Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου, γεια σας.

Όσοι έχει τύχει να διαβάσατε κάποια posts μου τον τελευταίο καιρό, θα είχατε προσέξει ότι είχα εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να βρω ένα κάθισμα για καθαρά παρατηρησιακούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ συνήθως όρθιος από ένα 10ιντσο dob, το οποίο έχω ανυψώσει πάνω σε ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι για να έρχεται ο εστιαστής του στο ύψος των ματιών μου και έτσι να μπορώ και να στοχεύω και να κινούμαι τριγύρω ελεύθερα και γρήγορα την ώρα της παρατήρησης (περισσότερα εδώ : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538&highlight=%F4%F1%E1%F0%E5%E6%DC%EA%E9+dobson ). Διαπίστωσα όμως, ότι έρχονταν στιγμές που θα ήθελα να παραμείνω περισσότερη ώρα επάνω από έναν στόχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα κάθισμα είναι αναντικατάστατο, αλλά για μένα, θα έπρεπε να διαθέτει αρκετό ύψος, όχι όμως και όγκο, όπως λ.χ. συμβαίνει με τα ψηλά καθίσματα που χρησιμοποιούνται στα μπαρ.

Όταν είδα το ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος σκαμπό του Lidl ( http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6953&highlight=lidl ), μου άρεσε σαν ιδέα, γιατί ήταν μικρό και αναδιπλούμενο, που σήμαινε ότι θα μπορούσα να το μεταφέρω με το αυτοκίνητο, μαζί με τον υπόλοιπο αστρονομικό εξοπλισμό μου, χωρίς να μου δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα χώρου. Το κάθισμά του ήταν αποκολλούμενο και άνετο, αλλά το βάρος της όλης κατασκευής ήταν αρκετό, γύρω στα 4,7 kgr. Αυτό όμως δεν ήταν τελικά αρνητικό, αλλά αντίθετα, θετικό προσόν, από τη στιγμή που θα καλείτο να συγκρατήσει τα 90+ κιλά του βάρους μου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους τρίποδες στα τηλεσκόπια. Το μόνο που έλειπε ήταν το επαρκές ύψος. Γι’αυτό σκέφτηκα να του αυξήσω το ύψος, αυξάνοντας το μήκος του κάθετου σωλήνα στήριξης, προσθέτοντας συμπληρωματικά ένα ακόμα κομμάτι σωλήνα.

Αυτό και έκανα. Αφού μέτρησα και βρήκα τη διαφορά μεταξύ του ανώτατου δυνατού ύψους του σκαμπό και του αντίστοιχου επιθυμητού, αναζήτησα και βρήκα νεροσωλήνα στο ίδιο μήκος και μάλιστα με τέτοια διάμετρο (περίπου 41mm) που να δέχεται μέσα της, σχεδόν εφαρμοστά, τον σωλήνα του σκαμπό.

Ακολούθως, έκοψα τον σωλήνα του σκαμπό, όπως θα δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες, για να διατηρήσω ανέπαφο το πάνω άκρο που «έδενε» μέσα στη βάση του καθίσματος. Το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν η απόλυτη στιβαρότητα της κατασκευής, καθώς τα κομμάτια του σωλήνα θα έπρεπε να συγκολληθούν με ηλεκτροκόλληση.

Σε αυτό το δύσκολο για μένα σημείο, ανέλαβε να δώσει λύση ένας καλός μου φίλος και ερασιτέχνης αστρονόμος, ο Μιχάλης. Αφού συγκόλλησε τα επιμέρους κομμάτια των σωλήνων, λείανε τις ενώσεις για να τις καθαρίσει από τα εξογκώματα και τελικά έβαψε σε μαύρο χρώμα όλο τον σωλήνα.

Είμαι πολύ χαρούμενος, που τελικά κατάφερα να αποκτήσω ένα κάθισμα, που με βοηθάει περαιτέρω στις ολονύκτιες παρατηρήσεις μου, όπως το είχα από καιρό συλλογιστεί. Μιχάλη σε ευχαριστώ.

Ακολουθούν φωτογραφίες.

Φιλικά

PapGeo

------------

Υ.Γ.: Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε να παρατηρείτε από τα τηλεσκόπιά σας καθιστοί, αλλά σε χαμηλότερο ύψος από εμένα, μια καλή λύση είναι αυτή που εφαρμόζει ο Μιχάλης, όταν παρατηρεί μέσα από το Schmidt-Cassegrain του: Χρησιμοποιεί ένα κάθισμα γραφείου με ροδάκια και αυξομειούμενο ύψος.

Δημοσιεύτηκε
Εδώ το σκαμπό του Lidl λυμένο, πριν την κοπή, μαζί με το επιπλέον κομμάτι σωλήνα (τελικά χρησιμοποίησα ένα ακόμα μακρύτερο για καλύτερα αποτελέσματα):

27756917_IMG_0547M.thumb.JPG.35b1d2e8fcef89a86e5f9f8447fb6b84.JPG

Δημοσιεύτηκε

=D> =D> =D>

Εύγε Γιώργο για την ιδέα και εύγε Μιχάλη για την άψογη τελική εικόνα. Καλές παρατηρήσεις και στους δυό με μια επίσης πολύ Καλή Χρονιά

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά σας ευχαριστούμε, είναι πολύ σημαντικό και προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση, να μπορείς να μορφοποιείς τις σκέψεις σου σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με την βοήθεια ενός φίλου. Καλή χρονιά!

Γιώργος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης