Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ερώτημα.

Ποιος ήταν ο εφευρέτης της σημερινής ονομασίας και κατηγοριοποίησης των κοντινών άστρων με τα γράμματα του ελλ.αλφαβήτου που ακουλουθείτε από τον αστερισμό του άστρου, παράδειγμα ά'Κυνος β'βοώτη και πάει λέγοντας; (προχωρώντας στο αλφάβητο αντίστοιχα από το πιο φωτεινό στο πιο αμυδρό άστρο του κάθε αστερισμού)

 

Ήταν μήπως ο Ίππαρχος;

Δημοσιεύτηκε
Η συνεισφορα του ιππαρχου ηταν αναμφισβητητα μεγαλη.Το 2ο αιωνα πχ συνεταξε εναν καταλογο 1022 αστρων καθως και την περιφημη κλιμακα των φαινομενων μεγεθων.Μαζι με τον πτολεμαιο χωρισαν το βορειο ημισφαιριο σε 48 αστερισμους.Το 1922 σε ενα συνεδριο στη ρωμη καθοριστηκαν επισημα τα ορια των αστερισμων και τα ονοματα τους,οποτε πιθανον να καθοριστηκε και ο τροπος ονομασιας τους.Ο ιππαρχος ο πτολεμαιος αλλα και γενικα οι αρχαιοι ελληνες αν δεν κανω λαθος εδιναν δικα τους ονοματα στα φωτεινοτερα αστρα του ουρανου(σειριος,βεγας) οπως και οι αραβες και οι κινεζοι αστρονομοι...

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Πιθανόν πρόκειται για μέθοδο ονοματολογίας του 20ου αιώνα.

Προσπαθησα να θυμηθώ αρχαία πηγή που να αναφέρετε σε άστρα κατ'αυτό τον τρόπο. Δεν φαίνεται να υπάρχει..

 

Ο Ίππαρχος πως ονόμαζε τα πιο αμυδρά άστρα του καταλόγου του; Δεν μπορεί ,κάποια κωδικοποίηση θα είχε... (βάση του mag.)

Δημοσιεύτηκε
Απ'οσο ξερω,ο καταλογος αυτος του ιππαρχου καθως και τα αλλα πολλα εργα δεν εχουν διασωθει αφου καηκαν μαζι με τη βιβλιοθηκη της αλεξανδρειας..Ισως να ξερουμε τα ονοματα των κυριοτερων αστρων αυτου του καταλογου απο αναφορες αλλων αρχαιων συγγραφεων,οπως του πλινιου.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, βρήκα τον κατάλογο του Πτολεμαίου. Αυτός λέγεται ότι ήταν κατευθείαν "κλοπή" από τον κατάλογο του Ίππαρχου..

 

http://astro.isi.edu/reference/almagest.html

 

Κωδικοποιεί όμως με αλφάβητο τα άστρα; Ή μόνο με τις ουράνιες συντεταγμένες και το mag.;

Σίγουρα θα τους έδινε όμως ένα αύξοντα αριθμό από το φωτεινότερο στο αμυδρότερο.. εφόσον για τους αρχ.έλληνες το αλφάβητο ήταν και αριθμοί τότε λογικά αντιστοιχεί στον παραπάνω κατάλογο κάθε άστρο και άπο ένα γράμμα του αλφαβήτου ανάλογα με το μέγεθος του.

Δημοσιεύτηκε

Αν θυμάμαι καλά, ο Bayer ήταν αυτός που ονομάτισε τα aστέρια με το ελληνικό αλφάβητο με έναν συνδιασμό γράμματος και των τριών πρώτων γραμμάτων απο το όνομα του αστερισμού στον οποίον ανήκαν βασιζόμενος στο μέγεθος του αστέρα . Συνεπώς...

Ο λαμπρότερος αστέρας της Λύρας είναι α Lyr ο δεύτερος σε λαμπρότητα 0 β Lyr κοκ.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Η πρώτη συστηματική μέθοδος ονομάτισης των αστέρων αναπτύχθηκε από το Γερμανό αστρονόμο Johann Bayer στις αρχές του 17ου αιώνα, μόλις πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου. Ο Bayer ονομάτισε κατά σειρά λαμπρότητας χρησιμοποιώντας τα πεζά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου: α για το λαμπρότερο, β για το δεύτερο λαμπρότερο, γ για το τρίτο λαμπρότερο κ.ό.κ. Για μερικούς από τους μεγαλύτερους αστερισμούς ο Bayer χρησιμοποίησε και τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Εώς το τέλος του 17ου αιώνα, οι αστρονόμοι καταάλαβαν ότι έπρεπε να ξεπεράσουν τους περιορισμούς του συστήματος Bayer. Ο Βρετανός αστρονόμος John Flamsteed πρότεινε να αντιστοιχίσουν έναν αριθμό σε κάθε αστέρα ενός αστερισμού, αντικαθιστώντας το ελληνικό αλφάβητο. Έβαλε έναν αριθμό σε κάθε αστέρα ορατό με γυμνό μάτι, αρχίζοντας από τη δυτική πλευρά ενός αστερισμού και καταλήγοντας στην αντολική. Οι μεγαλύτεροι αστερισμοί έλαβαν πάνω από 100 αριθμούς από τον Flamsteed . Αλλά το σύστημα αυτό δεν αντικατέστησε αυτό του Bayer και σήμερα οι αριθμοί του Flamsteed χρησιμοποιούνται μόνο για τους αστέρες που δεν καλύπτει το ελληνικό αλφάβητο. Πιο αμυδροί αστέρες, που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Flamsteed χαρακτηρίζονται με κάποιον αριθμό από τους πιο πρόσφατους καταλόγους, οι οποίοι συντάχτηκαν από τα αστεροσκοπεία που εξειδικεύονται στις θέσεις των άστέρων. Για παράδειγμα BD362516, από το γερμανικό κατάλογο του Bonner Durchmusterung.

 

Υ.Γ: Δεν είμαι σίγουρη γι'αυτό σας παραθέτω και κάτι ακόμα που έχω διαβάσει:

 

Όσοι αστερισμοί δεν καλύπτονται πλήρως από το ελληνικό αλφάβητο, οι ονομασίες συνεχίζονται με το λατινικό αλφάβητο. Αν πάλι και αυτό δεν είναι αρκετό συνεχίζουμε με το αραβικό αλφάβητο.

 

Πηγή: nightwatch σελ.97

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης