Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αναρωτιέμαι πολύ καιρό τώρα, μπορείς να κάνεις αστροφωτογράφηση μέσα από φωτορύπανση; Ή όπως στην παρατήρηση πρέπει να είσαι σε κατασκότεινο ουρανό; Σκέφτομαι να αγοράσω μία ισημερινή για να ξεκινήσω με την φωτογράφηση αλλά αν θέλει σκοτεινό ουρανό τότε δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω προς το παρόν, ενώ αν γίνεται μέσα από την πόλη, τα πράγματα αλλάζουν.

 

Για πείτε...

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Είμαι και εγώ στο ξεκίνημα της αστροφωτογραφίας και ότι έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι από το μπαλκόνι μου στον Κορυδαλλό.

 

Η απάντηση μου είναι : Ναι, γίνεται, χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία (προσεκτική αφαίρεση των gradients(=φωτορρύπανσης)), όχι μεγάλες εκθέσεις (κατά τη γνώμη μου λίγων λεπτών), ένα φίλτρο LPR (light pollution) μπορεί να βοηθήσει αλλά αυξάνει τους απαιτούμενους χρόνους έκθεσης άρα και ακριβέστερη βάση - ευθυγράμμιση/οδήγηση.

 

Επίσης, όσο μπορείς να χαμηλώσεις τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου σου (με focal reducer) τόσο καλύτερα/φωτεινότερα θα είναι τα frames σου.

 

Ελπίζω να σου έδωσα μια ιδέα, θα ήθελα και εγώ να ακούσω τις εντυπώσεις σου όταν δοκιμάσεις.

 

Φιλικά

Ηλίας

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Μπορεις, απλα θα περιοριστεις σε πολλες εκθεσεις, μικρης χρονικης διαρκειας (αναλογα με το ποσο σηκωνει η βαση,αν δεν οδηγεις, και η φωτορυπανση της περιοχης), και μετα stacking με διαφορα προγραμματα (οπως πχ το iris).

 

Αν και ειναι μια διαδικασια που θελει λιγο ψαξιμο και λιγο χρονο..σιγουρα μπορει να σου δωσει φοβερα αποτελεσματα..

Δημοσιεύτηκε
Για δες τις δικές μου φωτό από το κέντρο της Αθήνας... (στα νεφελώματα...)

 

Σκεφτομουν να το αναφερω και εγω σαν παραδειγμα γιατι πραγματικα οι φωτογραφιες σου, δινουν ξεκαθαρη απαντηση στο ερωτημα του planetman. :D

Δημοσιεύτηκε
Παναγιώτη, έψαξα να βρω φωτογραφίες σου και όντως είναι πολύ καλές. Απλώς έχω μια αμφιβολία σχετικά με τη φωτορύπανση επειδή φωτογράφησα όλο τον Ωρίωνα τον αστερισμό εννοώ με την 350D και ακόμη με 10sec από την ταράτσα μου ο ουρανός βγήκε γκρι, σχεδόν άσπρος. Είναι δυνατόν λοιπόν να γίνει σοβαρή φωτογράφηση; Χρειάζομαι κάποια φίλτρα ή κάτι άλλο extra;
Δημοσιεύτηκε
Την ίδια ερώτηση είχα κανει και εγώ το Φθινόπωρο που άρχισα να ψάχνομαι για ισημερινή, διοπτρικό κλπ Και ο Ηλιάς μου είχε επισημάνει τις ΦΟΒΕΡΕΣ φωτογραφίες του Παναγιώτη (και του Ηλία Χασιώτη φυσικά) απο Ακρόπολη. Δεν μπορώ να δώσω ακόμη απάντηση μεσω εμπειρίας (και ας έχω συμπληρώσει τον εξοπλισμό σε σημείο που να μπορώ να δοκιμάσω) γιατί ο καιρός μας την έχει κάνει άσχημα, αλλά η απάντηση ειναι narrow band φιλτρα (O-III, Ha, S-II ίσως Hb, UCH, LPR) , καλή βάση με αυτόματη οδήγηση για μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης και καλή επεξεργασία.
Δημοσιεύτηκε
roryt, τα φίλτρα που λες πόσο κοστίζουν;

Μα καλά, αφού νόμιζα ότι έχεις ήδη κάποια από αυτα :-k

 

Ρίξε και μια ματια στους καταλόγους τον on-line shops !!! πχ στο http://www.telescope-service.com/Astronomik/start/astronomikstart.html ή στο http://www.telescope-service.com/baader/accessories/accessories.html#filters

(πχ για Ευρώπη, μπορείς να δεις και απο USA).

Αλλά πριν αγοράσεις, κοίτα πρώτα στις μικρές αγγελίες εδώ (χτες μπήκε μια πχ για 2'') αλλα και στο astromart, μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα σε καλές τιμές, και πολλές φορές θα βρεις και "ταιριασμένα" σετ να είναι parfocal - πχ πρόσφατα (μπορεί και ακόμη) ο γνωστός Chuck Reese πούλαγε το σετ του απο Schuler Ha/OIII/SII σε πολύ καλή τιμή, και αλήθεια λέω, αν δεν είχα ήδη τα Baader από το dobs (και αν είχα λεφτά :( ), θα έμπαινα στον πειρασμό να τα πάρω.

Δημοσιεύτηκε
Έχω ΟΙΙΙ και UHC αλλά για παρατήρηση. Κάνουν τα ίδια; Κάνουν τα 1,25" ή μόνο 2ιντσα; Και πως προσαρμόζονται; Σόρρυ για τις εντελώς αρχάριες ερωτήσεις.
Δημοσιεύτηκε

Κάνουν, δες και τις σελίδες που σου έλεγα ποιό πάνω (Baader έχεις; ) Τα 1.25'' είναι συμβιβασμός γιατί δεν φωτίζεται όλος ο αισθητήρας και θα έχεις βινιετιάρισμα (αλλά δεν βαριέσαι, η μηχανή έχει μεγάλη ανάλυση, το crop να είναι καλά). Θεωρητικά θες 2'' για καλύτερα αποτελέσματα αλλά και αυτά που έχεις για αρχή ειναι μια χαρά (και εγώ όλη την σειρα σε 1.25'' την έχω). Δες και τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος στις αστροφωτογραφίες να πάρεις ιδέες, και παλίοτερα θέματα σχετικά εδώ μέσα.

 

Προσαρμογη (αν και εδώ, όπως θα έχεις καταλάβει, και εγώ το ψάχνω ακόμη): τηλεσκόπιο->Τ2 -> τροχός φίλτρων (πχ atik) Τ2 -> μηχανή

 

ή (αυτο δοκιμάζω εγώ) Τηλ.Τ2 σε 2'' -> 2'' off axis guider -> Τ2 -> τροχός φίλτρων -> Τ2 μηχανή

 

Και φυσικά όποιο άλλο συνδιασμό σε βολεύει, πχ εχω δοκιμάσει και με Τηλεσκόπιο->2'' σε 1.25'' -> 1.25 nosepiece με βιδωμένο φίλτρο -> T2 μηχανη.

Δημοσιεύτηκε
Όσο για την οδήγηση που μου λέτε, αν είναι να πάρω θα πάρω την EQ6 Pro.
Να σου ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί και εμένα μου πήρε λίγο καιρό να το συνειδητοποιήσω (αχ τι μας έχει κάνει το dobs με την ευκολία του :) ) : η βάση (ο controler) προσφέρει tracking και δυνατότητα για οδήγηση. Την οδήγηση (guiding) την κάνεις είτε χειροκίνητα (με προσοφθάλμιο με φωτιζόμενο σταυρονημα) είτε αυτόματα (πχ με web camera + laptop) μέσω είτε piggy-back οργανου (τηλεφακός, μικρό τηλεσκόπιο) είτε με off-axis guider από τον ίδιο σωλήνα.
Δημοσιεύτηκε
Κάτσε, αν κάνω σωστή πολική ευθυγράμμιση, μετά την οδήγηση δεν την αναλαμβάνει η κεφαλή; Τι είναι όλα αυτά που μου λες; Δεν έχω ιδέα.
Η κεφαλή αναλαμβάνει να κάνει το tracking στο RA. Αν ο controler ειναι εξελιγμένος (οπως στην EQ6) μπορεί να κάνει και διορθώσεις του περιοδικού σφάλματος (μετά από σχετική εκπαίδευση), και άλλα κόλπα (πχ GOTO). Αλλά η οδήγηση, το guiding, χρειάζεται για να διορθώσει σφάλματα που όλες οι εγκαταστασεις έχουν, όσο καλή πολική ευθυγράμμιση και αν έχεις. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα "χασει" και θες ενα τρόπο να επιβεβαιώσεις ότι είσαι στο κέντρο (και αν όχι να το διορθώσεις), ιδίως αν σου χρειάζονται μακρές εκθέσεις. Μπορείς φυσικά να βγάλεις και unguided με μικρότερους χρόνους έκθεσης. Ο controler έχει πόρτα για να δεχτεί εντολές autoguiding αλλά κάτι θα πρέπει να κάνει την οδήγηση

Την οδήγηση την κάνεις όπως σου είπα είτε με το "χερι" (κουραστικό) είτε με (πχ) web camera και κάποιο πρόγραμμα του στυλ guidedog (ή με ακριβότερα αυτόνομα συστήματα autoguiding)

 

(ελπίζω η EQ6 να μην έχει autoguiding ενσωματωμένο και βγω ψεύτης, δεν την ξέρω )

Δημοσιεύτηκε
Το παιχνίδι γίνεται αποκλειστικά με ασπρόμαυρη ccd και narrowband φίλτρα φασματικών γραμμών σε μια ρομποτική στήριξη.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Να ξεκινησεις με μια στηριξη που να εχει μια καλη πολικη διοπτρα και διπλα μοτερ φυσικα. Η στηριξη να μη δυσκολευεται να σηκωσει τα οπτικα οργανα,και να ειναι μια μετρια για να ειναι ευκολη και στην μεταφορα της.γιατι το βαρος τις στηριξης που θα πρεπει να μεταφερεις αποτελει ενα θεμα που πρεπει να προσεξεις.και ναι μην αγορασεις φιτρα για φωτορυπανση αλλα να αφερεις την φωτορυπανση στον υπολογιστη,αλιως πανε εκτος πολης.οσα λιγοτερα αξαρτηματα αγοράσεις τωρα στην αρχη για την φωτογραφηση στο εξοπλισμο σου τοσο καλυτερα για σενα .διοτι αργοτερα θα ξοδεψεις και αλλα χρηματα αν θελεις μετα απο την εμπειρια που θα εχεις αποκτησει να αγορασεις τον καταληλο εξοπλισμο,για καλυτερη φωτογραφηση.Η μαγεια των αστέρων ειναι αυτη που μας προτρεπει να την φωτογραφησουμε αποτυπονωντας αυτο που εφιαξε ο θεος και που εμεις θαυμαζουμε.
Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να μου πει κάποιος τι πεδίο βγάζει η 350D σε ένα τηλεσκόπιο με 1200mm εστιακή; Γενικά ο τύπος ποιος είναι;

 

Επίσης, πώς μπορώ να αλλάξω το πεδίο για ζουμέρισμα π.χ.; Στον barlow πάνω δεν κάθεται η μηχανή.

Δημοσιεύτηκε

Μάνο κατέβασε το CCD calculator του Wodaski. Βάλε την εστιακή του τηλεσκοπίου σου, εστιακό λόγο, επέλεξε την κάμερα και θα σου λυθούν όλες οι σχετικές απορίες.

http://www.newastro.com/newastro/downloads/ccdCalcFree.htm

Τι εννοείς ότι πάνω στον barlow δεν κάθεται η μηχανή; Θα χρειαστείς ένα 2ιντσο barlow και ένα 2" nosepiece ή έναν 1.25" και ένα ανάλογο nosepiece. Στην τελευταία βέβαια περίπτωση θα έχεις αρκετό βινιετάρισμα. Αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία η χρήση barlow, τουλάχιστον στην φωτογράφιση DSO.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Το πρόγραμμα που έδωσες δεν έχει την 350D. Με ένα πρόχειρο τεστ που έκανα δίνει περίπου 1,4 μοίρες.

 

Για τον barlow τώρα, εννοώ αν θέλω να παίζω με μεγεθύνσεις, πως θα το κάνω; Εφόσον η μηχανή κάθεται πάνω στον ξεβιδωμένο 2"->1.25" αντάπτορα...

Δημοσιεύτηκε

Με ένα από τα παρακάτω. Και τα δύο δίνουν t-thread στο πάνω μέρος, ενώ στο κάτω μέρος είναι 1.25" και 2" αντίστοιχα. Και τα δύο επίσης δέχονται φίλτρα (φωτορύπανσης κλπ).

Όπως είπαμε και παραπάνω όμως, πρόσεχε γιατί στο 1.25" θα έχεις αρκετό βινιετάρισμα. Το δύιντσο είναι πολύ προτιμότερο.

Μάνο γιατί σε ενδιαφέρει τόσο πολύ ο barlow; Συνήθως καταφεύγουμε στη χρήση τέτοιων ανταπτόρων για να παρεμβάλουμε φίλτρα φωτορύπανσης ή και focal reducer (στην περίπτωση του 2ιντσου αντάπτορα και σε διοπτρικά/καταδιοπτρικα), όχι για να χρησιμοποιήσουμε barlow.

Όπως και να έχει, ελπίζω οι φωτό να βοηθάνε.

IMG_9513.jpg.d92def3eb0db8e0f751fa6f4ee9d95a7.jpg

IMG_9514.jpg.70caff4bc5939186fcd9123d0c2e0d8a.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης