Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κατ'αρχήν να ενημερώσω όσους δεν ξέρουν πως ο κομήτης είναι στον Κηφέα, αλλά κινείται γρήγορα προς νότο. Είναι αρκετά λαμπρός ώστε να φαίνεται με κυάλια (ήδη έφτασε μέγεθος 8 ) , δεν έχει ακόμα κάποια αξιόλογη ουρά, και στις 27 Ιανουαρίου 2008 θα φτάσει στο περιήλιό του, με εκτιμώμενο μέγεθος 6,8! Αξίζει τον κόπο, οπότε όσοι βαρεθήκατε τον Holmes (λέμε τώρα), να κάτι για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον...

Προσπάθησα προχθές να φωτογραφήσω τον κομήτη (με piggyback και φακό 300mm). Δυστυχώς δεν εστίασα προσεκτικά και βγήκε λίγο φλού. Πρόσεξα όμως πως ο κομήτης δεν είναι εκεί που λέει το Cartes du Ciel ότι είναι! Και το ενημερώνω τακτικά από το harvard.edu. Για τις 21:07:04 ώρα Ελλάδος (19:07:04 UT), ο κομήτης είναι περίπου 1' 20'' με 1'30'' πιο κει! Μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα το Cartes du Ciel, όμως παλαιότερα το έχω ελέγξει σε άλλους κομήτες και έδινε τη θέση τους με απόλυτη ακρίβεια. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να χρειάζονται τα στοιχεία του κομήτη ενημέρωση. Ξέρει κανείς πώς μπορεί να κάνει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος τα εξής;

- Να υπολογίζει τα τροχιακά στοιχεία ενός ουράνιου σώματος, αν έχει μια σειρά μετρήσεων της θέσης του. Υπάρχει κάποιο software;

- Ακόμα κι αν δε γίνεται να υπολογίσω μόνος μου την τροχιά ενός κομήτη, ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα, το Astrometrica λόγου χάρη, και υπολογίζω τις ουρανογραφικές συντεταγμένες του για μια σειρά φωτογραφίες (ή είμαι μερακλής και χρησιμοποιώ την παλιομοδίτικη οπτική μέθοδο με τον κατάλληλο προσοφθάλμιο). Υπάρχει κανείς να συλλέγει τέτοιες μετρήσεις;

Οι παρακάτω δύο εικόνες αφιερώνονται σε όσους νομίζουν πως τα κομπιούτερ τα κάνουν όλα τέλεια. Αριστερά είναι τμήμα της φωτογραφίας που τράβηξα, δεξιά η εικόνα του Cartes du Ciel για την ίδια ώρα.

comparison.thumb.jpg.408c46c13d8dbd9be71d08c10d065588.jpg

Δημοσιεύτηκε

Τι ωραια εχουμε δυο κομητες τωρα!!!!!!!!!!!!! Να μας κανει την χαρη και ο καιρος....

Πολυ καλα νεα...8Ρ/Tuttle here we come :cheesy:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Τι ωραια εχουμε δυο κομητες τωρα!!!!!!!!!!!!! Να μας κανει την χαρη και ο καιρος....

Πολυ καλα νεα...8Ρ/Tuttle here we come :cheesy:

Δυστιχος αδερφε Bi2L οτι ειναι να παει στραβα θα παει χειροτερα.....ακουσα οτι θα εχει πολυ κακο καιρο μεχρι τα χριστουγεννα.... :( :(

"Nowadays in science there is no EUREKA!There is only ...hmm that''s funny..."
Δημοσιεύτηκε
Δυστιχος αδερφε Bi2L οτι ειναι να παει στραβα θα παει χειροτερα.....ακουσα οτι θα εχει πολυ κακο καιρο μεχρι τα χριστουγεννα....
Μεχρι 25-12;;;;; Μα μονο για 10 μερες μπορουν να κανουν προγνωση και αυτη με μεγαλα ποσοστα αποκλισης.

Σημερα εχουμε τελειο ουρανο αλλα τα βραδυ θα εχει συννεφα, και ελεγα να πηγαινα για παρατηρηση του Tuttlακου :cry: :cry:

Νικο ο κομητης φαινετε Πρασινος μεσα απο το προσοφθαλμιο ή ετσι βγηκε στην φωτογραφια;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά, κανείς; Είχα κάνει μια ερώτηση στην αρχή (εντάξει, δεν ήταν και εύκολη):

"Ξέρει κανείς πώς μπορεί να κάνει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος τα εξής;

- Να υπολογίζει τα τροχιακά στοιχεία ενός ουράνιου σώματος, αν έχει μια σειρά μετρήσεων της θέσης του. Υπάρχει κάποιο software;

- Ακόμα κι αν δε γίνεται να υπολογίσω μόνος μου την τροχιά ενός κομήτη, ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα, το Astrometrica λόγου χάρη, και υπολογίζω τις ουρανογραφικές συντεταγμένες του για μια σειρά φωτογραφίες (ή είμαι μερακλής και χρησιμοποιώ την παλιομοδίτικη οπτική μέθοδο με τον κατάλληλο προσοφθάλμιο). Υπάρχει κάποιος φορέας να συλλέγει τέτοιες μετρήσεις;"

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πιθανόν κάτι να υπάρχει αλλά δεν γνωρίζω να σου πω, δυστυχως..

Ανανέωσα το θέμα, καθότι ο Tuttle, μας δίνει την ευκαιρία να τον φωτογραφίσουμε...τις επόμενες μέρες. Αυριο-μεθάυριο, περνάει "μέσα" απο τον M33.

Αξίζει τον κόπο!!!

http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2141832773&size=o check it!!!

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους...

πήγα πριν λίγη ώρα, κατά τις 8:30 ώρα πριν βγει η σελήνη, σε ένα σκοτεινό μπορώ να πω μέρος.

Εξοπλισμός.... τα 8 μοιρών 7x50 κυάλια μου.

Καταφθάνοντας βρήκα αμέσως τον προσανατολισμό μου......

Κηφέας - Κασσιόπη - Περσέας - Ανδρομέδα.

Πήγα με τα κυάλια μου κατευθείαν στον Κριό...αμέσως στο Τρίγωνο και πάνω στο γαλαξία Μ33...

...μία μικρή "ομιχλώδες περιοχή"...

καθώς πήγα να φύγω από τον Μ33 (προς γαλαξία Ανδρομέδας)... δίπλα του είδα ακόμη μία "ομιχλώδες περιοχή".

Στην αρχή μου έμοιαζε σαν γαλαξίας...αλλά σκέφτηκα πώς βρέθηκε εκεί άλλος γαλαξίας εκτός από τον Μ33 :roll:

Τι μπορεί να ήταν? ο κομήτης 8P/Tuttle? :-k

...αν ναι.... μπράβο στα κυάλια μου :)

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε

Σήμερα.... κατά την ίδια ώρα πήγα σε πιο σκοτεινό μέρος...

πάνω στα κοντινά βουνά της πόλης μου... με 5-6 βαθμούς Κελσίου \:D/

Εξοπλισμός σήμερα: ta 15x70mm Celestron.

***************και προς απάντηση του δικού μου πιο πάνω μυνήματος: ναι, τον κομήτη είδα :) .

.........................................μιλάμε για SUPER θέαμα!! :cheesy:

ο κομήτης 8Ρ/Tuttle δίπλα δίπλα με τον γαλαξία Μ33.

Μου φάνηκε ότι η διαφορά τους στην εκταση και στην φωτεινότητα ήταν μικρή.

Στιγμές...που δεν πρέπει να χάσει κανείς \:D/

**************είδα και τον άλλο κομήτη του ουρανού.... τον 17P/Holmes.

Τεράστιος!!!! ..........αλλά εχασε πολύ την φωτεινότητα του... αλλά πάλι ωραίος είναι από σκοτεινά μέρη 8)

;) Έλπις ;)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης