Jump to content

Σπουδές φυσικής & αστρονομίας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

  • RaQua

    RaQua 9 αναρτήσεις

  • nansy

    nansy 5 αναρτήσεις

  • KC

    KC 4 αναρτήσεις

  • milia

    milia 3 αναρτήσεις

Posted Images

Νομίζω πως υπάρχει μια σημαντική ερώτηση από τον φίλο loudo5 σχετικά με τις σπουδές της αστρονομίας μέσω σχολής που σχετίζεται με υπολογιστές ή πληροφορική. Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

 

Στην πράξη προκειμένου να κάνει κάποιος έρευνα στην αστρονομία χρειάζεται ένα καλό υπόβαθρο φυσικής, μαθηματικών και προγραμματισμού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ανάλογα με τις ικανότητες του και την επιθυμία του μπορεί η έρευνα να εστιάσει περισσότερο σε θέματα που τα ερωτήματα φυσικής και η χρήση υπολογιστών να είναι σχετικά περιορισμένη, αλλά μπορεί να ασχοληθεί με προσομοιώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού τις οποίες ένας προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Φυσικής δεν μαθαίνει στα υποχρεωτικά του μαθήματα. Φυσικά το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν υπάρχουν στα υποχρεωτικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών μιας σχολής δε σημαίνει πως είναι αδύνατον να τα μάθει, τις περισσότερες φορές μάλιστα τα μαθαίνει στην πράξη.

 

Παρότι έχω γνωρίσει αστρονόμους που ξεκίνησαν μέσω άλλων σχολών, η μεγάλη πλειοψηφία έχουν αρχίσει από μια σχολή φυσικής και στην πορεία εξειδικεύτηκαν. Αν μου επιτραπεί μια αναλογία, από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να πάει κανείς απευθείας, αλλά μπορεί και να πάει μέσω Ιωαννίνων. Και στις δύο περιπτώσεις φτάνει, αλλά στην δεύτερη έχει κάψει διπλάσια βενζίνη και έχει κάνει και το διπλάσιο χρόνο. Φυσικά στη δεύτερη περίπτωση έχεις δει περισσότερες πόλεις, οπότε αν δεν είσαι σίγουρος και έχεις αρκετό χρόνο και βενζίνη για κάψιμο μπορείς να κάνεις μεγάλο ταξίδι και αν στην πορεία καμιά άλλη πόλη που σ'αρέσει να σταματήσεις εκεί. Αν από την άλλη αν είσαι σίγουρος για τον τελικό σου προορισμό τότε καλό είναι να κατευθυνθείς προς τα εκεί.

 

Φυσικά μια άλλη παράμετρος που υπάρχει είναι η μελλοντική εύρεση εργασίας. Γενικά οι απόφοιτοι των σχολών υπολογιστών έχουν καλύτερη επαγγελματική απορρόφηση από τους αποφοίτους του τμήματος Φυσικής, αν και τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους, και ισχύει ότι η βάση τους είναι υψηλότερη, άρα προτιμάται από μαθητές με υψηλότερους βαθμούς εν γένει. Αυτό απαντά στην απόλυτα λογική σκέψη, ότι αν κάποια στιγμή αποφασίσω ότι δε θέλω να ασχοληθώ με την αστρονομία θα μπορέσω να έχω περισσότερες προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, επειδή η αστρονομία είναι αρκετά μακρύς και κοπιαστικός δρόμος, αν κάποιος δεν είναι σίγουρος ότι θέλει να προχωρήσει καλύτερα θα ήταν να ψάξει τί είναι αυτό που πραγματικά θέλει να ασχοληθεί και πιστεύει ότι έχει καλές πιθανότητες να το πετύχει. Αναγνωρίζω ότι αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις για κάποιον στα 17 του, αλλά η επιλογή της σχολής γίνεται σε αυτή την ηλικία.

 

Πριν από κάποια τέτοια κινηση θα ήταν σημαντικό να ερευνήσει τις ιστοσελίδες των σχολών που τον ενδιαφέρουν, να δει τα προγράμματα σπουδών, να σκεφτεί καλά τί θέλει και τι μπορεί να κάνει και τότε να αποφασίσει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία Κώστα! συμφωνώ με το περιεχόμενο και τον τρόπο παρουσίασης!

 

Πάντως, πράγματι, όσο δύσκολο και αν είναι η επιλογή μιας σχολής στα 17, δεν σημαίνει ότι είναι και η τελευταία δυνατή επιλογή. Μπορεί, μέσα από ένα πιο δύσκολο και διαφορετικό μονοπάτι, να βρεθεί κανείς τελικά και πάλι σε αυτό τπου θα θελαν να κάνει.

 

Καλή συνέχεια!

 

Γρηγόρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιας και βλέπω ότι ρωτάνε άτομα από διάφορα τμήματα... Άραγε θα μπορούσε απόφοιτος της σχολής Οπτικής και Οπτομετρίας να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό στο τμήμα φυσικής ΕΚΠΑ σχετικό πάντα με την αστρονομία..? :-s :-s
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιας και βλέπω ότι ρωτάνε άτομα από διάφορα τμήματα... Άραγε θα μπορούσε απόφοιτος της σχολής Οπτικής και Οπτομετρίας να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό στο τμήμα φυσικής ΕΚΠΑ σχετικό πάντα με την αστρονομία..? :-s :-s

 

Γεια! Το κάθε τμήμα έχει τα δικά του κριτήρια επιλογής οπότε θα πρέπει να απευθυνθείς στον αντίστοιχο υπεύθυνο - σε αυτό δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν μπορείς ή όχι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν θες να γίνεις αστρονόμος το να πας στους ηλεκτρολόγους είναι εντελώς ανούσιο. Είναι ίσως ένα κλικ καλύτερο από το να τελειώσεις δικηγόρος και μετά να θες να γίνεις αστρονόμος.

(Είμαι μαθηματικός και κάνω το Ph.D μου στους ηλεκτρολόγους btw)

 

Τελειώνοντας μια σχολή σχετική με την πληροφορική και την επιστήμη υπολογιστών, θα είσαι εντελώς μα εντελώς απροετοίμαστος για αστρονομία/αστροφυσική, όσον αφορά το μαθηματικό/φυσικό τους υπόβαθρο.

 

 

Μπορεί να νομίζουν ότι κάνουν πολλά μαθηματικά (δεν το λέω κακοπροαίρετα) αλλά ναι χμ.. όχι. Αυτά που κάνουν δε θα σε προετοιμάσουν και πολύ για αστρονομία. Ούτε οι φυσικές τους από όσο έχω δει.

Είναι σχολές τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας από το φυσικό και το μαθηματικό που θα σε προετοιμάσουν πολύ καλύτερα για ένα μεταπτυχιακό στην αστρονομία/αστροφυσικη/κοσμολογία/ο,τι θες τέλος πάντων.

 

Αν θες σώνει και καλά να πας πολυτεχνείο και μετά να γίνεις αστρονόμος, ε πήγαινε τουλάχιστον στο ΣΕΜΦΕ που είναι και πιο σχετικό.

 

(Να μάθεις και καμιά διαφορική γεωμετρία της προκοπής τουλάχιστον)

 

 

Τα λέει καλά ο Heral από πάνω. Στις δικές μας σχολές δε γίνεσαι γκουρού του προγραμματισμού. Αλλά -πάλι προσωπικά μιλώντας- προγραμματισμό έμαθα μόνος μου ανάλογα με τις ανάγκες μου αρκετά εύκολα ενώ τα μαθηματικά που μου χρειάζονται δεν έπαιζε να τα μάθαινα έτσι, χαλαρά.

Skywatcher 10 / ΝΕQ6
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης