Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σημερα δοκιμασα τα προσοφθαλμια μου στον ηλιο σε συνδυασμο με τα φιλτρα και εβγαλα καποια συμπερασματα. Να τονισω πως φυσουσε λιγακι ενω ειχε και καποια ψιλοσυννεφακια. Η παρατηρηση και η συγκριση εγινε απο τις 12.30 μεχρι της 2.00 το μεσημερι σημερα και χρησιμοποιησα και μια μηχανη απλη ψηφιακη της πλακας.

Καταρχην εκανα συγκριση των plossl της SKYWATCHER με τα NAGLER.

Το 25αρι SKYWATCHER επαιξε πολυ καλα με ολο το πεδιο του ηλιου και δουλεψε και με τα φιλτρα πολυ καλα. Γενικα ο μαυρος κυκλος δεν εμποδιζε επουδενει την παρατηρηση και ειχα ολο τον ηλιο στο πεδιο χωρις παρεμβολες.

Δεν μπορεις ομως να δεις με 52 μοιρες πεδιο σε κοντινη αποσταση τον ηλιο με το 10αρι SKYWATCHER. Κινειται ο μαυρος κυκλος απο τα ακρα σε ολο το πεδιο ακομη και εαν δεν εχω κολλημενο το ματι στο προσοφθαλμιο (το εχω πιο πισω). Γενικα ειναι πολυ εκνευριστικο. Πρεπει να εχεις πολυ καλη σταθεροτητα στο ματι την ωρα που κοιτας. Προφανως επειδη ο ηλιος εχει πολυ μεγαλη επιφανεια.

Σχετικα με τα NAGLER. Καταρχην να πω πως το χρωμα αυτο το ζαχαρι που δινει η φωτοσφαιρα δεν αλλοιωθηκε καθολου.

To 26αρι απαιχτο. Παρολο που υπηρχε μια αχνα στον ουρανο λογω καποιων διαλυμενων συννεφων ειχα τον ηλιο σε ολο το πεδιο και πραγματικα ηταν απολαυση.

το 17αρι επισεις πολυ δυνατο. Και με την εξτρα μεγεθυνση του. Πολυ ευκολη και αποδοτικη παρατηρηση. Η εικονα πολυ καθαρη τελεια θα ελεγα.

το 12αρι τελειο. Ο ΗΛΙΟΣ χωρουσε ακριβως στο πεδιο του NAGLER οταν δεν ειχα ενεργοποιηση την μεγεθυνση. Οι 80 μοιρες μαγκες απεδωσαν πληρως τον ηλιο σε ολο του το μεγεθος σε ολο το μηκος του πεδιου του προσοφθαλμιου. Η εικονα ηταν τοσο καλη που οταν εβαλα το CONTINUM ειδα καποιες διαφορετικα σχηματα στον ηλιο με βαση την φωτεινοτητα. Διεκρινα διαφορες δηλαδη στην επιφανεια.

τα 9αρι - 7αρι - 5αρι πραγματικα φοβερα. Κοιταξα την περιφερεια του ηλιου και ειναι απιστευτα καθαρα. Αλλα οταν τραβηξα το ματι μου λιγο ποιο πισω απο το eye relief η παρατηρηση παραμενε πολυ καλη. Δεν εχανε με τιποτα σε σχεση με αυτην που ειχα το ματι πανω στο eye relief. Πανισχυρο κοντραστ - καθαροτητα πεδιου.

το μεταβλητο πηγε πολυ καλα στο 4 - 3.5 - 3 στο 2.5 σκουρεινε λιγο ανω στο 2 ακομη περισσοτερο. Ενα πραγμα μου εκανε εντυπωση εδω οτι το κοντραστ στο 2.5 παρα το οτι σκουρηνε η καθαροτητα του εμεινε δυνατη.

Γενικα οι ΝΑΓΚΛΕΡ ηταν φοβερα ευχαριστοι στην παρατηρηση και καθολου κουραστικοι. Πραγματικα το χαιρεσε το ολο θεαμα.

Σχετικα με τα φιλτρα δοκιμασα τα

UHC και πηρα την παρακατω εικονα

79238305ke7.png

με αυτο το φιλτρο εχουμε πολυ καλη παρατηρηση αλλα δεν ξερω συμπεριφορα πανω στις κηλιδες καθοτι σημερα δεν υπηρχαν ουτε για δειγμα. Παντως αυτο το κυανο φως ειναι πολυ ευχαριστο.

Ακολουθησα με το ΟΙΙΙ και πηρα την παρακατω εικονα.

19381174uo4.jpg

Και αυτο πολυ καλο για παρατηρηση ενω το χρωμα ηταν προς το τυρκουαζ οπως ακριβως ειναι στο κεντρο της επιφανειας του ηλιου στην φωτο. Πολυ καλο.

Μετα εβαλα πανω το MOON and SKYGLOW.

90204213ef0.jpg

Το χρωμα γκριζο οπως φαινετε στην περιφερεια του ηλιου. Πολυ ξεκουραστο.

Και ακολουθησε το SOLAR CONTINUM για το οποιο ακουω κακα σχολια αριστερα και δεξια εδω και καιρο. Εγω εμεινα με ανοικτο το στομα κυριοι. Δεν ξερω εαν ειναι το πεδιο και το κοντραστ του NAGLER αλλα το χρωμα δεν ηταν βαθυ σκουρο πρασινο και μαλιστα μπορεσα να διακρινω ευκολα περιοχες με διαφορετικη φωτεινοτητα πανω στην επιφανεια του ηλιου, ενω σε καποιο σημειο προς την ανατολη διεκρινα και κοκκους που προφανως πρεπει να ηταν κοκκιαση διοτι φαινοταν οτι μεταβαλλοταν. Δεν ξερω εαν ηταν τα NAGLER αλλα με τα ΝΑΓΚΛΕΡ κανει πολυ δυνατο διδυμο το CONTINUM. Aυτη ειναι η αποψη μου. Το CONTINUM εδωσε την παρακατω εικονα.

21898254br3.png

Τελος εβαλα το CONTRAST BOOSTER και πραγματικα δεν περιμενα τετοια φοβερη αντιθεση. Ειδικα το χρωμα ηταν καταλευκο και καμια σχεση με αυτο του SKYGLOW.

19539953ys8.png

Eδω να πω πως επεξεργασια στις εικονες δεν εγινε και τις εβαλα οπως τις τραβηξα απλα για να εχετε μια αποψη του ολου χρωματος.

Πραγματικα εμεινα κατενθουσιασμενος απο την αποδοση των NAGLER και επισεις φοβερα ικανοποιημενος απο την αποδοση τους με το CONTINUM.

Kυριοι η απολαυση του μεγαλου πεδιου ειναι φανταστικη, τελεια θα μπορουσα να πω.

Το θεμα ειναι οτι δεν ξερω εαν πρεπει να γινεται παρατηρηση με αλλα φιλτρα εκτος του CONTINUM. Σημερα τα χρησιμοποιησα αλλα σε μικρο χρονικο οριο το καθενα. Δεν γνωριζω ομως εαν ο ηλιος επηρεαζει τις επιστρωσεις τους.

Και κατι αλλο. Δεν χρησιμοποιησα σκοπευτρο αλλα πλεον βρισκω τον ηλιο πολυ ευκολα. Πως. Κοιταζω μεσα απο την καννη το αστροσολαρ και βλεπω τον ηλιο. Τον φερνω στο κεντρο του πρωτευοντως και τελος. Βαζω προσοφθαλμιο και ειμαι οκ.

Δυστυχως για μενα δεν ειχε κηλιδες σημερα και απογοητευτικα. Την επομενη φορα μπορει να ειμαι πιο τυχερος.

Στο μελλον και εφοσον δεν υφισταται προβλημα με την εκθεση των φιλτρων στον ηλιο θα σας δωσω αποδοση με κηλιδα στην επιφανεια του ηλιου.

Καλημερα σας.

Δημοσιεύτηκε

Ποτε ηλιακη παρατηρηση με τα UHC - OIII - MOON and SKYGLOW

Μπορει να παθουν ζημια τα φιλτρα αλλα και τα ματια.

Εγω τα δοκιμασα βεβαια λιγο με το astrosolar αλλα δεν νομιζω να επαθαν βλαβη με μια φορα.

Το ανακοινωνω μετα απο απαντηση σε mail της BAADER.

Δημοσιεύτηκε

Έτσι μετά από τη δοκιμή των zoom που περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα, έχουμε και ένα τεστ φίλτρων για τον Ήλιο!!

THEO =D> =D> =D> =D>

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε
Ποτε ηλιακη παρατηρηση με τα UHC - OIII - MOON and SKYGLOW

Μπορει να παθουν ζημια τα φιλτρα αλλα και τα ματια.

Εγω τα δοκιμασα βεβαια λιγο με το astrosolar αλλα δεν νομιζω να επαθαν βλαβη με μια φορα.

Το ανακοινωνω μετα απο απαντηση σε mail της BAADER.

Να πάθουν ζημιά τα μάτια; Δεν το καταλαβαίνω, γιατί; Το astrosolar υποτίθεται ότι ρίχνει το φως του ήλιου σε ανεκτά για τα μάτια μας επίπεδα. Ένα φίλτρο θα δείξει μόνο ένα φάσμα από αυτό το περιορισμένο φως. Δεν το καταλαβαίνω. Μήπως σου λένε πατάτες;

Δημοσιεύτηκε
Λογικά θα εννοούσαν παρατήρηση του ήλιου μόνο με αυτά τα φίλτρα. Προφανώς αν χρησιμοποιηθούν μαζί με το astrosolar δεν μπορούν να κάνουν καμία ζημιά στα μάτια.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Ναι, αλλά αν εννοούσαν μόνο με τα φίλτρα θα ήταν ΠΟΛΥ επικίνδυνο, αφού όλοι ξέρουμε πως και με μικρές μεγενθύσεις τα αποτελέσματα για προσοφθάλμια και μάτια είναι καταστροφικά!!! :-k :-k
ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Αυτη την απαντηση πηρα αλλα φιλαρα να σου πω και το αλλο.

Το θεμα ειναι οτι με το astrosolar θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε και το K-line του ασβεστιου ετσι. Και ομως δεν γινεται. Το υπογραμιζουν οτι ειναι καθαρα για φωτο και οχι για παρατηρηση. Αρα κατι αλλο παιζει.

Εχεις κανει παρατηρηση ηλιου εσυ με καποιο απο τα παραπανω...??

Και κατι αλλο.

Με τα χρωματικα δεν ξερω τι παιζει. Μπορω να τα χρησιμοποιησω στον ηλιο με καποιον συνδυασμο οπως με το ΙR CUT.

Δημοσιεύτηκε
Τι να σου πω, η κοινή λογική μου λέει πως από τη στιγμή που τοποθετείς το astrosolar, μπορείς να παίξεις με οποιονδήποτε συνδυασμό φίλτρων στο προσοφθάλμιο. Δεν θέλω να σε πάρω και στο λαιμό μου... :-s
Δημοσιεύτηκε
Ετσι είναι όπως τα λέει ο planetman εφόσον μιλάμε φυσικα για το astrosolar οπτικής παρατήρησης (υπάρχει και φωτογραφικό).
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

ε τοτε γιατι δηλωνουν αυτο με το K-LINE.

Το λεω γιατι και οταν τους ρωτησα για το K-LINE το ιδιο μου ειπαν. Οτι δεν κανει. Και μαλιστα θυμαμαι που τους ειπα οτι χρησιμοποιω και το αστροσολαρ safety film.

Υ.Γ μηπως πρεπει να μεταφερθει το θεμα σε αλλο υποφορουμ. Δοκιμες περιεχει και μαλλον το εβαλα λαθος.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ αναφέρομαι στο θέμα της ασφάλειας για τα μάτια και μόνο. Ενα φίλτρο εξ'ορισμού μπορεί μόνο να κόψει φως, όχι να προσθέσει. Κατά συνέπεια εφόσον τοποθετώντας το astrosolar έχεις μια ασφαλή εικόνα για τα μάτια, τοποθετώντας οποιοδήποτε φίλτρο μετά δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ζημιά. Πιθανώς αυτοί να αναφέρονταν στην αποτελεσματικότητα στην παρατήρηση.
Δημοσιεύτηκε

Το θεμα ειναι οτι με το astrosolar θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε και το K-line του ασβεστιου ετσι. Και ομως δεν γινεται. Το υπογραμιζουν οτι ειναι καθαρα για φωτο και οχι για παρατηρηση. Αρα κατι αλλο παιζει.

Μιλάνε για την απόδοση που έχει το συγκεκριμένο φίλτρο στην παρατήρηση, και αυτή είναι πολύ μικρή αφού το K-line προορίζεται για φωτογράφηση (όπως το UV για την Αφροδίτη αλλά μόνο φωτογραφικά).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης