Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Βέβαια, όλα αυτά εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα in-focus και ο εστιαστής σου παρέχει αρκετή διαδρομή προς τα μέσα για να προσθέσεις έναν τέτοιο αντάπτορα. Αν είναι τσίμα-τσίμα θα πρέπει να αρκεστείς στη λύση που ήδη έχεις με το ξεβίδωμα του αντάπτορα :( - ή σε άλλες πιο δραστικές λύσεις: αλλαγή εστιαστή με κάποιον χαμηλού προφίλ ή ανέβασμα του πρωτεύοντα.

Αν ωστόσο πρόκειται να χρησιμοποιήσεις την 350d σε DSO, *δεν* πρόκειται να χρησιμοποιήσεις barlow, ενώ η μόνη "απώλεια" θα είναι η αδυναμία χρήσης φίλτρων φωτορύπανσης.

Φιλικά,

Ηλίας.

• Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Ηλία, ο μόνος λόγος που ρωτάω για barlow είναι για να ελέγξω το πεδίο και τι εννοώ: Οκ, συνδέω την κάμερα όπως είναι και φωτογραφίζω τον Ωρίωνα ωραία. Όταν όμως θέλω ένα πλανητικό νεφέλωμα π.χ. ή ένα close up στη Σελήνη πως το κάνω; Πως δηλαδή μεγαλώνω τη μεγέθυνση;
Δημοσιεύτηκε

Μάνο γενικά οι DSLR χρησιμοποιούνται για πορτρέτα στη Σελήνη και όχι τόσο για λεπτομέρειες. Για τέτοιο σκοπό καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια webcam. Επίσης στο βαθύ ουρανό, τα αντικείμενα που "ταιριάζουν" στη DSLR είναι μεγάλα ανοικτά σμήνη, φωτεινά νεφελώματα και γαλαξίες. Όχι ότι δεν μπορείς να πιάσεις - ως ένα βαθμό - αμυδρά πλανητικά, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια δείγματα.

Η ευαισθησία του CMOS στις DSLR είναι κατά πολύ κατώτερη από αυτή dedicated αστρονομικών CCD. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που δίνουν είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. To καλό με τις DSLR είναι ο "τεράστιος" αισθητήρας που διαθέτουν σε σχέση με τα χρήματα που ζητούν και τα μεγάλα πεδία που κατά συνέπεια εξασφαλίζουν. Παρεμβάλλοντας ένα barlow, κερδίζεις λίγα πράγματα σε μεγέθυνση ενώ "χάνεις" πολλά, αφού οι χρόνοι έκθεσης ανεβαίνουν.

Δημοσιεύτηκε

Σήμερα μετά από πολύ καιρό καθάρισε ο ουρανός το βραδάκι. Δοκίμασα το prime focus για 1η φορά. Οι φωτογραφίες δεν βγήκαν γενικώς καλές λόγω πολύ κακού seeing. Έβγαλα την παρακάτω του Ωρίωνα μόνο και μόνο για να σας δείξω το επίπεδο φωτορύπανσης και να ξανασυζητήσουμε αν αξίζει να πάρω ισημερινή.

Η φωτογραφία είναι 4 μόλις δευτερόλεπτα με ISO1600 χωρίς καμμία επεξεργασία. Λοιπόν; Να πάρω ισημερινή; Θα μπορέσω να κάνω φωτογράφηση από εδώ;

ΥΓ: Μπορεί να μου θυμίσει κάποιος πώς ορίζω ποιο είναι το μαύρο στο photoshop;

Orion.jpg.399d2d5f221e3b9121b781ba9753f644.jpg

Δημοσιεύτηκε
Έβγαλα την παρακάτω του Ωρίωνα μόνο και μόνο για να σας δείξω το επίπεδο φωτορύπανσης και να ξανασυζητήσουμε αν αξίζει να πάρω ισημερινή.

Η φωτογραφία είναι 4 μόλις δευτερόλεπτα με ISO1600 χωρίς καμμία επεξεργασία. Λοιπόν; Να πάρω ισημερινή; Θα μπορέσω να κάνω φωτογράφηση από εδώ;

Εαν θελεις να συνεχισεις το "επαγγελμα" του αστροφωτογραφου :mrgreen: και γενικα να βγαζεις αστροφωτογραφιες εστω και για πλακα θα χρειαστεις οπωσδηποτε Ισημερη Στηριξη.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Αν δεις στις Αστροφωτογραφιες υπαρχουν πολλα ατομα που βγαζουν Πολυ Καλες Deep Sky μεσα απο την Αθηνα :cheesy: Οποτε δεν νομιζω οτι εχεις τοσο πολυ φωτορυπανση :roll:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μάνο την απάντηση μόνο εσύ την ξέρεις ... Τι εννοώ, για μένα αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις από οπουδήποτε με φίλτρα φωτορύπανσης και με τη DSLR. H αξία δεν βρίσκεται τόσο στο αποτέλεσμα, όσο στη διαδικασία να το πετύχεις και στην τελική αίσθηση ότι αυτό που έβγαλες είναι αποκλειστικά δικό σου ακόμα και αν δεν είναι κάτι "εξαιρετικό" - αυτό δεν είναι η ουσία του να είσαι ερασιτέχνης; :wink:

Δεν ξέρω τα επίπεδα φωτορύπανσης στην περιοχή σου, αλλά επισυνάπτω κάποιες φωτό (αθροίσματα μικρών εκθέσεων) που έχουν βγει 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, με ή χωρίς φίλτρα φωτορύπανσης. Δεν είμαι αστροφωτογράφος, ούτε κανένας μάστορας στο photoshop, ενώ με αυτή την πτυχή του χόμπυ ασχολούμαι ελάχιστα. Θεωρώ όμως ότι είναι αξιοπρεπή αποτελέσματα, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι το κατα-ευχαριστήθηκα όταν τις έβγαζα και όταν είδα τι τελικά βγήκε :D Σε όλες τις περιπτώσεις η οδήγηση έχει γίνει με το χέρι. O M5 έχει βγει με μικρές εκθέσεις - αν θυμάμαι καλά μισό λεπτό ή και λιγότερο - χωρίς φίλτρο και η φωτορύπανση έχει αφαιρεθεί στο photoshop. Στην περίπτωση του Lagoon, η φωτογράφηση έχει γίνει με τον ουρανό να είναι κυριολεκτικά γκρι ανοιχτός με γυμνό μάτι από τα φώτα της Αθήνας και είναι αθροίσματα 2-2.5 λεπτών, όσο δηλαδή μπορούσε να "σηκώσει" το φίλτρο φωτορύπανσης+επεξεργασία στο photoshop. Το veil είναι άθροισμα τριών εκθέσεων, 16+16+12 λεπτά, φυσικά με φίλτρο και μάλιστα την εποχή που δεν είχα μοντιφιάσει την 300d :)

Ελπίζω να βοήθησα, αυτή τη φορά σε πρακτικό επίπεδο.

Φιλικά,

Ηλίας.

veil.thumb.jpg.826e470f94c303965a6e509c6a6bacad.jpg

m8.thumb.jpg.c4501966a1f647c326d1f29c6017ff48.jpg

m5.thumb.jpg.a5b89a49ac5d9be93a71711da911123e.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ηλία =D> =D> =D>

Συγχαρητήρια... =D> =D> =D>

Κάτι τέτοια βλέπω και ακούω από εσένα, οπότε από εβδομάδα... καιρού επιτρόποντος........ (έρχεται η 40D :-# :-note :-# :-$ :-$ )

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Ηλια οταν λες με το χερι εννοεις πιστευω χειροκινητη ισημερινη ετσι?

Δεν πιστευω να τα εβγαλες με Dob???? #-o

Παντως και απο εμενα συγχαρητηρια!

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, με ψήνεις άγρια για την EQ6. Ο μόνος λόγος που διστάζω είναι να μην καλομάθω και σταματήσω να γίνομαι καλύτερος dobάς. :mrgreen:

Για τον πολλαπλασιασμό της μεγέθυνσης, τι λέτε για ένα teleconverter; Αυτός χρησιμοποιείται μαζί και με φακό; Και για καθημερινή χρήση δηλαδή;

Δημοσιεύτηκε
Ηλία, με ψήνεις άγρια για την EQ6. Ο μόνος λόγος που διστάζω είναι να μην καλομάθω και σταματήσω να γίνομαι καλύτερος dobάς.

Οπως έλεγαν και οι αρχαίοι "Παν μέτρον άριστον".Κοινός μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δυο μαζί.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ παιδιά :) Ο Ανδρέας έχει δίκιο, το dob δεν χάνει τη γοητεία του (βλ. απλότητα χρήσης) σε καμία περίπτωση, αλλά για φωτογράφηση θα χρειαστείς ισημερινή και η ΕQ6 είναι δοκιμασμένη και σίγουρη επένδυση!

Ο teleconverter είναι για φωτογραφικούς φακούς. Μπορείς να δοκιμάσεις με balrow και βλέποντας και κάνοντας. Άντε με το καλό να τα δεχτείς, γιατί μου φαίνεται ότι στο ψήσιμο άρχισες να καίγεσαι :cheesy: :lol: :lol:

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Ηλία, υποτίθεται ότι θέλω τον teleconverter για να μπορώ να πολλαπλασιάζω την εστιακή απόσταση της μηχανής είτε προσαρμόζοντας έναν κανονικό φακό, είτε το τηλεσκόπιο σε prime focus. Τον barlow δεν μπορώ να τον προσαρμόσω στη μηχανή, γι' αυτό στρέφομαι στη λύση του teleconverter. Λέω κάτι λάθος;
Δημοσιεύτηκε
θέλω τον teleconverter για να μπορώ να πολλαπλασιάζω την εστιακή απόσταση της μηχανής είτε προσαρμόζοντας έναν κανονικό φακό

Ναι, αυτό δουλεύει, αλλά πολλαπλασιάζεις την εστιακή του φακού όχι της μηχανής.

είτε το τηλεσκόπιο σε prime focus. Τον barlow δεν μπορώ να τον προσαρμόσω στη μηχανή, γι' αυτό στρέφομαι στη λύση του teleconverter

Να σου πω Μάνο, αυτό δεν το έχω ακούσει-δοκιμάσει. Φοβάμαι όμως - με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν το γνωρίζω - ότι τα αποτελέσματα δεν θα σε ικανοποιήσουν, γιατί οι teleconverters είναι φτιαγμένοι και οι προδιαγραφές τους είναι για τηλεφακούς και όχι τηλεσκόπια, και μάλιστα συνήθως για φακούς με εστιακές αποστάσεις μέχρι 1000μμ. Αν έχεις teleconverter δοκίμασέ τον, αν δεν έχεις όμως, δοκίμασε πρώτα την κάμερα όπως είναι, δες τι γίνεται και ανάλογα προχωράς.

Δημοσιεύτηκε

Μάνο, εγω ειχα βάλει την EOS με barlow πάνω στο 8" (γιατί αλλιώς δεν εστίαζε) και θα σου ελεγα να το δοκιμάσεις, μια χαρά ητανε.

Ειχα φυσικά τα προβλήματα του 1.25" (βινιετιάρισμα),

και λογω μεγάλου f και κακής εθυγράμισης (με την πλατφόρμα το δοκίμαζα, οχι με GEM) είχα εντονες αστρογραμμές, αλλά κατά τα άλλα τιποτα δεν σου απαγορεύει να το κανεις και ετσι

Δημοσιεύτηκε
Να σας πω την αλήθεια ακόμη δεν κατάλαβα πως θα προσαρμόσω τον barlow πάνω στη μηχανή. Ο Ηλίας έδωσε 2 φωτογραφίες από ένα εξάρτημα που δεν έχω ιδέα τι είναι. Πόσο κοστίζει αυτό; Μήπως θα ήταν προτιμότερο ένα teleconverter που θα το χρησιμοποιώ και γενικότερα με τη μηχανή; ](*,)
Δημοσιεύτηκε
Να σας πω την αλήθεια ακόμη δεν κατάλαβα πως θα προσαρμόσω τον barlow πάνω στη μηχανή.
Ξεκινάς από την μηχανή: έχεις Μ42. Στο Μ42 μπορείς να συνδέσεις ένα nosepiece M42->2'' ή Μ42->1.25'' και αμέσως η κάμερα μπαίνει σε οτιδήποτε, fosuser, barlow κλπ

Εγώ πχ έχω (ή τέλος πάντων ΘΕΛΩ να έχω, ατιμη συννεφιά, ακόμη να τα καταφέρω να τα δοκιμάσω :( ) :

καμερα Μ42 -> M42 filter wheel -> off axis guider 2'' -> focuser

To barlow που σου είπα τον είχα δοκιμάσει με

καμερα M42 -> nosepiece Μ42 σε 1.25'' -> barlow -> focuser

Δεν είναι τίποτα, αν ψάξεις βρίσκεις άπειρους συνδιασμούς, αρκεί η ΟΤΑ σου να έχει αρκετό in travel για να μπορεί να εστιάσει

Δημοσιεύτηκε
Την επόμενη Δευτέρα το lidl έχει ξανά το ETX-70 στα 150€ αυτή τη φορά. Το είδα σήμερα και σκέφτηκα να ξεκινήσω να παίζω με αυτό και την SLR. Η παρακολούθηση που κάνει είναι ικανή για φωτογράφηση 1-2 λεπτών; Θα συνδέεται η κάμερα με το M42 ή θα θέλω κάτι έξτρα; :-k
Δημοσιεύτηκε

Μάνο,όπως σού εξήγησα καί στό τηλέφωνο.

Φωτό 1) όλα μαζί δουλέυουν,ανάλογα τό θέμα αφαιρής ή προσθέτης.

τό 1= ο αντάπτορας τού ντόμπ 2"σέ1,25" πρέπει νά τό είχε μαζί με τό τηλ/πειο.

2= μπάρλοου.

3= αντάπτορας 1.25" 20 ευρώ άν θυμάμαι, σύνδεση τηλεσ.μέ φωτογραφικές μηχανές.

4= τό Τ-ρίνγκ γιά τήν ολύμπους,

5= τό τηλεκομβέρτερ χ2

Στήν φωτό 2)

το 1= ο αντάπτορας τού ντόμπ 2"σε1,25".

τό 2 = Τ-ρίνγκ

τό 3 = τό τηλεκομβέρτερ.

Φωτό 3

Τό 1= ό αντάπτορας 2"σε1,25", έχω αφαιρέση τό αποστατικό,(ανάλογα πού εστιάζη)

Τό 2 = Τ-ρίνγκ

Τό 3 = Τηλεκομβέρτερ

Ελπίζω νά είναι κατανοητά, καί τό τηλ/νο τό έχεις

365179505_3copy.jpg.eec2badceebecc509af37c91c0742c32.jpg

136037272_2copy.jpg.811d9cac198ef7b6f69715a57a036341.jpg

1708583001_1copy.jpg.f1d0f6ac0deb853009b51cda33f1c98e.jpg

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
Οκ το κατάλαβα, μου λείπει μόνο το nosepiece (νούμερο 3) από την 1η φωτογραφία και το teleconverter το οποίο δεν είναι απαραίτητο εφόσον χρησιμοποιείς barlow. Nosepiece μόνο στον ΑΚΤΙΣ βλέπω.
Δημοσιεύτηκε
μόνο στον ΑΚΤΙΣ βλέπω.

Έχει καί τό Πλανητάριο (Αθήνα)Το τηλεκομβέρτερ σκέτο τό βάζεις σέ 500-700μ.μ. τηλεσκόποιο γιά Μ31-Μ42 κ.τ.λ.π.Έτσι φωτογραφίζη ένας φίλος μου.Έχει καλήτερη ποιότητα.

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
To etx-70 πρώτον δεν είναι ισημερινό άρα δεν κάνει ούτε για έκθεση 1-2 λεπτών αν δεν το στήσεις σε ισημερινή σφήνα (αγορά ή ιδιοκατασκευή). Για φωτογραφίες σελήνης ή ήλιου ισοδυναμεί με τηλεφακό 350mm και με SLR το είδωλο της σελήνης ή του ήλιου στο αρνητικό θα είναι πολύ μικρό για να έχεις οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Αν το θέλεις για εύκολα φορητό και για παιχνιδάκι έχει καλώς, αν ονειρεύεσαι φωτογραφίες ξέχνα το...
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης