Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά, γεια σου φιλαράκι Τάκη!

Λοιπόν, το καθαριστικό αυτό θα το βρείτε και στον Ηλιόπουλο (Aktis) και στον Τσάμπουρα. Η Baader ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ψεκάσεις το υγρό στην επιφάνεια του φακού ή του κατόπτρου ακόμα κια απευθείας :shock:

Εγώ εμπιστεύτηκα τον καθαρισμό του FS-102 μου στον γκουρού :mrgreen: της ερασιτεχνικής αστρονομίας στη Θεσσαλονίκη και πρόεδρο του Ο.Φ.Α. Αριστείδη Βούλγαρη.

Ο φακός του τηλεσκοπίου μου είχε την κλασική όψη ενός φακού στον οποίο έχει κολλήσει επάνω η σκόνη λόγω υγρασίας. Ψέκασε ελαφρά το πανάκι και καθάρισε απαλά τον φακό μ΄αυτό. Όταν εξατμίστηκε ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΠΑΡΑΜΙΚΡΟΣ ΛΕΚΕΣ. Εν συνεχεία φώτισα το FS-102 με τον προβολέα του Powertank που είχα μαζί μου και η εικόνα ήταν απίστευτη... κανένα σημάδι-λεκές, σαν να το είχα βγάλει μόλις εκείνη την ώρα καινούριο από το κουτί του!!! Η Baader επίσης ισχυρίζεται οτι δεν παθαίνουν ζημιά στο ελάχιστο οι πολυεπιστρώσεις των ποιοτικών τηλεσκοπίων, δεδομένου ότι πλέον η τεχνολογία επιτρέπει την επίστρωση των φακών με πολύ σκληρές πολυεπιστρώσεις, πράγμα το οποίο είναι απολύτως αληθές, αν σκεφτεί κανείς ότι η Takahashi πχ κατόρθωσε να επιστρώσει τον εξαιρετικά ευαίσθητο φθορίτη (fluorite) στις σειρές FS και FSQ, ο οποίος φθορίτης πλέον, λόγω αυτής της εξέλιξης στην τεχνολογία οπτικών μπορούσε να τοποθετηθεί μπροστά κι όχι πίσω όπως συνέβαινε με τα παλαιότερα μοντέλα FC.

Αν μπείτε στο επίσημο site της Astro-physics, όπως προανέφερα, ο ίδιος ο Roland Cristen το συστήνει για καθαρισμό οπτικών....οπότε τα λόγια περιττεύουν

Για το αν είναι καλό για τον καθαρισμό CCD δεν το γνωρίζω, φαντάζομαι ότι μια ερώτηση στην Baader θα σας λύσει και αυτήν την απορία.

Θοωρής

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης