Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά απο προτροπή φίλου ανοίγω αυτό το θέμα΄.

Όσοι έχουν λοιπόν 10'' είτε κατοπτρικά είτε καταδιοπτρικά να παραθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τις 10''

Ερώτηση 1η:

Πόσο πραγματικά καλύτερο είναι ένα 10'' απο ένα 8''?

Ερώτηση 2η:

Ένα καταδιοπτρικό σε 10'' είναι καλύτερο απο ένα κατοπτρικό νευτώνειο 10''?

10'''''''' Skywatcher DOB

Nagler Eyepieces

Nagler Barlow x2

Δημοσιεύτηκε

To 10ιντσο συλλέγει 56% περισσότερο φώς από το 8ιντσο. Η διαφορά οπτικά υπάρχει αν τα συγκρίνεις και τα 2 στον ίδιο στόχο. Άν είναι μικρή ή μεγάλη δεν ξέρω, καθώς δεν έχω κάνει τέτοια σύγκριση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια οτι το 8ιντσο δεν είναι καλό. Όπως έχουμε πεί οι 8 ίντσες είναι η αρχή για πιό σοβαρή deep sky παρατήρηση. Αλλά γενικά όσο πιο πολλές ίντσες σίγουρα τόσο το καλύτερο.

Το 10αρι είναι μέσα στα όρια της φορητότητας, χωράει στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, απο πόρτα σε πόρτα. Από 12 ίντσες και πάνω δεν είναι εύκολα φορητά, εκτός αν μιλάμε για κατοδιοπτρικά.

Τα κατοδιοπτρικά λοιπόν είναι καλά, αλλά έχουν μικρότερο πεδίο απο τα κατοπτρικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για φωτογράφηση, που είναι πολύ καλά, αλλά και για φορητότητα. Άν θές να έχεις όμως το μεγαλύτερο πεδίο στον προσοφθάλμιο, τότε καλύτερο είναι το κατοπτρικό.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

To 10ιντσο συλλέγει 36% περισσότερο φως από το 8ιντσο, μια διαφορά πολύ σημαντική. Δεν έχω κοιτάξει μέσα από 8ιντσο, φαντάζομαι θα είναι αξιοπρεπές όργανο. Αν είναι να ασχοληθείς με βαθύ ουρανό, εντάξει, το 8ιντσο είναι καλά για αρχή, όμως χρειάζεσαι να συλλέγεις όλο το φως που μπορείς, γιατί αναζητάς αμυδρά αντικείμενα και λεπτομέρειες, οπότε οι 10 ιντσες είναι σαφώς ανώτερη επιλογή. Εκ προοιμίου απέρριψα το 8ιντσο (όταν ήταν να αγοράσω καινούριο τηλεσκόπιο) για τον λόγο αυτό.

Ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξεις, είναι η φορητότητα. Είμαι του γυμναστηρίου, οπότε το να πω ότι το 10ιντσό μου είναι φορητό εύκολα, είναι απλά προσωπική μου εκτίμηση. Ένα 10ιντσο νευτώνειο σε ισημερινή στήριξη ζυγίζει 40 κιλά, χωρίς προσοφθάλμιους και σκόπευτρο. Επίσης, αν έχεις μικρό αυτοκίνητο, μπορεί ο σωλήνας να μη χωράει με τίποτα! Αυτό ισχύει και για dobsonian, προφανώς. Τα καταδιοπτρικά είναι πιο ελαφρια από τα νευτώνεια της ίδιας διαμέτρου, έχουν όμως και μικρότερο εύρος πεδίου (λόγω της μεγαλύτερης εστιακής τους απόστασης). Είναι και πολύ πιο ακριβά.

Τέλος, οι νευτώνειοι σωλήνες ζυγίζουν κάμποσο (περίπου 10 με 12 κιλά), οπότε έχουν κάποιες απαιτήσεις από τα μοτέρ των στηρίξεών τους. Δηλαδή, μπορεί να χρειαστείς και πιο στιβαρή (βλέπε βαριά και ακριβή) στήριξη. Πιστεύω πως η διαφορά στη φωτοσυλλεκτική ικανότητα αξίζει το εξτρά κόστος (σε σχέση με το 8ιντσο). Όταν αγόρασα το τηλεσκόπιό μου, σκέφτηκα πως αν έπαιρνα 8ιντσο, μπορεί σύντομα να μετάνιωνα που δεν πήρα το 10ιντσο. Προτίμησα να μην μάθω τι θα συνέβαινε. Ένα τελευταίο: παίζει το 10ιντσο τηλεσκόπιο που έχεις βάλει στο μάτι να μην είναι άμεσα διαθέσιμο από την αντιπροσωπεία, ενώ πάντα υπάρχουν 8ιντσα. Καλύτερα να περιμένεις παρά να συμβιβαστείς. Ο ουρανός εκεί είναι, δε θα φύγει.

Αυτά για οπτική χρήση. Για αστροφωτογράφιση τα πράγματα αλλάζουν δραματικα, συνήθως όμως δεν είναι η διάμετρος το πρώτο ζητούμενο.

Δημοσιεύτηκε
To 10ιντσο συλλέγει 56% περισσότερο φώς από το 8ιντσο.
To 10ιντσο συλλέγει 36% περισσότερο φως από το 8ιντσο,

Οπ....τι εγινε....

Παντως συμφωνω με τον Νίκο Κατσαμάκα μετα απο 1-2 χρονια θα θες νεο τηλεσκοπιο, βεβαια το ιδιο ισχυει και για μεγαλύτερα τηλεσκοπια, ειναι στην ανθρωπινη φυση παντα θελουμε κατι παραπανω απο αυτο που εχουμε! Αλλα τουλαχιστον ας συμβιβαστουμε με κατι καλο....

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ερώτηση 1η:

Πόσο πραγματικά καλύτερο είναι ένα 10'' απο ένα 8''?

Ερώτηση 2η:

Ένα καταδιοπτρικό σε 10'' είναι καλύτερο απο ένα κατοπτρικό νευτώνειο 10''?

Καλύτερα για ποιά χρήση? Φωτογράφηση ή παρατήρηση?

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
To 10ιντσο συλλέγει 56% περισσότερο φώς από το 8ιντσο.
To 10ιντσο συλλέγει 36% περισσότερο φως από το 8ιντσο,

Οπ....τι εγινε....

Ο Εfstathios έχει δίκιο. Το 10ιντσο συλλέγει 56% περισσότερο φως από ένα 8ιντσο. Το 8ιντσο συλλέγει μόλις το 64% του φωτός που συλλέγει το 10ιντσο. Έκανα μια λάθος πραξούλα...

Δημοσιεύτηκε

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις νευτώνειο σε dobsonian βάση, πάρε κατευθείαν το 10ιντσο. Η διαφορά φωτεινότητας από το 8ιντσο είναι αισθητή και σημαντική για τα δύσκολα αντικείμενα (η σωστή διαφορά είναι 56%). Εξάλου το μήκος τους είναι συνήθως ίδιο, οπότε περίπου τους ίδιους χώρους θα απαιτούν και τα δύο σε σπίτι ή αυτοκίνητο.

Ένα καλό νευτώνειο έχει ελαφρά καλύτερη εικόνα από ένα ανάλογο καταδιοπτρικό (κυρίως καλύτερο κοντράστ). Όμως αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό παρά πολύ σπάνια, ελάχιστες νύχτες το χρόνο, και μόνο αν το seeing αγγίξει την τελειότητα οπότε δεν είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η χρήση για την οποία προορίζεται. Ακόμη κι αν σε ενδιαφέρει η φωτογράφηση μπορεί ταυτόχρονα να απαιτείς από το τηλεσκόπιο σου απολαυστική και εύκολη παρατήρηση, οπότε δεν πρέπει να απομακρυνθείς από ένα καλό dobsonian. Αν θέλεις οποσδήποτε δυνατότητα φωτογράφισης πρέπει να εγκαταλείψεις την ευκολία του dobsonian και να αγοράσεις ένα οδηγούμενο τηλεσκόπιο, είτε νευτώνειο 8" σε ισημερινή βάση είτε καταδιοπτρικό 8"-11" με όσο καλύτερη βάση.

Εδώ θέλω να τονίσω κάτι που δεν αναφέρεται συχνά. Οι περισότεροι αρχάριοι σκέφτονται "ασφαλώς θέλω και να φωτογραφίζω" αλλά μόνο όταν ασχοληθούν αρκετό καιρό με το τηλεσκόπιό τους και την παρατήρηση μπορούν να είνα πραγματικά σίγουροι γι αυτό. Η φωτογράφιση μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη, χρονοβόρα και ακριβή. Απαιτεί πολύς επιπλέον εξοπλισμός που συχνά ξεπερνά σε αξία το ίδιο το τηλεσκόπιο.

Καλές αγορές!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω αν αξίζει να πάς απο τις 8" στις 10". Θα δείς διαφορά αλλά όχι μεγάλη. Στη θέση σου αν αποφάσιζα να ανεβώ σε διαμέτρημα θα πήγαινα σε τουλάχιστον 12".

Προσωπικά όταν άλλαξα το 6άρι νευτώνειό μου πήγα στις 10" κι όχι στις 8" κι είδα πολύ μεγάλη διαφορά. Ήταν σαν να έβλεπα απο την αρχή όλα τα αντικείμενα. Αλλά απο τις 8" στις 10" δεν θα το πρότεινα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Πράγματι, άν κάποιος έχει ήδη ένα 8ιντσο δεν έχει πολύ νόημα να ανεβεί μόνο μέχρι τις 10". (Για τον ίδιο λόγο κι εγώ δεν αλλάζω το 10ιντσό μου για 12ιντσο. Θα περιμένω για κάτι στις 15"+ και μόνο αν αισθανθώ ότι εξάντλησα το ενδιαφέρον μου για το 10ιντσο - που δεν το βλέπω σύντομα...) Αν όμως δεν έχει ακόμη τηλεσκόπιο, έχει νόημα να αγοράσει κατευθείαν ένα 10ιντσο κι όχι 8ιντσο.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Και εμένα η γνώμη μου είναι οι 10" για ένα άριστο ξεκίνημα ή ακόμα και για μόνιμο τηλεσκόπιο. Εχεί τόσα να σου δείξει που δεν σου φτάνει μια εικοσαετία με 2-3 παρατηρήσεις κάθε μήνα.

Ακόμα και οι οι 8" είναι αρκετές για να καλύψουν τις παρατηρήσεις σου για πολλά χρόνια.

Όμως μια καλή αναβάθμιση σε ιντσες πρέπει να είναι τουλάχιστο από 4 και πάνω για να είναι ικανοποιήτική η διαφορά.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
Και εμένα η γνώμη μου είναι οι 10" για ένα άριστο ξεκίνημα ή ακόμα και για μόνιμο τηλεσκόπιο. Εχεί τόσα να σου δείξει που δεν σου φτάνει μια εικοσαετία με 2-3 παρατηρήσεις κάθε μήνα.

Ακόμα και οι οι 8" είναι αρκετές για να καλύψουν τις παρατηρήσεις σου για πολλά χρόνια.

Όμως μια καλή αναβάθμιση σε ιντσες πρέπει να είναι τουλάχιστο από 4 και πάνω για να είναι ικανοποιήτική η διαφορά.

Αρα παιδιά αφου ξεκίνησα με το 10'' Skywatcher Dobson η επόμενη αναθάθμιση πάει για 14'' Cassegrain, μάλλον κανενα Optical Tube της Celestron. Αλήθεια το 14'' SC της Celestron θα κάθεται πάνω στην EQ6 που σκέφτομαι κάποια στιγμή να αγοράσω??

10'''''''' Skywatcher DOB

Nagler Eyepieces

Nagler Barlow x2

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης