρησιμεύει και στιν ιατρική.

 

26 Τεχνητές καρδιές

Μικρές καρδιακές αντλίες αναπτύχθηκαν χρησιμοποιόντας την τεχνολογία των αντλίων καυσίμου στα Διαστημικά Λεωφορεία. Οι προηγούμενες καρδιακές αντλίες χρησίμευαν για να κρατήσουν τους ασθενείς ζωντανούς καθώς περιμένουν για μόσχευμα, αλλά υπήρξαν 3 προβλήματα: καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, δημιουργία θρομβών και αντίδραση του σώματος από την συνεχώμενη και όχι παλμική ροή του αίματος. Ένας υπολογιστής της N.A.S.A., ο οποίος μοντελοποιεί τη ροή των καυσίμων, χρησιμοποιήθικε για την εξομοίωση της ροής του αίματος στην αντλία για τον περιορισμό των προβλημάτων.

 

25 Πυρηνική Απόκλιση

Η Διαστημική Εποχή οδήγησε στην ανάπτυξη καταστροφικών τεχνολογιών. Οι υπερδυνάμεις οπλήστικαν με πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι θα κατέστρεφαν την ανθρωπότητα. Όμως πολλοί ιστορικοί συμφωνούν ότι η λεπτή "ισσοροποία του τρόμου" βοήθεισε στην αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου.

 

24 Καλύτερη μόνωση

Ελαφριές θερμικές κουφέρτες αναπτύχθηκαν στην αρχή για την προστασία των διαστημικών σκαφών από τις ακραίες συνθήκες του διαστημικού κενού. Σήμερα χρησιμοποιούνται ευραίως, από τους μαραθωνοδρόμους μέχρι τις ομάδες διάσωσης. Λεπτοί μονωτές οι οποίοι χρησιμοποιήθικαν στην αρχή για την ασφαλή επιστροφή των διαστημικών οχημάτων, σήμερα χρησιμοποιούνται επίσης και σε αεροσκάφη και αγωνιστικά αυτοκίνητα.

 

23 Πλούσιοι στο Διάστημα

Τα περιορισμένα έσοδα του Ρώσικου διαστημικού προγράμματος ξεκίνησαν τον διαστημικό τουρισμό. Ο πρώτος τουρίστας του Διαστήματος ήταν ο 60χρονος πολυεκατομμυριούχος Dennis Tito στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2001.

 

22 Πρωτοσέλιδα

Η διαστημική εξερεύνηση και οι ανακαλύψεις της αστρονομίας αποτελούν τις ποιό δημοφιλείς περιοχές της επιστήμης από τη κοινή γνώμη. Υπέροχες εικόνες από τις διαστημοσυσκευές και τα διαστημικά τηλεσκόπια υπήρξαν πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

 

21 Ασφαλέστερες κατασκευές

Εργαλεία μηχανικής ανάλυσης, σχεδιασμένα από τη N.A.S.A. για τη μελέτη των υλικών στα διαστημικά σκάφη, βρίσκονται και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές όπως στα αυτοκίνητα και στα εργαλεία χειρός.

 

20 Προστασία από τους αστεροειδείς

Δορυφόροι έχουν ανακαλύψεις κρατήρες στη Γη από μετεωρίτες και έτσι ανακαλύψαμε ότι αυτές οι προσκρούσεις είναι σύνηθες στο Ηλιακό Σύστημα. Η N.A.S.A. έχει ήδη ξεκινήσει τον εντοπισμό επικίνδηνων αστεροειδών και χρηματοδοτεί έρευνες για μεθόδους που θα απέτρεπαν μια τέτοια καταστροφική πρόσκρουση.

 

19 Υπόθεση της Γαίας

Το 1961 η N.A.S.A. ζήτησε από τον Βρετανό επιστήμονα James Lovelock να βοήθισει στην αναζήτηση ιχνών ζωής στον Άρη. Ο Lovelock πρότεινε ότι η παρουσία της ζωής θα δημιουργούσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δυναμικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο Άρης απέτυχε στο τεστ με ένα μίγμα αερίων που ήταν στατικά και αμετάβλητα, όμως ο Lovelock ανέπτυξε τη θεωρία του και δημιούργησε στην Υπόθεση της Γαίας. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, κάθε ζωντανό και αβιοτικό κομμάτι της Γης αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος που ονομάζεται "Γαία". Αυτή η θεωρία είανι ευρέως υποστηριζόμενη από περιβαλλοντολόγους και κλιματολόγους

 

18 Διαστημική ασθένεια

Τα πληρώματα των πρώτων διαστημικών πτήσεων σύντομα χτυπήθικαν από την Νόσο των Αστροναυτών, σωματική και πνευματική κόπωση που προκαλούνται από την έλλειψη βάρους. Η διαστημική ιατρική ανέπτυξε φάρμακα και τεχνικές για την αντιμετώπιση αυτόυ και άλλων προβλημάτων, στα οποία βασίσονται φάρμακα για την ναυτία.

 

17 Σε επαφή

Χάρις το δορυφοριό σύστημα τηλεφώνων Iridium μπορείτε να είστε σε επαφή ακόμη κι αν είστε στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου ή χαμένοι στην Αρκτική.

 

16 Τέλειοι κρύσταλοι

Μακριά από την Γήινη βαρύτητα οι διαστημικοί σταθμοί παράγουν κρύσταλους τέλεια και γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων και κρυστάλων που είναι αδύνατο να γίνουν στη Γη. Οι πρωτεϊνικοί κρύσταλοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, πάνω στους οποίους βασίσονται πολλά φάρμακα.

 

15 Καιρός

Με τους μετεωρολογικούς δορυφόρους ξέρουμε με ακρίβεια την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, κάτι το οποίο έχει σώζει αμέτρητες ζωές από τυφώνες και θύελλες.

 

14 Έξυπνα υλικά

Οι έρευνες της N.A.S.A. στα μελλοντικά διαστημικά αεροσκάφη παράγει και μια σειρά από άλλες εφαρμογές. Πάρτε για παράδειγμα τα "έξυπνα" υλικά τα οποία μπορούν να ξαναπάρουν το αρχικό τους σχέδιο, όσο και να παραμορφωθούν. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την ανάπτυξη των τεχνητών μελών.

 

13 Πυρασφάλεια

Αμέτρητες ζωές σώθηκαν χάρις τους ανυχνευτές καπνού, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στον αμερικανικό διαστημικό σταθμό Skylab.

 

12 Πολιτική

Η διαστημική εξερεύνηση έχει επιρεάζει και επιρεαστεί σημαντικά από την πολιτική. Ο κοσμοναύτης Yuri Gagarin υπήρξε σύμβολο της ανωτερώτητας του κομουνισμού, ενώ η υπόσχεση του John F. Kennedy για αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη πριν το 1970 ήταν ίσως η σημαντικότερη επιροή της πολιτικής από την διαστημική εξερεύνηση (ή το αντίθετο; :-k ).

 

11 Φτηνά τσιπ

Το πρώτο ολοκληρομένο κύκλωμα σε ημιαγωγό επινοήθικε από τον Jack Kilby της Texas Instruments, αλλά ήταν οι ανάγκες της N.A.S.A. για κυκλώματα στους υπολογιστές της που επέτρεψε την ανάπτυξη και μαζική παραγωγή των μικροτσίπ. Αυτό σημαίνει ότι λίγη από την τεχνολογία της N.A.S.A. υπάρχει στα κομπιουτεράκια μας.

 

10 Εξερεύνηση νέων κόσμων

Οι ρομποτικές διαστημοσυσκευές έχουν επισκευτεί όλους τους κύριους πλανήτες, δεκάδες δορυφόρους και μερικούς μικρότερους κόσμους. Η ξεραίλα του Ερμή, η κόλαση της Αφροδίτης, η απέραντη ερημιά του Άρη, η ταραχώδης ατμόσφαιρα του Δία, τα ηφαίστεια της Ιούς, οι δακτύλιοι του Κρόνου, τα τοπία του Τιτάνα και οι άνεμοι του Ποσειδώνα δεν είναι παρά μερικά μόνο από τα θαύματα του Ηλιακού Συστήματος.

 

9 Το αόρατο Σύμπαν

Οι Αστρονόμοι μπορούν να δουν αντικείμενα που παράγουν ορατό φως, αλλά χάρις την διαστημική τεχνολογία μπορούν να δουν εξωτικά ουράνια αντικείμενα όπως μαύρες τρύπες μέσω των ακτινών Χ, νεφελώματα μέσω της ιπεριώδης αντινοβολίας και καφέ νάνους μέσω των υπέρυθρων.

 

8 Δεν χάνεστε ποτέ!

Το σύστημα G.P.S. είναι ένα δίκτυο από δορυφόρους προσανατολήσουν όλους τους ανθρώπους, από τους οδηγούς ταξί μέχρι τους πιλότους επιβατικών αεροσκαφών.

 

7 Έλεγχοι υγείας

Εξωτερικοί αισθητίρες χρησιμοποιούνται για την μελέτη της κατάστασης της υγείας σας, ακριβώς όπως και με τους αστροναύτες.

 

6 Διαστημική οικονομία

Η διαστημική εξερεύνηση είναι όντως ακριβή αλλά όχι τόσο ακριβή όσο οι στρατιωτικές δαπάνες. Επίσης τα χρήματα δεν πετάγονται σε μαύρη τρύπα - ανακατανέμονται σε άλλες πτυχές της οικονομίας όπως η βιομηχανία. Στο μέλλον ο διαστημικός τουρισμός και η εξόρυξη αστεροειδών θα ενισχύσουν την οικονομία της Γης. Ας ελπίζουμε τα χρήματα να κατανεμηθούν σε όλους τους συνανθρώπους μας, ώστε να απολαμβάνουν τα αγαθά της διαστημικής εξερεύνησης .

 

5 Ενθουσιασμός

Η Διαστημική Εποχή έχει παράγει άφθονες στιγμές παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι ζωντανές αναμεταδώσεις των πρώτων ανθρώπων στη Σελήνη και της καταστροφής του Columbia.

 

4 Κυψέλες καυσίμου

Αναμειγνίοντας υδρογόνο και και οξυγόνο για την παραγωγή νερού και ενέργειας, οι κυψέλες καυσίμου φτιάχτηκαν στην αρχή για πειράματα. Όμως χάρις τη N.A.S.A. οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιήθικαν για το πρόγραμμα Gemini αλλά και σε άλλα σκάφη και σήμερα αποτελούν μια από τις ελπιδοφόρες τεχνολογίες για άφθονη και καθαρή ενέργεια.

 

3 Παγκόσμια ειρήνη

Οι πόλεμοι παραμένουν αλλά έχουν αναπτυχθεί τρόποι αποφυγής παγκόσμιων συμφωρών. Ο Διαστημικός Αγώνας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ανέπτυξε την ικανότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και για ειρηνικούς σκοπούς, στην προσπάθια της κάθε χώρας να δείξει την ανωτερότητα της. Επίσης οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι βοήθεισαν σημαντικά στην αποφυγή επικίνδηνων καταστάσεων και στην αποφυγή παγκόσμιου ολοκαυτόματος. Τέλος χάρις την διαστημική εξερεύνηση μάθαμε επιτέλους ότι είμαστε κάτοικοι ενός πλανήτη.

 

2 Οικολογία

Οι αποστολές ανθρώπων στη Σελήνη ήταν η έναρξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η φωτογραφία του πλανήτη μας από τους αστροναύτες του Απόλλων 8 είναι ακόμη και σήμερα η σημαντικότερη στο περιβαλλοντικό κίνημα. Φωτογραφίες της "αχνής γαλάζιας κουκίδας", όπως την περιέγραψε ο αμερικανός αστροφυσικός Carl Sagan, έμαθαν στους ανθρώπους ότι ζούμε σε ένα κλειστό σύστημα όπου τα πάντα αλληλοσυνδέονται. Η εξερεύνηση άλλων πλανητών μας βοηθά να καταλαβαίνουμε και τον δικό μας. Οι δορυφόροι καταγράφουν τα οικοσυστήματα και τον τρόπο με τον οποίο καταστρέφονται από τον άνθρωπο. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα κάνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να πιέσουν τις κυβερνήσεις και συμβάλουν στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 

1 Πλανητικό χωριό

Η ιδέα των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων ήταν του Βρετανού επιστήμονα και συγγραφέα Arthur C.Clarke το 1945, ο οποίος υπολίγισε ότι στην λεγόμενη "γεωστατική τροχιά" (35.800 χιλιόμετρα πάνω από τον Ισημερινό) θα μπορέσουμε να στήσουμε δορυφόρους για τη μετάδωση πληροφοριών. Σήμερα, 50 χρόνια μετά τον Sputnik 1, ο πλανήτης μας άλλαξε. Χάρις τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σημειώθηκε επανάσταση στην πληροφόριση, σημαντικά γεγονότα όπως το Live Aid έκαναν τον γύρω της Γης, και οι ποιό απομωνομένες περιοχές δεν είναι πλέον αποκομένες από την υπόλοιπη οικουμένη και η γνώση μπορεί πλέον να εξαπλωθεί παντού. Φέρνοντας τους ανθρώπους ποιό κοντά, ίσως αυτός να είναι και ο σημαντικότερος θρίαμβος της διαστημικής εξερεύνησης.

 

Πηγή: BBC Focus τεύχος 182 Οκτώβριος 2007

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D>

Ελπιζω στα επομενα 50 Χρονια να εχουμε κατεφερει ακομα περισοτερα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρα πολυ ωραια αυτα,θα ηθελα να συμπληρωσω και την φιλοσοφικη επανασταση που εφερε η διαστημικη,εξωστρακιζοντας τον ανθρωπο απο το κεντρο του κοσμου,αφου πλεον ειναι σε θεση να βλεπει τη γη μας να <αιωρειται>στο πουθενα μεσα στο διαστημα. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eκτός από αυτό..ο άνθρωπος έμαθε πολλά περισσότερα για το διάστημα και μπόρεσε να καταλάβει έστω και στο ελάχιστο τι μας περιβάλλει...!!

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D>

Ελπιζω στα επομενα 50 Χρονια να εχουμε κατεφερει ακομα περισοτερα.

 

Amen to that brother!!!! :D

"Nowadays in science there is no EUREKA!There is only ...hmm that''s funny..."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης