Jump to content

Και ο δεκατος;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια ερωτηση θελω μονο!

Τι εγινε με εκεινο το περιφημο 10ο πλανητη του ηλιακου μας συστηματος;

Που μπορω να πληροφοριες;

 

 

Τhanksss

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδω (μεταξυ αλλων) μπορεις να βρεις: http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/sedna/

Δεν προκειται σε καμμια περιπτωση περι πλανητη παντως....ασχετως αυτου ειναι ακρως ενδιαφερουσα επιστημονικη ανακαλυψη

Κανε και κανα search στο google ..θα βρεις και αλλα sites

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Μια ερωτηση θελω μονο!

Τι εγινε με εκεινο το περιφημο 10ο πλανητη του ηλιακου μας συστηματος;

Που μπορω να πληροφοριες;

 

 

Τhanksss

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΠΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΗΤΗΣ! ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΕΝΑΣ ΒΡΑΧΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

!ANDRONIKOS!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι και εγώ θα συμφωνήσω. Οι πλανήτες είναι εννιά και μάλιστα είχα δει έναν ωραίο ορισμό του πλανήτη (νομίζω σε ένα βιβλίο των Κοντόπουλου Κωτσάκη, αν και δεν είμαι σίγουρος) "Ιστορικός ορισμός: Πλανήτες είναι τα εξής εννιά αντικείμενα: Ερμής, Αφροδίτη, ..., Πλούτωνας". Ένας τέτοιος "ορισμός" μας απαλλάσει από προβληματισμούς για το αν θα υπάρξει δέκατος πλανήτης, εκτός των άλλων είναι δύσκολο να βρει κανείς πολλές κοινές ιδιότητες στον Πλούτωνα και τον Δία (οι οποίες όμως αποκλείουν του αστεροειδείς από το να είναι πλανήτες).
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάβασα την ιστοσελίδα που προτείνετε και βρήκα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες τους ορισμούς που δίνει για την έννοια του πλανήτη. Αν σταθούμε στον επιστημονικό ορισμό ότι «πλανήτης είναι κάθε ουράνιο σώμα που είναι σφαιρικό εξαιτίας της ίδιας του και μόνο της βαρύτητας και που δεν ανήκει σε κάποια ζώνη αστεροειδών (μεταξύ των τροχιών Άρη και Δία ή σε αυτή πέρα από την τροχιά Ποσειδώνα ή στη λεγόμενη Oort)», τότε η Sedna όντως δεν είναι πλανήτης, καθώς θεωρείται ότι ανήκει στην εσωτερική ζώνη Oort. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί χαρακτηρίζει τον Πλούτωνα ως μέλος της ζώνης αστεροειδών Kuiper, που βρίσκεται αποκλειστικά πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνος, ενώ ο Πλούτων περνά και εσωτερικά από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Όσον αφορά τους κομήτες, όμως, γιατί δεν χαρακτηρίζονται ως πλανήτες; Μήπως δεν είναι σφαιρικοί ή αυτό δεν οφείλεται στην ίδια τους τη βαρυτική έλξη; Μήπως στο χαρακτηρισμό ενός σώματος ως πλανήτη (θα έπρεπε να) συμπεριλαμβάνεται και το πόσο ελειπτική τροχιά έχει;

 

Φιλικά,

Θεόδωρος.

Αν το Ηλιακό Σύστημα είναι 900.000 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, ο γαλαξίας μας 90.000.000 φορές μεγαλύτερος από το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν 300.000 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας, τότε ποιά η σημασία του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Οι ορισμοί στην Επιστήμη είναι πολύ χρήσιμοι για λόγους κατάταξης και ιεράρχησης των εμπειρικών δεδομένων όμως δεν αποτελούν γνώση γι’ αυτό και δεν πρέπει να τους αφήνουμε να μας μπερδεύουν. Η ουσία ενός πλανήτη σίγουρα δεν βρίσκεται στον ορισμό του αλλά στην ειδοποιό διαφορά του με τ’ άλλα σώματα του ηλιακού συστήματος καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε γι’ αυτό και θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνο μια ερώτηση για να καταλάβουμε το status του φερόμενου ως δέκατου πλανήτη, η οποία είναι η ακόλουθη :

 

Από ποιο εξελικτικό στάδιο της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος προέρχεται η γένεση αυτού του σώματος ?

 

Για παράδειγμα οι κομήτες και οι αστεροειδής δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πλανήτες διότι αποτελούν απομεινάρια (το καθένα προερχόμενο από διαφορετική διαδικασία) της γένεσης του πλανητικού συστήματος από το πρωτογενές νέφος αερίων και σκόνης. Οι αστρονόμοι τα χαρακτηρίζουν ως solar system fluff (αποτυχημένες προσπάθειες του ηλιακού συστήματος) διότι οι μεν κομήτες αν και έφτασαν στην κατάσταση του planetesimal (πλανητοειδούς) δεν κατάφεραν να αποτελέσουν κομμάτι ενός μεταγενέστερου πρωτοπλάνητη (άθροιση μικρών πλανητοειδών πριν την διαφοροποίηση των υλικών και τη δημιουργία του πλανήτη). Επίσης η σύσταση τους δηλαδή ο πάγος νερού, αμμωνίας και μεθανίου τους αποκλείει από το να χαρακτηριστούν πλανήτες. Για τους μεν αστεροειδής δεν είναι πλανήτες διότι είτε αποτελούν κομμάτια ενός πλανήτη που διαλύθηκε κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του λόγω σύγκρουσης με άλλο μαζικό αντικείμενο του πρώιμου ηλιακού συστήματος είτε , σύμφωνα με πιο αυστηρά και ακριβή μοντέλα, αποτελούν και αυτοί την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ενός πλανήτη μεταξύ Άρη και Δια. Μπορεί ν’ αποδειχθεί με κλασική φυσική ότι σ’ εκείνη την τροχιά που πήγε να σχηματιστεί ο εν δυνάμει πλανήτης, οι παλιρροϊκές δυνάμεις του Δία ήταν τόσο ισχυρές που τον διέλυσαν. Ο μόνος τρόπος να επιζούσε θα ήταν να μπει σε τροχιά παλιρροϊκού συντονισμού (tidal coupling) η οποία θα χαρακτηρίζονταν από συγκεκριμένο ημιάξονα ο οποίος δεν ικανοποιούνταν για την δεδομένη θέση.

Για να βρούμε λοιπόν από ποιο στάδιο δημιουργίας προήλθε ο «δέκατος» πλανήτης και να σιγουρευτούμε ότι δεν αποτελεί απλά «σκουπίδι» του πρωτονέφους, θα πρέπει να μπορέσουμε ν’ αποφανθούμε για την δομή του και να δούμε ένα έχει υποστεί διαφοροποίηση (differentiation) και διαστρωμάτωση, ιδιότητες χαρακτηριστικές των πλανητών. Μια ακόμη απάντηση μπορεί να δοθεί από την σύσταση του για να δούμε εάν συμφωνεί με την θεωρεία της επιλεκτικής συμπύκνωσης των διαφόρων υλικών ανάλογα με την απόσταση τους από τον ήλιο κατά την δημιουργία των πλανητοειδών. Εάν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει τότε είναι απομεινάρι του πρωτονέφους και όχι πλανήτης.

 

Φιλικά

Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης