Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γράφω αυτό το θέμα γιατί βλέπω πολλούς να σκέφτονται κοντά αχρωματικά διοπτρικά.

Κατά τη γνώμη μου τα διοπτρικά τηλεσκόπια έχουν μερικά δυνατά σημεία:

Πολύ καλό κοντράστ αποτέλεσμα των εσωτερικών bafles (δεν ξέρω την ελληνική λέξη) και της έλλειψης κεντρικής παρεμπόδισης.

Μικρή ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και γρήγορη προσαρμογή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Μικρή ανάγκη για συντήρηση και ποτέ σχεδόν ανάγκη ευθυγράμμισης.

Ωστόσο τα κοντά διοπτρικά έχουν τόσο χρωματικό σφάλμα που τα δυνατά τους σημεία εξανεμίζονται...

Το 6" f/8 κάποτε το χρησιμοποιούσε ο Leslie Peltier για κυνήγι κομητών. Τέτοιο τηλεσκόπιο δίνει πολύ χρώμα και η παρατήρηση πλανητών στην οποία διακρίνονται τα διοπτρικά τηλεσκόπια πάσχει. Να μην πούμε για τα 6" f/5 που για πλανήτες είναι άχρηστα. Δίσκοι τελείως ξεπλυμένοι με μηδέν λεπτομέρεις επάνω τους που περιβάλλονται από ένα μπλε ή βιολέ πεδίο. Το μόνο κοντό διοπτρικό που θα πρότεινα είναι ένα 80mm άντε 100mm που είναι καλό για μικρές μεγεθύνσεις και μεγάλα πεδία. Το Vixen A80SS είναι πολύ καλό σε αυτόν τον τομέα και έχω δει στόχους όπως το νεφέλωμα Βόρειος Αμερική, τον γαλαξία του Barnard, το νεφέλωμα Καλιφόρνια με φίλτρο H-beta, και το Veil ολόκληρο με 32mm erfle προσοφθάλμιο.

Αν κάποιος θέλει να έχει το καταπληκτικό κοντράστ των διοπτρικών πρέπει ή να πάρει μακρύ αχρωματικό (f/15) άντε f/12 αν είναι 3" που σχεδόν κανείς δεν κατασκευάζει πια ή να προσανατολιστεί στα πανάκριβα κοντά αποχρωματικά.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως το επίπεδο του χρωματικού σφάλματος μπορεί να φιλτραριστεί σε ένα 6" f/8 ένώ είναι απολύτως μή αποδεκτό σε ένα 6" f/5. Προσωπικά θα προτιμούσα χίλιες φορές ένα 6" νευτώνιο που και ευρύ πεδίο δείνει και δεν έχει καθόλου χρωματικό σφάλμα, κάνει και για πλανήτες και είναι και πολύ φτηνότερο.

Αν κάποιος μου χάριζε ωστόσο ένα 6" f/15 αχρωματικό σε ισημερινή στήριξη εγκατεστημένο μόνιμα σε αστεροσκοπείο θα το προτιμούσα :cheesy:

CA-ratio-chart-achro.jpg.41962d6fdf563ea1ae1e8d02328b5aa0.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο,

Πιστεύω ότι τα αποχρωματικά (ή τύπου αποχρωματικά) έχουν πλέον αρκετά ανταγωνιστική τιμή.

Το Skywatcher 80 ED έχει άριστη απόδοση και η τιμή του πλησιάζει άνα φθηνό 8" dob.

Φιλικά,

angelos

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο, έχω ένα κοντό 6ιντσο refractor και δηλώνω πάρα πολύ ευχαριστημένος. Το χρησιμοποιώ όμως αποκλειστικά και μόνο σε χαμηλές έως μεσαίες μεγεθύνσεις ως rich field scope. Έχει κυριολεκτικά *τεράστιο* πεδίο και θεωρώ ότι είναι καταπληκτικό για ανοιχτά σμήνη, εκτεταμένα νεφελώματα και γαλαξίες, ενώ στις χαμηλές μεγεθύνσεις διατηρεί σημειακά αστέρια, εξαιρετικό κοντράστ και αμελητέο χρώμα.

Πριν βρεθεί στα χέρια μου σε μια τιμή που δεν μπορούσα να πω όχι, είχα κι εγώ περίπου την ίδια άποψη. Ωστόσο, οι τελευταίες εκδόσεις του συγκεκριμένου σωλήνα έχουν απαλλαγεί από τα λάθη ευθυγράμμισης που είχαν πριν λίγα χρόνια και τα αποτελέσματα φαίνονται.

Τώρα, σε περιπτώσεις που δεν έχω χρόνο ή πολύ απλά έχω ένα "παράθυρο" 1-2 ωρών, από το να στήνω την EQ6 και να φορτώνω σωλήνες, αντίβαρα, τροφοδοσίες κλπ, προτιμώ από το καθόλου να στήσω το 6ιντσο στην αλταζιμουθιακή και να κάνω δουλειά, άνετα και γρήγορα.

Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται, οι μεγάλοι refractors του παρελθόντος έχουν αναβιώσει στη σειρά "Vixen spec" της Antares με εστιακούς λόγους f/13 και f/15.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Ηλία για την ευκολία και τα μεγάλα πεδία συμφωνώ αλλά αυτό είναι περιορισμένη εξειδικευμένη χρήση. Και δεν έχει να κάνει με το δυνατό σημείο στην παρατήρηση με διοπτρικά που είναι πλανήτες και διπλοί αστέρες σε μεγάλες μεγεθύνσεις.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι οι περισσότεροι καταλήγουν στο να έχουν και ένα κοντό αποχρωματικό, τώρα που βρίσκεις σε καλές τιμές. Διότι σου προσφέρει πολύ καλό contrast, μεγάλα πεδία, δεν έχει σχεδόν καθόλου χρωματικό σφάλμα, και είναι κατάλληλο για φωτογράφηση. Και είναι και όμορφο :). Στην οπτική παρατήρηση βεβαίως τα 80mm δεν είναι αρκετά, γι αυτό και συνήθως προτιμάται σαν 2ο τηλεσκόπιο για όσους έχουν ήδη ένα μεγάλο. Αλλά αυτά που βλέπεις τα βλέπεις πολύ ωραία.

Για μένα εκεί που έχω καταλήξει είναι ότι ένας καλός συνδοιασμός είναι ένα SCT και ένα κοντό αποχρωματικό. Ανάλογα τί θέλει ο καθένας βεβαίως.

starrynights.blog

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης