Altinakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Παιδακια, καλησπερα! Μιας και τελευταια μιλαμε ολο και περισσοτερο για προσοφθαλμια Zoom, σκεφτηκα ποσοι απο εμας εχουμε τελικα αγορασει το παραπανω Zoom προσοφθαλμιο. Σκοπος μου ειναι να μαθουμε ο ενας απο τον αλλο οτι περισσοτερο μπορουμε σχετικα με την χρηση, καποια κρυφα χαρακτηριστικα ή και καποια πιθανα Hint and Tips. Εχοντας τον απο τα Χριστουγεννα και με 2 μονο παρατηρησεις μπορω να πω οτι τα σχολια ειναι θετικα. Στην αρχη με προβληματισε σχετικα με την φωτεινοτητα του, αλλα δεν ειχα συγκρινει το προσοφθαλμιο με κανενα αλλο. Τελικως ειναι σιγουρα πιο φωτεινο απο τα μανισια της SW (Plossl). Η ικανοτητα του να αυξανει την μεγενθυνση του το εχει κανει σαν το πρωτο all around προσοφθαλμιο μου. και εκει πιστευω θα κατσει για αρκετο καιρο. Σε συνεργασια με τον νεοαποκτηθεντα Telrad η παρατηρηση ειναι ταχυτατη. Ενα απο κοιταγμα στον Telrad, μετα ενα κοιταγμα απο τον ζοομ στα 16mm, 20mm, ή 24mm και το αντικειμενο ειναι αμεσως μεσα στο οπτικο πεδιο. Κατοπιν επιλεγουμε μικροτερα mm στον ζοομ και το αντικειμενο που παρατηρουμε ερχεται κοντα μας. Και αν αυτο απομακρυνθει σχετικα γρηγορα απο το πεδιο μας, απλα βαζουμε μεγαλυτερα mm (μικροτερη μεγενθυνση δηλ.) και το αντικειμενο ειναι παλι μεσα στο πεδιο μας για να ρυθμισουμε λιγο το τηλεσκοπιο μας. Ειναι πραγματικα πολυ χρησιμο. Τα mm που πιστευω ειναι τα καλυτερα απο πλευρας εικονας ειναι τα 12mm, 16mm και ισως και τα 20mm. Στα ακρα των mm (8mm και 24mm) υπαρχει μια υποψια να χαθει η ευκρινεια (οχι ομως σε σημειο να μην βλεπετε ομορφα ενα αντικειμενο). Το μονο (μελανο ?) σημειο που μπορω να πω ειναι οτι θελει καποια εξοικειωση με την νεκρη ζωνη που εμφανιζεται - συχνα - μεταξυ του ματιου και του πεδιου (δεν ξερω πως λεγεται αυτο, ισως Kidney, Dead Zone, δεν ξερω ας μας πει καποιος). Χρειαζεται δηλ. να μετακινηθει λιγο το ματι για να "ξεφυγει απο αυτο το μαυρο πεπλο". Ισως παιζει ρολο το eye relief του... Παντως σχετικα με τις μοιρες (FOV) δεν παρατηρησα ουτε τρομερη διαφορα ουτε και κατι αρνητικο σε σχεση με τις 52ο των Plossl των SW. Ισως η διαφορα στο ματι απο τα 52ο στα ~68ο που αναφερονται να μην ειναι αισθητη στο ματι μου. Αργοτερα με περισσοτερες χρησεις και συγκρισεις ισως να δω. Αυτα παιδες και καθε σχολιο ειναι χρησιμο για ολους! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
konpan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Τελικως ειναι σιγουρα πιο φωτεινο απο τα μανισια της SW (Plossl).Τα mm που πιστευω ειναι τα καλυτερα απο πλευρας εικονας ειναι τα 12mm, 16mm και ισως και τα 20mm. Στα ακρα των mm (8mm και 24mm) υπαρχει μια υποψια να χαθει η ευκρινεια (οχι ομως σε σημειο να μην βλεπετε ομορφα ενα αντικειμενο). Το μονο (μελανο ?) σημειο που μπορω να πω ειναι οτι θελει καποια εξοικειωση με την νεκρη ζωνη που εμφανιζεται - συχνα - μεταξυ του ματιου και του πεδιου (δεν ξερω πως λεγεται αυτο, ισως Kidney, Dead Zone, δεν ξερω ας μας πει καποιος). Χρειαζεται δηλ. να μετακινηθει λιγο το ματι για να "ξεφυγει απο αυτο το μαυρο πεπλο". Ισως παιζει ρολο το eye relief του...!Φυσικά και δεν συγκρίνεται με τα μανίσια plossl, είναι πολύ ανώτερος και ειδικά στά σημεία που έχεις επισημάνει, από 20-12mm.Το άλλο που λές δεν το έχω παρατηρήσει στον εν λόγω φακό γιατί όταν σηκώσεις το πλαστικό στεφάνι μία βόλτα, το μάτι σταθεροποιείται σε ένα σημείο καθώς ακουμπάς λίγο πάνω στο στεφάνι, καθώς παρατηρείς.Επιπλέον άν έχει κανένα ενοχλητικό φώς από μακριά(κολώνα ΔΕΗ, περαστικό αυτοκίνητο κλπ.) δεν σε ενοχλεί καθόλου βάζοντας το μάτι εκεί μέσα, σε αντίθεση με τα μανίσια που είναι τελείως ανοικτά.Δεν ξέρω τι eye relief έχει αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχει πάνω απο 15mmσυγκρίνοντάς το μέ κάποια άλλα προσοφθάλμια.Οπως έχω ξαναγράψει σε σχετική συζήτηση για τα λεφτά του είναι πολύ καλός. Το μόνο που με ζορίζει είναι το ξεβίδωμα της ροδέλας για να βάλω τον υποδοχέα 2". Εκει μας τα χαλάει. Το βάζω με προσοχή στη μέγγενη και το ξεβιδώνω με σκύλα. Τώρα του έβαλα λίγο γράσσο στα πάσα του μπάς και μαλακώσει . Και αυτό γιατί με την 1,25" υποδοχή δεν μπορώ να το σταθεροποιήσω τελείως στον εστιαστή. Κουνιέται και μου τη σπάει... Ενω με το 2" είναι κόκκαλο. Εκεί που τα χαλάμε είναι τα φίλτρα που έχω και που είναι όλα 1,25" οπότε αναγκαστικά αν θέλω να χρησιμοποιήσω φίλτρο...
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Το μονο (μελανο ?) σημειο που μπορω να πω ειναι οτι θελει καποια εξοικειωση με την νεκρη ζωνη που εμφανιζεται - συχνα - μεταξυ του ματιου και του πεδιου (δεν ξερω πως λεγεται αυτο, ισως Kidney, Dead Zone, δεν ξερω ας μας πει καποιος). Χρειαζεται δηλ. να μετακινηθει λιγο το ματι για να "ξεφυγει απο αυτο το μαυρο πεπλο". Ισως παιζει ρολο το eye relief του... Βινιετάρισμα λέγεται ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Altinakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Καλημερα σε ολους! konpan, τον Zoom τον χρησιμοποιω αποκλειστικα με 1.25' εστιαστη και αν και δυσκολος στο σφιξιμο της βιδας αυτο γινεται μια φορα και μαλιστα με το νυχακι...! Αν θελεις να το σφιξεις περισσοτερο τοτε παρε μια μικρη πενσουλα και σφιγγε το οσο θελεις εσυ... Σχετικα με τα φιλτρα του εχω στανταρ βαλει και το φιλτρο της Baader Moon & SkyGlow και ειναι πραγματικα αχτυπητος συνδυασμος (τιμης με αποδοση παντα). Το βινιεταρισμα που λετε μηπως αφορα το σκοταδισμα προς τα εξωτερικα μερη του πεδιου (δηλ. περιφερειακα)? Γιατι εμενα το μαυρο πεδιο εμφανιζεται στο κεντρο του προσοφθαλμιου και σφαιρικα προς τα εξω αφηνοντας λιγο τα ακρα να εχουν εικονα... Το βινιεταρισμα νομιζω ειναι οταν δεν εχει εικονα στα ακρα του πεδιου, σωστα ή κανω καποιο λαθος? ΥΓ: Παιδια στειλτε μου εδω μια εικονα για να δω το Eye Cap του Ζοομ γιατι νομιζω το δικο μου δεν ειχε κατι τετοιο. Εχει μονο μια πλαστικη μεμβρανη που αν βρει αποκαλυπτεται το μεταλλικο μερος του Ζοομ. Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Είναι περιστρεφόμενο. Στρίψτο και θα βγει έξω! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Altinakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Με προλαβες Ανδρεα! Τωρα μολις ανακαλυψα κατι τετοιο (αν και ηθελα να ρωτησω τι στο καλο ειναι αυτο που ανοιγει ετσι γιατι τοσο ακριβο μηχανισμο για ενα eye cap δεν πιστευα οτι θα καμνανε...! Δειτε και τις φωτο που μολις τωρα εβγαλα! Ευχαριστω πολυ παντως για την κατατοπιση Ανδρεα (και για το θεμα της afocal φωτογραφησης by the way)! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Κοίτα, θεωρητικά είναι καλύτερο διότι προσφέρει σταδιακή δυνατότητα ρύθμισης της θέσης του οφθαλμού. Σε αντίθεση με ένα σχέδιο όπου είτε διπλώνεται εντελώς είτε ξετυλίγεται εντελώς που έχει δύο πιθανές θέσεις. Πιθανώς να το έκαναν έτσι για να δώσουν τη δυνατότητα ακριβούς ρύθμισης για μέγιστη άνεση καθώς το eye relief ούτως ή άλλως μεταβάλλεται ελαφρά σε έναν zoom στις διαφορετικές θέσεις. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Altinakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Σιγουρα ειναι καλυτερο και μαλιστα με εντυπωσιαζει πως δωσανε τοση προσοχη σε ενα - κατα τους αλλους κατασκευαστες - τοσο παραμελημενο αντικειμενο. Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Με αφορμή τη συζήτηση αυτή, όμως, θα κάνω και τα παράπονά μου. Για να είμαστε ειλικρινείς έστω και μια στοιχειώδης σελίδα οδηγιών θα μπορούσε να υπάρχει σε ένα αντικείμενο που κοστίζει 160 ευρώ. Το λέω αυτό διότι κι εγώ στην πρώτη παρατήρηση και μέσα στη νύχτα δεν είχα ανακαλύψει τη δυνατότητα αυτή. Σε προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά, συχνά βλέπουμε ακόμα και σε αντικείμενα ευτελούς αξίας (ακόμα και μερικών ευρώ) να συνοδεύονται από αναλυτικές οδηγίες χρήσης και τεχνικών χαρακτηριστικών. Θεωρώ τσιγκουνιά εκ μέρους των εταιρειών σε αντικείμενα που κάνουν 100+ ευρώ να μην υπάρχει έστω ένα στοιχειώδες φυλλάδιο με τεχνικά χαρακτηριστικά, βασικές οδηγίες και συμβουλές και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το κάνουν. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
themis_kart Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Καλημερα παιδια !!!Εχω και εγω τον ζουμ και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος για τα 169€ που εδωσα για αρχη !!!Απο τοτε που τον αγορασα, τα μανησια προσοφθαλμια κοιμουνται , κατευθειαν τον βαζω απανω και ξεκιναω .Τον συνδιαζω με το φιλτρο MOON & SKYGLOW που για μενα ειναι ενα φοβερο φιλτρο γιατι κανει γεια απο ολα και πλανητες (το εχω δοκιμασει σε κρονο,απιστευτω ειδωλο και contrast, επισης στον αρη και εκει εκανε πολυ καλη δουλεια και εδωσε μια πολλυ καλη εικονα του στα 420x, καθως επισης και στην σεληνη με πανσεληνο ή σε τεταρτα.Μπορω να πω επισης οτι δινει και καλη εικονα και σε νεφελωματα Μ42 Μ43.Γενικα κανει πολυ καλη δουλεια.).Επισης εχει συνδιαστει με το φιλτρο O-III το κοινως οξυγονου , και για ακομα μια φορα πολυ καλη αοποδοση .Το μονο προβλημα που ειχα ειναι οτι εβαζα το χερι μου για να κοψω το φως απο γυρο μου!!!Μεχρι προχτες που τον καθαρισα και τον επεξεραγαζομουν οτι εχει ενα σκιαδιο!!!Γυρνωντας το λαστιχενιο του κομματι προς τον φακο που βλεπουμε σηκωνεται και εφαρμοζει στο ματι!!! Βλακεια της εταιριας που δεν ειχε ενα ενημερωτικο φυλαδιο για χαρακτηρισκα και το συγκεκριμενο κολπο του!!!Αυτα απο μενα πιστευω οτι ειναι μια πολυ καλη λυση για ξεκινημα αφου σαν φοιτητης δεν υπαρχει πολυ χρημα ακομα για αγορες televue nagler & panoptic. Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Καλησπέρα σε όλους! Και εγώ τον έχω, μόνο θετικά σχόλια μέχρι τώρα, τον λιώνω στα αστροπάρτυ και στην παρατήρηση! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα