Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω ασχοληθεί με Dobson αστροφωτογράφηση και ψάχνοντας σχετικά (internet) είδα ότι υπάρχει η λύση της Equatorial platform που είναι μια σχετικά φθηνή και βολική από πλευράς φοριτότητας επιλογή .

Τι γνώμη έχετε?? :shock:

Αν έχει δοκιμάσει κανείς τι αποτελέσματα είχε ?? :-note

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

“ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ??? :shock: :roll: #-o
Δημοσιεύτηκε

Ναι, για πλανητική όπως έχω πει και στο review μπορεί να αξιοποιήσει τις ίντσες του σωλήνα πολύ καλά. Για παραπέρα όμως θα πρέπει να το επισημάνω, είναι δύσκολο: αφενός είναι δύσκολο να κάνεις drift aligment (απαραίτητο αν θες DSO) αφετέρου δεν μπορείς ούτε να κάνεις οδήγηση ούτε διόρθωση του περιοδικού σφάλματος, οπότε περιορίζεσαι σε μικρές εκθέσεις με ευαίσθητη κάμερα (χωρίς πατέντες τουλάχιστον, βάζεις 2ο κιντήρα, γίνεται, αρκεί να έχεις το χρόνο και το μεράκι).

Εγώ τελικά την πουλάω (στις μικρές αγγελίες) γιατί έχω κολλήσει για τα καλά το μικρόβιο της φωτογράφησης DSO. Αφενός οι ποιό πάνω λόγοι με αποτρέπουν για μακρές εκθέσεις -ιδίως μέσα από Αθήνα- αφετέρου ο όγκος και η σχεδίαση του dobs μου έχει γίνει αποτρεπτικός παράγοντας.

Δημοσιεύτηκε

Roryt το review σου είναι πολλή κατατοπιστικό και απ’ ότι κατάλαβα τα πράγματα είναι δύσκολα για φωτογράφηση με εκθέσεις > 15s.

Μετά από τις δοκιμές σου το πρόβλημα το εντοπίζεις να οφείλεται περισσότερο στην δυσκολία καλής πολικής ευθυγράμμισης ή στην όλη μηχανική συμπεριφορά του συστήματος Πλατφόρμα – τηλεσκόπιο ?.

Ευχαριστώ.

“ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ??? :shock: :roll: #-o
Δημοσιεύτηκε

Με το 8'' και την EOS με barlow, δηλαδή ένα FOV 21.7x32.5 arcmin, έχω πετύχει 30secs χωρίς star trails και με drift aligment στο περίπου (δεν έβλεπα νότο). Μου έκανε drift στο "πάνω κάτω" και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, για να το διορθώσεις πρέπει να στρέψεις την βάση δεξιά-αριστερά ΜΕ το τηλεσκόπιο πάνω της - αρκετά δύσκολο.

Με την EOS μόνη της με φακό 50 f/2, πάνω σε φωτογραφικό τρίποδα, με μόνο την πυξίδα για να κάνω ευθυγράμιση (αστεία ευθυγράμιση δηλαδή) έχω πάει μέχρι τα 2,5-3 λεπτά πρίν εμφανιστούν τα star trails.

Η δυσκολία μου ήτανε κυρίως στην ευθυγράμιση. Δεν μπορώ να κάνω εύκολα drift aligment, δεν μπορείς να γυρίσεις όλη την πλατφόρμα στο αζιμούθιο, δεν είχα πολύ χρόνο και υπομονή κατα τις δοκιμές μου. Εκεί που εκανα drift aligment και παρακολουθούσα τον στόχο στο σταυρόνημα, έπρεπε να επιμήνω και να πετύχω τουλάχιστον 5 λεπτά ακινησίας. Δεν περίμενα, είχα μόνο ένα βράδυ διαθέσιμο και είθελα να κάνω και παρατήρηση (όπου φυσικά η πλατφόρμα σκίζει).

Αλλά ακόμη και καλή ευθυγράμιση να κάνεις , ο σχεδιασμός της πλατφόρμας σε περιορίζει στα πόσα λεπτά θα κάνεις έκθεση, γιατί από ενα σημείο και μετα θα εμφανιστεί το περιοδικό λάθος και το σφάλμα λόγω έλειψης οδήγησης. Για αυτό με κάτι τέτοιο δεν περιμένεις παραπάνω από μερικά λεπτά (ας πούμε 5 ; ) συνεχής έκθεσης, που όμως με μια ευαίσθητη κάμερα μπορεί να δώσει κάποια αποτελέσματα.

Εμένα με περιορίζει και το όργανο: πρόβλημα in-focus (πρέπει να χρησιμοποιώ barlow), μέτρια κίνηση/έλεγχο από την βάση του ντόπς, συν ότι ο όλος συνδιασμός έχει βγει πολύς για την μέση μου. Για αυτό καταφέυγω σε κάτι μικρότερο και καθαρά φωτογραφικό.

Δημοσιεύτηκε
Αλλά ακόμη και καλή ευθυγράμιση να κάνεις , ο σχεδιασμός της πλατφόρμας σε περιορίζει στα πόσα λεπτά θα κάνεις έκθεση, γιατί από ενα σημείο και μετα θα εμφανιστεί το περιοδικό λάθος και το σφάλμα λόγω έλειψης οδήγησης.

Να συμπληρώσω εδώ ότι υπάρχουν άλλες πλατφόρμες με δύο μοτερ που μπορείς να κάνεις τα ποιό πάνω, αλλά όταν τις είχα ψάξει ήτανε όλες πάνω από 1000$, πρόσφατα είδα μια στο astromart να την πουλάνε κάπου 900$

Μακριά από αυτές που λένε δύο μοτερ και κάνουν 300$.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης