Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Αναρωτιέμαι, αν εχω μια καλή ευθυγράμιση μέσω του polarscope, μια πολύ καλή οδήγηση μέσω off-axis + webcam, και μια DSLR σε primary focus, σε ποιό σημείο γίνεται αισθητό το field rotation ; Σε τι χρόνους να υπολογίζω; (όχι δεν είμαι τεμπέλης, άπειρος είμαι στο drift aligmnet :) )
Δημοσιεύτηκε

Γιάννη αν έχεις κάποιο τρόπο να υπολογίσεις το σφάλμα στην πολική ευθυγράμμιση (νομίζω ότι για καλή ευθυγράμμιση με τη διόπτρα το σφάλμα είναι της τάξης των μερικών λεπτών της μοίρας - ψάξε στο ίντερνετ όμως για σίγουρια), υπάρχει τούτο το μικρό προγραμματάκι που σου υπολογίζει τα μεγέθη που χρειάζεσαι:

http://www.covingtoninnovations.com/astro/Polar.html

Στη σελίδα του Covington (από όπου το βρήκα αυτό) έχει και μερικά άλλα πολύ χρήσιμα προγράμματα:

http://www.covingtoninnovations.com/astro/astrosoft.html

Δημοσιεύτηκε

sheliak μιλάω για GPD2, αλλά δεν θα έπρεπε να παίζει ρόλο. Με καλό autoguiding + PEC είναι θέμα ευθυγράμισης.

Ανδρεα, φοβερο!! Να δεις που είχα βρει ο πως υπολογίζεις το σφάλμα.... χμ....

Nομίζω το κόλπο που είχε προτείνει ο Αντώνης για εθυγράμμιση με χρήση webcam - εγώ το κάνω με την DSLR- που τραβάς μια έκθεση χωρίς κίνηση στο μοτέρ του RA, και μετά με ταχύτητα Χ2, και προσπαθείς να συμπέσουν οι 2 γραμμές, νομίζω κάνει για να μετρήσεις και το σφάλμα. Κανένας ποιό ευκολος τρόπος;

Δημοσιεύτηκε

Εδώ Γιάννη τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο! Δεν είχα υπ'όψην μου κάτι σχετικό με ακριβή μέτρηση του σφάλματος, αλλά με ένα πολύ γρήγορο googlάρισμα βρήκα αυτά:

http://home.comcast.net/~astrophoto/Articles/Polar_Align.htm

http://www.minorplanetobserver.com/Misc/PolarAlignNoDrift.htm

Το πρώτο λινκ περιγράφει μια οπτική μέθοδο για να μετρήσεις το σφάλμα (βασίζεται στην ίδια αρχή με το drift alignment), αλλά νομίζω ότι θα χρειαστείς ένα βαθμονομημένο προσοφθάλμιο με σταυρόνημα για αυτή τη δουλειά...

Το δεύτερο περιγράφει τη μέθοδο που είχε προτείνει ο Αντώνης (να που χρειάζονται οι έμπειροι άνθρωποι στο Αστροβόξ!).

Πάντως, αν θέλεις τη γμώμη μου, μερικές προσπάθειες για να καταφέρεις το drift alignment είναι αρκετές για να σου εξασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθείς με το field rotation! Η ακρίβεια που θα μπορείς να πετύχεις θα είναι τέτοια που η διάρκεια της έκθεσής σου θα περιορίζεται από άλλους παράγοντες και όχι από αυτό.

Υ.Γ. Τσέκαρε και τις οδηγίες που εμφανίζονται όταν πατήσεις στο "click for instructions" στο προγραμματάκι του Covington, αν δεν το έχεις κάνει ήδη :wink:

Δημοσιεύτηκε
Και πάλι ευχαριστώ.
Το δεύτερο περιγράφει τη μέθοδο που είχε προτείνει ο Αντώνης (να που χρειάζονται οι έμπειροι άνθρωποι στο Αστροβόξ!).
Την οποία την έχω δοκιμάσει παλιότερα, όχι με GEM, αλλά με equatorial base+dobs και DSLR και μπορώ να πω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα, τόσο σαν μέθοδος ευθυγράμμισης όσο και για την μέτρηση του σφάλματος.
Πάντως' date=' αν θέλεις τη γμώμη μου, μερικές προσπάθειες για να καταφέρεις το drift alignment είναι αρκετές για να σου εξασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθείς με το field rotation![/quote']Ναι, απλά στο στάδιο που βρίσκομαι έχω έναν μακρύ δρόμο εκμάθησης : πως να δουλεύω σωστά την γερμανική, πως να κάνω οδήγηση, πως να κάνω σωστό PEC training, πως να ενεργοποιήσω σωστά το goto, πέρα από τα υπόλοιπα (ευθυγράμμιση, σωστό focus, για να μην μιλήσω για πρόγραμμα εκθέσεων, συνδιασμούς φίλτρων, επεξεργασία κλπ κλπ) και ο χρόνος δεν είναι άπλετα διαθέσιμος - ιδίως αν θες να κάνεις την ίδια βραδιά και λίγη παρατήρηση. Στην θεωρία καλά είναι, αλλά στην πράξη βγαίνουν πολλά μέχρι να σου γίνουν 2η φύση. Και με έχει πιάσει μια μικρή ανυπομονησία να "κλέψω" λιγάκι για να πάρω κάποια πρώτα αποτελέσματα να "γλυκαθώ" :)
Δημοσιεύτηκε

Στην περίπτωση αυτή η μόνη "επιστημονική" μέθοδος που δουλεύει είναι η μέθοδος δοκιμής και λάθους! Κάνε όσο πιο καλά γίνεται την ευθυγράμμιση με τη διόπτρα, και δοκίμασε να δεις τι βγαίνει στην φωτογραφία. Αν υπάρχει πρόβλημα, μείωσε την έκθεση και επανέλαβε.

Πάντως, αν θυμάμαι καλά, πριν μερικά χρόνια είχα πάρει 5λεπτες εκθέσεις του Μ42 με φιλμ και τηλεσκόπιο 500mm έχοντας κάνει ευθυγράμμιση μόνο με τη διόπτρα. Το field rotation ήταν ανύπαρκτο, αλλά πολλές εκθέσεις είχαν ίχνος λόγω της πολύ κακής ακρίβειας του tracking στη βάση (HEQ5 - η παλιά έκδοση). Οπότε ο σοβαρότητα του προβλήματος εξαρτάται από το τι εστιακή απόσταση έχεις και πόσο χρόνο θέλεις να εκθέσεις. (α! και φυσικά, όσο πιο κοντά στον ισημερινό είναι τα αντικείμενα που χτυπάς, τόσο ενισχύονται όλα τα σφάλματα στην ευθυγράμμιση)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης