Blaze Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Κύριε Δημήτρη, εγώ θα διαφωνίσω ως προς το κόστος σε ένα σημείο:Φαγωθήκαμε όλοι να παίρνουμε DSLR μιας περιουσίας.Ασ το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, ως αρχάριοι.Δηλαδή:Μεταχειρισμένη SLR σώμα +Φακός 50mm 70ΕΤηλεσκόπιο 6' σε EQ3 με μοτέρ περίπου 500ΕΟδηγητικό τηλεσκόπιο στην καλύτερη περίπτωση ED80 300ΕΝτεκλασέρ ιδιοκατασκευή 3ΕΠολική διόπτρα 50ΕΟδηγητικό προσοφθάλμιο 100ΕΆντε και καμια NexImage 100$ (την αγόρασα απο Αμερική, συγχωράτεμε )δεν υπερβαίνουμε τα 1100Ε Με την SLR το κόστος ανεβαίνει μόνο για φιλμ και εκτύπωση (εγώ ζητάω να μου περνάν τις φωτογραφίες σε CD και μου κοστίζει 5 Ε για κάθε φίλμ αυτή η δουλεία) Βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι εφάμιλο του πιό ακριβού εξοπλισμού, αλλα ώς πρωτάρηδες πειραματιζόμαστε και στη συνέχεια αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας ανάλογα το ενδιαφέρον μας Ταπεινή μου άποψη ώς αρχάριου στην αστροφωτογραφία την οποία θεωρώ συνέχεια της παρατήρησης... The Truth Is Out There...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Φίλε Κώστα (Blaze) Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, ή μάλλον θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου αν ξεκίναγα τώρα. Με δεδομένο όμως ότι ο εξοπλισμός μου ήδη ξεκίναγε απο το SCT 9,25" πού ήταν ήδη βαρύ για την CG-5 του, η λύση EQ-6 ήταν μονόδρομος. Επίσης, τα 2350mm του εστιακού μου μήκους, προυπέθεταν οδήγηση , εξ ού και το ED 80. Και....Και..... Και φυσικά, ο μόνος υπεύθυνος για το αφελές και πολύ ενθουσιώδες ξεκίνημά μου δεν είναι άλλος απο τον υπογράφοντα οποίος το πήρε και πολύ ζεστά, χωρίς να είναι σίγουρος ότι το γουστάρει κιόλας. Στο πολύ σωστά δομημένο σχόλιό σου, ο φωτογραφικός εξοπλισμός αγγίζει τα 600Ε, σαφώς παραπάνω απο το κόστος του τηλεσκοπίου, και τελικά, αν εκταμιευτεί σε μία προσπάθεια που δεν θα δώσει την απαραίτητη χαρά στον χρήστη του, θα πάει χαμένος.Εκεί είναι αν θέλεις και η ουσία του σχολίου μου. Αν δεν είστε σίγουροι, μην το ξεκινάτε…….. Φίλε Μιχάλη Νομίζω ότι ονοματίζοντας σαν βασικό παράγοντα το «Ενδιαφέρον» τα είπες ‘όλα. Το μόνο κακό είναι ότι για να διαπιστώσεις το πραγματικό σου ενδιαφέρον, θα πρέπει πρώτα να τα χώσεις και μετά. Εξάλλου, στο σχόλιό μου ήταν αν θέλετε μία αυτοκριτική που κάποτε έπρεπε να κάνω (και την άργησα) και ένα πρελούδιο αλλαγών! Δημήτρης
seti Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δημητρη τι να πω,μου εκανε μεγαλη εντυπωση η αυτοκριτικη σαs.Δεν θα αναφερθω καθολου στο θεμα,γιατι αλλωστε δεν το γνωριζω,αλλα σαν παθων και εγω απο αλλο κομματι του εξοπλισμου μαs, εχω χαλασει αρκετα χρηματα εωs ότου καταληξω σ'αυτο που μου κανει.θελω να σαs πω ενα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!για την ειλικρινεια σαs,μεσα απο αυτο φαινετε ποσο αληθινοs εισαστε.και τελοs θα ηθελα να παραδειγματιστουν και αλλοι, και να καταλαβουν οτι το χομπι μαs αυτα, λιγο πολυ τα εχει,σε αλλουs περισσοτερο σε αλλουs λιγοτερο επωδυνα.
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 νομιζω οτι ο δικος μου ''νεανικος ενθουσιασμος'' δν μπορει να φερει αλλα επιχειρηματα μπροστα στην δικη σας πειρα... πιστευω οτι εχετε δικιο σ οσα λετε,γιατι τελικα θα βαλουμε βαθια το χερι στην τσεπη ακομα και για να διαπιστωσουμε αν μας αρεσει...αλλα την δικη μου αποψη συνεχιζω να την εχω... stargazeshots.com
JORDAN Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Παρα πολυ σωστη , νομιζω η αποψη οτι πρεπει να δεις τι πραγματικα θελεις να κανεις και μετα να αρχισεις να ξοδευεις χρηματα για εξοπλισμο κτλ.Εξ αλλου, ακομη και στην περιπτωση που καποιος εχει χρηματα, κανεις δε νομιζω οτι θελει να τα σκορπαει δεξια αριστερα ειτε λογω ενθουσιασμου ειτε λογω καπριτσιου ειτε για οποιοδηποτε αλλο λογο.Θα ηθελα ομως να προσθεσω οτι επισης δεν ειναι σωστο , κανοντας εναν παραλληλισμο να εφαρμοσουμε τη φραση "δεν μπαινω στη θαλασσα αν δεν μαθω πρωτα κολυμπι" Μπαινεις και αρχιζεις να κουνας τα χερια και τα ποδια σου οσο μπορεις. Κι επειδη δεν ειναι το ζητουμενο να παρεις χρυσο στους ολυμπιακους χαιρεσαι τη θαλασσα και το κολυμπι πιθανως περισσοτερο απο τον ολυμπιονικη που μπορει να προπονειται ωρες στην πισινα αλλα δεν παει για μπανιο.Επιπλεον δεν θα πρεπει να ξεχναμε οτι υπαρχει παντα καποιος ή κατι που μας ξεπερνα, κι αυτο ισχυει για ολοκληρο το φασμα της ζωης. Για να γινω πιο σαφης και πιο συγκεκριμενος στο κομματι της αστροφωτογραφησης πχ τις πιο ωραιες και ευκρινεις και και και .... φωτογραφιες τις βγαζει το Ηubble.(ακομα κι αυτο ισως να ειναι υπο αιρεση απο καποιους και ισως δικαολογημενα, αλλα δεν αναφερομαι στο στιγμα του αστροφωτογραφου αλλα στις τεχνολογικες ιδιοτητες και ικανοτητες του τηλεσκοπιου).Συμπερασμα; Προχωραμε χωρις να χανουμε τον ενθουσιασμο και αυθορμητισμο μας αλλα οσο αφορα τις αγορες και τα χρηματα δεν παιρνουμε αποφασεις με την καρδια μας γιατι στο τελος θα παθουμε εμφραγμα! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
sevax Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Συμπερασμα; Προχωραμε χωρις να χανουμε τον ενθουσιασμο και αυθορμητισμο μας αλλα οσο αφορα τις αγορες και τα χρηματα δεν παιρνουμε αποφασεις με την καρδια μας γιατι στο τελος θα παθουμε εμφραγμα! Ωραίο Καί εγώ μιά φορά κι'έναν καιρό....σάν νέος χε,χε,χε Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Blaze Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Λίγο off topic, αλλα δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου Σήμερα πήρα απο το πλανητάριο τον Hyperion 24mm και ανυπομονώ να τον δοκιμάσω. Τηλέμαχε, μιλώντας με τον κ Τσάμπουρα για αστροφωτογράφιση με την EQ3 μου είπε οτι εσύ τη χρησιμοποείς.Άν πήγαινα λίγο νωρίτερα απ' ότι κατάλαβα θα σε πετύχαινα εκεί και θα τα λέγαμε. Κρίμα...ίσως μια άλλη φορά The Truth Is Out There...
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Λίγο off topic, αλλα δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου Σήμερα πήρα απο το πλανητάριο τον Hyperion 24mm και ανυπομονώ να τον δοκιμάσω. Τηλέμαχε, μιλώντας με τον κ Τσάμπουρα για αστροφωτογράφιση με την EQ3 μου είπε οτι εσύ τη χρησιμοποείς.Άν πήγαινα λίγο νωρίτερα απ' ότι κατάλαβα θα σε πετύχαινα εκεί και θα τα λέγαμε. Κρίμα...ίσως μια άλλη φορά Πλέον χρησιμοποιώ την HEQ5 αλλά χρησιμοποιώ και την παλιά μου στήριξη πολλές φορές.Η EQ3 είναι για μένα μια πολύ καλή στήριξη στα χρήματα της. Δεν τη συγκρίνω φυσικά με το επίπεδο heq5 η Eq6 αλλά είναι ιδανική για τον αρχάριο αστροφωτογράφο καθώς και για μια πολύ φορητή λύση για τον προχωρημένο καθώς είναι πολύ πιο ελαφριά και με λιγότερο όγκο. Κάνει δουλειά!! Και πολύ καλή μάλιστα. Κρίμα φίλε που δεν τα είπαμε, οντως την επόμενη φορά.Τα απογεύματα του σαββατοκύριακου θα είμαι στη ΔΕΘ.. και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ορίστε μια φωτογραφία μου με την EQ3-2!!
Blaze Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Respect στη φωτογραφία...Εγώ μετά απο 4 χρόνια παρατήρησης ξεκινώ την αστροφωτογραφία και πειραματίζομαι με ότι έχω και σιγά σιγά εξοπλίζομαι... The Truth Is Out There...
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2008 Φιλική συμβουλή πριν πάρεις κάτι μεγαλύτερο, να δουλέψεις την EQ3 και να τη φέρεις στα όρια της, δοκίμασε πρώτα για σελήνη κλπ, ευρύ πεδίο (μόνο μηχανή με ευρυγώνιο φακό πάνω στη στήριξη) και μετά σε deep sky κυρίως piggyback με τηλεφακούς 300 η 400, η συγκεκριμένη είναι με το ed 80 (600 εστιακή).
Blaze Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2008 Ναι, κάπως έτσι το είχα σχεδιάσει...με τη μόνη διαφορά τι δε θα πάρω τηλεφακό...Έχω ήδη τον 50mm που είναι νορμάλ πεδίου για piggyback και χρησιμοποιώντας ώς οδηγητική αυτή τη φορά την NexImage* που ήδη έχω με ενα οδηγητικό τηλεσκόπιο πχ το SW που προτείνει το πλανητάριο, θα αποπειραθώ για deep sky φτάνωντας την EQ3 στα όριά της.Για πλανητική και σελήνης έχω χρησιμοποιήσει την NexImage, αλλα όταν πάρω και τον Hyperion 5mm θα βάλω μια μοντούρα για Canon και θα επιχειρήσω πλανητική και με αυτόν τον συνδιασμό. *Στέλιο, άρχισα να μαθαίνω και τα δικά σου τα περίπλοκα...σήμερα κατέβασα το GuideDog για να το ψιλομάθω μέχρι να πάρω το οδηγητικό και να κάνω χειροκίνητη οδήγηση (αντι να χρησιμοποιήση οδηγητικό προσοφθάλμιο)Wish me luck!!! Φιλικά Κώστας! The Truth Is Out There...
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2008 Αγαπητοι φιλοι.Εγω άρχισα εντελως αναποδα.Μπηκα αμεσως στην αστροφωτογραφηση χωρις να εχω κοιταξει ουτε μια φορα απο προσοφθαλμιο.Οτι μαθαινα σιγα σιγα και σταδιακα, το μαθαινα μεσα απο το πεδιο ενος ccd.Aυτο ειχε το υπερ οτι μπηκα με την μια στα βαθια και ετσι εμαθα αρκετα πραγματα.Απο την αλλη ειχε το μειον οτι εχασα την χαρα της αστροπαρατηρησης.Μια χαρα που τωρα μετα 3 χρονια περιπου απο την πρωτη μου φωτογραφια και με την ελευση του ed80 (δεν ειναι δα και το απολυτο οργανο παρατηρησης) αρχισα να απολαμβανω συστηματικα.Εχω αρχισει να αφηνω στην ακρη καμερες, καλωδια, και ενα σωρο αλλα και να παρατηρω μεσα απο τα προσοφθαλμια.Η χαρα ειναι τεραστια αλλα και τοσο διαφορετικη.Αλλη η ευχαριστηση της αποτυπωσης ενος ουρανιου σωμματος και αλλη η χαρα και η απολαυση της παρατηρησης του.Γραφω αυτα για να καταδειξω το γεγονος οτι υπαρχουν πολλοι και διαφορετικοι τροποι για να αρχισει καποιος.Δεν υπαρχει ενας "στανταρ" κανονας ξεκινηματος κατα την αποψη μου.Φυσικα παντα υπαρχει ο κανονας και το γενικο και παντα θα υπαρχει η εξαιρεση και το μερικο. Να στε ολοι καλα. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα