Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας φίλοι,

Θα ήθελα να απευθύνω μια ακόμη ερώτηση σχετικά με την ψηφιακή SLR μηχανή Canon EOS 300d. Συνδέοντας την κάμερα (σώμα) prime focus στο τηλεσκόπιο μου που είναι 4" διοπτρικό με εστιακή απόσταση 1000mm, τι μεγένθυση παίρνω?

Ευχαρηστώ,

KC

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Οση θα παιρνες αν προσαρμοζες τηλεφακο 1000mm :-)

Αν ηταν κανονικη SLR με φιλμ αυτο σημαινει 1000/50=20x.

50mm ειναι ο νορμαλ φακος μιας SLR ....

Ο νορμαλ φακος εξαρταται απο την διαγωνιο του φορμα που χρησιμοποιεις.... Στο 24x36mm του φιλμ ειναι περιπου 50mm.Επειδη στην ψηφιακη ο αισθητηρας εχει διαφορετικες διαστασεις απο το καρε του φιλμ βρες τις διαστασεις υπολογισε τη διαγωνιο και διαιρεσε...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Κωστα,

Οι προδιαγραφες της Canon EOS 300d μιλανε για "effective focal length multiplier of 1.6" .... αν παρουμε το 20X του Γιωργου, θα μεινουμε με 32X απο την EOS 300d και αυτο εχει να κανει με το γεγονος οτι η προβολη ειναι σε μικροτερο τσιπακι.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαρηστώ για τις απαντήσεις. Πολύ σύντομα θα αποκτήσω τη μηχανή αυτή και ελπίζω τα αποτελέσματα της αστροφωτογράφισης με το τηλεσκόπιο μου να είναι πολύ καλά...

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Νομίζω ότι αυτό που σ' ενδιαφέρει είναι τι έκταση ουρανού θα φανεί στη φωτογραφία σου. Γιατί ο όρος "μεγέθυνση" δεν έχει εδώ το νόημα που έχει στην οφθαλμοσκοπική παρατήρηση.

Λίγη τριγωνομετρία: Ζωγράφησε ένα ορθογώνιο τρίγωνο του οποίου η κορυφή με την μικρότερη γωνία βρίσκεται στο κέντρο του αντικειμενικού φακού και του οποίου η απέναντι πλευρά βρίσκεται στο εστιακό επίπεδο του τηλεσκοπίου. Η πλευρά αυτή θεώρησε ότι έχει το μισό ύψος του αισθητήρα CCD.

Είναι εύκολο να δείξεις (αν θυμηθείς ότι για τις μικρές γωνίες η εφαπτομένη μιας γωνίας είναι ίση με τη γωνία σε ακτίνια) ότι:

Θmin/mm= (360X60)/(2π f)

f- εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου

Βρίσκεις έτσι την έκταση του ουρανού σε λεπτά του τόξου που αντιστοιχεί σε κάθε χιλιοστό φωτογραφικού φίλμ ή αισθητήρα CCD. Δεν μένει παρά να πολλαπλασιάσεις με τις διαστάσεις του σε χιλιοστά.

Η σημασία του διαγράμματος είναι η εξής: Οι δύο ευθείες που ξεκινούν από το κέντρο του αντικειμενικού φακού αναπαριστούν ακτίνες από δύο διαφορετικές δέσμες φωτός που θα μπορούσαν να προέρχονται από δύο διαφορετικά άστρα. Το είδωλο του ενός (εκείνου του οποίου η δέσμη είναι παράλληλη με τον οπτικό άξονα) θα σχηματιστεί στην κύρια εστία. Το είδωλο του δεύτερου στα όρια του φωτογραφικού φίλμ.

Γιάννης

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαρηστώ κ. Γιάννη,

Θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ καλύτερο για να έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μόλις η Canon EOS 300D δεί το πρώτο της φώς θα δημοσιεύσω τα αποτελέσματα μαζί με περισσότερα σχόλια στο web site μου το οποίο θα ανανεώσω σύντομα.

Φιλικά,

Κώστας

http://www.geocities.com/nubium75/index.htm

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης