Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά από μια μέρα προσπάθειας και με τα νεύρα μου τσακισμένα από τα vista(την επόμενη εβδομάδα θα τα αλλάξω) , το μονό που κατάφερα είναι αυτό.

Απογοητευτικό αποτέλεσμα (στρακαρα 35 frames των 15sec με to deep sky stacker).Με το iris δεν κατάφερα τίποτα το αξιόλογο. Απο την άλλη αν και το registax δουλεύει καλά στο λειτουργικό των vista δεν μπορώ να καταφέρω κάτι λόγω του ότι μετά την διαδικασία του align όταν κάνω limit μου περιοριζει τα frames σε πολύ λίγα (2 με 6) με αποτέλεσμα να κάνει stacking σε πολύ λίγα frames.

Έχετε καμιά συμβουλή για registax??

Μήπως αν τα αρχεία της φωτογραφιών αν ήταν σε μορφή .raw (γιατί τώρα από την canon έχω επιλέξει .jpeg) να είχε κάποια διαφορά??

Ευχαριστώ.

ww.jpg.07a634f3b029024e96adeda6c6ba8c0a.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εννοείται πως πρέπει να αποθηκεύεις σε raw. Ποτέ jpeg. Αλλοιώνει την ποιότητα της εικόνας φοβερά. Επίσης, κάθε φορά που την επεξεργάζεσαι, τη συμπιέζει εκ νέου. Για να καταλάβεις, πάρε μια οποιαδήποτε jpeg και κάνε την μόνο 3 ή 4 φορές αντιγραφή, επικόλληση και σώσιμο στο Photoshop. Δες πώς θα είναι στο τέλος. Χάλια.

Τώρα, για το stacking, δεν το βρίσκω άσχημο. Έχεις θόρυβο όμως. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το IRIS στα Vista, στα ΧΡ όμως είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, ιδίως με το stacking. Αν εσύ δεν είσαι, μήπως δεν ορίζεις τις σωστές παραμέτρους; Κάνεις σωστό register πρώτα; Επίσης, τα raw των dSLR έχουν ένα σεβαστό μέγεθος, και το IRIS αργεί πολύ αν βάλεις πολλά frames για stacking. Στο δικό μου Η/Υ, έκανε 25 ώρες για 50 frames! Ένιωσα σα να επεξεργαζόμουν εικόνες του HST...

Το μέγεθος της εικόνας δε βοηθά πολύ, όμως μοιάζει σα να το τάραξες στο stretching. Σα να έχεις και λίγο gradient στα νότιο-ανατολικά (το πάνω αριστερά τμήμα της φωτογραφίας). Νομίζω με διαφορετική επεξεργασία θα δείξει πολύ ωραία. Αν χρησιμοποίησες dark frames, πόσα τράβηξες; Η δική μου εμπειρία λέει πως χρειάζονται τουλάχιστον 15.

Οπότε η συμβουλή μου είναι να στακάρεις με το IRIS, να επεξεργάζεσαι με το IRIS, και κάποιες τελικές διορθώσεις στο Photoshop, ή το Paint Shop Pro (κι αυτές άμα χρειάζονται). Το Registax είναι πολύ καλό για πλανητικές φωτογραφίες. Στο stacking το IRIS είναι καλύτερο από ΟΛΑ!! (τουλάχιστον έτσι έχουν πει κάμποσες φορές στο Sky & Telescope), Και εννοέιται, τραβάς πάντα σε raw. Και άφθονα dark frames. Τώρα το ξέρω, το γ******νο το IRIS είναι ικανό να σε κάνει να βγάλεις καρκίνο, όμως αξίζει τον κόπο.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση και τις χρησιμες πληροφοριες.

Δυστυχως δεν τραβηξα σε raw αλλα σε jpeg μονο, αρα τωρα μαλλον θα περιμενω να ξαναπροσπαθησω σε raw αυτη τη φορα.

Περι dark frames επειδη δεν ειμαι σιγουρος για το τι ειναι (απ'οτι ξερω ειναι ληψη φωτογραφιων με καποιο καπακι μπροστα στην μηχανη, με εκθεση ιδια με αυτη των χρονων εκθεσης τον φωτογραφιων) ετσι δεν χρησιμοποιησα κανενα.

Δυστυχως ακομα το iris δεν εχω καταφερει να το δουλεψω στα vista αλλα το δουλευω σε αλλον υπολογιστη απλα δεν καταφερα κατι γιατι μου βγαζει παρα παρα πολυ θορυβο στο τελικο αποτελεσμα (μαλλον λογω της απουσιας των dark frames και των jpeg αρχειων).

Δημοσιεύτηκε
Άσχετα με όλα τα αλλά προβλήματα, το ότι στο iris μου βγάζει ένα πολύ ''περίεργο''(πολύ φωτεινό με πολύ θόρυβο) αποτέλεσμα μπορεί να ευθύνεται κατά βάση, η μορφή των αρχείων δηλ. το ότι είναι σε jpeg ??
Δημοσιεύτηκε

dark frames είναι όντως κάποιες λήψεις που παίρνεις με το καπάκι του φακού (ή του τηλεσκοπίου, αν φωτογραφίζεις μέσα από αυτό). Επίσης στις dSLR μην ξεχάσεις να βάλεις κάλυμμα και στο σκόπευτρο - μπαίνει πολύ φως από εκεί. Όπως θα ξέρεις, το ηλεκτρικό ρεύμα που περνά από το τσιπ, παράγει κάποιο ηλεκτρικό σήμα, που καταγράφεται ως φως βέβαια. Είναι το μεγαλύτερο μέρος από το λεγόμενο "θόρυβο". Η μέθοδος για να αφαιρεθεί είναι να καταγράψεις αυτό το ρεύμα και μετά να το αφαιρέσεις από τα frames. Η Canon EOS 400d έχει λειτουργία αυτόματης αφαίρεσης του θορύβου: παίρνει μόνη της ένα dark frame και το αφαιρεί από τη φωτογραφία που μόλις τράβηξες. Αχ, να ήταν τόσο απλά! Το έχω δοκιμάσει και για την αστροφωτογραφία είναι αναποτελεσματικό! Η λύση είναι μία: θα τραβήξεις 15 dark frames το λιγότερο (ξέρω τι λέω - κάποιοι προτείνουν να τραβάς τόσα dark frames όσα και τα lights) με τον ίδιο χρόνο έκθεσης και το ίδιο ISO που θα τραβήξεις και τα lights. Μετά, θα τα αφαιρέσεις με το IRIS. Εννοείται θα τραβήξεις σε raw. Λεπτομερή περιγραφή της όλης διαδικασίας στο

http://astro.ai-software.com/articles/dslr_iris/dslr_iris.html

Θα μάθεις και τι είναι τα offset (κατά άλλους bias) και τα flats. Μη σε τρομάξει η όλη διαδικασία, αν και στην αρχή, μέχρι να πάρεις το κολάι, θα δυσκολευτείς στο χειρισμό του IRIS. Αν δεν το κάνεις όμως δε θα μάθεις. Ουσιαστικά, όλα τα προγράμματα (MaximDL, ImagesPlus, ακόμα και το software της DSI της Meade) την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούν (το λέω για την περίπτωση που φαντάστηκες πως μπορείς να παρακάμψεις το πρόβλημα με χρήση άλλου προγράμματος).

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστω πολυ πραγαματικα με βοηθησες πολυ.

Σαν να αρχισαν και ξεκαθαριζουν τα πραγαματα. Θα κανω δοκιμες αυριο.

Να ευχηθω και καλη χρονια!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης